Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Tv - kilka pytań, na które nie ma odpowiedzi na forum.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#26 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 08 stycznia 2012 - 20:56

Witam,

@rzeziol,

Nas podlaczony jest do Routera po Lan.
aTV w mym przpadku takze jest okablowany, dziala ale takze po sieci Wi-Fi.

Jesli chodzi o prostote i niezawodnosc.
W mym przypadku latwiej sie juz nie da.

Pozdrawiam

GAMA007

Praktycznie kazdy uzytkownik w danej sieci lokalnej moze korzystac z zasobow NAS, pod warunkiem,
ze zna dane login / haslo.

#27 rzeziol

rzeziol
  • 279 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 stycznia 2012 - 21:14

no kłaść sieci przewodowej u rodziców nie będę ;) tak więc pozostaje wifi... a z tego co piszesz to chyba pozostaje mi time capsule lub jakiś NAS podpięty pod router... i chyba się skłaniam ku tej pierwszej wersji. Pytanie w takim razie takie- jak to wygląda z prędkością biblioteki... znaczy się szybkością komunikacji pomiędzy time capsule a aTV2 czy innymi urządzeniami?

#28 Dj Jack

Dj Jack
  • 53 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 23:54

Witam. Wracam z tematem ATV jak bumerang. Tak jak większość mi tutaj doradziła zakupiłem inny odtwarzacz multimedialny do oglądania filmów po wifi i nie zdał zupełnie egzaminu więc go zwróciłem i mam kilka pytań odnośnie ATV. Jak to jest z udostępnianiem plików mkv, żeby widział je ATV? Ponieważ testowałem 2 playery (Sony SMP-100, Philips HMP5000) które mają wifi i żaden nie sprostał moim wymaganiom. Jeżeli udostępnię pliki Windows Media Player to wszystkie pliki widzi (divx, mp3, zdjęcia itp) oprócz mkv - więc odpada. Dlatego użyłem servery multimediów ale: - Ps3 Media Server widzi pliki 720p ale transkoduje je i tracą na jakości oraz nie widzi napisów - Wild Media Server widzi pliki, dobrze chodzą ale nie da rady łapnąć napisów - Mezzmo, Servivo, Tversity wszystko podobnie I tutaj moje pytanie jak to jest z ATV, żeby pliki mkv 720p były odtwarzane po wifi z laptopa z napisami ? Jak jest z udostępnieniem ich, na jakiej zasadzie to działa, że ATV je widzi. Czy po wifi ATV transkoduje obraz, że tracą na jakości? Czy wszyscy oglądają filmy z podpiętych dysków? Jak oglądacie filmy HD na ATV?

#29 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 21 stycznia 2012 - 00:38

no kłaść sieci przewodowej u rodziców nie będę ;) tak więc pozostaje wifi... a z tego co piszesz to chyba pozostaje mi time capsule lub jakiś NAS podpięty pod router... i chyba się skłaniam ku tej pierwszej wersji.

Pytanie w takim razie takie- jak to wygląda z prędkością biblioteki... znaczy się szybkością komunikacji pomiędzy time capsule a aTV2 czy innymi urządzeniami?

Ja mam tak zrobione, że na TC mam kolekcje filmów i postawioną sieć wifi a otwieram na atv2. Kolekcje DVD przerabiamy na .mp4 a reszta ta co była w .avi tak została. Zainstalowałem aTVflash i atv2 działa bez zarzutu.

#30 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 11:06

I tutaj moje pytanie jak to jest z ATV, żeby pliki mkv 720p były odtwarzane po wifi z laptopa z napisami ?
Jak jest z udostępnieniem ich, na jakiej zasadzie to działa, że ATV je widzi.
Czy po wifi ATV transkoduje obraz, że tracą na jakości?
Czy wszyscy oglądają filmy z podpiętych dysków?
Jak oglądacie filmy HD na ATV?

Nie tracą na jakości i są odtwarzane z napisami . Odtwarzasz albo za pomocą MediaPlayer albo XBMC - najpierw musisz udostępnić foldery z filmami. Oczywiście po Jailbreak i wgraniu ATV Flash (black). Jak znasz angielski to wszystko jest ładnie opisane na stronie Firecore:
FireCore Support : aTV Flash (black) - 2nd gen AppleTV
Streaming From a Mac/PC or NAS : FireCore Support
Ja oglądam filmy z dysku na moim macu, tyle, że niestety mam problemy z przycinkami i bufferingiem, ale winię tu mój badziewny router z UPC Thomson. U rodziców te same filmy również z mojego maca idą bez pierdnięcia, ale tam jest Airport Extreme (mój kolejny zakup).

#31 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:07

-Router Air Extreme pod niego podpiety dysk twardy USB
-NAS Synology 210j na nim trzymam caly zbior; ilmy, zdjecia, muzyka.
-MBA udostepniony folder FILMY + dysk Kingston Wi-drive
-tuner satelitarny Dreambox
-laptop z W7 na nim takze udostepniony mam 1 folder

GAMA007

Normalnie MANIAK!!! Ale w pozytywnym znaczeniu... Podasz mi dane do ftp na tym Synology? :-)
dzisaj padł filesonic, filserve, megaupload już dawno temu...
Ostatnio tak się czułem jak zamknęli Stadion X-lecia a raczej bazar na koronie...

#32 marcogal

marcogal
  • 20 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 18:10

... padł filesonic, filserve, megaupload już dawno temu...
Ostatnio tak się czułem jak zamknęli Stadion X-lecia a raczej bazar na koronie...

Hahaha, celna puenta.

#33 joszka_kesh

joszka_kesh
  • 2 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 stycznia 2012 - 00:13

I tutaj moje pytanie jak to jest z ATV, żeby pliki mkv 720p były odtwarzane po wifi z laptopa z napisami ?
Jak jest z udostępnieniem ich, na jakiej zasadzie to działa, że ATV je widzi.
Czy po wifi ATV transkoduje obraz, że tracą na jakości?
Czy wszyscy oglądają filmy z podpiętych dysków?
Jak oglądacie filmy HD na ATV?

Po pierwsze proponuje zrobić jailbreak, zainstaluj XBMC, następnie w w XBMC wskazujesz udostępniony katalog na laptopie z filami, muzyką itp. XBMC czyta praktycznie każdy rodzaj napisów lub sam ściąga je z sieci (kwestia instalacji odpowiedniego plugin'u). Przy mkv 720 może często buforować i rwać jak będziesz odtwarzał po sieci z lapsa, zależ jaką kartę masz w laptopie i routerze. Ja mam prostego NAS'a wpiętego do rutera z niego odpalam media. Całość na gigabicie i 802.11n, czasami na mkv jak jest dynamiczna akcja potrafi przyciąć ale zależy to od pliku.
Jak wygląda XBMC, patrz link:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=V7DUByAlaEo]AppleTV 2 - XBMC 10.0-7 & 8 What You Can Do & What It Offers On iOS 4.2.2 8F305 - YouTube[/url]
wczoraj wyszła nowa wersja

pzdr
Joszka

#34 poli_x

poli_x
  • 347 postów

Napisano 25 stycznia 2012 - 20:54

Witam mam takie pytanie,czy posiadajac apple tv nie przerobione, wypozyczajac film z us store czy jakiegkolwiek innego jest mozliwosc włączenia angielskich napisów?

#35 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 12:26

Jeśli film ma w opisie CC English to tak, po prostu film ma te napisy i już. Osobiście polecam inwestycję w Netflix. Jak to włączyć pisz na priva albo poszukaj było na forum. Tam 70% wszystkie filmów (starych i nowych) jest z napisami. Angielskimi oczywiście. Jeśli film jest nazwijmy to "kopią legalnie kupionego filmu DVD lub na Blueray" przekonwertowanego na format m4v (iTunes) to wystarczy stworzyć podkatalog sub i wrzucic tam napisy w formacie .srt

#36 Dj Jack

Dj Jack
  • 53 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 21:21

Posiadam telewizor Philips 46PFL7665H i z tego co czytałem ktoś pisał, że Philipsy mają problem z aTV? Czy jeżeli aTV będzie podłączone kablem do rutera Livebox 2.0, filmy 720p będą udostępnione w sieci domowej, jest gwarancja, że filmy będą odtwarzane płynnie bez pierdnięcia? Planuję w ciągu 2 miesięcy zmienić Tv na 55' i nie wiem, czy 720 nie jest już lekkim problemem? Jak to się klaruje jeśli chodzi o filmy w 720p na takim ekranie? Czy przy takiej wielkości 1080p jest już podstawą? Bardzo podoba mi się XBMC (opis, zdjęcia filmów, przyjemnie to wszystko się prezentuje) czy to jest wtyczka dostępna tylko na aTv? czy też na jakiś innych odtwarzaczach multimedialnych? Czy może ktoś mi polecić może inne urządzenie do odtwarzania filmów 720p/1080p wifi/lan obojętnie ? do porównania. Pozdrawiam

#37 Artur Kaiser

Artur Kaiser
  • 178 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 17 lutego 2012 - 23:09

Co trzeba zrobić żeby oglądać filmy DVD z napędu Maca na AppleTV2? Proszę o odpowiedź z góry dziękuję.

#38 dziargany

dziargany
  • 1 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 19:34

Bardzo proszę o potwierdzenie, że w przypadku streamu filmu z HDD komputera za pośrednictwem XBMC, istnieje możliwość całkowitego wygaszenia matrycy, dziękuję.

#39 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 19:47

W tym wypadku HDD komputera jest tylko udostępnionym dyskiem, coś jak NAS. Możesz wyłączyć monitor w komputerze, byle tylko nie wyłączyć HDD z rozpędu, hehe.

#40 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 27 lutego 2012 - 18:55

jest możliwość zainstalowania programu do ściągania torrentów, bądź programu jdownloader (może być coś podobne) na appleTv i by ściągało to na dysk sieciowy?

#41 Serafin__

Serafin__
  • 196 postów
  • SkądScunthorpe, UK

Napisano 27 lutego 2012 - 19:27

jest możliwość zainstalowania programu do ściągania torrentów, bądź programu jdownloader (może być coś podobne) na appleTv i by ściągało to na dysk sieciowy?

Jest transmission lub utorrent w xbmc ale nie wiem gdzie te programy ściągają torenty... Bardzo możliwe ze właśnie na dysk śeciowy bo przecież nie na AppleTV..

#42 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 27 lutego 2012 - 21:57

Ja mam Synology ds 110j. Mam iPod Touch. Kupiłem za parę USD program do wyszukiwania i rozpoczynania zadania ściągania filmów na dysk Synology obsługiwany z poziomu iPod Touch/iPhone. Nazywa się SynoDS. znajdujesz film, właczasz i po jakimś czasie (jak skonfigurujesz odpowiednio Synology) dostajesz mail lub sms z informacją, że film został ściągnięty. Włączasz Apple TV i oglądasz film :-). Kiedyś próbowałem się bawić JDownloaderem pod XBMC, ale nie mogłem tego zrozumieć i dałem sobie spokój.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych