Na Warszawę i AGHa nie mam co liczyć, a nawet jeśli, to taki UJ to ponoć tragedia jeśli chodzi o Informatykę...
Czy tragedia czy nie to pewnie zalezy od podejscia. Sporo moich kumpli robi doktoraty tam na TCSie

.
Bo tak naprawde to musisz sobie odpowiedziec jaka informatyke chcesz studiowac. Czy chcesz byc w przyszlosci kierowac projektami, czy optymalizowac algorytmy czy po prostu byc dobrym koderem?
AGH ksztalci bardzo dobrych inzynierow oprogramowania. Po studiach ludzie potrafia bardzo dobrze kodowac, wiedza mniej wiecej jak dzialaja duze projekty programistyczne (praktyki w Comarchu itp.)
Na UJocie jest Informatyka gdzie ludzi mniej zmusza sie do kodowania ale bardziej pilnuje matematyki. Choc znam magistra informatyki ktory w czasie studiow napisal jeden program, ale teraz to juz chyba niemozliwe patrzac mlodszych kolegach

. Bardzo dobrze ucza algorytmow - kaza rozpracowywac i implementowac nawet to dosc zlozone przypadki. Nie bez powodu maja czesto sukcesy na duzych konkursach programistycznych. Z tego co widze po znajomych to potrafi dac to niezle w kosc ale w sumie wydaje mi sie, ze jak przyjdzie do wymyslenia czegos nowego to czlowiek po informatyce szybciej sobie poradzi niz koder po AGHu. Jezykow zawsze sie mozna nauczyc nawet na wlasna reke (nawet C++

) ale braku dobrej algorytmiki, metod numerycznych itp. nie da sie nadrobic.
A ze sie mniej koduje? Znam sporo studentow UJtowej informatyki ktorzy sobie koduja bardziej hobbistycznie. Tak w przerwie miedzy zajeciami robia gry sieciowe, systemy do optymalizacji przesiadek w komunikacji miejskiej, wlasny lepszy google desktop, pracuja w ABB, takie tam.
Ja wszystkich znajomych zawsze zachecam do pojscia na pelna, uniwersytecka, "teoretyczna" informatyke. Lepiej znac dobre podstawy i uczyc sie samemu tego co Cie bawi moim zdaniem.
Z kronikarskiego obowiazku dodam, ze jest jeszcze informatyka stosowana na UJ w instytucie fizyki. I jest naprawde stosowana bo jak ucza o obliczeniach biologicznych to wysylaja ludzi do laboratorium biochemicznego
Na Politechnice Krakowskiej jest tez informatyka, ale stoi duzo gorzej od AGHu i UJtu. Jedyna zaleta jest chyba tylko to, ze jest w Krakowie

.