Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Używany mac mini?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikisz

Mikisz
  • 17 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 23:00

Witam. Mam takie pytanie, prośbę, ogólnie chciałbym sobie kupić jakiś komputer z mac os na pokładzie, ciekaw jestem jak to tam wszystko działa i ogólnie zastanawiam się czy Maci są warte swojej ceny :) iMac'i są strasznie drogie, te 5 tysięcy to suma której nie posiadam i posiadać raczej w najbliższym czasie nie będę - laptopy odpadają, też są drogie a na dodatek słabe, natknąłem się przez przypadek na Mac'a mini i takim własnie byłbym zainteresowany. Ceny wahają się od 2500 tysięcy do 4 tysięcy z tego co pamiętam ( na oficjalnej stronie Apple ), też duża cena ale już jest bliżej do Mac'a mini niż do iMaca :) Podsumowując, zastanawiam się cały czas jak tą cenę zmniejszyć, ogólnie wpadłem na pomysł kupna używanego Maca mini, na allegro takich ofert jest mało, może ktoś z forum ma na sprzedaż albo kupił używanego ? Chciałbym by był jak najmocniejszy, zajmuje się grafiką i programy takie jak Photoshop, Illustrator muszą po prostu działać, na moim starym kompie z 2 GB ram ddr2 i prockiem intel dual core 2,66 ghz zanim otworzę jakiś projekt mam czas na zrobienie kolacji :D ( Tak, tak, troszkę przesadzam... ). Druga sprawa, zastanawiam się nad hm... "sprzętem" do niego. Nie wiem jak jest np. z klawiaturami, chciałbym wiadomo klawiaturę Apple, bezprzewodową no ale drogie są podobnie jak myszki ( mówię o apple magic mouse ), zastanawiam się czy załóżmy jakbym kupił cały zestaw nie było by taniej ? Gdzie taki cały zestaw mogę kupić ? I ogólnie gdzie kupować Maca, na allegro w jakimś sklepie a może za granicą? Gdzie wyszło by najtaniej ? Z góry dziękuje za odpowiedź, i pozdrawiam :)

#2 kubaamm

kubaamm
  • 252 postów
  • SkądPL|USA

Napisano 19 listopada 2011 - 23:20

Najtaniej będzie ci kupić na alledrogo, choćby od sprzedającego z usa , wychodzi zawsze kilka stówek taniej, co do osprzętu polecam magic mouse i wk są po prostu stworzone do miniaka, zainwestuj te 2300pln(z wysylka do pl) i kup nowego już na i5 ram sobie rozbudujesz ,pozniej lepszy dysk itp jakieś pytania jeszcze;>?

#3 Mikisz

Mikisz
  • 17 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 23:27

Tak - czy warto ? Z tego co przeglądałem forum natknąłem się na kilka zdań które w sumie, mnie rozczarowały i sam się zaczynam nad tym zastanawiać czy oby nie zapłacę tych 2 tysięcy po prostu za logo Apple? To mały komputer, w środku pewnie nie jest za dobrze, no nie? :P Nie znam się na komputerach, zastanawiam się po prostu czy nie lepiej by wyszło kupienie zwykłego PC ? Aha, zależy mi na tym, żeby sprzęt się nie psuł, chciałbym takiego Maca używać z 3 lata i nie mieć z nim problemów, swojego PC naprawiałem już z milion razy, co chwilę coś się psuje, Maci podobno są takie niezawodne ? :P

#4 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 listopada 2011 - 23:28

za 3400-3500 kupisz na allegro i7 2.0 4core z dwoma dyskami. Procek całkiem przyzwoity, karta graficzna do codziennych zastosowań styknie, 4GB RAM z możliwością rozbudowy zdaje sie do 16GB. 2 dyski 500GB 7200rpm, firewire, thunderbolt.

#5 Mikisz

Mikisz
  • 17 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 23:33

3400 to zdecydowanie za dużo, nie uzbieram tyle niestety. Kwota do 3 tysięcy, muszę jeszcze dokupić myszkę, klawiaturę, monitor... :P Chcę by Mac po prostu działał, nie przycinał się co chwile i nie ładował godzinami programów :) To jak myślicie, taki mac mini nadaje się do codziennego użytku ? Widziałem na YT nawet próby odpalania gier na nim ( Crysis 2 śmigał bez problemu :D ). Jak już mówiłem, używałbym programów takich jak Photoshop, Illustrator, etc. w internetowym sklepie Cortland Apple Mac mini Intel Core 2.3GHz(i5)/2GB/500GB/HD Graphics 3000 z myszką i klawiaturą wyceniono mi na 3.119,40. Kwota dość duża, może jakoś na raty udało by mi się kupić no ale, czy warto?

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 23:42

Monitor, myszka, klawiatura wystarczą od PC, natomiast niezawodnych komputerów po prostu nie ma. Sam używam miniaka już szósty rok i (odpukać) jeszcze działa. To że jest on mały o niczym jeszcze nie przesądza, dlatego zrób jak radzą przedmówcy albo uzbieraj po prostu kasę na coś "lepszego".

#7 Mikisz

Mikisz
  • 17 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 23:46

Przedmówcy mi powiedzieli za ile i jakiego mogę kupić, mnie wciąż męczy pytanie, czy nie będzie się ścinał ? Czy nie ma problemów na nim z programami graficznymi, z filmami ? Wypowie się ktoś kto ma Maca mini? I używa na nim programów graficznych ? Strasznie ciekaw jestem czy są problemy czy nie, i na jaki czas taki Mac będzie " sprawnie " działał ? :D

#8 exec

exec
  • 43 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 00:05

Ja pracowałem na Macu Mini przez 1,5 roku. 2,26 ghz 2gb ram. Bardzo, bardzo sobię chwalę. Mac OS zdecydownie lepiej zarządza pamiecią RAM. Pracowałem w photoshopie, ilustratorze, autocadzie. Może nie były to jakieś mega wymagające pliki ale jednak. W pewnym momencie byłem również zmuszony wirtualizować Windowsa. Mimo że 2gb to za mało na takie zabawy, Mini się nie poddawał i mogłem pracować w Revit Architecture bez zbytnich problemów. Teraz zmieniłem komputer na Macbooka Pro, a Miniaka sprzedaję. Zerknij do działu giełda/sprzedam/mac, po więcej informacji bądź pisz do mnie na priva. Odpowiem chętnie na wszystkie nurtujące Cię pytania ;) Myślę, że coś mocniejszego, co by Cię interesowało da się znaleźć na allegro za jakieś 2000-2500zł.

#9 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 20 listopada 2011 - 00:09

Zależy co masz a myśli mówiąc filmy, jeżeli odtwarzanie materiałów hd to nie ma najmniejszych problemów. Jeżeli montaż to tylko amatorski. Najlepiej poszukaj jakiegoś używanego maca pro na allegro. Za 3000 spokojnie coś znajdziesz. A myszkę i klawiaturę możesz wziąć ze starego PC,a ewentualnie za jakiś czas dokupić :D

#10 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 00:13

Oj, nie wiem. Niech mnie poprawią mądrzejsi, ale sądzę, że w tym samym przedziale cenowym mini będzie wydajniejsze od MP.

#11 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 20 listopada 2011 - 00:17

To co doradzają przedmówcy (ta góra pólka) powinno spokojnie wystarczyć do Twoich potrzeb. Nie wiemy co takiego naprawdę w tym Photoshopie i Ilustratorze robisz. Bo są zadania, na których wykonanie i Power Mac potrzebuje chwili. Natomiast sama praca z grafiką faktycznie jest na maczku przyjemniejsza. Poza benchmarkami ma tu znaczenie (chyba większe niż cyferki) kultura pracy z całym środowiskiem. I to na tym zyskuje się te "darmowe roboczogodziny". Z mojego doświadczenia wygląda to tak, że jeszcze chyba nie było serii miniaków wadliwych. One naprawdę są kochane. Dodatkowa rada. Jeśli używany to może jeszcze warto przyjrzeć się ofertom na ebay (europejskie - .de na przykład, nie zaś przekierowywane z polskiego). Nowy faktycznie może lepiej ciągnięty ze stanów. Edit: pojawiło się kika postów jak pisałem. Mac Pro i Mac Book Pro w tym przedziale cenowym... nie wiem czy będą wydajniejsze. Byś może porównywalne, przy założeniu że mini nowy / prawie nowy a Pro używany.

#12 Mikisz

Mikisz
  • 17 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 11:18

Co do filmów, chodzi mi o oglądanie filmów. Mac jest mały, mogę go zawsze gdzieś zabrać podpiąć do telewizora i np. filmy oglądać - idealnie :P Co do grafiki to myślę tutaj o plikach które ważą tak do 50-70 mb, mój komp z takimi już nie daje rady ( zwykle tyle mają projekty już skończone ale to nie zmienia faktu, że przy końcu projektowania ich spędzam 2 razy więcej czasu niż mi to zajmuje ). Gdzieś czytałem, że na Macu Mini bez problemu pliki które mają po 10-20 mb da się edytować, otworzyć z większymi mogą być problemy, ale to był raczej stary post. Przemyślałem wszystko i używanego raczej nie kupie, postaram się wziąść może na raty takiego maca, jeszcze pomyśle a co do laptopa to kompletnie odpada, laptopy są po prostu słabe, nie mówiąc już o cenie... :) Jeszcze mam jedno pytanie, pisaliście, że myszka z zwykłego PC... Jak taką myszkę podłączone ? Mac nie ma przecież takiego wejścia, musiałaby być myszka na USB podobnie pewnie z klawiaturą - a jeszcze jedno pytanie mam, do czego służy port Thunderbolt albo Firewire? Gdzieś cyztałem, że do przenoszenia plików ale z jakich urządzeń ? dziękuje i pozdrawiam

#13 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 20 listopada 2011 - 12:19

Co do filmów, chodzi mi o oglądanie filmów. Mac jest mały, mogę go zawsze gdzieś zabrać podpiąć do telewizora i np. filmy oglądać - idealnie :P Co do grafiki to myślę tutaj o plikach które ważą tak do 50-70 mb, mój komp z takimi już nie daje rady ( zwykle tyle mają projekty już skończone ale to nie zmienia faktu, że przy końcu projektowania ich spędzam 2 razy więcej czasu niż mi to zajmuje ). Gdzieś czytałem, że na Macu Mini bez problemu pliki które mają po 10-20 mb da się edytować, otworzyć z większymi mogą być problemy, ale to był raczej stary post. Przemyślałem wszystko i używanego raczej nie kupie, postaram się wziąść może na raty takiego maca, jeszcze pomyśle a co do laptopa to kompletnie odpada, laptopy są po prostu słabe, nie mówiąc już o cenie... :)

Jeszcze mam jedno pytanie, pisaliście, że myszka z zwykłego PC... Jak taką myszkę podłączone ? Mac nie ma przecież takiego wejścia, musiałaby być myszka na USB podobnie pewnie z klawiaturą - a jeszcze jedno pytanie mam, do czego służy port Thunderbolt albo Firewire? Gdzieś cyztałem, że do przenoszenia plików ale z jakich urządzeń ?

dziękuje i pozdrawiam

Do takich zastosowań to rzeczywiście miniak da rade bez problemu :D A co do firewire, to jest to port używany w interfaceach audio i w dyskach zewnętrznych (rzadko). Ma przepustowość 800 Mb/s (usb 2.0 - 480 Mb/s). A thunderbolt to aktualnie tylko ciekawostka, osobiście widziałem 3 urządzenia wykorzystujące ten standard (w tym 2 to macierze), Jego przepustowość to 10Gb/s :D

#14 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 listopada 2011 - 12:22

Kup sobie MBP 15 Unibody za 2,5k jak ja i nie będziesz narzekał. FireWire jest stabilniejszy i nie obciąża procesora.

#15 Mikisz

Mikisz
  • 17 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 12:25

Chce coś mocniejszego, ten MBP pewnie ma słabą specyfikacje? I byl pewnie używany, miałeś możliwość zakupu na raty ?

#16 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 listopada 2011 - 12:34

Kupiłem używanego z 2009 roku, a Mac OS X dział płynnie nawet na starym sprzęcie.

#17 Mikisz

Mikisz
  • 17 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 12:47

Mac OS niech działa, okej ale photoshop'a pewnie nawet nie odpalę ^^ A mam pytanie dot. Maców Mini, jak jest z "ulepszeniem" takiego Maca ? Załóżmy chciałbym dokupić RAM, są serwisy gdzie by mi dali radę ten RAM założyć, czy samemu trzeba? I czy jest to trudne??

#18 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 12:54

RAM wymienisz sam, 10min roboty. Niestety pasują tylko moduły do notebooków. Wydajność zwłaszcza po podmianie hdd na ssd wymiata tzn do filmów fullhd i photoshopa :)

#19 Mikisz

Mikisz
  • 17 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 13:13

Wymiana HDD na SSD ? Co to za różnica ? Nie znam się na tym ale wydaje mi się, że te Maci Mini mają właśnie dysk SSD a powiedz mi, czyli nie ma RAM dodatkowego do Maca Mini? :( A SSD to jest dysk zewtnęrzny czy jak ? Ile kosztuje? Bo nie bardzo wiem o co chodzi.

#20 Maivo252

Maivo252
  • 107 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 13:48

Mozesz dokupic RAM do Maca Mini, ale musi byc to RAM taki jak jest do laptopow, jak kolega wyzej napisal.

Solid State Drive – Wikipedia, wolna encyklopedia

Ale dyski SSD sa jeszcze bardzo drogie.

#21 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 listopada 2011 - 16:56

Mac OS niech działa, okej ale photoshop'a pewnie nawet nie odpalę ^^

A mam pytanie dot. Maców Mini, jak jest z "ulepszeniem" takiego Maca ? Załóżmy chciałbym dokupić RAM, są serwisy gdzie by mi dali radę ten RAM założyć, czy samemu trzeba? I czy jest to trudne??

Wsadziłem 8GB Ram i SSD i najnowszy Photoshop działa jak Paint na PC. Nie przesadzaj.
Ściągnij sobie program Mactracker, tam masz opisanego każdego maka a nawet więcej.

#22 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 20 listopada 2011 - 20:57

Tak sobie czytam... Zakładam, że rybak-17 ma MacBook Pro (15-inch, Mid 2009) wg. apple-history.com lub po prostu MacBook Pro (15-inch, Mid 2009) and (15-inch, 2.53 GHz, Mid 2009) - Technical Specifications. Czyli jakoś tak C2D fajniejsze, ale właśnie C2D. I ram nie 1333 (choć i takie kostki można sobie wsadzić, czemu nie) ale 1066. Czyli w notkowo podpisowym "MacBook Pro 15'' late 2009 | 8GB RAM 1333 MHz | 128GB SDD Samsung" coś nie tak.

I znów wracając do pytania Mikisza.
Nowszy mini powinien spokojnie być sprawniejszy niż sprzęt ze słabszą konfiguracją, przy czym i komputer rybak(a)-17 też spokojnie sobie poradzi, po prostu troszkę wolniej. Poniżej dwie stronki z maczkowymi specyfikacjami.
Apple - Support - Technical Specifications
apple-history.com

Dysk SSD przyspieszy (różnica jest napradę widoczna) oberacje dyskowe. Zarówno systemowe (start systemu - różnice czasowe HDD - SSD nie z tej Ziemi) jak i na większych plikach (tu się kłania właśnie Photoshop). Polecam serdecznie. To się nazywa zrobić sobie dobrze.

#23 Mikisz

Mikisz
  • 17 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 21:04

Ale taki dysk SSD z ~~120 GB kosztuje kolejne 500 zł, a jeszcze muszę dołożyć drugie tyle do monitora to by było z 1000~~ zł no i 3000 ~~ zł za Maca Mini, to już jest 4000~~ zł... Toć bym miał za to używanego iMaca ;) Podsumowując, dziękuje za pomoc, jeden zdecydowany na Maca mini, muszę jeszcze to z rodzicami przedyskutować i kupuje :)) pozdrawiam

#24 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 21:21

[ciach]

mac mini nie jest mobilny, klawiature, myszke i kable bedziesz targal? albo tak jak chlopaki pisza, wez jakiegos mbp 15 z 2009 roku.

#25 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 20 listopada 2011 - 21:33

humanoidal 1. O ile nic się nie zmieniło hackintoshom na myapple mówimy NIE. 2. Jest to nielegalne chyba. A tu nic się nie zmieniło z pewnością. Chłopak pisze, że " zajmuje się grafiką", a wypadku zastosowań komercyjnyych (czyli sprzedajemy cokolwiek na takim sprzęcie wytworzone) jest do dodatkowo ryzykowne. Nie warto. 3. Ktoś kupuje narzędzie. Ty zaś namawiasz go na łamanie prawa / umowy. To jakby tak jakoś... Zabawne? Chyba są lepsze określenia, ale stają się już przykre troszkę. Natomiast Mikisz Jeśli zdecydujesz się pójść tą troszkę "tańszą" drogą to faktycznie jest szansa na upolowanie MBP za dobrą cenę (choć patrząc na allegro to nie w tej chwili) gdzie dostaniesz mobilność, niestety kosztem wydajności (jednak C2D to nie i5).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych