Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

canon 350 vs Nikon d70 - co wybrac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#26 MarcinJ

MarcinJ
  • 49 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 20 czerwca 2007 - 12:48

przy ogniskowej 300mm i F22 na iso 200 czas migawki wychodzi 1/80 wiec nawet stabilizacja nie pomoze bo raz poruszysz zdjecie a dwa samolot sie rozmarze bo sie porusza, wiec trzebaby ustawic minimum iso 800 zeby miec czasy rzedu 1/200 zeby ze stabilizacją zrobic moze nieporuszone zdjecie chociaz niekoniecznie samolot moze by sie nie rozmazał wiec tzreba siegac po iso 1600 albo 3200 co mija sie z celem moim zdaniem. nie wiem skad wziales teorie na temat zdjec samolotow... pamietaj ze GO rośnie wraz z odległoscią fotografowanego obiektu i przypadku takiej odleglosci samolotu spokojnie wystarczy przyslona 4-8 zeby miec i tak juz bardzo duzą GO... Polecam przeczytac choc odrobine teorii a najlepiej wybrac sie w teren z aparatem aby samemu sie przekonac a nie pisac glupot :) z takim podejsciem proponuje zwykłą małpe z dobrym AUTO, chciałem tylko doradzic co jest lepsze zeby potem nie miec pretensji do samego siebie po zakupie :) co do luster to bez roznicy jakie sie kupi, wszytskie sa tak samo dobre czy to C czy N jedynie olek ze swoim systemem 4/3 jest czyms pomiedzy kompaktem a lustrem formatu Aps-c tak jakby hybryda z wymiennymi obiektywami poszukaj sobie w necie definicje aparatu hybrydowego... hybryde harakteryzuje elektroniczny wizjer zamiast optycznego a nie obiektyw zamontowany na stałe, w historii były lustrzanki z wmontowanymi na stałe obiektywami a nie były one hybrydami :) Google nie gryza, a nad zakupem radze sie zastanowic kilka razy

#27 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 20 czerwca 2007 - 15:38

Pooglądałem wczoraj zdjęcia z Canon'a S3IS i nie zadowoliły mnie, były nieostre i mało szczegółowe, natomiast z fudżi - ostre jak brzytwa. Ostatecznie waham się między S6500 i S9600. Drugi ma większą matrycę, za to nie ma tak dużego ISO.

#28 twister

twister
  • 38 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 czerwca 2007 - 23:44

Hmmm ale powiedzenie brzmi inaczej "Canon robi świetne aparaty, Nikon natomiast robi świetne zdjęcia"... :D

Nie mój drogi - Zdjęcia to robi fotograf a nie sam aparat :P
Jak ktoś potrafi to zrobi lepsze zdjęcie "tanim klikaczem" niż niemota najlepszą lustrzanką :lol:

#29 Poklos

Poklos
  • 703 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 czerwca 2007 - 23:54

A jakie masz obiektywy?

Ja bym wybrał Pentaxa K100D ;-)

http://www.fotopolis...ndex.php?n=5486

http://www.dpreview....ws/pentaxk100d/

narazie taki http://allegro.pl/it...ka_gratis_.html
ale niedlugo taki: http://allegro.pl/it..._g_nikkor_.html

#30 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 22 czerwca 2007 - 09:08

A ja kupilem Olka E-500. Fotografem nie jestem i nie bede, jednak co mnie przekonalo.
1. w zestawie dwa porzadne obiektywy
2. baaardzo intuicyjny.

Chyba latwiej uczyc sie na czyms co latwo sie obsluguje, niz na czyms do czego najpierw trzeba przeczytac instrukcje zeby obsluzyc.
Oczywiscie moge sie mylic.

Poza tym co najwazniejsze (i juz tutaj bylo): zdjec nie robi aparat tylko operator aparatu. Jesli nie znasz sie na fotografii kieruj sie ergonomia.

Gdybym teraz mial kupowac aparat kupilbym Pentaxa 10D.

---- Dodano 22-06-2007 o godzinie 10:11 ----

Ostatecznie waham się między S6500 i S9600.

Drugi ma większą matrycę, za to nie ma tak dużego ISO.

Po co Ci duza matryca? Lubisz wiecej szumow czy zamierzasz drukowac plakaty?
Duze ISO? Wiecej paskudztw pojawi sie na zdjeciu.
Ludzie - testami nikt zdjec nie robi, tylko aparatami.

#31 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 22 czerwca 2007 - 09:24

Gajos i jak CI sie ten Olek sprawuje ?? ja kiedys kupilem O IS-200 - szkła w tym aparacie były chyba najlepszymi z jakimi się spotkałem wtedy :)

#32 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 22 czerwca 2007 - 10:45

Duckling: jestem zadowolony. Do 'bardzo zadowolony' brak mi USB 2.0 lub FW. Jednak poza tym wszystkim to wszystko super - jak na moje potrzeby.
I naprawde jest banalny w obsludze. Instrukcji nie widzialem na oczy.
http://picasaweb.goo.../TheIsleOfBarra - strzelam adres z pamieci bo z aktualnej lokacji mam przyblokowany dostep do tego serwisu. Tutaj mozesz zerknac na pare zdjec. Jesli nie wszystkie to zdecydowana wiekszosc jest z mojego Olka.

#33 tozer

tozer
  • 37 postów

Napisano 22 czerwca 2007 - 10:51

Nie czytałem innych opini ale nie jesten ani canonowcem ani niconowcem,jako analogogy robiłem zdjęcia wszystkim z wyróżnieniem Pentaxa. Cyfra jest niestety tylko jedna Canon reszta goni za nią bo nie potrafą zrobić matrycy bez szumów....

#34 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 22 czerwca 2007 - 11:01

Te szumy to widzisz na swoich codziennych zdjeciach czy moze na zdjeciach testowych? Co mi z tego ze bede mial przypaskudzone zdjecie na ISO 1600 i czasie migawki 20 sek.? Ja robie zdjecia codzienne, dla siebie i dla frajdy. Jakbym mial sie zajmowac sztuka to na pewno nie zawracalbym sobie glowy ta klasa aparatow. Oczywiscie sa gusta i gusciki o ktorych sie nie dyskutuje i moge sie tez mylic.

#35 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 24 czerwca 2007 - 00:03

osobiście miałem podobny dylemat z 1,5 roku temu :) Zastanawiałem sie czy D50 czy 350D .... Wybrałem D50 ze względu na niepochlebne opinie dot. Autofocus przy stosowaniu różnych szkieł w 350D - Opinie potwierdził mi znajomy z serwisu Canona :( Na plus Canonika zaliczyć trzeba wieksza liczbe lepszych cenowo szkieł :)

#36 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 24 czerwca 2007 - 17:53

A ja czytalem pare miesiecy najrozniejsze fora i testy. Canon moze i dobry ale mnie nie przekonuje i nie chce miec tego, co "zawsze widac na zdjeciach ze wszyscy fotoreportezy maja Canona" bo 1. nie lubie byc trendy 2. przywodzi mi to na mysl powiedzenie: jezdzcie gowno! miliony much nie moga sie mylic! Dlatego mowie - nie kierowac sie zadnymi testami a jedynie prywatnymi odczuciami chocby z krotkiego obcowania ze sprzetem chocby w sklepie. EOT z mojej strony.

#37 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 czerwca 2007 - 18:29

zdecydowanie D70, ze względu na ergonomię i bardzo dobry kit (polecam ten 18-70mm). Lepiej nie brać od canona nic poniżej 30D (i pewnie zaraz mi się za to stwierdzenie dostanie)

#38 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 25 czerwca 2007 - 06:46

zdecydowanie D70, ze względu na ergonomię i bardzo dobry kit (polecam ten 18-70mm). Lepiej nie brać od canona nic poniżej 30D (i pewnie zaraz mi się za to stwierdzenie dostanie)

Za Nikonem przemawia też jakość wykonania - w porównaniu z plastikowym trzeszczącym Canonem D70 sprawia wrażenie aparatu bardziej profesionalnego :rolleyes:

#39 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 25 czerwca 2007 - 11:08

Hehe, wobec tego proponuje swietnego Olka E-1 :P

#40 marcin07

marcin07
  • 97 postów
  • SkądZewszad

Napisano 29 czerwca 2007 - 11:31

Wybralem Canona bo ma CMOS i byl tanszy, pozatym co z tego ze "koni kupa jak kierowca d..a"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych