Czy warto kupić iPada? Zastosowanie dla nastolatka.
Napisano 11 stycznia 2012 - 02:03
Napisano 11 stycznia 2012 - 16:01
Problem w tym, że ekran 11-calowego MBA jest równie kiepski co ekran iPada, czas pracy na baterii jest znacznie krótszy, a i na możliwość pracy czeka się dłużej. MBA to zupełnie inny sprzęt, ale czy lepszy? To już zależy od zastosowania.
Według ciebie 1366x768 w macu = 1024x768 w iPadzie? Wyświetlacz w Airze już 11'' jest lepszy niż iPada. dlaczego na możliwość pracy czeka się dłużej? Pamiętaj że iPada najczęściej nie wyłączasz, tylko usypiasz. Taki sam proces można przeprowadzać w Macu i trwa on tylko nieznacznie dłużej więc na możliwość pracy nie czeka się dłużej. Bateria w Macu jest słabsza, fakt, ale wydajność urządzenia jest również odpowiednio wyższa.
Napisano 11 stycznia 2012 - 16:22
Napisano 11 stycznia 2012 - 17:14
Wiesz, że długość przekątnej wyświetlacza iPada to 9,7", czyli o niemal 2" mniejsza niż długość przekątnej wyświetlacza MBA?Według ciebie 1366x768 w macu = 1024x768 w iPadzie?
Lepsza jakość obrazu wyświetlanego przez MBA jest złudna, a przyczyną tego jest większa odległość wyświetlacza od oczu.
W czym konkretnie? Wyświetlacz 11,6" MBA jest niższy niż wyświetlacz iPada, z matrycą wykonaną w gorszej technologii (TN), z bardzo wyraźnym i denerwującym colour shiftem i niską jakością odwzorowania barw. Gęstość pikseli jest niemal identyczna w obu przypadkach. Jedyne co się zyskuje w ekranie MBA, to kilka cm szerokości, które bardziej przydałyby się na wysokość.Wyświetlacz w Airze już 11'' jest lepszy niż iPada.
Sporym plusem iPada jest możliwość używania w dwóch trybach - poziomym i pionowym. MBA tego nie potrafi, co powoduje, że ekran jest zawsze długą, wąską i niepraktyczną kichą.
Panoramiczne proporcje matrycy (i to jeszcze 16:9) przy tak małej przekątnej to nieporozumienie.
Trwa nieznacznie dłużej i na możliwość pracy nie czeka się dłużej? Gdzie tu logika?dlaczego na możliwość pracy czeka się dłużej? Pamiętaj że iPada najczęściej nie wyłączasz, tylko usypiasz. Taki sam proces można przeprowadzać w Macu i trwa on tylko nieznacznie dłużej więc na możliwość pracy nie czeka się dłużej.
Oczywiście. Pytanie tylko czy ta wydajność jest potrzebna. Jak pisałem wcześniej, MBA i iPad to różne urządzenia z różnymi zastosowaniami i proponowanie MBA jako alternatywy dla iPada (lub odwrotnie) jest głupotą.Bateria w Macu jest słabsza, fakt, ale wydajność urządzenia jest również odpowiednio wyższa.
Napisano 14 stycznia 2012 - 02:03
Wiesz, że długość przekątnej wyświetlacza iPada to 9,7", czyli o niemal 2" mniejsza niż długość przekątnej wyświetlacza MBA?
Lepsza jakość obrazu wyświetlanego przez MBA jest złudna, a przyczyną tego jest większa odległość wyświetlacza od oczu.
Zdaję sobie z tego sprawę że zagęszczenie pikseli jest podobne jednak bazuje na empirycznych doznaniach podczas których obraz MBA wydał mi się lepszy.
W czym konkretnie? Wyświetlacz 11,6" MBA jest niższy niż wyświetlacz iPada, z matrycą wykonaną w gorszej technologii (TN), z bardzo wyraźnym i denerwującym colour shiftem i niską jakością odwzorowania barw. Gęstość pikseli jest niemal identyczna w obu przypadkach. Jedyne co się zyskuje w ekranie MBA, to kilka cm szerokości, które bardziej przydałyby się na wysokość.
Sporym plusem iPada jest możliwość używania w dwóch trybach - poziomym i pionowym. MBA tego nie potrafi, co powoduje, że ekran jest zawsze długą, wąską i niepraktyczną kichą.
Panoramiczne proporcje matrycy (i to jeszcze 16:9) przy tak małej przekątnej to nieporozumienie.
Tak matryca IPS jest lepsza niż TN, jednak ta zastosowana w MBA jest jedną z lepszych matryc TN i podświetlana diodami led jeśli się nie mylę. A 2'' powierzchni to już jest jakiś przyrost. Wymieniasz wady matrycy MBA, dlaczego nie piszesz nic o problemach iPada, tj nierównym podświetlaniu matrycy, wyciekach światła, czasem nawet niedoróbkach podczas montażu powłok co w MBA nie występuje prawie w ogóle. Dwa ostatnie argumenty to tylko twoje prywatne odczucia. Ja do szczęścia nie potrzebuje rotacji ekranu formatu 4:3.
Trwa nieznacznie dłużej i na możliwość pracy nie czeka się dłużej? Gdzie tu logika?
Moja pomyłka. Miało być "na możliwość pracy nie czeka się znacząco dłużej.
Oczywiście. Pytanie tylko czy ta wydajność jest potrzebna. Jak pisałem wcześniej, MBA i iPad to różne urządzenia z różnymi zastosowaniami i proponowanie MBA jako alternatywy dla iPada (lub odwrotnie) jest głupotą.
"- czy jeżeli posiadam iPhone 4, z którego szerokiego zakresu funkcji korzystam głównie w szkole i poza domem po kupieniu iPada nie "rzucę w kąt" lub czy nie straci on swojej funkcjonalności ?
- czy jesteście zadowoleni z kupna iPada i czy gdybyście mogli po raz drugi wybrać jego zakup lub brak, kupilibyście go ?
- czy nie doskwiera wam brak obsługi flasha czy portów USB ?
- jak już wspomniałem, jestem nastolatkiem i kręcą mnie nowości elektroniczne, jednak nie planuję używać iPada w szkole oraz podczas dojazdu do niej, czy mimo tego iPad będzie dla mnie funkcjonalnym urządzeniem i nie będę żałował wydanych pieniążków ?
- czy podczas siedzenia w domu mimo posiadania komputera stacjonarnego iPad jest wygodniejszy do niektórych czynności ? jakie jest jego ogólne zastosowanie domowe ?"
-IMO iPad to przerośnięty iPhone. Wszystko co da się zrobić na tablecie da się zrobić na telefonie+dużo więcej. I ma się go w kieszeni.
-Brak portów USB to wada. Tak samo brak flasha (jeszcze). Jakiś film na megavideo? Gra flash? O tym nie ma mowy.
-Chłopak nie planuje korzystać z urządzenia podczas dojazdów i w szkole. To po co iPad? MBA jest prawie tak samo 'mobilny'
W tym wypadku porównywanie to raczej nie głupota. Pzdr.
Napisano 14 stycznia 2012 - 04:57
No dobrze, ale w czym konkretnie?Zdaję sobie z tego sprawę że zagęszczenie pikseli jest podobne jednak bazuje na empirycznych doznaniach podczas których obraz MBA wydał mi się lepszy.
Ja również bazuję na doznaniach empirycznych i uważam, że jakość obrazu w obu jest mizerna, choć jakość odwzorowania kolorów, kontrast i kąty widzenia są wyraźnie lepsze w iPadzie.
Co nie zmienia faktu, że jest zwyczajnie kiepska.Tak matryca IPS jest lepsza niż TN, jednak ta zastosowana w MBA jest jedną z lepszych matryc TN
No jest. I co w tym nadzwyczajnego? Widziałeś kiedyś współczesnego notebooka z innym niż diodowe podświetleniem matrycy?i podświetlana diodami led jeśli się nie mylę.
Nie przeczę. Tylko co z tego wynika?A 2'' powierzchni to już jest jakiś przyrost.
Nie piszę, bo mój takich (i kilka innych, które miałem w ręku) wad nie ma.Wymieniasz wady matrycy MBA, dlaczego nie piszesz nic o problemach iPada, tj nierównym podświetlaniu matrycy, wyciekach światła, czasem nawet niedoróbkach podczas montażu powłok co w MBA nie występuje prawie w ogóle.
Problem nierównego podświetlenia matrycy nęka też MacBooki (klik).
To są fakty, nie prywatne odczucia.Dwa ostatnie argumenty to tylko twoje prywatne odczucia. Ja do szczęścia nie potrzebuje rotacji ekranu formatu 4:3.
To już pisałeś.IMO iPad to przerośnięty iPhone.
Spróbuj przez godzinę wykonywać te same czynności na jednym i na drugim. Może zauważysz w czym tkwi różnica.Wszystko co da się zrobić na tablecie da się zrobić na telefonie+dużo więcej. I ma się go w kieszeni.
Zgadzam się.Brak portów USB to wada.
Nie jest mi do niczego potrzebny.Tak samo brak flasha (jeszcze).
Do oglądania filmów używam telewizora. Z megavideo nie korzystam.Jakiś film na megavideo?
Mało jest gier w App Store?Gra flash?
Prawie robi różnicę. Podobnie jak cena, która dla pytającego nie jest bez znaczenia.Chłopak nie planuje korzystać z urządzenia podczas dojazdów i w szkole. To po co iPad? MBA jest prawie tak samo 'mobilny'
Jest. Mniej więcej taką, jak proponowanie kupna roweru pytającemu o hulajnogę.W tym wypadku porównywanie to raczej nie głupota. Pzdr.
Napisano 14 stycznia 2012 - 11:43
Ogólnie rzecz biorąc, do zastosowań casualowych (przeglądanie netu na kanapie) lub mobilnych, o ile Twoje zainteresowania/praca nie wymagają tradycyjnego systemu operacyjnego, iPad wydaje się lepszym rozwiązaniem od MacBooka.
Napisano 14 stycznia 2012 - 19:47

Napisano 15 stycznia 2012 - 10:16

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych