Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 15 vs iMac 21,5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 grudnia 2011 - 17:18

Witam mam pytanie czy opłacalna jest wymiana mojego MBP 15 (i5 2.4 GHz , 4GB ramu 1067 MHz DDR3 , grafike NVIDIA GeForce GT 330M,320 GB dysk) na imacka 21,5" (i5 8GB RAM 500GB ATI 6750M) Prosił bym o przeniesienie do właściwego działu. Przepraszam za pomyłkę.

#2 chrzanek

chrzanek
  • 99 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 17:24

ja nie rozumiem co ma piernik do wiatraka?laptop a stacjonarka to dwie różne rzeczy. Pracujesz/uczysz się/podróżujesz i potrzebujesz komputera poza domem - to laptop. Czytasz tvn24.pl przed lulu to wystarczy stacjonarka. Zastanów się bardziej co ci jest potrzebne - jaka w/w funkcjonalność a potem martw się o parametry itd. a nie odwrotnie.

#3 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 15 grudnia 2011 - 17:30

chrzanek i całe sedno sprawy. Co do parametrów technicznych, to oczywistym jest fakt, ze iMac jest wydajniejszy. Pytanie, czy zabierzesz go ze soba i na ile tą róznicę wykorzystasz.

#4 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 grudnia 2011 - 17:36

Mam ipada który wystarcza mi po za domem a w domu cały czas leży MBP który jest dosyć słaby. Czy na tym imacka rusza mi takie tytuły jak wiedzmin 2 ,stalker, metro 2033? Oczywiście po instalacji windowsa dodatkowo.

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 17:46

Kupowanie Maca i stawianie Windowsa, żeby sobie pograć... To już lepiej kup PC, bo za te pieniądze przynajmniej kupisz naprawdę wydajny w grach sprzęt. A do internetu i obcowania z estetyką Apple będziesz nadal miał iPada. Ja rozumiem ludzi, którzy siedzą jak ja, cały dzień przy komputerze. Do tego nie grają i Windowsa nie potrzebują, bo cały czas przeglądarka i internet. Wtedy kupno Maca ma sens. Rozumiem ludzi, którzy siedzą w programach graficznych, DTP, muzyka itp. Mac ma sens. Ale granie i Mac? Szkoda kasy. Jak odpalam grę, to i tak system nie ma dla mnie znaczenia. Liczy się wydajność i ilość tytułów. Wtedy sens ma PC.

#6 Ilicz666

Ilicz666
  • 375 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 grudnia 2011 - 20:49

Rozumiem PC za MacBook był by naprawdę bardzo dobry i mocny ale osx bardzo mi się spodobał (właśnie do zwykłego przeglądanie internetu, oglądania filmów , przetrzymywanie zdjęć oraz ich katalogowania) bo do niczego innego nie uzywalem tego komputera.A iMack miał by służyć jako komputer do ogólnego użytkowania no i czasem do pogrania z czasem za jakieś 6miesiecy chce kupić PC do 2500zl i imacka dodatkowo używać jako monitor Czy to wydaje się dobre rozwiazanie?

#7 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 grudnia 2011 - 11:04

Rozumiem PC za MacBook był by naprawdę bardzo dobry i mocny ale osx bardzo mi się spodobał (właśnie do zwykłego przeglądanie internetu, oglądania filmów , przetrzymywanie zdjęć oraz ich katalogowania) bo do niczego innego nie uzywalem tego komputera.A iMack miał by służyć jako komputer do ogólnego użytkowania no i czasem do pogrania z czasem za jakieś 6miesiecy chce kupić PC do 2500zl i imacka dodatkowo używać jako monitor
Czy to wydaje się dobre rozwiazanie?

Jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz używać iMaca jako monitora do PC, kiedy będziesz grać? Jeśli tak, to 21,5 odpada, bo nie można go użyć jako monitora - tylko 27 ma taką funkcjonalność.

#8 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 grudnia 2011 - 11:40

Do tego iMac czy ACD to raczej kiespki monitor (przynajmniej za ta kase). Mozna kupic cos fajniejszego i tanszego - ale niestety nie z wygladem Apple. Ale to juz pytanie po co kupujemy :) jak dla wygladu to szkoda po prostu nawet dyskutowac bo to i tak do niczego nie doprowadzi. Ja bym bral PC + jakis fajny monitorek (pod katem zdjec) + jakis starszy Mac... (cos z C2D)

#9 p7h

p7h
  • 50 postów

Napisano 19 grudnia 2011 - 00:56

Jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz używać iMaca jako monitora do PC, kiedy będziesz grać? Jeśli tak, to 21,5 odpada, bo nie można go użyć jako monitora - tylko 27 ma taką funkcjonalność.

Nieprawda - o ile z iMakami 2010 tak było (tylko 27 mógł robić za monitor), to iMaki 2011 można już wykorzystywać w charakterze monitora (tzw. tryb Target Display Mode) zarówno w wersji 21.5 jak i 27 cali. Jest jeden mały haczyk - muszą być podłączone kablem Thunderbolt (nie DisplayPort). Szczegóły tutaj: iMac (Mid 2011): Target Display Mode does not work with Mini DisplayPort cable

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych