Logo MyApple
Napisano 14 czerwca 2007 - 19:07
Napisano 14 czerwca 2007 - 21:26
Napisano 14 czerwca 2007 - 21:40
Nie macie innych problemów?
Mi się trochę włosy rozdwajają, a co?
Napisano 14 czerwca 2007 - 21:48

Napisano 14 czerwca 2007 - 22:14
Logo nr 2 sugeruje bycie przyciskiem, kolejną ikoną paska narzędzi......
No bo w zasadzie jest przyciskiem - po kliknięciu kieruje na główną stronę Forum. Zakładam, że ta funkcjonalność ma pozostać.
W odróżnieniu np. od loga np. Onetu czy Interii - które nie mają żadnej funkcjonalności.
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:19
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:58
No bo w zasadzie jest przyciskiem - po kliknięciu kieruje na główną stronę Forum. Zakładam, że ta funkcjonalność ma pozostać.
W odróżnieniu np. od loga np. Onetu czy Interii - które nie mają żadnej funkcjonalności.
Tylko że ta funkcjonalność jest kompozycyjnie całkowicie nie poprawna.
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:59
Logo - samo w sobie jest OK. Ma swój charakter, wyróżnia się wśród wszystkich elementów strony i jest rozpoznawalne. Ale w mojej ocenie te jego "kanciaste" kształty, prostokątne, różnokolorowe podkreślenia nie do końca już pasują do dominujących na stronie owali i półcieni. Zwłaszcza po zmianie ikon z Toolbar-a. Jego forma wygląda nieco jak z "innej bajki" (by nie powiedzieć archaicznie).
Takie było moje pierwsze wrażnie dziś rano po wejściu na stronę Forum.
W gruncie rzecz nie chodzi mi więc o to, czy logo powinno być przyciskiem, na jakim umieścić je tle itp., ale raczej o to, czy nie powinno powoli ewoluować wraz z ogólnym layout-em strony. Najlepszym przykładem jest tu historia loga Renault (również bardzej typografia niż godło, z powolną ewolucją od "kanciastych" do bardziej łagodnych, mniej ostro zarysowanych linii).
Napisano 14 czerwca 2007 - 23:02
Napisano 14 czerwca 2007 - 23:12
A ile lat liczy sobie firma Renault? Jak dojdziemy do ich wieku, nasze logo również będzie już klasykiem typografii.
Dla mnie trochę już jest - kojarzy mi się z krojem Rockwell w wersji, jaką pamiętam jeszcze z Cyfroseta (Antykwa linearna szeryfowa). Ale dajmy spokój. Nie ma sensu robić burzy w szklance wody. Większości Forumowiczów też odpowiada jego obecna forma, więc dyskusja robi się jałowa.
Vox populi, vox dei.
Pozdrawiam.
Napisano 16 czerwca 2007 - 11:04

Napisano 16 czerwca 2007 - 12:24
Napisano 16 czerwca 2007 - 13:04

Napisano 16 czerwca 2007 - 15:30
Woojt chciałbym przypomnieć że logo forumowe nie tak dawno było zmieniane właśnie na to które jest obecnie głosami forumowiczów. Kolory celowo mają się kojarzyć z Apple a czcionka nie jest maszynowa, chociaż prosta.zgadzam się dareksem - ogólnie logo jest archaiczne
Zmiana loga co chwilę nie służy niczemu dobremu w tak krótkich odstępach czasu.
Napisano 16 czerwca 2007 - 15:32
Napisano 16 czerwca 2007 - 21:05
Powołajmy komisję do spraw znaku graficznego MyApple.pl :!:
Temat logo powraca co jakiś czas i pewnie będzie powracał. Wiadomo - w końcu graficy i DTP-wcy to spora grupa użytkowników Forum. I każdy ma swój, "jedynie słuszny" pogląd.
Ale nie jest z nami tak źle - przynajmniej dyskutujemy w miarę spokojnie. Za to poniżej, dla porównania, link do naprawdę ognistej dyskusji między artystami (a jakże) na temat nowego loga Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego: http://www.2plus3d.p...&element_id=228
Napisano 16 czerwca 2007 - 21:10
Temat logo powraca co jakiś czas i pewnie będzie powracał. Wiadomo - w końcu graficy i DTP-wcy to spora grupa użytkowników Forum. I każdy ma swój, "jedynie słuszny" pogląd.
Ale nie jest z nami tak źle - przynajmniej dyskutujemy w miarę spokojnie. Za to poniżej, dla porównania, link do naprawdę ognistej dyskusji między artystami (a jakże) na temat nowego loga Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego: http://www.2plus3d.p...&element_id=228
tomek (22.05.2007 | 83.31.163.184) wygląda jakby go projektował Mieszko I
Dobry tekst

Za to nasze wygląda jak zrobione na ZX Spectrum, ale i tak je lubię

Napisano 16 czerwca 2007 - 21:49
Dobry tekst ...........
Mnie najbardziej spodobał się tam ten post:
Cytat:
"26_liter (26.05.2007) Znak rzeczywiście bardzo solidnie zaprojektowany. Solidnie przytwierdzony do tła trzema wiktoriańskimi rombami. Nie ma obawy, że odpadnie."
Napisano 16 czerwca 2007 - 22:15
Kurcze, jeden facet, który miał coś do powiedzenia był zakrzykiwany przez kilku stylo-czepiaczy i wyzywany od trolli. A tamten znak, faktycnzie, mało na temat. Samo dziedzictwo, zero kultury.
Napisano 16 czerwca 2007 - 22:35
Ja był bym za taką zmianą...
A ja bym poprosił o zmianę Pejota.
Napisano 16 czerwca 2007 - 22:37
A ja bym poprosił o zmianę Pejota.
To ja mam inną propozycję. Zakończmy tę dyskusję i wróćmy do niej wtedy, kiedy ktoś zaproponuje kompleksowe, całościowe rozwiązanie. Nie tylko logo, nie tylko ikony, ale wszystko, od A do Z, włącznie z realizacją. Jeżeli będziemy zmieniać po kawałku, wyjdzie z tego pasztet.
Napisano 16 czerwca 2007 - 22:43
To ja mam inną propozycję. Zakończmy tę dyskusję i wróćmy do niej wtedy, kiedy ktoś zaproponuje kompleksowe, całościowe rozwiązanie. Nie tylko logo, nie tylko ikony, ale wszystko, od A do Z, włącznie z realizacją. Jeżeli będziemy zmieniać po kawałku, wyjdzie z tego pasztet.
Taktaktak!!! Bardzo dobry pomysł.
Napisano 16 czerwca 2007 - 23:01
Ja był bym za taką zmianą...
A ja myślę że autor się na takie coś nie zgodzi bo to nie wygląda

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych