Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Powerbook g4 - czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jasiex16

Jasiex16
  • 129 postów
  • SkądPolska

Napisano 01 stycznia 2012 - 14:26

Przymierzam się do kupna powerbooka g4 (czy może ibooka... Co lepsze?) i odnośnie tego kilka pytań: 1. Maksymalnie ile można tam ramu i dysku dołożyć i jaki byłby koszt tego? 2. Czy laptop (ten 12 calowy) wyposażony jest w nagrywarkę DVD? (jeśli nie, to ile trzeba by by kosztował ten napęd i gdzie kupić ? 3. Czy laptop jest szybki i się nie nagrzewa tak bardzo? 4. Czy karta graficzna jest w nim dobra ? 5. Czy ma łączność wi-fi ? 6. I czy w ogóle warto ? Również bym chciał, aby może jakiś posiadacz tego laptopa się o nim wypowiedział.

#2 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 01 stycznia 2012 - 14:34

Sensowna odpowiedź, to odpowiedź na pytanie 6.
A ona brzmi : NIE, NIE WARTO, CHYBA, ŻE JESTEŚ KOLEKCJONEREM ZABYTKOWYCH KOMPUTERÓW.

Na reszte pytań nie ma sensu wogóle sie wypowiadać, bo to nie jest komputer godny zainwestowania nawet 100 złotcyh.
Jego możliwości w 2012 roku to jedynie ładna kolekcja starych komputerów od Apple.

Jedyna sensowna i tania oferta to :
[url]http://allegro.pl/apple-macbook-white-13-1-83ghz-2gb-ram-120gb-i2023885746.html[/url]
Szukaj czegos tego typu.
p.s.
To nie moja aukcja, więc podałem ją jedynie w ramach "poglądu" czego szukać.

#3 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 01 stycznia 2012 - 15:56

Sensowna
Na reszte pytań nie ma sensu wogóle sie wypowiadać, bo to nie jest komputer godny zainwestowania nawet 100 złotcyh.
Jego możliwości w 2012 roku to jedynie ładna kolekcja starych komputerów od Apple.

Masz jakieś kompleksy aby tworzy taki bredniowpis? Nie wprowadzaj kogoś w błąd, jeśli nie masz pojęcia nie odpowiadaj zainteresowanym na pytania.

Jasiex16 okrerśl dokładnie który model, bo PowerBook G4 12" zaczyna się od 867MHz.

#4 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 stycznia 2012 - 16:02

Ja tam się zgadzam z ArrasB. Sorry, ale mój telefon ma teraz większą moc obliczeniową, niż ten komputer. Ten sprzęt nie jest już pod żadnym względem wspierany - ani hardware'owo ani software'owo. Nic nowego (i nie mówię tutaj o grach, a aplikacjach użytkowych oraz np systemie operacyjnym) na nim nie pójdzie - nowe systemy wymagają intela, a nowe programy nie działają na starych systemach. Koło się zamyka.

#5 Jasiex16

Jasiex16
  • 129 postów
  • SkądPolska

Napisano 01 stycznia 2012 - 17:31

Masz jakieś kompleksy aby tworzy taki bredniowpis? Nie wprowadzaj kogoś w błąd, jeśli nie masz pojęcia nie odpowiadaj zainteresowanym na pytania.

Jasiex16 okrerśl dokładnie który model, bo PowerBook G4 12" zaczyna się od 867MHz.

Co do powerbooka to myślę nad tym :

z procesorem G4 1,5ghz.

#6 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 02 stycznia 2012 - 18:03

Wiedza czesci z Was jest na zenujacym poziomie,u mnie na lampce 700MHz Tiger smiga az milo,aplikacji pod PPC jest w cholere,pakiet M$ dziala wysmienicie,wogole tiger dziala zawsze,cze nie mozna powiedziec o najnowszym systemie.

#7 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 02 stycznia 2012 - 18:13

G4 12 cali jest dobre do neta,oglądnąć jakiś film,coś napisać,posłuchać muzy,ale o bardziej wymagających aplikacjach zapomnij....G4 to dobra maszynka,jeszcze troche pożyje,na plus...aluminiowa obudowa i mobilność,ot taka Applowska wersja netbooka;]

#8 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 stycznia 2012 - 10:33

Wiedza czesci z Was jest na zenujacym poziomie,u mnie na lampce 700MHz Tiger smiga az milo,aplikacji pod PPC jest w cholere,pakiet M$ dziala wysmienicie,wogole tiger dziala zawsze,cze nie mozna powiedziec o najnowszym systemie.

Na moim trzynastoletnim PIV-600 Win 98 tez smiga jak nic....Sam mam PB i wiem, jaka to przyjemnosc wejsc na dowolna strone jakiejs gazety, gdzie kawalek flasha powoduje zakatowanie procesora. Polowa dodatkow do stron internetowych tez nie dziala, bo przegladarka za stara. Ogladanie TV przez niego to tez srednia przyjemnosc. Dopiero sporo majstrowania przy ustawieniach EYETV dalo satysfakcjonujacy efekt.
Nie rob wiec prosze czlowiekowi wody z mozgu. PPC na dzien dzisiejszy to przezytek i do normalnego uzytku juz sie nie nadaje.

---------- Wpis dodano o 12:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:20 ----------

Co do powerbooka to myślę nad tym :

z procesorem G4 1,5ghz.

Porownaj sobie windowsowe laptopy sprzed siedmiu lat do dzisiejszych i wtedy bedziesz wiedziaj, jak ten PB ma sie do dzisiejszych Makow. Jako ciekawostka mozesz go kupic, ale nie, jesli to ma byc sprzet do codziennego zastosowania.

#9 e34m5t

e34m5t
  • 4 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 stycznia 2012 - 11:43

Przez ostatni rok używałem PB 17 1,67. Byłem z niego naprawdę bardzo zadowolony. Wszystko jednak zależy od tego jakie są Twoje oczekiwania względem komputera. Ja wykorzystywałem swojego kilka godzin na dobę głównie do przeglądania internetu, edycji zdjęć i wideo, tworzenia dokumentów tekstowych, komunikacji z iphonem i w zasadzie rzadko natrafiałem na problemy. Jednakże pewnie z upływem czasu problemów będzie co raz więcej. Będą one wynikały głównie z braku wsparcia dla platformy PPC (nowe programy pisane są już niestety jedynie pod intela). Reasumując odpowiedź na pytanie "warto czy nie" zależy w dużej mierze od Twoich potrzeb i samozaparcia :) A w odpowiedzi na Twoje pytania: 1. Maksymalnie ile można tam ramu i dysku dołożyć i jaki byłby koszt tego? Wszystko zależy od konkretnego modelu (informacje można bez problemu zleźć w necie). W moim było chyba 1,5 GB ramu i 120 GB HDD i śmigał aż miło. Ceny z łatwością sprawdzisz np. na Alledrogo. 2. Czy laptop (ten 12 calowy) wyposażony jest w nagrywarkę DVD? (jeśli nie, to ile trzeba by by kosztował ten napęd i gdzie kupić ? Wszystko zależy od specyfikacji konkretnego egzemplarza. 12'stki bywały również wyposażone w nagrywarkę DVD. Z racji jednak wieku sprzętu i dość podłej jakości napędów często bywają one kapryśne. Ceny napędów można sprawdzić j.w. 3. Czy laptop jest szybki i się nie nagrzewa tak bardzo? Co do szybkości zależy to z pewnością od spec konkretnego egzemplarza i zadań do jakich masz zamiar go używać. PB którego używałem do zastosowań o których wyżej wspomniałem był super szybki (no i ten start...20s i komputer gotowy do pracy). 4. Czy karta graficzna jest w nim dobra ? J.W. wszystko zależy od konkretnej spec. i do czego ma służyć. 5. Czy ma łączność wi-fi ? Tak. 6. I czy w ogóle warto ? J.W.

#10 Jasiex16

Jasiex16
  • 129 postów
  • SkądPolska

Napisano 03 stycznia 2012 - 16:29

Muszę się jeszcze poważnie zastanowić... A co powiecie na temat iBook G4 ? pytania do iBooka takie same mam jak do powerbooka.

#11 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 stycznia 2012 - 18:12

Muszę się jeszcze poważnie zastanowić...

A co powiecie na temat iBook G4 ?

pytania do iBooka takie same mam jak do powerbooka.

Spytasz zaraz o C 64 czy Amige 500?

#12 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 03 stycznia 2012 - 18:18

skoro takie samo to odpowiedzi będą identyczne. Owszem G4 to stary procesor, ale Tiger czy Leopard na nim pójdą. Owszem nie będzie Chrome, ale będzie Opera i Safari. Flash, tu rzeczywiście strasznie wąskie gardło i słabo na tym polu wypada i G4 i G5, jednak np. G4 + PS 7 to wciąż świetne połączenie (niby PS7 to zabytek ale ja uwielbiam i nadal to kawal bardzo dobrego softu, problemów nie będzie również z CS2) więc naprawdę kwestia przeznaczenia. Jako komputer internetowy...nie. Jednak jako pierwszy komputer do np. grafiki, gdzie pakiet Adobe Design / CS / CS2 to inna historia. No i Tygrys jest wciąż świetnym systemem i gdybym mógł go postawić na swoim maczysławie nadal bym go używał.

#13 charliefrown

charliefrown
  • 155 postów

Napisano 04 stycznia 2012 - 23:20

Problem polega na tym, że założyciel wątku nie wskazał, do jakich zastosowań potrzebuje tego g4. Jeśli chodzi o gry to sprzęt ten odpada, chyba że myślimy o Falloutach, czy starszych FPS. Przeglądanie Internetu wcale nie jest tragiczne przy 1,5 Ghz, zwłaszacza jeśli zainstalujemy ClickToFlash, który będzie blokował idiotyczne reklamy, obciążające cpu. Filmy YT najlepiej będzie oglądać wymuszając format h.264. Nie zgadzam się, że to sprzęt co najwyżej dla zbieracza staroci. Sam do niedawna, przez ponad rok korzystałem z aluminiowego G4 867 mhz jako jedynego komputera i poza flashem nie odczuwałem żadnych ograniczeń. W g4 wciąż drzemie moc, co najdobitniej pokazuje niszowy system morphOS. Istnieje ogromna liczba aplikacji pierwszoligowych Adobe, MS Office etc., również tych, które pod Tigerem ruszą w trybie Classic. Poza tym, nie demonizujmy, czy rzeczywiście potrzebujemy nowszej architektury, systemu operacyjnego do otwierania plików avi, doc, pdf, mp3? Nie wspomnę już o tym, że aluminiowy PB pod względem wyglądu miażdży te plastikowe MacBooki.

#14 Jasiex16

Jasiex16
  • 129 postów
  • SkądPolska

Napisano 05 stycznia 2012 - 18:01

Jeszce mam pytania o ibooka g4 : 1. Jak w nim wygląda wi-fi czy ze wszystkimi łączami internetowymi i z każdą siecią bezprzewodowo się połączy ? 2. Jak w nim wygląda odtwarzanie youtube? Podobno się zacina i co zrobić, aby się nie zacinało podczas oglądania ?

#15 verion

verion
  • 17 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 23:47

UWAGA! odpowiedzi dotycza iBooka G4 1,33Ghz - ostatni model iBooka 1. Maksymalnie ile można tam ramu i dysku dołożyć i jaki byłby koszt tego? ================================================= 2GB max - ale panuje opinia, ze dolozenie wiecej niz 1,5GB (iBook) powoduje problemy z wi-fi... teraz juz nie pamietam dokladnie tematu, ale wiem, ze swego czasu chcialem powiekszyc do 2GB, ale zdecydowalem sie na 1,5 a nie 2GB zeby nie miec problemow - byc moze juz to rozwiazali aktualizacja firmware. Oczywiscie z 1,5 GB wi-fi bezproblemowo. Ale 1,5GB wystarcza w zupelnosci. Aha - i do tego iBook ciezko sie rozklada - nie ma srubek, tylko takie zaczepy/zatrzaski, ktore mozna polamac - szczegolnie z pierwszym razem (chyba ze to ja jestem taki przesadnie strachliwy - bo w koncu rozlozylem, zeby dolozyc RAM i wymienic dysk - i nic nie polamalem) 2. Czy laptop (ten 12 calowy) wyposażony jest w nagrywarkę DVD ================================================= iBook nie ma nagrywarki DVD - ma combo czyli nagrywa CD a DVD tylko odczytuje kupic mozna na allegro - ale ciezko sie komputer rozklada (iBook), wiec wymienic nie jest prosto. 3. Czy laptop jest szybki i się nie nagrzewa tak bardzo? ================================================= nagrzewa sie najbardziej tam gdzie jest HDD (ja mam wymieniony na 5400 obr, oryginalnie byl 4200 ale tez sie tak samo nagrzewal) - i niestety jest to pod lewym nadgarstkiem. Reszta sie nie nagrzewa sie jakos nadmiernie - chyba ze sie go katuje 20-stoma zakladkami z flashem. 4. Czy karta graficzna jest w nim dobra ? ================================================= jak nie grasz w gry 3D, to bardzo dobra - wszystkie animacje systemu chodza plynnie - nic sie nie zacina. 5. Czy ma łączność wi-fi ? ================================================= tak b/g, dziala bezproblemowo 6. I czy w ogóle warto ? ================================================= MOIM ZDANIEM - jak nie masz kasy na MacBooka alu (albo bialego unibody) to lepiej kupic takiego iBooka za 500 pln i spokojnie zbierac na lepszy. Ja w domu mam tez laptopa c2d (win) i wole uzywac iBooka. Jak dla mnie bialy iBook jest ladniejszy niz alu PowerBook - ja wybralem iBooka, chociaz cena byla praktycznie ta sama. Wiekszosc jest do kupienia z dobita bateria, ale jak mialem nowa, to 4 godz w pociagu (internet, czytanie PDF) wytrzymywala. Nowa bateria niestety 150 pln. Musowo trzeba uzywac Flash Block i klikac tylko w te flashe, ktore sie chce ogladac. Ja dodatkowo uzywam AdBlock Plus (wszystko na Firefox). Tzn jak sie oglada kilka zakladek z flashem, to jest spoko - ale ja mam otwartych zwykle 10-20 zakladek wiec te blokery to dla mnie mus. Dobrze jest wymienic dysk na 5400 obr. bo oryginalny 4200 to jest slabizna. Swietnie chodzi na SSD wlozonym w obudowe 2,5" firewire 400 (no ale to opcja, ktora kosztuje 2x wiecej niz sam komputer) Tak jak ktos wyzej pisal - dobrze jest zainstalowac OS X 10.4 (czyli Tiger) bo na nim jest odrobinke szybciej, a w sumie wszystkie wazniejsze aplikacje sa dostepne (czesto tanio z drugiej reki - np Office 2004, ktory dziala na nim b. dobrze). Ale Leopard (nie Snow) chodzi tez bardzo dobrze - ja musialem zainstalowac leoparda, bo uzywam "Espresso", ktorego nie ma na Tigera (a chcialem miec ten sam program co na iMaku). No i leopard jest musowy jezeli chcesz miec system po polsku - na Tigera jest spolszczenie, ale chyba bylo tylko dostepne dla tych co kupili komputer od polskiego dytrybutora. Pisze to porownujac z iMakiem (late 2006) c2d 2,33 24", ktory jest moim drugim makiem. Przesiadajac sie z jednego na drugi czuc roznice - ale nie jest ona szczegolnie wielka (w lekkich pracach - internet, edytor txt, IM, muzyka). Ale gdybym mial cos robic w Photoshopie cos wiekszego niz 3000px, to bym zwariowal. Ktos pisal wczesniej, ze przegladarki (Tiger) nie sa wydawane i brakuje pluginow - najwyrazniej mial na mysli Safari 5 (albo Chrome), ale caly czas jest wydawany Firefox (optymalizowany pod ten procesor - dzialaja wszystkie dodatki dla danej wersji) i Camino (b. fajna i szybka przegladarka na silniku tym co firefox - i ma flashblocka i adblocka). Sposob na zacinajacy sie YouTube - przestawic YouTube na domyslne wyswietlanie filmow HTML5 a nie flash (oczywiscie te wylacznie odtwarzane flashowo tez sie wtedy odtwarzaja). Ekran 12" jest swietny do ogladania stron internetowych (szczegolnie dlatego, ze ma proporcje 4:3 - czyli ma dosc duza wysokosc, a przy tym szerokosc 1024px, wiec stron sie nie przewija na boki) - proponuje wlaczyc ukrywanie doka i sciagnac darmowy program "present your apps", ktory ukrywa tez gorny pasek menu w wybranych aplikacjach dajac te pare pikseli wiecej na wysokosc. Wi-fi dziala bezblednie, laczy sie bez problemu - testowane i w domu i w kilku hotspotach - zarowno b jak i g Touchpad dziala genialnie - w porownaniu do wszystkich innych (nie aplowych) laptopow jakie uzywalem - jest bezkonkurencyjny. Klawiatura jest b. fajna - maly, ale wyczuwalny skok klawiszy, zadnej gabczastosci. Jakosc plastiku jest super - biala obudowa nawet po tych paru latach uzywania wyglada swietnie i nie zolknie ani sie nie wyszczerbia. Nie ma problemu z pekaniem topcase - jak w intelowych bialasach. Bardzo dobrze wspierany jest przez Ubuntu (linux) - lacznie z karta graf. wspierajaca COMPIZa i wi-fi. Troche gorzej z zarzadzaniem energia, pracuje na baterii o 50% krocej niz w OS X ============== Podsumowujac: Uwazam, ze zakup tego komputera nalezy oceniac WYLACZNIE przez pryzmat posiadanej kasy. Jezeli ktos ma 3000 i zastanawia sie czy wydac na komputer 500 pln, a za pozostale 2500 zabalowac - to lepiej odpuscic "przyjemnosci" i kupic lepszego uzywanego MacBooka pro alu. Ale jezeli ktos ma budzet 500-800 pln max to jest to genialny zakup (o ile chce sie miec OSX - bo inaczej to lepiej kupic IBM Thinkpad + win). Ja dokladnie tak zrobilem - uzywalem bez żenady i z przyjemnoscia swojego iBooka, az nie nazbieralem na uzywanego MacBooka PRO alu unibody c2d i teraz ze spokojem moge sprzedac iBooka [jakby ktos chcial kupic to na PRIV]. Aha... i nie brac zadnego z procesorem mniejszym niz G4 1,33 - słabsze wychodzą niewiele taniej, a dobrze jest miec jak najszybszy procesor.

#16 charliefrown

charliefrown
  • 155 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 08:38

verion: świetna analiza. Mimo że bardziej podoba mi się z wyglądu aluminium (uważam 12" PB G4 za jedno z najlepszych dokonań w dziedzinie wzornictwa przemysłowego), to zauważyłem, że niestety nawet przy niewielkim upadku tworzywo to bardzo łatwo się odkształca, powodując bardzo trudne do przywrócenia skutki. Jeśli chodzi o YouTube i G4 polecam artykuł - lowendmac.com/ed/patting/11sb/youtube-on-g4-macs.html

#17 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 09:22

Forum jest po to ze jak ktos pyta to pomagamy prawda a nie krytykujemy go za to zo. Kolega pyta co kupic, nie wazne czy to jest z poprzedniej epki i ze macie szybsze i drosze telefony to zostawcie dla Siebie co macie a czego nie macie bo ja rowniez dobrze moge miec maybacha i jechac kazdego kto jezdzi tanszym i starszym autem. Nie kazdego stac na kupno nowego sprzetu a w szczegolnosci apple , niektorzy musza malymi kroczkami isc do przodu (nikomu tutaj nie ublizam ani nie osadzam czy jest biedny czy bogaty ale kazdy ma to co ma) Tak wiec troche wyrozumialosci chlopaki bo naprawde nie milo sie czyta takie posty w szczegolnosci ze jakis poziom kultury obowiazuje poza domem... Peace V

#18 charliefrown

charliefrown
  • 155 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 10:34

@ sancruz wreszcie jakiś głos rozsądku. Przeglądając to forum po pewnym czasie nieobecności w świecie Apple, odniosłem wrażenie, że jestem na jakimś przeglądzie wiejskiego tuningu. Powszechne ekscytowanie się tym kto ma nowszy, bardziej słitaśny, szybszy sprzęt, dyskredytowanie innych użytkowników z powodu używania starszych rozwiązań, odwoływanie się do uwag ad personam, gdy brakuje merytorycznych argumentów. Od lat piszę na discussions.apple.com, listach google G4 Books, OSX Tiger etc. i nigdy nie spotkałem się tam z traktowaniem z góry posiadaczy starszego sprzętu. Jeśli zadawane jest pytanie, to wypowiadają się osoby, które rzeczywiście maja coś do powiedzenia co do istoty sprawy, a nie takie, które chcą w swoim mniemaniu zabłysnąć rzuceniem chamskiego one linera w stylu "używanie tego to masochizm". Wybaczcie OT.

#19 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2012 - 10:09

@ sancruz

wreszcie jakiś głos rozsądku. Przeglądając to forum po pewnym czasie nieobecności w świecie Apple, odniosłem wrażenie, że jestem na jakimś przeglądzie wiejskiego tuningu. Powszechne ekscytowanie się tym kto ma nowszy, bardziej słitaśny, szybszy sprzęt, dyskredytowanie innych użytkowników z powodu używania starszych rozwiązań, odwoływanie się do uwag ad personam, gdy brakuje merytorycznych argumentów. Od lat piszę na discussions.apple.com, listach google G4 Books, OSX Tiger etc. i nigdy nie spotkałem się tam z traktowaniem z góry posiadaczy starszego sprzętu. Jeśli zadawane jest pytanie, to wypowiadają się osoby, które rzeczywiście maja coś do powiedzenia co do istoty sprawy, a nie takie, które chcą w swoim mniemaniu zabłysnąć rzuceniem chamskiego one linera w stylu "używanie tego to masochizm". Wybaczcie OT.

Tu nikt nikogo nie traktuje jak debila, poniewaz ma antyczny komputer. TO spytal sie, czy oplaca sie kupic staruszka, wiec odpowiedzielismy zgodnie, ze do normalnego uzytku ten sprzet po prostu sie nie nadaje, wiec pytania "czy ma szybka karte graficzna" sa po prostu pozbawione sensu. A pytajacy najwyrazniej chce go uzywac na codzien i juz ma komputer. Zakup G4 to najwyrazniej fanaberia i tak nalezy ja traktowac. Wiec jesli chce miec takiego Maka, to niech kupuje. Ale niech sie nie dziwi, ze z polowy mozliwosci wspolczesnego internetu po prostu nie bedzie mogl korzystac.

ps: wzmianka o masochizmie padla w innym watku i trudna ja brac na serio.

#20 verion

verion
  • 17 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 17:15

Sęk w tym, że to JEST opłacalny zakup. Kwestia tylko w jakich kryteriach się to ocenia.

jeżeli pytasz:
"kupic iBooka za 500 pln czy dolożyć 1000-1500 pln i wziąć coś lepszego?"
to odpowiedź jest oczywista
"dolożyć i kupić coś lepszego"

ale jeżeli pytasz:
"przez 4 miesiace rozdawalem codziennie ulotki na przystanku i zarobilem 500 pln, wiecej nie mam - czy iBook to dobry zakup?"
to odpowiedź (wg mnie):
"to będzie świetny zakup za tą kase - szczególnie jeżeli chcesz mieć Maka/OS X"

oczywiście to drugie pytanie można zadać na różne sposoby np: "nie znam się na komputerach, ale potrzbuje komputer, żeby kupowac monety na allegro - jaki mam kupić komputer, łatwy i przyjemny w obsłudze, ale tani, żeby mi zostało kasy na powiększanie mojej ukochanej kolekcji monet." i odpowiedź tez bedzie - kupuj iBooka/Powerbooka

-------

Niektórzy ludzie nie biorą udziału w tym informatycznym wyścigu zbrojeń - jedni nie mają potrzeby, inni nie mają kasy.

Ja kupuje zwykle schodzące technologie - XBOXa (jedynke) kupilem za grosze jak wszedl juz do sprzedazy XBOX360, a XBOXa360 dlugo po premierze, jak ceny używanych spadły do 30% początkowej ceny i nie przeszkodzilo mi to cieszyć się grami zarówno na jedynce jak i na 360. Co z tego, że jedynka w porównaniu do 360 to stary rupieć - granie w BLACK albo Ninja Gaiden albo Halo 1 bylo tak samo fajne jak gdybym kupil jedynke w dniu premiery - a kosztowało łącznie z kupnem gier 200 pln.

Tak samo robilem na PCcie - gralem w super gry rok-dwa po premierze, ale karte graficzna na ktorej smigaly na full detalach kupowalem za 200 pln a nie za 1500 pln

Oczywiście nie jest to dla wszystkich - ale nie przekreśla to OPŁACALNOŚCI zakupu starszych technologii.

Ważne jedynie, żeby mieć świadomość, co się kupuje.
Dlatego takie pytania jak tytułowe są potrzebne - tak samo jak potrzebne są poważne i rzeczowe odpowiedzi ludzi, którzy znają (i często jeszcze używają) nawet taki stary sprzet.

#21 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 19:19

Mój PB G4 12" leży gdzieś jeszcze w szafce i na pewno w tym roku go odkurzę i uruchomię. Uważam to za świetny sprzęt i pewnie gdyby nie to że padł mi dysk, a w tym samym czasie dostałem super ofertę na MBP to bym się nie przesiadł :) To co robiłem na tym maczku przechodzi moje dzisiejsze pojęcie (plakaty do druku w formacie a2 na 12" ekraniku). wadą jest spory rozmiar jak na taki komputer i coby nie mówić mała moc (patrząc na dzisiejsze standardy). Ja jednak bym polecał (choć chyba bardziej z sentymentu) PB G4 12" (ale tylko w najmocniejsze wersji procka)

#22 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 stycznia 2012 - 20:49

jeżeli pytasz:
"kupic iBooka za 500 pln czy dolożyć 1000-1500 pln i wziąć coś lepszego?"
to odpowiedź jest oczywista
"dolożyć i kupić coś lepszego"

ale jeżeli pytasz:
"przez 4 miesiace rozdawalem codziennie ulotki na przystanku i zarobilem 500 pln, wiecej nie mam - czy iBook to dobry zakup?"
to odpowiedź (wg mnie):
"to będzie świetny zakup za tą kase - szczególnie jeżeli chcesz mieć Maka/OS X"

Jest to wyrzucenie pieniedzy w bloto, poniewaz pytajacy na 99% bedzie juz posiadal komputer przerastajacy mozliwosciami tego G4. Lepiej wplacic te pieniadze na lokate, dozbierac i wtedy kupic komputer w miare aktualny. Inaczej nie wyjdzie sie nigdy poza jakis surogat.

#23 Jasiex16

Jasiex16
  • 129 postów
  • SkądPolska

Napisano 13 stycznia 2012 - 15:18

Więc tak ibooka chcę kupić ze względu na system mam jednego laptopa na intelu i on będzie do gier itp. maka chcę tylko na taki początek przygody z Mac Os x Co do użytkownika CEHM więc tak ja na przykład nie rozumiem takich ludzi którzy piszą coś typu : "Nie,nie kupuj stare nie warto" nie ważę, że sprzęt "stary" (6 lat to w końcu nie było tak dawno temu i nie wiem czy aż taki stary) ważne, że dobry Ok. Mam jeszce jedno pytanie czy równie dobrze mogę kupić 14 calowego czy grafika będzie ładna jak w 12 calowym ? I czym się różnią ?

#24 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 stycznia 2012 - 17:45

Więc tak ibooka chcę kupić ze względu na system mam jednego laptopa na intelu i on będzie do gier itp. maka chcę tylko na taki początek przygody z Mac Os x

Caly czas pisze o G4 jako o glownym komputerze. Chcesz sie pobawic makiem, to ok. Tylko nie rozumiem tych ciaglych pytan, czy ten szybszy, czy jednak tamten. Skoro i tak chcesz ten komputer po to, zeby poklikac sobie w Mac OS, to po co ci taka wiedza, ktora i tak nic nie przynosi?

"Zalety" starego sprzetu opisalem juz wystarczajaco i nie chce mi sie powtarzac. Ja ostatnio bedac w Niemczech nie moglem sobie ogladnac meczu w transmisji przez oficjalna strone nadawcy. Za stara wersja przegladarki. Pech gehabt. I z czasem takie rzeczy beda sie mnozyc. A przeciez nie kupuje sie komputera po to, aby byc non stop ograniczonym, prawda?

#25 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 13 stycznia 2012 - 18:22

CEHM ale to naprawdę nie jest odpowiedź 0/1. To czy to dobry wybór zależy tylko i wyłącznie od przeznaczenia tego komputera. Jako komputer iwork/muzyka/film/ebook nadal będziesz się upierał, że do tego potrzebne są dwa rdzenie? No bez jaj. Jeżeli kolega ma już główny komputer a chce poznać MacOs, jak na moje od tej najlepszej strony to iB/PB to świetny wybór. Ważne by wiedział, że taki komputer ma swoje ograniczenia. Ale przecież MsOffice 2004 for Mac, będzie chodził tak samo dobrze jak w 2004, nie będzie proporcjonalnie 8x wolniejszy bo jest o 8 lat starszy, a śmiem twierdzić, że księgowa, pisarze i cała maść osób parających się pakietem biurowym nie odczuwało dyskomfortu, literki nie pojawiały się z 5 sekundowym opóźnieniem prawda? A zatem wystarczy tylko uświadomić, naświetlić pewne newralgiczne punkty i jeżeli to nie będą najważniejsze punkty korzystania z komputera to dlaczego do prostych rzeczy potrzebne są i7? Padło naprawdę kilka rozsądnych wypowiedzi, co jest słabym punktem tych komputerów. Powiem Ci że przesiadając się z C2D na starszego maka różnica jest odczuwalna ale w sekundach. Nie czekam minut aby włączyć muzykę, strony ładują się podobnie, przewijają się normalnie, jak włączę divx czy dvd....odtwarza! ;) To jest dla mnie normalne użytkowanie i przez pryzmat przeznaczenia G4 to ciągle wystarczający procesor.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych