Apple Tv - kilka pytań, na które nie ma odpowiedzi na forum.
Napisano 08 stycznia 2012 - 20:56
@rzeziol,
Nas podlaczony jest do Routera po Lan.
aTV w mym przpadku takze jest okablowany, dziala ale takze po sieci Wi-Fi.
Jesli chodzi o prostote i niezawodnosc.
W mym przypadku latwiej sie juz nie da.
Pozdrawiam
GAMA007
Praktycznie kazdy uzytkownik w danej sieci lokalnej moze korzystac z zasobow NAS, pod warunkiem,
ze zna dane login / haslo.
Napisano 08 stycznia 2012 - 21:14
Napisano 20 stycznia 2012 - 23:54
Napisano 21 stycznia 2012 - 00:38
no kłaść sieci przewodowej u rodziców nie będę tak więc pozostaje wifi... a z tego co piszesz to chyba pozostaje mi time capsule lub jakiś NAS podpięty pod router... i chyba się skłaniam ku tej pierwszej wersji.
Pytanie w takim razie takie- jak to wygląda z prędkością biblioteki... znaczy się szybkością komunikacji pomiędzy time capsule a aTV2 czy innymi urządzeniami?
Ja mam tak zrobione, że na TC mam kolekcje filmów i postawioną sieć wifi a otwieram na atv2. Kolekcje DVD przerabiamy na .mp4 a reszta ta co była w .avi tak została. Zainstalowałem aTVflash i atv2 działa bez zarzutu.
Napisano 21 stycznia 2012 - 11:06
Nie tracą na jakości i są odtwarzane z napisami . Odtwarzasz albo za pomocą MediaPlayer albo XBMC - najpierw musisz udostępnić foldery z filmami. Oczywiście po Jailbreak i wgraniu ATV Flash (black). Jak znasz angielski to wszystko jest ładnie opisane na stronie Firecore:I tutaj moje pytanie jak to jest z ATV, żeby pliki mkv 720p były odtwarzane po wifi z laptopa z napisami ?
Jak jest z udostępnieniem ich, na jakiej zasadzie to działa, że ATV je widzi.
Czy po wifi ATV transkoduje obraz, że tracą na jakości?
Czy wszyscy oglądają filmy z podpiętych dysków?
Jak oglądacie filmy HD na ATV?
FireCore Support : aTV Flash (black) - 2nd gen AppleTV
Streaming From a Mac/PC or NAS : FireCore Support
Ja oglądam filmy z dysku na moim macu, tyle, że niestety mam problemy z przycinkami i bufferingiem, ale winię tu mój badziewny router z UPC Thomson. U rodziców te same filmy również z mojego maca idą bez pierdnięcia, ale tam jest Airport Extreme (mój kolejny zakup).
Napisano 23 stycznia 2012 - 17:07
-Router Air Extreme pod niego podpiety dysk twardy USB
-NAS Synology 210j na nim trzymam caly zbior; ilmy, zdjecia, muzyka.
-MBA udostepniony folder FILMY + dysk Kingston Wi-drive
-tuner satelitarny Dreambox
-laptop z W7 na nim takze udostepniony mam 1 folder
GAMA007
Normalnie MANIAK!!! Ale w pozytywnym znaczeniu... Podasz mi dane do ftp na tym Synology? :-)
dzisaj padł filesonic, filserve, megaupload już dawno temu...
Ostatnio tak się czułem jak zamknęli Stadion X-lecia a raczej bazar na koronie...
Napisano 23 stycznia 2012 - 18:10
... padł filesonic, filserve, megaupload już dawno temu...
Ostatnio tak się czułem jak zamknęli Stadion X-lecia a raczej bazar na koronie...
Hahaha, celna puenta.
Napisano 24 stycznia 2012 - 00:13
I tutaj moje pytanie jak to jest z ATV, żeby pliki mkv 720p były odtwarzane po wifi z laptopa z napisami ?
Jak jest z udostępnieniem ich, na jakiej zasadzie to działa, że ATV je widzi.
Czy po wifi ATV transkoduje obraz, że tracą na jakości?
Czy wszyscy oglądają filmy z podpiętych dysków?
Jak oglądacie filmy HD na ATV?
Po pierwsze proponuje zrobić jailbreak, zainstaluj XBMC, następnie w w XBMC wskazujesz udostępniony katalog na laptopie z filami, muzyką itp. XBMC czyta praktycznie każdy rodzaj napisów lub sam ściąga je z sieci (kwestia instalacji odpowiedniego plugin'u). Przy mkv 720 może często buforować i rwać jak będziesz odtwarzał po sieci z lapsa, zależ jaką kartę masz w laptopie i routerze. Ja mam prostego NAS'a wpiętego do rutera z niego odpalam media. Całość na gigabicie i 802.11n, czasami na mkv jak jest dynamiczna akcja potrafi przyciąć ale zależy to od pliku.
Jak wygląda XBMC, patrz link:
[url=http://www.youtube.com/watch?v=V7DUByAlaEo]AppleTV 2 - XBMC 10.0-7 & 8 What You Can Do & What It Offers On iOS 4.2.2 8F305 - YouTube[/url]
wczoraj wyszła nowa wersja
pzdr
Joszka
Napisano 25 stycznia 2012 - 20:54
Napisano 26 stycznia 2012 - 12:26
Napisano 08 lutego 2012 - 21:21
Napisano 17 lutego 2012 - 23:09
Napisano 21 lutego 2012 - 19:34
Napisano 21 lutego 2012 - 19:47
Napisano 27 lutego 2012 - 18:55
Napisano 27 lutego 2012 - 19:27
jest możliwość zainstalowania programu do ściągania torrentów, bądź programu jdownloader (może być coś podobne) na appleTv i by ściągało to na dysk sieciowy?
Jest transmission lub utorrent w xbmc ale nie wiem gdzie te programy ściągają torenty... Bardzo możliwe ze właśnie na dysk śeciowy bo przecież nie na AppleTV..
Napisano 27 lutego 2012 - 21:57
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych