Moja Paczka - monitorowanie paczek
Napisano 15 grudnia 2011 - 13:24
Aplikacje stworzyliśmy, ponieważ brakowało nam tego typu programu do monitorowania przesyłek Poczty Polskiej. Jeśli aplikacja spotka się z zainteresowaniem, chcielibyśmy ją rozwijać o obsługę także innych operatorów.
Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.
Link do aplikacji: Moja Paczka for iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (3rd generation), iPod touch (4th generation) and iPad on the iTunes App Store
Napisano 15 grudnia 2011 - 13:30
Napisano 15 grudnia 2011 - 13:56

Napisano 07 stycznia 2012 - 00:12

Napisano 07 stycznia 2012 - 00:17
Co jest w Waszej aplikacji aż tak skomplikowanego, że nie działa ona na iPhonie 3G (iPodach 2gen.)? Nie mogę wyjść z podziwu. Pytam całkiem serioWszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

Napisano 07 stycznia 2012 - 00:29
Napisano 07 stycznia 2012 - 00:30

Napisano 09 stycznia 2012 - 10:36
Co jest w Waszej aplikacji aż tak skomplikowanego, że nie działa ona na iPhonie 3G (iPodach 2gen.)? Nie mogę wyjść z podziwu. Pytam całkiem serio
To nie jest kwestia skomplikowania. Zdecydowaliśmy że aplikacja będzie na wszystkie urządzenia zgodne z iOS 5.x. Rozumiemy że niektórzy użytkownicy będą zawiedzeni, iż nie wspieramy starszych wersji systemu. Przykro nam z tego powodu ale taka strategia sprawia że nie musimy marnować czasu na kompatybilność wstecz i więcej czasu poświęcamy na rozwój aplikacji.
Dziękujemy za wszystkie opinie, także te krytyczne.
Napisano 09 stycznia 2012 - 10:41
Napisano 09 stycznia 2012 - 15:02
Ja bym tylko zamienił jedną funkcję. Mianowicie tapnięcie w numer przesyłki na liście przenosi do edycji, a tapnięcie w strzałkę do sprawdzenia statusu. Moim zdaniem odwrotna logika byłaby wygodniejsza. Tapnięcie w numer pokazuje status, a strzałka przenosi do edycji.
dobrze mówi

Napisano 13 stycznia 2012 - 09:26
Napisano 28 stycznia 2012 - 21:33
Napisano 30 stycznia 2012 - 10:10
Napisano 01 lutego 2012 - 09:36
W App Store jest już dostępna najnowsza wersja v1.5, która wprowadza kilka usprawnień. Najważniejsze z nich to:
- możliwość odczytu kodu kreskowego przesyłki ze zdjęcia
- możliwość przeszukiwania listy przesyłek po jej numerze i opisie
- dodano kolejnych operatorów: DHL, DPD, Opek, Paczkomaty, TNT, Siódemka
- możliwość ustawienia rodzaju sortowania na liście przesyłek
- delikatnie zmieniony wygląd
Aplikacja działa obecnie także pod systemem iOS 4.0.
Pracujemy nad tym aby można ją było pobrać na iPhone 3G oraz iPod Touch drugiej generacji.
Polecamy: Moja Paczka for iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (3rd generation), iPod touch (4th generation) and iPad on the iTunes App Store
Napisano 01 lutego 2012 - 09:59

Napisano 02 lutego 2012 - 23:27
Napisano 02 lutego 2012 - 23:41
Napisano 03 lutego 2012 - 08:46
Mogę dostać numer przesyłki na PW?U mnie coś przestało działać.
Napisano 03 lutego 2012 - 09:58

Napisano 03 lutego 2012 - 10:15
Napisano 03 lutego 2012 - 10:34
Jeśli posiadacie przykładowe numery innych operatorów, także możecie je do nas wysłać z informacją jakiego operatora dotyczą. Pomoże nam to z pewnością w testach przy wdrażaniu kolejnych.
Co do problemów z Pocztą Polską, został już poprawiony. Problem był po stronie Poczty Polskiej. Dział IT w Poczcie Polskiej działa błyskawicznie i poprawił go po naszej interwencji.
Szkoda, że aplikacja nie potrafi odczytać identyfikatora paczki z paragonu z Paczkomatu, a wcale krótki to on nie jest. Poza tym fajnie.
Jeśli istnieje taka możliwość to prosimy o skan tego kodu, bo rozumiem że aplikacja nie potrafiła zczytać go z drukowanej wersji?
Napisano 12 lutego 2012 - 02:37
Lista obsługiwanych firm z pewnością będzie się systematycznie zwiększać, ale co powiecie na odświeżenie interfejsu? Położenie większego nacisku na spójność z pozostałymi aplikacjami na iOS, dodanie logo operatorów (po naciśnięciu których pojawiałyby się np. szczegółowe informacje o firmie, numery kontaktowe, odnośnik do strony, itp).
Poniżej załączam kilka moich propozycji, mam nadzieję że się Wam spodobają

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/803/listavf.jpg/]

Od lewej - logo operatora, nr listu przewozowego i opis (jeden pod drugim, wyrównane w pionie), znaczek informujący o dostarczeniu przesyłki oraz przycisk "więcej o paczce".
Po lewej, na dole znajduje się przycisk "pobierz informacje o wszystkich przesyłkach", po prawej "dodaj nową".
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/403/listaedycja.jpg/]

Nie wszystkie paczki są tak samo dla nas ważne, na niektóre czekamy z większą niecierpliwością. Dlatego dobrze byłoby gdyby użytkownik mógł ręcznie ustalić kolejność pozycji na liście.
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/194/dodajprzesylke.jpg/]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/256/dodajprzesylke2.jpg/]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/11/dodajprzesylke3.jpg/]

Byłoby świetnie gdyby oprócz opisu do każdej z pozycji można byłoby dodatkowo dołączyć zdjęcie - np. listu przewozowego, wysyłanego towaru.
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/19/przesylkainfo.jpg/]

Strona z informacjami dotyczącymi pojedynczej paczki. Przesyłka została już doręczona (znaczek w ostatnim polu "Historia"), więc może spokojnie zostać usunięta. Gdyby nie została doręczona, to przycisk "Usuń" powinien pojawić się dopiero podczas edycji (ikona w prawym dolnym rogu).
Mam nadzieję że moje propozycje przypadły Wam choć trochę do gustu;)
Napisano 13 lutego 2012 - 11:59
Pragniemy poinformować że w związku z prośbami uruchomiliśmy oficjalną stronę fanowską aplikacji Moja Paczka na fejsie.
Napisano 11 marca 2012 - 12:12
* Przede wszystkim nie może być duplikatów na liście przesyłek. Czasem zagapię się, zeskanuje ten sam kod jeszcze raz i śledzę dwa razy tą samą paczkę.
* Co powiecie na oznaczenie wysłałem / czekam? Prawdę mówiąc najbardziej interesuje mnie kiedy paczka dotrze do mnie, to kiedy ktoś inny dostanie swoją już trochę mniej;)
* Przydałby się przycisk w "Szczegóły" który wysyłałby wszystkie informacje dotyczące przesyłki na mail kontrahenta - jakim operatorem została nadana (+dane kontaktowe do centrali / oddziału), numer listu przewozowego, bieżącą historię przesyłki + ew. dodatkowe informacje.
* Te dodatkowe informacje z punku wyżej to mogłyby być zdjęcie listu przewozowego / wysyłanego towaru + dodatkowy opis (choć ten ostatni niekoniecznie, czasem w opisie są rzeczy tylko dla moich oczu;))
* Większy nacisk na opis paczki nic mało mówiący numer listu przewozowego (lista przesyłek)
* Czy aplikacja może cacheowac historie już doręczonych przesyłek? Kiedy paczka przebyła swoją drogę i została doręczona to informacje te nie ulegną już zmianie.
* Brak ogonka w słowie "Błąd" kiedy dodawania paczka nie ma identyfikatora.
* Ostatnie, ale nie najmniej ważna (dla mnie) - proszę o trochę mniejszy gloss na ikonie lub usunięcie go całkowicie. Ikonka na SB nie jest brzydka, ale to białe pole zajmujące niemal połowę nadaje jej śmiesznego wyglądu. (porównaj np. Wikipanion, Moi znajomi, Wunderlist, Readability, Sizer, Batch - one sobie świetnie radzą bez tego efektu;)) rozwiązanie: [url=http://iphonedevelopertips.com/general/remove-shine-gloss-effect-on-iphone-icon.html]Remove Shine / Gloss Effect on iPhone Icon[/url]
Pozdrawiam,
alberht
Napisano 25 kwietnia 2012 - 10:44
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych