Apple Powerbook g4 - czy warto?
Napisano 01 stycznia 2012 - 14:26
Napisano 01 stycznia 2012 - 14:34
A ona brzmi : NIE, NIE WARTO, CHYBA, ŻE JESTEŚ KOLEKCJONEREM ZABYTKOWYCH KOMPUTERÓW.
Na reszte pytań nie ma sensu wogóle sie wypowiadać, bo to nie jest komputer godny zainwestowania nawet 100 złotcyh.
Jego możliwości w 2012 roku to jedynie ładna kolekcja starych komputerów od Apple.
Jedyna sensowna i tania oferta to :
[url]http://allegro.pl/apple-macbook-white-13-1-83ghz-2gb-ram-120gb-i2023885746.html[/url]
Szukaj czegos tego typu.
p.s.
To nie moja aukcja, więc podałem ją jedynie w ramach "poglądu" czego szukać.
Napisano 01 stycznia 2012 - 15:56
Sensowna
Na reszte pytań nie ma sensu wogóle sie wypowiadać, bo to nie jest komputer godny zainwestowania nawet 100 złotcyh.
Jego możliwości w 2012 roku to jedynie ładna kolekcja starych komputerów od Apple.
Masz jakieś kompleksy aby tworzy taki bredniowpis? Nie wprowadzaj kogoś w błąd, jeśli nie masz pojęcia nie odpowiadaj zainteresowanym na pytania.
Jasiex16 okrerśl dokładnie który model, bo PowerBook G4 12" zaczyna się od 867MHz.
Napisano 01 stycznia 2012 - 16:02
Napisano 01 stycznia 2012 - 17:31
Masz jakieś kompleksy aby tworzy taki bredniowpis? Nie wprowadzaj kogoś w błąd, jeśli nie masz pojęcia nie odpowiadaj zainteresowanym na pytania.
Jasiex16 okrerśl dokładnie który model, bo PowerBook G4 12" zaczyna się od 867MHz.
Co do powerbooka to myślę nad tym :
z procesorem G4 1,5ghz.
Napisano 02 stycznia 2012 - 18:03
Napisano 02 stycznia 2012 - 18:13
Napisano 03 stycznia 2012 - 10:33
Wiedza czesci z Was jest na zenujacym poziomie,u mnie na lampce 700MHz Tiger smiga az milo,aplikacji pod PPC jest w cholere,pakiet M$ dziala wysmienicie,wogole tiger dziala zawsze,cze nie mozna powiedziec o najnowszym systemie.
Na moim trzynastoletnim PIV-600 Win 98 tez smiga jak nic....Sam mam PB i wiem, jaka to przyjemnosc wejsc na dowolna strone jakiejs gazety, gdzie kawalek flasha powoduje zakatowanie procesora. Polowa dodatkow do stron internetowych tez nie dziala, bo przegladarka za stara. Ogladanie TV przez niego to tez srednia przyjemnosc. Dopiero sporo majstrowania przy ustawieniach EYETV dalo satysfakcjonujacy efekt.
Nie rob wiec prosze czlowiekowi wody z mozgu. PPC na dzien dzisiejszy to przezytek i do normalnego uzytku juz sie nie nadaje.
---------- Wpis dodano o 12:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:20 ----------
Co do powerbooka to myślę nad tym :
z procesorem G4 1,5ghz.
Porownaj sobie windowsowe laptopy sprzed siedmiu lat do dzisiejszych i wtedy bedziesz wiedziaj, jak ten PB ma sie do dzisiejszych Makow. Jako ciekawostka mozesz go kupic, ale nie, jesli to ma byc sprzet do codziennego zastosowania.
Napisano 03 stycznia 2012 - 11:43

Napisano 03 stycznia 2012 - 16:29
Napisano 03 stycznia 2012 - 18:12
Muszę się jeszcze poważnie zastanowić...
A co powiecie na temat iBook G4 ?
pytania do iBooka takie same mam jak do powerbooka.
Spytasz zaraz o C 64 czy Amige 500?
Napisano 03 stycznia 2012 - 18:18
Napisano 04 stycznia 2012 - 23:20
Napisano 05 stycznia 2012 - 18:01
Napisano 09 stycznia 2012 - 23:47
Napisano 10 stycznia 2012 - 08:38
Napisano 10 stycznia 2012 - 09:22
Napisano 10 stycznia 2012 - 10:34
Napisano 11 stycznia 2012 - 10:09
@ sancruz
wreszcie jakiś głos rozsądku. Przeglądając to forum po pewnym czasie nieobecności w świecie Apple, odniosłem wrażenie, że jestem na jakimś przeglądzie wiejskiego tuningu. Powszechne ekscytowanie się tym kto ma nowszy, bardziej słitaśny, szybszy sprzęt, dyskredytowanie innych użytkowników z powodu używania starszych rozwiązań, odwoływanie się do uwag ad personam, gdy brakuje merytorycznych argumentów. Od lat piszę na discussions.apple.com, listach google G4 Books, OSX Tiger etc. i nigdy nie spotkałem się tam z traktowaniem z góry posiadaczy starszego sprzętu. Jeśli zadawane jest pytanie, to wypowiadają się osoby, które rzeczywiście maja coś do powiedzenia co do istoty sprawy, a nie takie, które chcą w swoim mniemaniu zabłysnąć rzuceniem chamskiego one linera w stylu "używanie tego to masochizm". Wybaczcie OT.
Tu nikt nikogo nie traktuje jak debila, poniewaz ma antyczny komputer. TO spytal sie, czy oplaca sie kupic staruszka, wiec odpowiedzielismy zgodnie, ze do normalnego uzytku ten sprzet po prostu sie nie nadaje, wiec pytania "czy ma szybka karte graficzna" sa po prostu pozbawione sensu. A pytajacy najwyrazniej chce go uzywac na codzien i juz ma komputer. Zakup G4 to najwyrazniej fanaberia i tak nalezy ja traktowac. Wiec jesli chce miec takiego Maka, to niech kupuje. Ale niech sie nie dziwi, ze z polowy mozliwosci wspolczesnego internetu po prostu nie bedzie mogl korzystac.
ps: wzmianka o masochizmie padla w innym watku i trudna ja brac na serio.
Napisano 11 stycznia 2012 - 17:15
jeżeli pytasz:
"kupic iBooka za 500 pln czy dolożyć 1000-1500 pln i wziąć coś lepszego?"
to odpowiedź jest oczywista
"dolożyć i kupić coś lepszego"
ale jeżeli pytasz:
"przez 4 miesiace rozdawalem codziennie ulotki na przystanku i zarobilem 500 pln, wiecej nie mam - czy iBook to dobry zakup?"
to odpowiedź (wg mnie):
"to będzie świetny zakup za tą kase - szczególnie jeżeli chcesz mieć Maka/OS X"
oczywiście to drugie pytanie można zadać na różne sposoby np: "nie znam się na komputerach, ale potrzbuje komputer, żeby kupowac monety na allegro - jaki mam kupić komputer, łatwy i przyjemny w obsłudze, ale tani, żeby mi zostało kasy na powiększanie mojej ukochanej kolekcji monet." i odpowiedź tez bedzie - kupuj iBooka/Powerbooka
-------
Niektórzy ludzie nie biorą udziału w tym informatycznym wyścigu zbrojeń - jedni nie mają potrzeby, inni nie mają kasy.
Ja kupuje zwykle schodzące technologie - XBOXa (jedynke) kupilem za grosze jak wszedl juz do sprzedazy XBOX360, a XBOXa360 dlugo po premierze, jak ceny używanych spadły do 30% początkowej ceny i nie przeszkodzilo mi to cieszyć się grami zarówno na jedynce jak i na 360. Co z tego, że jedynka w porównaniu do 360 to stary rupieć - granie w BLACK albo Ninja Gaiden albo Halo 1 bylo tak samo fajne jak gdybym kupil jedynke w dniu premiery - a kosztowało łącznie z kupnem gier 200 pln.
Tak samo robilem na PCcie - gralem w super gry rok-dwa po premierze, ale karte graficzna na ktorej smigaly na full detalach kupowalem za 200 pln a nie za 1500 pln
Oczywiście nie jest to dla wszystkich - ale nie przekreśla to OPŁACALNOŚCI zakupu starszych technologii.
Ważne jedynie, żeby mieć świadomość, co się kupuje.
Dlatego takie pytania jak tytułowe są potrzebne - tak samo jak potrzebne są poważne i rzeczowe odpowiedzi ludzi, którzy znają (i często jeszcze używają) nawet taki stary sprzet.
Napisano 11 stycznia 2012 - 19:19

Napisano 11 stycznia 2012 - 20:49
jeżeli pytasz:
"kupic iBooka za 500 pln czy dolożyć 1000-1500 pln i wziąć coś lepszego?"
to odpowiedź jest oczywista
"dolożyć i kupić coś lepszego"
ale jeżeli pytasz:
"przez 4 miesiace rozdawalem codziennie ulotki na przystanku i zarobilem 500 pln, wiecej nie mam - czy iBook to dobry zakup?"
to odpowiedź (wg mnie):
"to będzie świetny zakup za tą kase - szczególnie jeżeli chcesz mieć Maka/OS X"
Jest to wyrzucenie pieniedzy w bloto, poniewaz pytajacy na 99% bedzie juz posiadal komputer przerastajacy mozliwosciami tego G4. Lepiej wplacic te pieniadze na lokate, dozbierac i wtedy kupic komputer w miare aktualny. Inaczej nie wyjdzie sie nigdy poza jakis surogat.
Napisano 13 stycznia 2012 - 15:18
Napisano 13 stycznia 2012 - 17:45
Więc tak ibooka chcę kupić ze względu na system mam jednego laptopa na intelu i on będzie do gier itp. maka chcę tylko na taki początek przygody z Mac Os x
Caly czas pisze o G4 jako o glownym komputerze. Chcesz sie pobawic makiem, to ok. Tylko nie rozumiem tych ciaglych pytan, czy ten szybszy, czy jednak tamten. Skoro i tak chcesz ten komputer po to, zeby poklikac sobie w Mac OS, to po co ci taka wiedza, ktora i tak nic nie przynosi?
"Zalety" starego sprzetu opisalem juz wystarczajaco i nie chce mi sie powtarzac. Ja ostatnio bedac w Niemczech nie moglem sobie ogladnac meczu w transmisji przez oficjalna strone nadawcy. Za stara wersja przegladarki. Pech gehabt. I z czasem takie rzeczy beda sie mnozyc. A przeciez nie kupuje sie komputera po to, aby byc non stop ograniczonym, prawda?
Napisano 13 stycznia 2012 - 18:22

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych