Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Tv - kilka pytań, na które nie ma odpowiedzi na forum.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dj Jack

Dj Jack
  • 53 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 13:20

Witam. Noszę się zamiarem kupienia odtwarzacza multimedialnego i sprawdzam wszystkie możliwości. Jedną z nich jest Apple TV i moje pytania brzmią : 1. Jak to w końcu jest z filmami 720p/ 1080p po wifi z laptopa/pc/maca ? Jedni piszą na forum, że 720p śmiga bez problemu, inni, że trochę muli, tnie ? 2. Posiadam laptopa z Win 7 czy taka opcja wchodzi w grę? ponieważ ktoś również pisał, że ATV nie widział folderów udostępniania? 3. Posiadam Ps3 i jeżeli chcę obejrzeć film mkv, muszę go transkodować programem np. Ps3 Media Server ale wtedy film traci na jakości a to nie wchodzi w grę. Jak to jest z ATV ? Proszę o pomoc i pozdrawiam.

#2 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 03 stycznia 2012 - 13:48

1 TYLKO 720p. Przycicnanie ma kilka powodów, jednym z nich jest łącze. 2 Tak , pełna współpraca z windowsem na którym jest iTunes. Innej opcji oficjalnej ze strony Apple nie ma i jak dla mnie to jest wyznacznik tego, co mozna , a czego nie. Czyli udostępnianie folderów = NIE 3 OFICJALNIE KONTENER MKV nie jest wspierany. A tak powaznie, jak chcesz cos naprawdę sensownego, to nie kupuj ATV, znajdziesz kilka lepszych stacków do odtwarzania plików multimedialnych, każdy w tej lub podobnej cenie, odtwarzające wiekszość formatów / w tym kontener mkv/. Osobiscie polecam Ci DUNE, cena wyższa ale to kombajn na poziomie porządnego salonowego sprzętu z górnej półki. Znajdziesz kilka inncyh, ostatnio widziałem bardzo ładny sprzęt tej samej firmy co robi audio playera coctail 10, nie pamietam nazwy, ale kosztowało cos w okolicach 500 złotych, a jego mozliwości to ...hmmm magia. :) Jesli Cie nie przekonałem, to może zobacz film Full Hd z dzwiekiem DTS HD. :) I wszystko jasne

#3 Dj Jack

Dj Jack
  • 53 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 13:55

Dzięki za szybką odpowiedz! Szukam sprzętu, który bez problemu udźwignie pliki mkv 720p (na chwile obecną przy tv 46") ale za kilka miesięcy jak będę zmieniał na tv 50+ już 720 będzie za słabe dlatego jednak ATV w moim przypadku jednak się nie sprawdzi. Dzięki !

#4 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 03 stycznia 2012 - 14:12

Za 400zł kup Elliona i zapomnij o ATV.

http://www.tvroi.net/
http://www.tvroi.pl/

#5 cooper69

cooper69
  • 1 034 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 stycznia 2012 - 14:30

Za 400zł kup Elliona i zapomnij o ATV.

TVroi Forum
Ellion TVRoi - sieciowe odtwarzacze multimedialne z systemem Android

No po prostu BOMBA :) :) ;)
Brak złącza optycznego do dźwięku
Wentylator
Jakiś dziwny procesor
Sieć 100Mbit
i design jak z rynku warzywnego

Z czym do ludzi...

Za AppleTV przemawia integracja z całym posiadanym sprzętem Apple - tyle i aż tyle.

Tak jak pisał ArasB zainteresuj się Dune, a jak nie masz środków to bierz sprawdzone WD TV Live.
Obecnie mam Novatrona ale WD TV bardzo dobrze wspominam.

#6 Dj Jack

Dj Jack
  • 53 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 14:56

Bardziej skłaniam się nad Philips HMP 5000 ale dzięki za propozycje!

#7 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 03 stycznia 2012 - 15:02

Do odtwarzania filmów ATV2 jest raczej słabym pomysłem. Do współpracy z MBP, iPad, iPhone genialnym.

#8 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 15:06

Andrzeju tyle tylko, ze do samej muzyki mozna uzyc Airport Express, który mozna kupic taniej. Ale faktycznie ATV to wstecznosc, jak napisał Arturcisz, to była chyba próba wejscia w nowy segment, nowym urzadzeniem i chceli sobie sprawdzic "czy wyjdzie, czy nie". Dla mnie ATV to porazka nie warta 250 złotych, ale jak kto woli.

#9 chrzanek

chrzanek
  • 99 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 15:26

a to ja też się podłącze i zadam pytanko. Jak np. WD TV Live radzi sobie z taką sytuacją, gdy łącze się przez niego z moim komputerem poprzez wifi i w katalogu mam osobno napisy i osobno film. WD TV Live rozpozna, że jest to "całość" i będzie automatycznie strumieniował film z napisami?

#10 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 03 stycznia 2012 - 15:26

Arek, wyszedł nowy soft i mirroring na 4S i iPad2 jest bardzo sympatyczny. Do infrastruktury domowej został włączony telewizor. Gry dedykowane na iPad 2 w mirroringu działają o niebo lepiej na 46 calach ;) Płynnie dodam, po wymianie router'a na zwykły, tani mr3420. Myślę o RR 2. Jest to zabawka ale masakrycznych pieniędzy nie kosztuje a jeżeli ktoś ma trochę wolnych środków to naprawdę nie zaszkodzi wypróbować. Zdjęcia, muza, drobne filmiki, MIRRORING - dla mnie póki co ok. BTW. Arek, byłem u Belga w salonie ze sprzętem. Coś tam chyba znajdę dla siebie ale poczekam jeszcze do połowy roku. Póki co ATV2 musi mi wystarczyć

#11 6230

6230
  • 47 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 17:51

Witam. Sklaniam sie ku zakupowi ATV głownie ze względu na mirroring, ktory wyjątkowo przydałby mi sie w pracy, ale nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi na jedno pytanie, infolinia tylko do 17, a wcześniej nie miałem jak zadzwonić. Mianowicie, mając podpiety dysk do routera moge mieć dostęp do niego przez ATV, ale bez wlaczonego pc i iTunes na nim? Bo taka możliwość istnieje, ale chodzi mi o ta moja wersje. Bede wdzięczny za szybka odpowiedz.

#12 casti

casti
  • 437 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2012 - 17:52

Tak, ale po jb

#13 6230

6230
  • 47 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 18:00

A to fajnie. I wtedy jakimś konkretnym programem?

#14 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 03 stycznia 2012 - 20:29

Xbmc

#15 casti

casti
  • 437 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2012 - 20:42

lub atv2 flash - koszt 100zł

#16 quantel

quantel
  • 290 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2012 - 20:52

To ja z innej beczki... Jak podpiąć pod ATV 2 coś co nie ma hdmi a ma s-video, Composit, component i D-SUB 15pin in (VGA)....? czyli rzutnik....

#17 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 03 stycznia 2012 - 20:55

Moze przez amplituner ...?

#18 quantel

quantel
  • 290 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2012 - 21:53

Moze przez amplituner ...?

Szukam rozwiązania tańszego... Mogę podłączyć pod AJA lub matroxa i działa - teraz mam tak podpięte - ale...kurde to nie jest "tanie" rozwiązanie..:)
Szukam jakiegoś dziwnego małego konwertera... Przekopuje net i nic...
Idealny byłby kabel HDMI - composit lub DVI-I a z niego przejście na VGA...
Znalazłem kable HDMI - DVI-D tylko:([COLOR="Silver"]

---------- Wpis dodano o 21:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:01 ----------

Znalazłem rozwiązanie..:)

#19 808music

808music
  • 16 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 22:26

To ja dorzucę parę słów do dyskusji :) Mam ATV 2 od pół roku - od razu zrobiłem JB, zainstalowałem XBMC i do odtwarzania filmów, seriali nic mi więcej nie potrzeba. Nigdy się nie zacina, dźwięk pięknie wychodzi po wyjściu optycznym. Teraz po aktualizacji jest jeszcze Strumień zdjęć - to bardzo praktyczne jak się chce pokazać parę zdjęć szerokiemu gronu widzów :) ATV 2 jest podłączone po WiFi do Time Capsule - taką konfigurację śmiało mogę zarekomendować.

#20 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 22:32

ATV dla mnie to przede wszystkim element pośredni między 2 TB dyskiem z filmami a telewizorem i projektorem. Mam ATV1 i na razie mi wystarcza. Myślę nad ATV2 tylko po to, żeby za 480 złotych mieć mirroring gier z iPoda Touch i innych aplikacji np FilmOn Plus, tv seriale itd. Jest jeszcze inna opcja - ostatnio na ATV2 udało się zainstalować kilka fajnych aplikacji, które wcześniej działały tylko na Ipod Touch lub iPhone. Dla mnie z ATV1 czy też ATV2 nierozerwalnie związany jest Jailbreak firmy FireCore. Dzięki temu możemy w pełni uruchomić wszystkie odkryte i nieodkryte jeszcze możliwości. Jeśli natomiast ktoś chce mieć 1080i lub 1080p to najprościej kupić wypasiony Bluray z opcja odczytu plików mkv, myślę, że między 500 zł a 1000 zł się zmieści. Ja nie zamierzam na filmy tyle wydawać więc wystarczy mi ryczałt na netfliksa, IPLA, iplex itd.

#21 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 03 stycznia 2012 - 22:37

marriu masz rację, tyle tylko, ze nie kazdy ma łącze, nie każdy chce korzystac z sieci i ściągania z sieci. Wszystko rozbija się o możliwości sieci. I dodam cos, co jak dla mnie jest priorytetem- własna kolekcja filmów w domu :)

#22 rzeziol

rzeziol
  • 279 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 stycznia 2012 - 19:51

Staram się ogarnąć to ATV2 bo właśnie sprezentowałem rodzicom (rok temu zaraziłem ich i teraz są większymi fanami niż ja ;) ) a wkrótce chce zainstalować u siebie w mieszkaniu. Mają oni pokaźną bibliotekę muzyki, filmów i zdjęć (zarówno z itunes jak i z sieci). W jaki sposób najlepiej rozwiązać sprawę dostępu do tego? Po przewertowaniu forum skłaniam się ku FIRECORE ale pozostaje sprawa dysku, na którym ma być to magazynowane. Czy lepiej poprzez kabel i dysk sieciowy (wtedy jaki najlepiej) tudzież bezprzewodowo (jaki router jaki dysk)- w tym drugim przypadku to czy poza ATV będzie można z tego korzystać na innych urządzeniach (laptopy z windowsem, macbooki, iPady...).

#23 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 08 stycznia 2012 - 20:37

Witam,

@rzeziol,

powiem tak:

-wszystko zalezy od funduszy:)

U siebie mam to zrobione w ten sposob:

-Router Air Extreme pod niego podpiety dysk twardy USB
-NAS Synology 210j na nim trzymam caly zbior; ilmy, zdjecia, muzyka.
-MBA udostepniony folder FILMY + dysk Kingston Wi-drive
-tuner satelitarny Dreambox
-laptop z W7 na nim takze udostepniony mam 1 folder

Gdy odpalam aTV2 mam dostep do wszystkich urzadzenia powyzej, ktore znajduja sie w tej samej grupie roboczej.

Pozdrawiam

GAMA007

#24 rzeziol

rzeziol
  • 279 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 stycznia 2012 - 20:48

Jeżeli chodzi o fundusze to są one nieograniczone ale, że jestem z Poznania to nie lubię przepłacać ;) Najbardziej chodzi mi o prostotę i niezawodność, żeby nie jeździć do rodziców więcej niż teraz to robię. Ma to działać 24h bez ciągłego włączania czy wyłączania. Ten NAS jest bezpośrednio podpięty do aTV2? Jeżeli tak to rozumiem, że jego bibliotek jest ograniczona tylko do aTV2?

#25 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 08 stycznia 2012 - 20:53

Kupiłem dzisiaj ATV2 i po paru godzinach zabawy doszedłem do paru wniosków. W innym wątku próbowałem się dowiedzieć czy w końcu można podłączyć dysk USB bezpośrednio do ATV2 czy nie. Niestety nie dowiedziałem się. Pewien sprzedawca z Allegro twierdzi że można i tak właśnie ma zrobione u siebie, ale ja niestety nie znalazłem informacji na potwierdzenie tego. Sprawa udostępniania dysku. Mam dysk 1TB z filmami (prawie pełny) niestety sformatowany na FAT32. Udostępnienie tego przez AFP z maka niestety nie jest możliwe. Udostępnianie przez sambe też nie działa i nie wiem dlaczego. Cały czas mam błąd przy próbie otwarcia dysku. Kolejny pomysł jest taki żeby przekonwertować wszystkie filmy na format który łyknie iTunes i AppleTV, niestety przy mojej kolekcji to zajmie co najmniej miesiąc. Można kupić urządzonko które udostępni mi dysk jako NAS, ale to kolejne kilka stówek wydatku. I chyba zrobię tak. Przekonwertuje wszystkie filmy. Dodam je do iTunes pod osobnym kontem tylko na potrzeby ATV. Dodam je do iTunes, oczywiście pozostawiając je na dysku zewnętrznym. W tym momencie mam piękny dostęp do filmów z ATV z możliwością dodania okładek, dodawania gwiazdek, jak również kontynuowania oglądania filmu np. na iPadzie od momentu w którym przerwałem na ATV. I co więcej w tym momencie kompletnie nie jest mi potrzebny jailbreak! A jak się pojawi nowa wersja softu czy też nowe ATV nie będę się musiał martwić że jailbreaka nie można zrobić. A z czasem może sobie dokupię urządzonko które udostępni mi mój dysk jako bibliotekę iTunes.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych