Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Informatyka - na jakiej uczelni?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 23 czerwca 2007 - 15:53

Hejka! Wyniki matur będą dopiero pod koniec czerwca, ale wartoby się wcześniej zorientować co, gdzie i jak... Interesuje mnie Informatyka - nie wiem co konkretnie chcę robić, ale myślę, że coś związanego z komputerami. To już mam na oku: 1.) Polibuda Gdańska 2.) Uniwer Gdański 3.) Polibuda Krakowska Odpadają: Uniw/Polib Warszaw, AGH, UJ. Zależy mi na Trójmieście, ale w razie czego trzeba mieć "plan B" ;) Może się orientujecie gdzie warto studiować? Nie interesują mnie rankingi - te znam - potrzebuję opinii, najlepiej osób, które same tę sprawę przerabiały, a jeszcze leiej osób które Infę studiują/studiowały. Jakie propozycje? Pozdr. Dawid, MacDada

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 15:56

Politechnika Gdańska

#3 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:06

To wiem, to jest targer nr one ;)

Chodzi mi o coś spoza listy - może wrocławska? W rankingach jest dobra, ale mi chodzi o opinie...

No i przydalby się jakiś "pewniak". Gdybym wiedział na 100% że dostanę się na gdańską, to bym nie kombinował. Jakieś miejsce, gdzie będzie OK, ale na nie powinno być problemu z dostaniem się... (Kielce i Radom odpadają :twisted:)

Chyba, że z dostaniem się nie jest tak trudno... Ja wiem, co innego utrzymać się ;) Oczekuję 60% rozszerzonej matmy (sprawdziłem przykładowe rozwiązanie) i 70% rozszerzonego angielskiego (ustny ang rozszerzony mam 100%, ale pisemnego nie sprawdzałem - na próbym miałem 74%).

---- Dodano 23-06-2007 o godzinie 17:06 ----
Oczywiście tylko dziennie.

#4 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:07

Polibuda Poznańska - kończyło wiele osób z mojego środowiska w tym moi kochani staruszkowie i całkiem nieźle im się powodzi :-)

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:14

Z tego co ja słyszałem, to na wrocławską nikt nie narzekał i sam osobiście wybieram się tam na inf

#6 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:15

Politechnika Wrocławska nie wiem dokładnie na jakim wydziale teraz warto rozpoczynać informatykę ale bodajże elektronicznym ;) Ja sam skończyłem WPPT gdzie niestety jest największy bajzel jeśli chodzi o organizację chyba wszystkiego czym elekroniczny różni się*zupełnie kolejki są*chyba tylko podczas zapisów.

#7 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:24

Odpadają:
Uniw/Polib Warszaw, AGH, UJ.

Bardzo mnie ciekawi czemu odrzuciłeś te uczelnie.

#8 Monk

Monk
  • 354 postów
  • SkądWrocław / Gliwice / Przemyśl

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:25

To wiem, to jest targer nr one ;)
Chodzi mi o coś spoza listy - może wrocławska? W rankingach jest dobra, ale mi chodzi o opinie...

Jeśli chodzi o wrocławską to jestem właśnie na drugim a za tydzień miejmy nadzieję już na trzecim roku informatyki na wydziale elektroniki.

Zresztą kilka osób z wydziału jest na forum a więc pewno jeszcze ci opiszą uczelnię.

Informatyka u nas jest na 3 wydziałach.

- Informatyka i zarządzanie aka IZ
Głównie soft i właściwie tylko soft i do tego w soft wydaniu ;-)
Programowanie aplikacji sieciowych i ogólnie programowanie w językach wyższego poziomu
oczywiście bazując na Microsofcie i jego dzieciach, czyli wiesz licz się z tym że karzą Ci
korzystać virtuala, netów itd.

Plus masz trochę ekonomicznych przedmiotów. Mine to nie za bardzo przekonuje, ale może
ciebie zainteresuje.

ps. jest to tak zwany odpowiednik Informatyki stosowanej

- Informatyka na wydziale Podstawowych Problemów Techniki aka PPT
Najwyższy poziom, najbardziej elitarny...ale nie do końca.
Świetnym matematykiem po tym będziesz, jednak nie będziesz nic wiedział o komputerze ani
nie będziesz nic na nim potrafił napisać.
Jednak będziesz potrafił udowodnić dowód na dowód udowadniający zasadę indukcji matematycznej [sic!]

- Informatyka na Elektronice
dowiesz się fajnych rzeczy o bebechach komputera o tym jak działa procesor i jak się je projektuje, będziesz wiedział czemu RISC jest lepszy od CISC, oraz na egzaminie
u prof. dr hab. inż Janusza Biernata będziesz musiał przepisać program napisany w arch. CISC x86 na RISC PowerPC :-) co robiłem dwa dni temu :-)

Do tego musze cię ostrzec że niektóre rzeczy które przyszło by ci robić będą niezwykle ale to niezwykle nudne...przedmiotów o które mi chodzi oczywiście nie wymienię ale się skończą i zaczną ciekawe po drugim roku więc jak przetrzymasz pierwsze dwa lata to będzie oki :-)

Podam ci to na przykładzie:
Jeśli kiedyś wyląduje koleś z elektroniki na bezludnej wyspie to z kokosów piasku i kawałków gałęzi zbuduje jakiś tam komputer i da rad napisać na niego oprogramowanie niższego poziomu.

Jeśli wyląduje na niej gość z IZ, to będzie w stanie w wolnych chwilach miedzy czekaniem na statek lub innych bawić się w programowanie na pisaku komunikatora internetowego :-)

Jeśli wyląduje na niej gość z PPT to będzie w stanie udowodnić dowód na dowód na dowód ze da się z kokosów piasku oraz kawałków gałęzi skonstruować komputer, po czym zapomni o oddychaniu i umrze ;-)

Oczywiście ta opinia nie ma nic wspólnego z obiektywnością ale cóż...

#9 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:26

Warszawe w sumie rozumiem, a Kraków pewnie za daleko :)

#10 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 17:00

Politechnika Czestochowska - Informatyka po tym kierunku i po tej uczelni duzo osob pracuje w IBM ;) ale w Czechach :D

#11 majowy_dejf

majowy_dejf
  • 71 postów
  • Skądwro/zako

Napisano 23 czerwca 2007 - 17:11

nom, politechnika wroclawska rzadzi! oczywiscie info tylko na wydziale elektroniki. monk przedstawil dosc klarowna sytuacje z dobrym przykladem. generalnie sa dobrzy specjalisci, sa rowniez wymagajacy na niektorych przedmiotach. wlasnie teraz zakuwam do egzaminu z podstaw techniki mikroproc/ intel 8051. pozdro

#12 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 17:17

Jeśli chodzi o wrocławską to jestem właśnie na drugim a za tydzień miejmy nadzieję już na trzecim roku informatyki na wydziale elektroniki.

Zresztą kilka osób z wydziału jest na forum a więc pewno jeszcze ci opiszą uczelnię.

Informatyka u nas jest na 3 wydziałach.

- Informatyka i zarządzanie aka IZ
Głównie soft i właściwie tylko soft i do tego w soft wydaniu ;-)
Programowanie aplikacji sieciowych i ogólnie programowanie w językach wyższego poziomu
oczywiście bazując na Microsofcie i jego dzieciach, czyli wiesz licz się z tym że karzą Ci
korzystać virtuala, netów itd.

Plus masz trochę ekonomicznych przedmiotów. Mine to nie za bardzo przekonuje, ale może
ciebie zainteresuje.

ps. jest to tak zwany odpowiednik Informatyki stosowanej

- Informatyka na wydziale Podstawowych Problemów Techniki aka PPT
Najwyższy poziom, najbardziej elitarny...ale nie do końca.
Świetnym matematykiem po tym będziesz, jednak nie będziesz nic wiedział o komputerze ani
nie będziesz nic na nim potrafił napisać.
Jednak będziesz potrafił udowodnić dowód na dowód udowadniający zasadę indukcji matematycznej [sic!]

- Informatyka na Elektronice
dowiesz się fajnych rzeczy o bebechach komputera o tym jak działa procesor i jak się je projektuje, będziesz wiedział czemu RISC jest lepszy od CISC, oraz na egzaminie
u prof. dr hab. inż Janusza Biernata będziesz musiał przepisać program napisany w arch. CISC x86 na RISC PowerPC :-) co robiłem dwa dni temu :-)

Do tego musze cię ostrzec że niektóre rzeczy które przyszło by ci robić będą niezwykle ale to niezwykle nudne...przedmiotów o które mi chodzi oczywiście nie wymienię ale się skończą i zaczną ciekawe po drugim roku więc jak przetrzymasz pierwsze dwa lata to będzie oki :-)

Podam ci to na przykładzie:
Jeśli kiedyś wyląduje koleś z elektroniki na bezludnej wyspie to z kokosów piasku i kawałków gałęzi zbuduje jakiś tam komputer i da rad napisać na niego oprogramowanie niższego poziomu.

Jeśli wyląduje na niej gość z IZ, to będzie w stanie w wolnych chwilach miedzy czekaniem na statek lub innych bawić się w programowanie na pisaku komunikatora internetowego :-)

Jeśli wyląduje na niej gość z PPT to będzie w stanie udowodnić dowód na dowód na dowód ze da się z kokosów piasku oraz kawałków gałęzi skonstruować komputer, po czym zapomni o oddychaniu i umrze ;-)

Oczywiście ta opinia nie ma nic wspólnego z obiektywnością ale cóż...

Uff na szczęście nie kończyłem na PPTcie informatyki jednak wątpie aby jej poziom był aż tak niski (chociaż słyszałem że to nic specjalnego). Nie wiem jak gdzie indziej ale na IB mieliśmy zajęcia z prowadzącymi z wydziału elektronicznego, mechanicznego a nawet lekarzami w zależności od przedmiotu w każdym bądz razie nie nudziło nam się ;)
Inna sprawa jak ktoś nie chce to i dobry prowadzący mu niczego do głowy nie wbije ;)

I jeszcze ina sprawa na PWr jest masa maniaków jak ten:
http://rainbow.if.pwr.wroc.pl/~mirek/
Bardzo miło wspominam zajęcia z nim :)

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 czerwca 2007 - 18:09

no ja mam zamiar (i nadzieję) dostać się na informatykę na elektronice... kurde nawet się nie zaczęło, a już mam dosyć tej rekrutacji... ;]

#14 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 18:17

ja jestem na wydziale cybernetyki na Wacie. sobie chwale, nie ukrywam ze nie jest latwo, ale jak usiadzie sie i naprawde sie troche pouczy to da sie przejsc dalej;)

#15 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 18:33

Roberto spokojnie, fakt że akurat informatyka jest bardzo oblegana jednak chyba nie bardziej niż obecnie budownictwo ;) Od kilku lat na politechnikę przychodzi coraz mniej ludzi więc jest coraz łatwiej się*dostać :)

#16 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 23 czerwca 2007 - 20:42

Na Warszawę i AGHa nie mam co liczyć, a nawet jeśli, to taki UJ to ponoć tragedia jeśli chodzi o Informatykę... Zaczyna mi sie podobać ta wrocławska :D

#17 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 22:46

Idz tam gdzie Ci sie bardziej podoba (w kwestii miasta i calego zycia studenckiego). Tylko koniecznie na politechnike:) Wiekszosc nauki to i tak wlasna, ciezka praca ktorej efekty nie sa zalezne od prestizu uczelni. No jeszcze istotne sa mozliwosci jakie uczelnia daje w kwestii kierunkow itp ale to ciezko bedzie na tym poziomie Ci przewidziec chyba ze naprawde wiesz co Ciebie ciekawi w informatyce.

#18 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:03

http://web.wmi.amu.edu.pl/

#19 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:13

Na Warszawę i AGHa nie mam co liczyć, a nawet jeśli, to taki UJ to ponoć tragedia jeśli chodzi o Informatykę...

Zaczyna mi sie podobać ta wrocławska :D

I bardzo dobrze ;) Papiery złożyć możesz zawsze potem ewentualnie zrezygnujesz, tylko jak już będziesz składać papiery to pozwiedzaj conieco uczelnie a gwarantuje, że ciężej będzie Ci z niej rezygnować ;)

#20 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:22

Miałem nie zaglądać do rankingów... Ale ta poznańska mnie zaskoczyła! I to uniwerek!
http://www.polityka....yStats&id=62650

#21 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:41

MacDada serio daruj sobie ten ranking.

#22 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:49

I daruj sobie uniwerek jeśli chodzi Ci o informatykę, no chyba że chcesz z niej zrobić doktorat ;>

#23 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:57

Hehe, raczej nie ;)

#24 OMAN

OMAN
  • 21 postów

Napisano 24 czerwca 2007 - 00:07

Tak prostując to co pisali koledzy kilka postów wyżej o informatyce na PPT PWr, to niezbyt obiektywne opinie, prawda jest taka, że będąc absolwentem tego kierunku bez trudu znajdziesz bardzo dobrą pracę i nie będziesz przeciętnym informatykiem. Jeśli chodzi o kadrę to sama awangarda, zresztą nie przypadkiem ma status elity IT... Co jeszcze warto powiedzieć to, że nie są to łatwe studia i idą tam raczej ludzie, którzy są informatycznymi maniakami, a przy tym dość elastyczni - na początku jest duża dawka matematyki na bardzo wysokim poziomie i 60% z matmy to nie za dużo... I jeśli słyszałeś coś o jakimś sielankowym życiu studenta, to na PPT tego nie uświadczysz, decydujesz się na bardzo trudne studia, ale warte świeczki. A jeszcze co do ciekawostek, to chyba u nas największy odsetek właścicieli sprzętu Apple na PWr i bynajmniej nie mówię o ipod'ach :), niektórzy wykładowcy także korzystają i można sobie pogadać. Z tego co wiem, to na elektronice również informatyka stoi na niezłym poziomie, ale ciężko te kierunki porównywać, bo to dwie zupełnie inne informatyki, tutaj bardziej zależy z jakiego punktu widzenia informatyka bardziej Ciebie interesuje, natomiast jakoś słabe opinie słyszę o informatyce na IZ, ale plus taki, że chyba nie jest tak wymagająca jak pozostałe... Pozdrawiam

#25 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 24 czerwca 2007 - 00:14

Tak IZ to dziwny wydział, masa osób idzie tam robić drugie kierunki i zdobywać stypendia ;) Więc raczej jest luźniej ale mimo wszystko wydział robi bardzo dobre wrażenie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych