Informatyka - na jakiej uczelni?
Napisano 23 czerwca 2007 - 15:53

Napisano 23 czerwca 2007 - 15:56
Napisano 23 czerwca 2007 - 16:06

Chodzi mi o coś spoza listy - może wrocławska? W rankingach jest dobra, ale mi chodzi o opinie...
No i przydalby się jakiś "pewniak". Gdybym wiedział na 100% że dostanę się na gdańską, to bym nie kombinował. Jakieś miejsce, gdzie będzie OK, ale na nie powinno być problemu z dostaniem się... (Kielce i Radom odpadają :twisted:)
Chyba, że z dostaniem się nie jest tak trudno... Ja wiem, co innego utrzymać się

---- Dodano 23-06-2007 o godzinie 17:06 ----
Oczywiście tylko dziennie.
Napisano 23 czerwca 2007 - 16:07
Napisano 23 czerwca 2007 - 16:14
Napisano 23 czerwca 2007 - 16:15

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:24
Odpadają:
Uniw/Polib Warszaw, AGH, UJ.
Bardzo mnie ciekawi czemu odrzuciłeś te uczelnie.
Napisano 23 czerwca 2007 - 16:25
To wiem, to jest targer nr one
Chodzi mi o coś spoza listy - może wrocławska? W rankingach jest dobra, ale mi chodzi o opinie...
Jeśli chodzi o wrocławską to jestem właśnie na drugim a za tydzień miejmy nadzieję już na trzecim roku informatyki na wydziale elektroniki.
Zresztą kilka osób z wydziału jest na forum a więc pewno jeszcze ci opiszą uczelnię.
Informatyka u nas jest na 3 wydziałach.
- Informatyka i zarządzanie aka IZ
Głównie soft i właściwie tylko soft i do tego w soft wydaniu ;-)
Programowanie aplikacji sieciowych i ogólnie programowanie w językach wyższego poziomu
oczywiście bazując na Microsofcie i jego dzieciach, czyli wiesz licz się z tym że karzą Ci
korzystać virtuala, netów itd.
Plus masz trochę ekonomicznych przedmiotów. Mine to nie za bardzo przekonuje, ale może
ciebie zainteresuje.
ps. jest to tak zwany odpowiednik Informatyki stosowanej
- Informatyka na wydziale Podstawowych Problemów Techniki aka PPT
Najwyższy poziom, najbardziej elitarny...ale nie do końca.
Świetnym matematykiem po tym będziesz, jednak nie będziesz nic wiedział o komputerze ani
nie będziesz nic na nim potrafił napisać.
Jednak będziesz potrafił udowodnić dowód na dowód udowadniający zasadę indukcji matematycznej [sic!]
- Informatyka na Elektronice
dowiesz się fajnych rzeczy o bebechach komputera o tym jak działa procesor i jak się je projektuje, będziesz wiedział czemu RISC jest lepszy od CISC, oraz na egzaminie
u prof. dr hab. inż Janusza Biernata będziesz musiał przepisać program napisany w arch. CISC x86 na RISC PowerPC :-) co robiłem dwa dni temu :-)
Do tego musze cię ostrzec że niektóre rzeczy które przyszło by ci robić będą niezwykle ale to niezwykle nudne...przedmiotów o które mi chodzi oczywiście nie wymienię ale się skończą i zaczną ciekawe po drugim roku więc jak przetrzymasz pierwsze dwa lata to będzie oki :-)
Podam ci to na przykładzie:
Jeśli kiedyś wyląduje koleś z elektroniki na bezludnej wyspie to z kokosów piasku i kawałków gałęzi zbuduje jakiś tam komputer i da rad napisać na niego oprogramowanie niższego poziomu.
Jeśli wyląduje na niej gość z IZ, to będzie w stanie w wolnych chwilach miedzy czekaniem na statek lub innych bawić się w programowanie na pisaku komunikatora internetowego :-)
Jeśli wyląduje na niej gość z PPT to będzie w stanie udowodnić dowód na dowód na dowód ze da się z kokosów piasku oraz kawałków gałęzi skonstruować komputer, po czym zapomni o oddychaniu i umrze ;-)
Oczywiście ta opinia nie ma nic wspólnego z obiektywnością ale cóż...
Napisano 23 czerwca 2007 - 16:26

Napisano 23 czerwca 2007 - 17:00

Napisano 23 czerwca 2007 - 17:11
Napisano 23 czerwca 2007 - 17:17
Jeśli chodzi o wrocławską to jestem właśnie na drugim a za tydzień miejmy nadzieję już na trzecim roku informatyki na wydziale elektroniki.
Zresztą kilka osób z wydziału jest na forum a więc pewno jeszcze ci opiszą uczelnię.
Informatyka u nas jest na 3 wydziałach.
- Informatyka i zarządzanie aka IZ
Głównie soft i właściwie tylko soft i do tego w soft wydaniu ;-)
Programowanie aplikacji sieciowych i ogólnie programowanie w językach wyższego poziomu
oczywiście bazując na Microsofcie i jego dzieciach, czyli wiesz licz się z tym że karzą Ci
korzystać virtuala, netów itd.
Plus masz trochę ekonomicznych przedmiotów. Mine to nie za bardzo przekonuje, ale może
ciebie zainteresuje.
ps. jest to tak zwany odpowiednik Informatyki stosowanej
- Informatyka na wydziale Podstawowych Problemów Techniki aka PPT
Najwyższy poziom, najbardziej elitarny...ale nie do końca.
Świetnym matematykiem po tym będziesz, jednak nie będziesz nic wiedział o komputerze ani
nie będziesz nic na nim potrafił napisać.
Jednak będziesz potrafił udowodnić dowód na dowód udowadniający zasadę indukcji matematycznej [sic!]
- Informatyka na Elektronice
dowiesz się fajnych rzeczy o bebechach komputera o tym jak działa procesor i jak się je projektuje, będziesz wiedział czemu RISC jest lepszy od CISC, oraz na egzaminie
u prof. dr hab. inż Janusza Biernata będziesz musiał przepisać program napisany w arch. CISC x86 na RISC PowerPC :-) co robiłem dwa dni temu :-)
Do tego musze cię ostrzec że niektóre rzeczy które przyszło by ci robić będą niezwykle ale to niezwykle nudne...przedmiotów o które mi chodzi oczywiście nie wymienię ale się skończą i zaczną ciekawe po drugim roku więc jak przetrzymasz pierwsze dwa lata to będzie oki :-)
Podam ci to na przykładzie:
Jeśli kiedyś wyląduje koleś z elektroniki na bezludnej wyspie to z kokosów piasku i kawałków gałęzi zbuduje jakiś tam komputer i da rad napisać na niego oprogramowanie niższego poziomu.
Jeśli wyląduje na niej gość z IZ, to będzie w stanie w wolnych chwilach miedzy czekaniem na statek lub innych bawić się w programowanie na pisaku komunikatora internetowego :-)
Jeśli wyląduje na niej gość z PPT to będzie w stanie udowodnić dowód na dowód na dowód ze da się z kokosów piasku oraz kawałków gałęzi skonstruować komputer, po czym zapomni o oddychaniu i umrze ;-)
Oczywiście ta opinia nie ma nic wspólnego z obiektywnością ale cóż...
Uff na szczęście nie kończyłem na PPTcie informatyki jednak wątpie aby jej poziom był aż tak niski (chociaż słyszałem że to nic specjalnego). Nie wiem jak gdzie indziej ale na IB mieliśmy zajęcia z prowadzącymi z wydziału elektronicznego, mechanicznego a nawet lekarzami w zależności od przedmiotu w każdym bądz razie nie nudziło nam się

Inna sprawa jak ktoś nie chce to i dobry prowadzący mu niczego do głowy nie wbije

I jeszcze ina sprawa na PWr jest masa maniaków jak ten:
http://rainbow.if.pwr.wroc.pl/~mirek/
Bardzo miło wspominam zajęcia z nim

Napisano 23 czerwca 2007 - 18:09
Napisano 23 czerwca 2007 - 18:17
Napisano 23 czerwca 2007 - 18:33

Napisano 23 czerwca 2007 - 20:42

Napisano 23 czerwca 2007 - 22:46
Napisano 23 czerwca 2007 - 23:13
Na Warszawę i AGHa nie mam co liczyć, a nawet jeśli, to taki UJ to ponoć tragedia jeśli chodzi o Informatykę...
Zaczyna mi sie podobać ta wrocławska
I bardzo dobrze

Napisano 23 czerwca 2007 - 23:22
http://www.polityka....yStats&id=62650
Napisano 23 czerwca 2007 - 23:41
Napisano 23 czerwca 2007 - 23:49
Napisano 23 czerwca 2007 - 23:57

Napisano 24 czerwca 2007 - 00:07

Napisano 24 czerwca 2007 - 00:14

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych