Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

canon 350 vs Nikon d70 - co wybrac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

#1 Poklos

Poklos
  • 703 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 18 czerwca 2007 - 01:50

Canon 350D czy Nikon d70s? prosze o wasze opinie i doznania.

#2 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 18 czerwca 2007 - 08:39

W takim zestawieniu myślę, że CANON.
1. 8MP a nie 6MP
2. ISO od 100
3. 7 pkt ostrości
4. Dodatki (obiektywy, battery packi, lampy itp.) których jest masa na rynku i często można coś ciekawego złapać za małe pieniądze.

Ważne jest również to do czego chcesz ten aparat kupić no i jakie obiektywy ma jeden czy drugi?? bo jeśli w kpl. z Nikonem masz np. jakąś VR'ke to lepiej wtedy NIKONA:)

Więcej info o tych aparatach możesz znaleźć tutaj: D70s i 350D

#3 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 08:44

Kiedyś założyłem dość podobny temat: http://www.myapple.p...ead.php?t=32065
Ostatecznie wybrałem Pentaxa K100D i to był strzał w 10. Ale gdybym miał wybierać z tych dwóch to chyba jednak Nikon.

#4 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 18 czerwca 2007 - 09:17

W ciągu całego mojego życia pracowałem na setkach aparatów nawet na pstrykaczach Nicona. Jedno co powiem jak chcesz mieć sprzęt na lata niezawodny i dobry to tylko Nicon.

#5 vasyl

vasyl
  • 76 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 czerwca 2007 - 09:28

Ja się tam nie znam, ale miałem styczność z d70. Aparat jest bardzo intuicyjny i w porównaniu z lumixem fz50, przy wysokim ISO w ogóle nie szumi;] Wiem, że nie wniosłem do wątku żadnych konkretów, ale zawsze to jakaś informacja;-) pozdrawiam, vasyl

#6 Duckling

Duckling
  • 490 postów
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Napisano 18 czerwca 2007 - 09:30

W ciągu całego mojego życia pracowałem na setkach aparatów nawet na pstrykaczach Nicona. Jedno co powiem jak chcesz mieć sprzęt na lata niezawodny i dobry to tylko Nicon.

Hmmm ale powiedzenie brzmi inaczej "Canon robi świetne aparaty, Nikon natomiast robi świetne zdjęcia"... :D

Poklos: first of all, powiedz do czego potrzebujesz tego aparatu... zarobek, czy zdjęcia na imieninach... no i obiektyw, obiektyw, obiektyw jaki ??

#7 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 18 czerwca 2007 - 10:14

Hmmm ale powiedzenie brzmi inaczej "Canon robi świetne aparaty, Nikon natomiast robi świetne zdjęcia"... :D

Poklos: first of all, powiedz do czego potrzebujesz tego aparatu... zarobek, czy zdjęcia na imieninach... no i obiektyw, obiektyw, obiektyw jaki ??

Kiedyś Canon robił świetne aparaty teraz przestał trochę zwracać uwagę na jakość. Co do jakości Niconów sam osobiście Nicona nie posiadałem ale przez 1/2 życia zawodowego ;-) pracowałem na wielu wielu Nicoanach więc coś wiem o tym :)
To tak jak w świecie komputerów Samsung i Nec. Samsung robi ciekawe czasem ładne rzeczy udające supernowoczesne z bajerami nowymi technologiami itp. ale o trwałości co najwyżej kilka miesięcy a Nek produkuje brzydkie z wyważoną zawartością bajerów i nowych technologii urządzenia nie do zdarcia. Ja wybieram to drugie bo jestem świadomy ale inni wolą g_ó_w_n_o marketingowe samsunga :) :) :) i dadzą się pokroić jakie to super są urządzenia samsunga :) :) :) płaczą i tracą czas na serwisowanie ... Jest to oczywiście przerysowanie względem dyskutowanej sprawy ale chodzi mi tutaj o mechanizm.
Niemniej wydaje mi się że tak naprawdę wybór Canona czy Nicona nie ma większego znaczenia bo to marki które pomimo wszystko starają się trzymać jakość. Miałem okazję poznać dobrze obydwie marki i pomimo że Canon jest OK to blednie przy Niconie.

#8 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 18 czerwca 2007 - 10:25

Kiedyś Canon robił świetne aparaty teraz przestał trochę zwracać uwagę na jakość.

Na jakosc czego? Zdjec czy wykonania?

Poklos, bierz tego, ktory Ci sie bardziej podoba ;) Oba aparaty jakosciowo wypadaja bardzo podobnie (z lekka przewaga 350D) lecz D70s jest zdecydowanie lepiej wykonany i lepiej lezy w rece. Niektorzy jako zalete podaja male rozmiary 350D (tak slyszalem, dla mnie to wada ;) ) wiec sam musisz obmacac oba aparaty i zdecydowac, ktory Ci bardziej odpowaida.

#9 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 czerwca 2007 - 13:15

[pomimo że Canon jest OK to blednie przy Niconie] Jakieś konkrety, bo ja jestem dokładnie odwrotnego zdania :))

#10 Maku

Maku
  • 322 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 czerwca 2007 - 15:04

Przy wysokich ISO Nikon D70 niestety strasznie mocno szumi, dopiero najnowsze modele mają poprawione (nowsze) matryce. Nikon lepiej leży w ręku i jest bardziej ergonomiczny. Ja osobiście wybrałem dwa lata temu 350D, z gripem leży w rękach doskonale. IMHO AF w 350D też trochę lepiej się sprawuje niż w D70. Musisz pamiętać, że sama lustrzanka to dopiero początek drogi wydatków ;) Sprawdź jakich szkieł potrzebujesz i ich ceny. Tu mała podpowiedź "L" Canona są białe - teraz popatrz na fotoreporterów na różnych imprezach :)

#11 Nurse

Nurse
  • 169 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 15:16

350D bez gripa to dla człowieka z przeciętnej wielkości dłonią horror...po prostu przegięli z miniaturyzacją. Mi sie Canon podobał dopóki nie wziąłem go do ręki. kupiłem D70 ale teraz wybrałbym D50 bo zdjęcia robi takie same, a różnice w cenie dołożyłbym do szkła.

#12 MarcinJ

MarcinJ
  • 49 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 18 czerwca 2007 - 17:32

Moim zdaniem nikoś jest o wiel lepiej wykonany od canona, sam chciałem w zeszłym roku kupic d70 ale padło na pentaxa k100d i nie załuje. Wracając do tematu robienie zdjec nikonem i trzymanie w rekach to przyjemność, canon sprawia wrazenie plastikowej wydmuszki i bez gripa jest niewygodny, jesli chodzi o szumy z obydwu matryc to moim zdaniem nikon niewiele bardziej szumi od 350d mimo ze ma mniej mpx to przy wyzszym iso i odrobine wiekszym zaszumieniu zachowuje wiecej detali. pozatym wiekszosc lustrzanek z tej polki cenowej tak samo szumi jesli bierzemy pod uwage RAW, jesli ktos strezla zdjecia wyłącznie w jpg ( majac taki aparat to grzech uzywac jpg) to canon odszumia je bardziej i wygładza co si epodoba amatorom, nikon daje jpg gorszej jakosci. jelsi ktos ma zamiar korzytac z raw to nie patrzy na takie pierdoły.

pamietaj ze wybierasz cały system a nie samo body, decydujac sie na C lub N wybirasz automatycznie zestaw akcesoriow jak lampy szkła i etc. pod tym wzgledem lepiej dla amatora wypada nikon, ma wiecej dobrych jakosciowo szkieł w przystepnej cenie, za dobre szkło canona tzreba wiecej zapłacic... a moze Pentax k100d ? niskoszumny ze stabilizacją i iso 3200 czego nie maja konkurenci :)

zapraszam na moja stronke z fotkmai z pentaxa k100d www.mjfoto.yoyo.pl

a i zapamietac, jakiego byscie nie wzieli body najwazniejsze sa i tak obiektywy :)

#13 Maku

Maku
  • 322 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 czerwca 2007 - 19:09

I zaczyna się flame war :(

#14 Poklos

Poklos
  • 703 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 18 czerwca 2007 - 20:24

dziękuje wszystkim za opinie...tak sobie pooglądałem i podotykałem te aparaty i kupilem d70s. mam nadzieje ze nie bede zalowac pozdrawiam Poklos

#15 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 18 czerwca 2007 - 22:55

Podepnę się pod temat, z tym, że zależy mi na kupnie pół-lustrzanki, zastanawiam się nad trzema aparatami: Canon S3 IS Fuji 6500 Panasonic FZ8. Chciałbym kupić jakąś lepszą cyfrówkę do nauki, mój Canon mi nie starcza (nic dziwnego -> A430), Panasonic LZ6 również bajeranckich zdjęć nie robi. Chciałbym, aby robił wyraźne i duże (najlepiej powyżej 6 megapikseli) zdjęcia, żeby nie szumił oraz był rozwojowy, tzn. duże możliwości manualne. Mile widziana obsługa kart SD, bo już jedną taką mam (niby to kosztuje grosze, ale wolałbym nie wydawać więcej kasy, bo już na sam aparat będę się żyłować ;)) Waham się między nimi, za panasonic'iem stoi cena - mam 15% zniżki na każdy produkt tej firmy, za canonem duży zakres ISO, za Fuji - opinie. No i prosiłbym o wytłumaczenie mi pewnych oznaczeń i terminów, które dla fotografa są rzeczą oczywistą, a dla innych nie zupełnie. O co chodzi z jasnością obiektywu, co to znaczy, że np. S3 IS ma F2.7 - F3.5 i jaki to ma wpływ na zdjęcie. Kolejną rzeczą są tajemnicze cyferki na obiektywie, np. w przypadku tego canon'a - "1:2.7 - 3.5", oraz co to są szerokie kąty? Z góry dziękuje za pomoc ;)

#16 MarcinJ

MarcinJ
  • 49 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 18 czerwca 2007 - 23:19

te aparaty nie sa połlustrzankami tylko hybrydami bo maja elektroniczny EV czyli wizjer :) i tak panas to poprostu kompakt z duzym zoomem i ze strasznymi szumami, nawet najnizsze iso jest ochydne i wyglada jak akwarela canon calkiem spoko ale jest juz dość leciwy i rowniez ma takie sobie iso ma stabilizacje ale z reguły rzadko jest ona przydatna ( stabilizacja moze zapobiec rozumyciu zdjecia ale poruszajacych sie obiektow i tak nie ustabilizuje) fuji z tych 3 najlepszy bo ma wysokie uzywalne iso co sie bardziej przydaje niz stabilizacja ( najlepsza ze wszystkich matryca o swietnej dynamice ), pozatym aparacik dysponuje zapisem zdjęć w RAW co jest super sprawą podczas obrobki, pozostali konkurenci tego nie maja co ich dyskwalifikuje, pozatym ustawienia manualne w fuji sa bardzo wygodne w uzyciu i aparat wogole sprawia najlepsze wrazenie ze wszystkich, jest wygodny ma dobry AF tylko wystepuja aberracje na kontrastowych powiezchniach, taka juz jego optyka oznaczenia: F2.7 - F3.5 oraz "1:2.7 - 3.5" to jest jedno i to samo, i mowi to o maksymalnym wzglednym otworze obiektywu na krotkim i na dlugim koncu ( min zoom i max zoom) rozumiec to nalezy w ten sposob ze im nizsza jedna i druga cyfra tym lepiej bo obiektyw jest jasniejszy i pozwala na latwiejsze wykonanie zdjec w trudnych warunkach niz obiektyw ktory jest ciemniejszy, w kompaktach wszystkie obiektywy sa i tak zazwyczaj tej samej jasnosci wiec nie ma czego porownywac. mysle ze najlepiej bedzie jak wezmiesz fuji, wiem co mowie :) jako były posiadacz konicy minolty z10 a wiec bardzo podobny aparat do powyzej podanych a obecny uzytkownik lustra, fuji z tych aparatow najwiecej ma do zaoferowania no i gratuluje zakupu d70 :)

#17 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 czerwca 2007 - 15:08

Canon 350D czy Nikon d70s?
prosze o wasze opinie i doznania.

A jakie masz obiektywy?

Ja bym wybrał Pentaxa K100D ;-)

http://www.fotopolis...ndex.php?n=5486

http://www.dpreview....ws/pentaxk100d/

#18 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 17:17

Jeszcze nawiązując do poprzedniego mojego posta, na razie jestem przekonany na Canona, bo jak wyczytałem można w nim manualnie ustawiać ostrość, co jest bardzo, ale to bardzo fajne ;) Niestety brak w nim RAW'ów, ale myślę, że na razie bezrawowy aparat mi starczy, później jak mi się spooba i będę miał kasę, to kupie jakiegoś 350D / 400D z kompletem (tele)obiektywów.

#19 Maku

Maku
  • 322 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 czerwca 2007 - 17:52

To dobry wybór, dzisiaj szaleńcy podniecają się megapixelami itp. Canon ma piękny jasny obiektyw i jeśli dobrze pamiętam stabilizację w obiektywie (doskonała, podobno dużo lepsza niż matrycowa) to daje jeszcze 1 czasami dwie działki. Ma małe winietowanie, małe aberacje, ładnie rysuje. Zanim dojdziesz do pracy na RAW, zmienisz sprzęt na lustrzankę, a S3 zostanie w torbie na te okazje, gdy nie trzeba wlec kilogramów. Z tego co pamiętam jedyną sensowną wadą S3 jest brak sanek do lampy błyskowej. Można oczywiście to obejść, ale jednak szkoda rezygnować z 430 EX ;)

#20 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 18:32

Miło słyszeć :] Słyszałem na innym forum, że jasnymi obiektywami ciężej robić zdjęcia, są problemy z łapaniem ostrości, itp. Aparatem zamierzam między innymi robić zdjęcia lataideł, szybowców, samolotów, więc nie może być problemu z pracą w jasnym oświetleniu. True or false?

#21 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 19:00

6,

sorki za lekki offtopic, ale będę uporczywi przekonywał :

wlaśnie wspólnik zakupił z pstryk.pl obiektyw - zoom Leitza Vario-Elmar 80-210mm/ f4 za 1300 PLN w idealnym stanie, bez śladu używania...

Uwzględniając cenę drugoręcznego R6 można mieć absolut spitzenklasse fotografii za 3500-4000 PLN.

(Plus mnóstwo fantastycznych okazji na używane szkła Leitza )

ŻADEN podkerślam ŻADEN cyfrowy nikocanon nawet nie zbliża się do ww. zestawu

Ale oczywiście - teraz się kupuje TYLKO cyfraki, więc możecie calkowicie zignorować moją manię.

#22 Maku

Maku
  • 322 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 czerwca 2007 - 21:13

Jasnymi obiektywami ciężej robić zdjęcia? Hym, to wygląda miej więcej tak...pierwsze słowa użytkownika "małpki", który kupił lustrzankę "co ja z g... kupiłem, tamten robił takie piękne ostre kolorowe zdjęcia". Po prostu im lepszy sprzęt, tym mniej ingeruje sam w fotkę (nie wyostrza jej sztucznie, nie koloryzuje, dobre jasne obiektywy mają takie przesłony że można uzyskać minimalną głębię ostrości itd.) Po prostu kupując dobry sprzęt musisz zapoznać się z teorią fotografii, mieć pojęcie o przesłonie, o GO, o czasach. Po prostu to Ty tworzysz zdjęcie, a nie aparat. Posiadając tą wiedzę będziesz szczęśliwy, że masz światło 2, albo nawet 1,5 ;) Bez niej będziesz płakał, że robisz nieostre badziewne zdjęcia :) A jeśli chodzi o AF to im jaśniejszy obiektyw tym większa jego skuteczność i tyle (poszukaj o konstrukcji czujników af w dzisiejszych aparatach za wyjątkiem dalmierzowych np. Leika) :)

---- Dodano 19-06-2007 o godzinie 22:22 ----
Kokos i masz rację i nie masz ;) Canon 5D zmienił trochę realia, jednak slajdom nic długo jeszcze nie podskoczy i to święta prawda. Cyfrówki wygrywają ceną i funkcjonalnością, ja pamiętam ile płaciłem za negatywy Kodak PJ i za takiż papier.... Cena sensownego skanera do slajdów - zabija. Cyfra jest tańsza i wygodniejsza - dlatego świat ciemni i emocji nad koreksem odchodzi w niebyt... Przykre to, ale takie są realia rynku, i już teraz nawet na odbitce A4 nie poznasz czym była robiona - analogiem czy cyfrą (oczywiście pomijam małpki i filmy typu Kodak Gold itp. ;) i badziewia z drugiej strony typu hp, czy 5 mega pikseli w telefonie :) ( kurde prawa fizyki nawet zmieniają)

#23 MarcinJ

MarcinJ
  • 49 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 19 czerwca 2007 - 22:16

powiem tak moim zdaniem fuji jest i tak lepszy od canona bo jesli chce sie robic zdjecia latwacom samolotom czy innym balonom to stabilizacja nie bedzie tutaj wogole potrzebna... do zdjec w pomiesczeniu tez sie nie przyda zapewne bo bedzie potrzebna lamp abłyskowa zeby zrobic nieporuszone zdjecie, tymbardziej nieporuszonych ludzi, RAW naprawde ułatwia życie, mozna w photoshopie wyciagnac ekspozycje, skorygowac balans bieli i wogole wywolac zdjecia tak jak chcemy, wyostrzyc je...

pozatym jasność obiektywu niezawsze ma wpływ na lepsza prace AF mam szkło 50mm i F1,4 i niestety w połmroku AF już sie gubi i trzeba go wspomagac diodą wbudowaną w zewnętrzną lampę błyskową albo użyc lampy jako spawary :D

z lustra wychodza znacznie ostrzejsze zdjecia niz z kompaktu... nie wiem skad pomysl ze kompakt daje zawsze ładne ostre zdjecia, w lustrze trzeba pamietac ze pejzaży nie robimy z przyłoną 2,8 czy 3.5 ale minimum f9 do f16 gdyż w lustrze mozna głębię ostrosci regulowac w pzreciwnienstwie do kompaktow gdzie zmiana przysłony nic nie daje poza zmianą czasu migawki...

fuji, co prawda jest to s6000 fd ale to poprostu amerykanski odpowiednik 6500

http://www.dpreview....ujifilms6000fd/
http://www.dcresourc...s6000fd-review/
http://www.steves-di...ji_s6000fd.html

canon

http://www.dpreview....iews/canons3is/
http://www.dcresourc...shot_s3-review/
http://www.steves-di...views/s3is.html

tu mozna porownac obydwa dokładnie

http://www.imaging-r...OMP/COMPS01.HTM

forum cyberfoto ( jest tam całe mnostwo wątkow o 6500, canoine s3is nawet o panasie fz7 i fz8, wystarczy wlaczyc szukajke)

http://www.cyberfoto...fuji-6500-a.htm

#24 Maku

Maku
  • 322 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 czerwca 2007 - 23:14

MarcinJ czy przeczytałeś co napisałem? Nie znam się na baloniarstwie itp. ale rozumiem na podstawie Twojego postu, że zawsze latają przy cudownej słonecznej pogodzie... Ja już wyrosłem dawno z dyskusji nad wyższością Atari nad Commodore ;) Zdjęcie robi koniec sprzętu, czyli człowiek. Gwoli informacji jeśli chodzi o pojęcie hybrydy nie wizjer, a brak możliwości zmiany szkieł. Jeśli dobrze pamiętam Olympus bodajże w tym roku wypuścił lustrzankę z podglądem fotki na wyświetlaczu.... A jeśli chodzi o lustrzanki to Canon Nikon (kolejność dowolna) i ostatnio Olek maja coś do powiedzenia, a reszta, zależy od potrzeb i upodobań. Ja np. lubię 350D i powolne zbieranie szkiełek i tyle ;)

---- Dodano 20-06-2007 o godzinie 00:20 ----
A jeśli chodzi o stabilizację - zrób 300 (ogniskowa) z crop 1.7 fotkę przy f 22 bez stabilizacji po prostu z ręki (albo ptaka w locie) ... tak często się robi na pokazach samoloty by mieć dużą go

#25 hal9k

hal9k
  • 31 postów

Napisano 19 czerwca 2007 - 23:26

ja mam canona co prawda 30d, wiec brak plaszczyzny porownania, ale jakos nie jestem przekonany do nikonow... podobno canona kupuja ludzie, ktorzy chca sie lansowac, nikona, ci co chca robic po prostu zdjecia ... w sumie to chyba bez roznicy wiekszej co kupisz, i tak wazniejsze sa szkla do niego ... a po za tym to tlyko sprzet najwazniejsza jest twoja wewnwtrzna ekspresja i kreatywnosc... zaden aparat nie zrobi za ciebei zdejcia, jelsi jestes po prostu slaby ... jestrem zwolennikiem canona, z tych dwoch wybrabym nikona ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych