Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

warto jeszcze kupować iPhone 4?

• Please log in to reply
863 replies to this topic

#276 mat4girls

mat4girls
  • 16 posts
  • SkądRadom

Posted 09 February 2013 - 22:08

Ja od początku pomijam "eSki" z tego względu, że wykorzystuje telefon do konkretnego celu a nie grania.

Multimedia obciążają zasoby, to wiadomo. Jeżeli nie jesteś maniakiem wirtualnej rozrywki a z gier już wyrosłeś to polecam jak najbardziej 4.

Do gier mam Nintendo DS i PSP, telefon jest mi potrzebny do komunikacji z ludźmi, dostępu do konta bankowego, wytyczenia trasy dojazdu poprzez programy typu "jak dojadę", synchronizacji z kalendarzem google itp.
Widzę natomiast dużą rozbieżność w opiniach:
jedni odradzają 4 i polecają 4s, drudzy odradzają 4s i polecają 4, a jeszcze inni radzą dopłacać do 5. Brak w tym spójności. W 4 odstrasza mnie to, że jest to stary telefon, pod paroma względami podobny do mojego Desire, który wkrótce przestanie być wspierany pewnie z nadejściem iOS7 a i aplikacje pewnie będą coraz gorzej chodzić, tak jest w przypadku androida, dlatego zdecydowałem się na telefon Apple, żeby był dłużej wspierany.

#277 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 09 February 2013 - 22:08

Aparat to kiepski element w 4 (w porównaniu z 4s i 5) - więc jeśli to ma być również Twój jedyny aparat fotograficzny, to lepiej kupić wyższy model niż 4. CPU czy GPU jeśli nie grasz w gry jest nieistotne i 'czwórka' do reszty w zupełności wystarczy. Sam mam 4, ale dla mnie jego aparat to do zrobienia przysłowiowych szybkich kopii jakiegoś dokumentu czy rozkładu jazdy pociągów/autobusów na wyjeździe ;) Bo do zdjęć jednak wolę lustrzankę.

#278 mat4girls

mat4girls
  • 16 posts
  • SkądRadom

Posted 09 February 2013 - 22:22

W takim razie muszę przemyśleć czy brać 4s czy 5.

#279 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 posts

Posted 09 February 2013 - 22:33

W takim razie muszę przemyśleć czy brać 4s czy 5.

Jestem zwolennikiem szybkich rozwiązań. Jeżeli masz budżet i pieniądz nie gra tutaj pierwszorzędnej roli to bierz 4S albo 5!

Wyraziłem opinię na temat 4 ze względu na to, że dopłacanie 850 zł ze względu na aparat po prostu dla mnie mija się z celem. Za tę kwotę idzie kupić już dobry sprzęt fotograficzny ze średniej półki aparatów cyfrowych.

Tyle ode mnie.

#280 mat4girls

mat4girls
  • 16 posts
  • SkądRadom

Posted 09 February 2013 - 22:41

Aparat to kiepski element w 4 (w porównaniu z 4s i 5) - więc jeśli to ma być również Twój jedyny aparat fotograficzny, to lepiej kupić wyższy model niż 4.
CPU czy GPU jeśli nie grasz w gry jest nieistotne i 'czwórka' do reszty w zupełności wystarczy. Sam mam 4, ale dla mnie jego aparat to do zrobienia przysłowiowych szybkich kopii jakiegoś dokumentu czy rozkładu jazdy pociągów/autobusów na wyjeździe ;) Bo do zdjęć jednak wolę lustrzankę.

Ja robię dużo zdjęć do Instagramu, plenery, zdjęcia z imprez, wycieczek itp. więc 4s byłby lepszym wyborem. Mam też aparat cyfrowy ale rzadko go używam, a telefon mam zawsze przy sobie.

- - - Połączono posty - - -

Jestem zwolennikiem szybkich rozwiązań. Jeżeli masz budżet i pieniądz nie gra tutaj pierwszorzędnej roli to bierz 4S albo 5!

Wyraziłem opinię na temat 4 ze względu na to, że dopłacanie 850 zł ze względu na aparat po prostu dla mnie mija się z celem..

Też lubię szybkie rozwiązania. Mam budżet ale do tej pory nie kupowałem telefonów w abonamencie za więcej niż 400 zł dlatego staram się rozpatrzeć wszystkie za i przeciw. Dopłacanie 850 zł do 4s też mnie trochę dobija, tym bardziej że różnica między 4s a 5 jest znacznie mniejsza.
W tym momencie moim głównym wyznacznikiem jest aparat oraz cena bo reszta funkcji będzie raczej podobnie działała na wszystkich trzech modelach.

#281 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 posts

Posted 09 February 2013 - 22:51

iPhone 4S vs iPhone 4 Video Footage Comparison - YouTube

Porównanie obu aparatów, próbka wideo. Wiadomo, że 4S nagrywa w 1080p ale nie widzę tutaj jakiejś diametralnej albo dramatycznej jakości wideo "4".

Każdy dopatruje się się innych szczególików. Ja nie jestem jakimś filmowcem, ani koneserem filmów nagrywanych w ogóle jakim jakimkolwiek telefonem. Dla mnie po prostu 4 dysponuje zadowalającym aparatem. Sam robię bardzo dużo zdjęć. Skany, ściągi... studia, wiadomo :)

#282 mat4girls

mat4girls
  • 16 posts
  • SkądRadom

Posted 09 February 2013 - 23:17

[url=http://www.youtube.com/watch?v=cAU_4DnBlgg]iPhone 4S vs iPhone 4 Video Footage Comparison - YouTube[/url]

Porównanie obu aparatów, próbka wideo. Wiadomo, że 4S nagrywa w 1080p ale nie widzę tutaj jakiejś diametralnej albo dramatycznej jakości wideo "4".

Każdy dopatruje się się innych szczególików. Ja nie jestem jakimś filmowcem, ani koneserem filmów nagrywanych w ogóle jakim jakimkolwiek telefonem. Dla mnie po prostu 4 dysponuje zadowalającym aparatem. Sam robię bardzo dużo zdjęć. Skany, ściągi... studia, wiadomo :)

Ja też nie kręcę zbyt dużo filmików, w sumie może nagrałem 10 odkąd mam telefony z tą funkcją. Częściej robię zdjęcia. Już chyba nie mam wątpliwości i będę brał 4s'a.

#283 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 09 February 2013 - 23:22

Weź też pod uwagę większy ekran w przypadku iP 5-co się naprawdę często przydaje.

#284 mat4girls

mat4girls
  • 16 posts
  • SkądRadom

Posted 09 February 2013 - 23:27

Weź też pod uwagę większy ekran w przypadku iP 5-co się naprawdę często przydaje.

Myślałem o tym, ale różnica nie jest aż tak duża. Myślę, że 3,5" w zupełności mi wystarczy.

#285 MeGusta

MeGusta
  • 253 posts

Posted 09 February 2013 - 23:35

Ja bym już brał najnowszy model, rozważ 5-tke, 'starczy' ci na dłużej.

#286 TvSuperStar

TvSuperStar
  • 364 posts
  • SkądKatowice

Posted 15 February 2013 - 08:51

iPhone 4S vs iPhone 4 Video Footage Comparison - YouTube

Diametralnej różnicy nie ma, ale sama różnica jest, przede wszystkim działa stabilizator, kolorowy są lepsze no i mimo wszystko lepsza ostrość, lecz mi na razie 4 wystarcza w zupełności. Zobaczymy jak wyjdzie 5s lub 6.

#287 buldoggg

buldoggg
  • 544 posts
  • SkądKatowice

Posted 17 February 2013 - 21:37

Oczywiście że opłaca się kupić iphone 4 jeżeli cena będzie odpowiednia za nówkę,jeżeli interesuję cię używany telefon to sprawdź/poszukaj dobrej okazji iphone 4 i 4s sprawdź jaka jest dokładnie różnica w cenach (w danym momencie jest różnie) i kup ip4 daje spokojnie rade ze wszystkim tak samo jak z grami,wiadomo ze po jakimś czasie będzie(bardziej wymagające gry) gorzej.

#288 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 20 February 2013 - 02:22

To zobacz jak wyglada i dziala Vice City, Modern Combat 4, Real Racing 3, Infinity Blade 2. Dzisiaj juz ledwo zipie a za jakis czas gry w ogole nie beda wychodzic na ten model. Do pracy sie nadaje, sluchanie muzyki, filmy, internet, mapy bo najdluzej wytrzyma na baterii, ale do gier to jest juz padaka.

#289 MC_

MC_
  • 6915 posts

Posted 20 February 2013 - 07:57

Masz oczywiście rację, niektórych gier nie ma sensu na nim odpalać. Ale nie każdy (w tym np. ja) gra w gry.

#290 oloslawus123

oloslawus123
  • 2 posts

Posted 23 February 2013 - 22:43

Mam takie pytanie do użytkowników iP4 jak oceniają współpracę tego telefonu z iOS 6.1? Czy wciąż jest to płynna praca taka jak na iPhona przystało i kolejna sprawa, bo widzę nieco sprzecznych informacji jak to wygląda z supportem tego modelu? Czy mogę się spodziewać, że dajmy na to iOS 7 jeszcze wyjdzie na iP4 czy raczej już nie?

#291 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 February 2013 - 22:54

iOS 6 działa bez zarzutu, wszystko chodzi płynnie. Też się obawiałem powtórki z rozrywki - iOS 4 na iPhone 3G to była tragedia. Mam nadzieję że apple nie powtórzy takiego zabiegu z ewentualnym iOS 7. Ciężko powiedzieć czy siódma wersja systemu wyjdzie na iPhone 4, z jednej strony telefon jest już stary a z drugiej iPhone 3GS wciąż ma wsparcie więc musieliby odciąć obydwa modele.

#292 sthEn

sthEn
  • 318 posts
  • SkądGdynia

Posted 25 March 2013 - 12:59

Potrzebuję Safari, Maila, Tapatalka, od czasu do czasu Navi, z gier to raczej tylko popularne piardki 2d typu cut the rope, angry birdsy itp. (te wszystkie wypasy graficzne i tak mi sie nudzą 10minut do odpalenia). iPhone 4 chyba mi wystarczy w 100%, czy jest w stanie jednak ktoś uargumentować wyższość 4s? :)

#293 Ernest05

Ernest05
  • 829 posts
Posted 25 March 2013 - 16:32

Już były porównania 4 i 4s jednak do twoich wymagań 4 styknie ;)

#294 szela_512

szela_512
  • 450 posts
  • SkądChoszczno , PL

Posted 25 March 2013 - 17:09

Przewaga 4S tkwi w szybkości , a ta jest zauważalna na każdym kroku .

#295 Conradez

Conradez
  • 197 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2013 - 20:37

Mam pytanie, orientuje się jak to jest z iP4 w Playu? Chciałbym go wziąć za złotówkę na abonament 89zł, a w ich sklepie internetowym telefon jest niedostępny, nie sprawdzałem ale pewnie w salonach też ich nie będzie? Wie ktoś jaki jest czas oczekiwania?

#296 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 March 2013 - 20:44

Mam pytanie, orientuje się jak to jest z iP4 w Playu? Chciałbym go wziąć za złotówkę na abonament 89zł, a w ich sklepie internetowym telefon jest niedostępny, nie sprawdzałem ale pewnie w salonach też ich nie będzie? Wie ktoś jaki jest czas oczekiwania?

A nie lepiej poza umową dorwać dwa razy taniej?

#297 Conradez

Conradez
  • 197 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2013 - 20:54

niestety nie jestem dzianym studentem żeby mieć teraz do wydania luzem tysiąc złotych;) po drugie potrzebuję mieć pod ręką internet, a wiem, że 1gb miesięcznie mi spokojnie starcza więc ten abonament mi bardzo pasuje, bo sprawa kupna iPhone'a nagli, kilka dni temu mój 3gs wyzionął ducha więc nadszedł niespodziewany wydatek kupna nowszego modelu. Myślę, właśnie o iP4 w tej umowie, płacę złotówkę (+kwota aktywacyjna) i przez dwa lata tylko 89zł, mi to osobiście odpowiada, bo prawie w ogóle nie odczuję tego po kieszeni, problem jest z dostępnością tej czwórki, nie wiem jaki jest czas oczekiwania, spróbuję jutro zahaczyć o jakiś ich salon i się po prostu dopytać : )

#298 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 25 March 2013 - 21:16

A jestes pewien że tak stary model jak iP 4 jest jeszcze oferowany?

#299 Conradez

Conradez
  • 197 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2013 - 21:23

A jestes pewien że tak stary model jak iP 4 jest jeszcze oferowany?

znaczy powiem tak, na 100% pewien nie jestem. Mimo, iż na stronie operatora można jeszcze zakupić na abonament 3GSa w co mi się najbardziej nie chce wierzyć. Sądzę, że 4ki jeszcze mogą mieć, bo są tylko 8 gigowe, a ich było sporo. Po drugie po co trzymali by w swojej ofercie telefony, które już nie będą dostępne ;) także podsumowując pewien nie jestem, jutro się przekonam ale mam nadzieję, że jeszcze załapię się na zafoliowaną czwórkę :)

#300 blu 1

blu 1
  • 237 posts
  • SkądGdynia, PL

Posted 25 March 2013 - 21:37

Ale zdajesz sobie sprawę, że za te 89zł masz TYLKO 1GB neta? Nie ma tam minut czy smsów. Jeśli chodzi o dostępność, to szukałem w Trójmieście jakiś czas temu, wszędzie niedostępny...

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users