Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy warto kupić iPada? Zastosowanie dla nastolatka.

• Please log in to reply
33 replies to this topic

Poll: Czy warto kupić iPada? Zastosowanie dla nastolatka. (0 member(s) have cast votes)

1. Oczywiście - jak najbardziej. (14 votes [30.43%])

Percentage of vote: 30.43%

2. Raczej tak. (10 votes [21.74%])

Percentage of vote: 21.74%

3. Możesz tego potem żałować. (9 votes [19.57%])

Percentage of vote: 19.57%

4. Nie. (13 votes [28.26%])

Percentage of vote: 28.26%

Vote Guests cannot vote

#1 snilmerg

snilmerg
  • 23 posts

Posted 02 January 2012 - 22:26

Witam. Mam na imię Maciek. W październiku skończę 17 lat. Uczę się w LO. Jestem może nie tyle co fanem elektroniki, ale to wokół niej kręcą się praktycznie wszystkie mojej zainteresowania. Kilka miesięcy temu kupiłem sobie iPhone 4 16GB. To urządzenie okazało się bardzo funkcjonalne i fenomenalne. Łyknąłem bakcyla Apple i ok 2-3 miesięcy temu kupiłem sobie Maca Mini. Teraz stoję przed poważnym [jak dla mnie] wyborem kupna iPada, którego planuję używać głównie do surfowania w internecie, oglądania filmów, na wyjazdach [tutaj szerokie zastosowanie]. Wybór jest o tyle poważny, że aktualnie chciałbym też kupić nowy monitor. Chciałbym poznać wasze opinie [w szczególności posiadaczy i iPhone i komputera stacjonarnego] na temat tego urządzenia. Chodzi mi głównie o : - sam wybór iPada, czy lepiej wybrać I czy II generacje, czy lepiej samo Wi-Fi, czy też dodatkowe 3G [chodzi mi tutaj o przyrównanie możliwości do ceny] - ogólne wrażenia po kupnie iPada [największe zalety oraz wady] Mam też kilka pytań : - czy jeżeli posiadam iPhone 4, z którego szerokiego zakresu funkcji korzystam głównie w szkole i poza domem po kupieniu iPada nie "rzucę w kąt" lub czy nie straci on swojej funkcjonalności ? - czy jesteście zadowoleni z kupna iPada i czy gdybyście mogli po raz drugi wybrać jego zakup lub brak, kupilibyście go ? - czy nie doskwiera wam brak obsługi flasha czy portów USB ? - jak już wspomniałem, jestem nastolatkiem i kręcą mnie nowości elektroniczne, jednak nie planuję używać iPada w szkole oraz podczas dojazdu do niej, czy mimo tego iPad będzie dla mnie funkcjonalnym urządzeniem i nie będę żałował wydanych pieniążków ? - czy podczas siedzenia w domu mimo posiadania komputera stacjonarnego iPad jest wygodniejszy do niektórych czynności ? jakie jest jego ogólne zastosowanie domowe ? Proszę o szczere, dość dokładne opinie, możliwie jak najszybciej. Z góry dziękuję za pomoc. Przepraszam za takie rozpisanie i może trochę dziecinne pytania, jednak jak już mówiłem jest to dla mnie poważna decyzja i proszę o poważne podejście do tematu.

#2 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 02 January 2012 - 23:34

Moim zdaniem, jeżeli masz Maka Mini i chcesz kupić iPada to lepiej... sprzedaj Maka Mini, nie kupuj iPada i kup MacBooka Pro/Air 13'' ze wskazaniem na tego pierwszego. Otóż, iPhone posiada tę samą funkcjonalność co iPad tylko na mniejszej przestrzeni (pomijając brak możliwości gry w bowling na dwóch graczy :P) i w przypadku posiadania iPada przestałbyś korzystać z 90% jego funkcji, a z kolei Maka Mini nie wyniesiesz z domu, kiedy będziesz potrzebował komputera poza domem, tak więc miałbyś dwa urządzenia, z których każde będzie miało tylko część możliwości innego urządzenia, które możesz mieć za podobne pieniądze. Do przeglądania internetu - MacBook jest wygodniejszy od iPada, do filmów i muzyki też, do grania wystarczy iPhone, a za inne funkcjonalności nie warto płacić aż tyle, tak więc najlepiej sprzedaj Maka Mini i kup MacBooka, w innym wypadku będziesz miał niepotrzebnie dwa urządzenia zamiast jednego, a poza tym telefon warty 1500zł zacznie pełnić funkcje, które masz w telefonie za 100zł. ;>

#3 snilmerg

snilmerg
  • 23 posts

Posted 02 January 2012 - 23:50

Hmm kiedyś miałem laptopa ale przenioslem sie na Maca. Teraz chciałbym kupić właśnie tablet, jednak prędzej sprzedałbym iPhone niż Maca.

#4 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 03 January 2012 - 00:24

Hmm kiedyś miałem laptopa ale przenioslem sie na Maca. Teraz chciałbym kupić właśnie tablet, jednak prędzej sprzedałbym iPhone niż Maca.

To kup laptopa, który jest Makiem, przecież to nie problem przy takich funduszach jakie miałbyś. Mniej urządzeń to mniej do synchronizowania, do martwienia się gdzie dane, których potrzebujesz się znajdują i takich tam. Poza tym, moim zdaniem lepiej mieć samego iPhone'a niż iPada i jakiś prosty telefon, bo iPhone zrobi wszystko to co iPad, a na prostym telefonie bardzo mało zrobisz, a iPada nie włożysz do kieszeni. Odnoszę wrażenie, że i tak już zdecydowałeś, tylko chcesz żeby Cię w tym utwierdzić, ale moim zdaniem posiadanie Maka Mini i iPada kiedy za te pieniądze możesz mieć MacBooka, to błąd.

#5 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 January 2012 - 01:00

NouNejm ma racje. Sam posiadam iPhone 4, iPada 2 oraz MacBooka Pro 15. Iphone po zakupie iPada służy mi tylko do dzwonienie, pisania smsow, zegarek, budzik, odtwarzacz mp3 czasami sprawdzę pocztę czy coś w internecie ale to nie za często. A więc jest zwykłym telefonem. Za to iPad służy do przeglądania internetu, rozmów na skype oraz czasami do grania. A MacBook do oglądania filmów oraz synchronizacji wszystkich urządzeń. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z iPada i polecam go Tobie w 100% Brak flesha nie przeszkadza mi w użytkowaniu ponieważ wszystkie strony odwiedzane prze moja osobę są bez flesha. Brak usb tymbardziej nie przeszkadza bo wszystko straszy przez swojego Macka mini. Co do wersji iPada to ja przesiedlenia się z 1 na 2 ponieważ ma kamerę do skype oraz jest mniejszy. Wersja wifi czy wifi i 3G to już zależy od Ciebie. Jeśli masz zamiar używać go tylko w domu to wifi wystarczy a wyraźnie czego internet można udostępnić z iPhone(ja tak robię).

#6 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 03 January 2012 - 01:14

NN opisał tak dokładnie, ze nie ma co dodać...poza tym, ze ma racje. Tez bym tak zrobił jak pisze NN.

#7 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 January 2012 - 01:15

Popieram przedmówców. Fajnie jest mieć smartphone, tablet i laptopa, ale po czasie tablet zastępuje pozostałe urządzenia w 90% zadań. (zależy jeszcze co kto robi). Ja juz chyba dla samej odmiany kupiłem smartphone na Androidzie :D

#8 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 03 January 2012 - 01:29

Popieram przedmówców. Fajnie jest mieć smartphone, tablet i laptopa, ale po czasie tablet zastępuje pozostałe urządzenia w 90% zadań. (zależy jeszcze co kto robi). Ja juz chyba dla samej odmiany kupiłem smartphone na Androidzie :D

Moim zdaniem tablet może zacząć się przydawać na studiach, do jakichś podręczników, PDFów i aby zastępować burdel z miliona kartek, ale wcześniej jest nieprzydatny, ale faktycznie, zależy co kto robi, osobiście mam takie jedno zastosowanie, z powodu którego nie mógłbym mieć tabletu, codziennie gadam z dziewczyną do późnej nocy na GG, pisanie na iPadzie to byłaby jakaś masakra. ;P

#9 snilmerg

snilmerg
  • 23 posts

Posted 03 January 2012 - 07:03

Jak już powiedziałem - przeniosłem się na maca. Zapomniałem dodać dlaczego - na ostatni wypad za granicę samolotem wziąłem sobie swojego [jeszcze wtedy laptopa] Asusa. Wyciągnąłem go kilka razy na lotniskach i w samolocie. Fakt, że może był duży - matryca 17 cali, jednak nawet jak na laptopa okazał się strasznie nieporęczny... trudności z wyciąganiem, wkładaniem, z potrzymaniem czegokolwiek innego na kolanach/w dłoniach razem z nim było masakrą. Wtedy stwierdziłem, że kupie PC oraz coś mobilnego. Chodzi o to, że w domu cenię sobie szybkość i jakość sprzętu, jednak w podróżny stawiam na mobilność - stąd pomysł z PC/Tablet zamiast Laptop. Może nie jest dobry, ale jednak powiedzmy sobie otwarcie, MBP może będzie miał lepsze osiągi niż mój Maciek mini, ale nie będzie tak mobilny jak tablet...

#10 panic

panic
  • 360 posts

Posted 03 January 2012 - 09:33

Moim zdaniem tablet może zacząć się przydawać na studiach, do jakichś podręczników, PDFów i aby zastępować burdel z miliona kartek, ale wcześniej jest nieprzydatny, ale faktycznie, zależy co kto robi, osobiście mam takie jedno zastosowanie, z powodu którego nie mógłbym mieć tabletu, codziennie gadam z dziewczyną do późnej nocy na GG, pisanie na iPadzie to byłaby jakaś masakra. ;P

W liceum również się sprawdzi z pdfami. Owszem, nie każdy nauczyciel pozwala wyciągać takie urządzenie, ale coraz więcej nie robi problemu.
Co do rozmów na GG - kwestia przyzwyczajenia. Ja się nauczyłem pisać na GG w ciągu jednego dnia i piszę prawie tak szybko, co na laptopie. Moim zdaniem tablet to dobre rozwiązanie do takich zadań - nie ciągniesz całego komputera, a masz funkcje tego urządzenia.

#11 SonnyBlack

SonnyBlack
  • 91 posts
  • SkądOslo N

Posted 03 January 2012 - 10:27

Widzisz jezeli chcesz wybrac jakikolwiek produkt swiadomie, musisz sie zastanowic jak oraz do czego uzywasz danego urzadzenia. Moj znajomy kupil iPada bo jest nieco mniej wrazliwy niz sam laptop, szybciej sie go uzywa, nie trzeba martwic sie uszkodzeniem zawiasow, jest bardziej wytrzymaly, albo innymi slowy mniej podatny na uszkodzenie. jest szybki i mobilny, ale musisz tez wiedziec ze tablety maja (jeszcze) sporo ogranicznoe mozliwosci w stosunku do laptopow. iPad w moim rozumieniu jest swietnym urzadzeniem biznesowym, bo (w wersji 3G) daje ci dostep do neta wszedzie, i jest mobilny, ale czy to sa na prawde twoje priorytety? Majac iPhona masz juz wszystko i wiecej iPad bedzie kolejnym urzazeniem do taszcznia ze soba a wdomu i tak bedziesz kozystac z mini. Oboje moi przedmowcy sa doswiadczonymi macuserami i nalezy im oddac slusznosc, iPad jest wygodniejszy od iPhona i ma szybszego neta od iPhona nic wiecej. Jezeli juz faktycznie zdecydowales sie na zakup, to konicznie z 3G, sam uzywam ostatniego iPoda touch i powiem ci ze kupielm go chcac miec funkcje iPhona bez Iphona i teraz zaluje troche. nic tak ne denerwuje jak ciagly brak dostepu do neta.

#12 snilmerg

snilmerg
  • 23 posts

Posted 03 January 2012 - 19:43

Po przeczytaniu ww opinii stwierdzam, że mam mały mętlik w głowie. Pomysł iPad+iPhone 4 może i rzeczywiście jest trochę przesłodzony, jednak jeżeli chciałbym dokonać zakupu MacBooka Pro byłby mały problem. Aktualnie dysponuję budżetem ok 2000zł, co powinno starczyć na iPada I/II z 16GB i 3G. Na sprzedaży Maca mini {Intel i5; 8GB RAM; Intel HD3000 512mb; zewnętrzny napęd; bezprzewodowa klawiatura Apple} mogę zyskać jakieś powiedzmy 2500zł +/- 150 zł. To daje mi ok 4500zł budżetu na MBP. Za tyle mogę kupić jedynie wersję 13 calową bez dedykowanej karty graficznej. Taka opcja byłaby może dość mobilna, jednak nie miałaby jak dla mnie wystarczająco dobrych osiągów [mowa tutaj o grafice]. Natomiast MBP 15 calowy z dedykowaną kartą graficzną 512MB kosztuje ok 5500-6000 zł. Mowa tutaj o cenach jakie są aktualnie na allegro - przez firmę Apple byłoby jeszcze drożej. Co proponujecie ?

#13 ShadowkhaN

ShadowkhaN
  • 21 posts
  • SkądGrudziądz

Posted 03 January 2012 - 19:52

Kup ipada, jak Ci sie nie spodoba to sprzedasz go, proste :o Sam ocenisz po jakims tam czasie uzytkowania, czy byl to dobry zakup. Pzdr

#14 Maciej667

Maciej667
  • 37 posts
  • SkądKatowice

Posted 03 January 2012 - 20:01

Witaj, aktualnie kończę liceum i wybieram sie na studia, mam zarowno iPhona 4 jak i iMaca, mialem ten sam dylemat co ty, jednak po przeanalizowaniu za i przeciw wybór padł na Macbooka 13" na którego niestety muszę troszke dozbierac. Dlaczego? mogę zawsze miec przy sobie sporą bibliotekę filmów, co jest nieodłącznym elementem każdego wyjazdu, mogę na bieżąco przerzucać wykonane zdjęcia, nie tracę przy tym mobilności i innych funkcji ktore oferuje iPad, resztę zastępuje iPhone (gry, odtwarzacz etc), pozdrawiam Maciej.

#15 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 03 January 2012 - 20:18

Po przeczytaniu ww opinii stwierdzam, że mam mały mętlik w głowie. Pomysł iPad+iPhone 4 może i rzeczywiście jest trochę przesłodzony, jednak jeżeli chciałbym dokonać zakupu MacBooka Pro byłby mały problem. Aktualnie dysponuję budżetem ok 2000zł, co powinno starczyć na iPada I/II z 16GB i 3G. Na sprzedaży Maca mini {Intel i5; 8GB RAM; Intel HD3000 512mb; zewnętrzny napęd; bezprzewodowa klawiatura Apple} mogę zyskać jakieś powiedzmy 2500zł +/- 150 zł. To daje mi ok 4500zł budżetu na MBP. Za tyle mogę kupić jedynie wersję 13 calową bez dedykowanej karty graficznej. Taka opcja byłaby może dość mobilna, jednak nie miałaby jak dla mnie wystarczająco dobrych osiągów [mowa tutaj o grafice]. Natomiast MBP 15 calowy z dedykowaną kartą graficzną 512MB kosztuje ok 5500-6000 zł. Mowa tutaj o cenach jakie są aktualnie na allegro - przez firmę Apple byłoby jeszcze drożej. Co proponujecie ?

Masz komputer bez dedykowanej karty graficznej i przeszkadza Ci, że nowy także by jej nie miał? MacBook Pro 13'' i Mac Mini tegoroczne mają te same podzespoły, będąc zadowolonym z Maka Mini, będziesz i z MBP. ;> Co do MBP 13'', widziałem już jakiś czas temu wersję Early 2011 po niecałe 4000zł na allegro, tak więc bardzo sensownie.

#16 bartek001b

bartek001b
  • 1104 posts
  • SkądWłocławek

Posted 03 January 2012 - 20:24

Poczekaj aż iPad 3 wyjdzie wtedy iPada 2 3G zakupisz w cenie obecnego wi-fi :D mam 16 lat mam ipada i nie wyobrażam sobie życia bez niego Zastępuje mi komputer

#17 snilmerg

snilmerg
  • 23 posts

Posted 03 January 2012 - 20:36

Masz komputer bez dedykowanej karty graficznej i przeszkadza Ci, że nowy także by jej nie miał? MacBook Pro 13'' i Mac Mini tegoroczne mają te same podzespoły, będąc zadowolonym z Maka Mini, będziesz i z MBP. ;> Co do MBP 13'', widziałem już jakiś czas temu wersję Early 2011 po niecałe 4000zł na allegro, tak więc bardzo sensownie.

Właśnie chodzi o to, że pomimo rozszerzenia ramu do 8GB w skutek czego Intel HD3000 zwiększył pamięć do 512 MB nadal nie mogę uzyskać pożądanej w grach jakości grafiki. Przy rozdzielczości 1376x768 na najwyższych detalach grając w grę przez sieć, której minimalne wymaganie to 64MB a zalecane 256MB przy dużym "młynie" nadal spotykam się z przycinaniem gry. A co dopiero mówić tutaj o nowym Call of Duty, którego potrzebne jest co najmniej 512MB.

#18 bartek001b

bartek001b
  • 1104 posts
  • SkądWłocławek

Posted 03 January 2012 - 20:42

Maci z tego co widziałem radzą sobie z call of duty

#19 snilmerg

snilmerg
  • 23 posts

Posted 03 January 2012 - 20:43

Wiesz, mi na ww rozdzielczości i high detalach CoD MW2 nieźle przycina, a co dopiero byłoby z MW3...

#20 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 03 January 2012 - 20:46

Zaraz, zaraz... Kupiłeś Maka i chcesz na nim grać w dość zaawansowane gry? Pisałeś, że miałbyś 4500zł, za to spokojnie kupisz nowego MBP 13'' i Xboxa 360 do grania, w innym wypadku moim zdaniem najlepiej kup iPada, a Maka Mini zamień na PC do grania, bo na Maku nie pograsz choćby w połowie tak dobrze jak na konsoli, dopóki nie wyłożysz z 5-6 tysięcy. ;>

#21 snilmerg

snilmerg
  • 23 posts

Posted 03 January 2012 - 21:02

Hmm połączenie iPhone 4/ iPad II/ PC z dobrą grafiką wydaje się dość dobre...

#22 matmil

matmil
  • 56 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2012 - 21:24

A może połączenie iPhone 4s/iPod/iPad/PC/MAC/PS3/X360? Jak dla mnie zakup iPada jest bezsensowny. iPad to zbędny gadżet, przynajmniej do premiery 3 wersji, większy iPhone bez możliwości dzwonienia. Zrobisz z nim to samo co z telefonem. Fakt że pracuje się na nim wygodniej niźli na iPhonie z tytułu większego ekranu (tyle że ja już na ów słaby wyświetlacz nie mogę patrzeć). Nie myślałeś o małym Macbooku Air? 11 cali, niewiele większy niż iPad, długi czas czuwania więc i na możliwość pracy czeka się krótko, wachlarz zastosowań dużo szerszy niż w przypadku tabletu.

#23 SHarK242

SHarK242
  • 103 posts

Posted 03 January 2012 - 21:32

Popieram mojego przedmówcę. Jeśli już tak bardzo chcesz kupić iPada to wstrzymaj się jeszcze te 3+ miesiące i zobacz jak zaprezentuje się "trójka". Sam ostatnio decydowałem czy zakupić iPhone'a 4S czy iPada 2. Ostatecznie wybrałem iPhone'a. Sam jestem nastolatkiem i wiem, że na pewno nie miałbym takich możliwości do użycia iPada. Jedyne miejsce to dom i gdzieś, gdzie pojadę do dalszej rodziny. Natomiast iPhone'a używam praktycznie wszędzie. Szkoła, dom, dwór... Wszędzie ;) Pozdrawiam.

#24 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 03 January 2012 - 21:50

Jak dla mnie zakup iPada jest bezsensowny. iPad to zbędny gadżet, przynajmniej do premiery 3 wersji, większy iPhone bez możliwości dzwonienia.

A cóż takiego pojawi się w 3 wersji, co spowoduje, że iPad nie będzie "zbędnym gadżetem"?

Nie myślałeś o małym Macbooku Air? 11 cali, niewiele większy niż iPad, długi czas czuwania więc i na możliwość pracy czeka się krótko, wachlarz zastosowań dużo szerszy niż w przypadku tabletu.

Problem w tym, że ekran 11-calowego MBA jest równie kiepski co ekran iPada, czas pracy na baterii jest znacznie krótszy, a i na możliwość pracy czeka się dłużej. MBA to zupełnie inny sprzęt, ale czy lepszy? To już zależy od zastosowania.

#25 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 03 January 2012 - 21:53

iPad zbędny gadżet? Ja po zakupie jedynki praktycznie w ogóle nie korzystam z komputera, a połączenie iPad + iPhone 4 w moim przypadku uzupełnia się idealnie. Laptop wykorzystywany jest do czynności, które po prostu tego wymagają. Teraz czekam na iPada 3 i oczywiście jedynkę wymieniam. Jak dla mnie, zakup tabletu to dobry wybór.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users