Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4S - iSpot - cenowa ciekawoska

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#26 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 14 listopada 2011 - 20:46

Raczej cena zaporowa ale zawsze moga powiedziec ze maja iP 4S. Dopoki nie powstanie AS caly czas tak bedzie. Pytanie czy wszystkim jest na reke aby powstal ?

#27 kamil1114

kamil1114
  • 596 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 20:58

Czyli zarabiają na nim 1500 zł za to ,że kupią go w AOS i później sprzedadzą ,zwykłe naciąganie ludzi

#28 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 listopada 2011 - 21:09

Czyli zarabiają na nim 1500 zł za to ,że kupią go w AOS i później sprzedadzą ,zwykłe naciąganie ludzi

Czemu naciągają? Przecież nikt nie każe nikomu u nich kupować.

#29 dudek640

dudek640
  • 40 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 listopada 2011 - 21:39

Skontaktuj się jak bardzo Ci zależy z infolinią Apple, zgłoś problem za wysokich cen i zobaczysz ich reakcję, lub spytaj może?? Ci powiedzą jak wygląda ich system dystrybucyjny. Masz rację to jest chore, ale zasady ustala producent a nie sprzedawca, popatrz na ceny w sklepach AGD itp wszędzie o dziwo jest drożej jak w AOS. Czy wszędzie pracują oszuści? Oferty na allegro są czasem lepsze to prawda, tylko trzeba popatrzeć na: - czy jest wystawiana f-ra? (bo jeśli nie to już wiele wyjaśnia), co więcej gdy nie masz f-ry zakupu gwarancja liczy się od daty wyprodukowania, dziś przy nowym produkcie to nie problem, ale za pół roku? wiesz ilu ludzi jest zdziwionych , że kupili okazyjnie kompa nówka w folii i ma miesiąc gwarancji, a dowodu zakupu brak. - czy telefon nie jest z importu np. USA oczywiście jest tańszy tylko, nie ma na niego działającej gwarancji nigdzie poza USA i Kanadą i chyba Meksykiem. Iphone od lipca nie jest objęty gwarancją międzynarodową!!!! - czy nie pochodzi ze sprzedaży sieciowej, często klient bierze telefon taniej, przy przedłużaniu umowy, by na nim zarobić, sam kilka tak sprzedałem. Kupując iPhone za 999 zł brutto, można sprzedać go taniej bez problemu. (patrz oferty sieciowe). A w wielu firmach umowy są przedłużane i tak, i można na tym dorobić :). Nie każdy ma ciśnienie na najnowszy model :) U mnie w firmie pracuje iPhone2 i bardzo go lubimy. Czy myślisz, że ktoś ze sprzedawców mając AOL pod nosem jako konkurenta wierzy, ze uda mu się sprzedać telefon o tyle drożej? Ile ich tak sprzeda 1-2-3, do czasu gdy się na nie czeka może znajdzie się zapaleniec, ale co potem? Czy myślisz, że w tych firmach są sami oszuści i wariaci? Co więcej jest Apple Polska weryfikujące działania tych placówek, czy myślisz, że tam pracują niewidomi? Że nie wiedzą co dzieje się w placówkach ich APR-ów? Albo wychowałeś się w raju, albo mało wiesz jak działa świat :)

#30 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 14 listopada 2011 - 21:54

Takie niekonwencjonalne zachowania rynkowe zwykle weryfikuje rynek. Inna opcja jest taka, że wystawiają fv do odliczenia vat z firmy, nie wiem jak to jest ASO ( czy sprzedawcą jest polska firma czy jakiś podmiot z Luxemburg ). iPhone od lipca nie jest objęty gwarancją międzynarodową - chyba nie myślisz o kupionych w EU ? W każdym razie nie jest to normalna sytuacja. Przypomina mi to auta z kratką. Kiedyś tłumaczyłem expatowi dlaczego w TT jest kratka z tyłu. LOL Na początku myślał, że ktoś próbuje tam małe zwierze przewozić ;)

#31 nookies87

nookies87
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 listopada 2011 - 22:09

Autor wyraźnie nie ma pojęcia o czym pisze. iSpot nadal czeka na oficjalną cenę iPhone'a 4S którą narzuca całej sieci nie kto inny jak firma Apple. Póki co Apple olewa sieć iSpot i nie dosyła towaru jak również nie podaje oficjalnej cany za jaką sieć ma sprzedawać nowego smartphone'a.
Najpierw trzeba orientować się w temacie a dopiero później pisać bzdury w necie.
a te sztuki za 4200zl to taka próbka, która Apple dało nie wiem po co.

Bardzo mnie zastanawia skąd Twoja tak żywiołowa reakcja i próba obrażenia mojej, jak i swojej inteligencji. Nie wiem, co uznałeś w mojej wypowiedzi za bzdurę, ja jedynie podałem fakty - dzwonię do iSpota, pytam o 4S, dostaję info o 4200. Tyle.

#32 michal3203

michal3203
  • 47 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 22:11

4200 to strasznie duża suma muszę przyznać, nie wiem jak inni ale ja raczej nie dał bym tyle za telefon, nawet pod znakiem nadgryzionego jabłuszka. Swoją drogą interesowaliście się po ile może kupywać AOS te telefony. Na allegro są po 2600, ale nie wierzę żeby robili to charytatywnie

#33 DEDUS

DEDUS
  • 13 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 22:15

Pamiętajcie o jednym że ispoty muszą zarabiać na dość wysoki czynsz więc posuwają się do wszelkich metod uzyskania odpowiednich marży.Mam świadomość że takie praktyki wkurzają ale za nowinki zawsze trzeba było u nas płacić więcej niż za granicą. Zawsze pozostaje podpisanie umowy z operatorem :)

#34 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 22:16

Przypomina mi to auta z kratką. Kiedyś tłumaczyłem expatowi dlaczego w TT jest kratka z tyłu. LOL
Na początku myślał, że ktoś próbuje tam małe zwierze przewozić ;)

Piękne... :) LOL

#35 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 22:17

Takie niekonwencjonalne zachowania rynkowe zwykle weryfikuje rynek. Inna opcja jest taka, że wystawiają fv do odliczenia vat z firmy, nie wiem jak to jest ASO ( czy sprzedawcą jest polska firma czy jakiś podmiot z Luxemburg ).

Wystarczy mieć NIP europejski i pełny VAT sobie odliczamy.
Także najdroższy iPhone 4S 64GB w Apple Online Store PL kosztuje netto 3007,32zł

#36 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 14 listopada 2011 - 22:32

Także najdroższy iPhone 4S 64GB w Apple Online Store PL kosztuje netto 3007,32zł

Czyli podmiot zagraniczny jest stroną. Pisałem w trybie przypuszczającym gdyż od wejścia do EU nasze przepisy m.in. VAT nie były mi już specjalnie potrzebne, a nie byłem pewien. Dobrze się usadowili, najlepsze przepisy podatkowe ;)

#37 dudek640

dudek640
  • 40 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 listopada 2011 - 22:34

Znam ten ból stałem 2h na granicy austriackiej bo miałem Forda Scorpio z drewnianą deską i full opcją, a w dowodzie było ciężarówka. I celnik nie potrafił zrozumieć o co chodzi :) Telefony z UE jako jedyne maja gwarancję normalnie realizowaną w PL. Iphony teraz maja rejony i w tych rejonach kupione, mają gwarancję poza nimi nie. Telefony kupione z puli operatora komórkowego, mają gwarancję serwisu operatora, nie są naprawiane przez serwisy Apple. Przynajmniej te z Orange, czy T-Mobile. Sam mam taki i w razie problemów muszę się do nich udawać :( I tak było od zawsze. Prawdopodobnie kupują je w tańszych pakietach, dlatego, że biorą na siebie obsługę gwarancyjną. W Unii to mało spotykane, ale w USA jest wiele sklepów gdzie towar ma kilka cen, w tym najtańszy bez gwarancji i w ramach wzrostu jej długości (dokupuje się gwarancje) cena rośnie. To rozwiązanie często stosują sklepy foto. Dlaczego iSpot tak wywindował cenę nie wiem, mogę tylko podejrzewać, ze albo kiepsko odkupił od jakiegoś operatora, albo rzeczywiście ktoś przegiął, kupić w AOS Reseller, jak każdy może max 2 sztuki :). Oczywiście można negocjować z działem business, ale w sytuacji gdy ich mało nie bardzo są skłonni do zmiany polityki. Powiem tak, dla klienta na pewno to może być dziwne, ale trzeba się zastanowić jak trudne musi być dla lokalnej firmy, która za przeciwnika ma producenta :(, z którym co gorsza ma umowę dystrybucyjna i który jej dyktuje warunki :( PS. Nie jestem pracownikiem iSpot by nie było wątpliwości :)

#38 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 14 listopada 2011 - 22:39

Znam ten ból stałem 2h na granicy austriackiej bo miałem Forda Scorpio z drewnianą deską i full opcją, a w dowodzie było ciężarówka.
I celnik nie potrafił zrozumieć o co chodzi :)
Telefony z UE jako jedyne maja gwarancję normalnie realizowaną w PL.
Iphony teraz maja rejony i w tych rejonach kupione, mają gwarancję poza nimi nie.
Telefony kupione z puli operatora komórkowego, mają gwarancję serwisu operatora, nie są naprawiane przez serwisy Apple. Przynajmniej te z Orange, czy T-Mobile. Sam mam taki i w razie problemów muszę się do nich udawać :( I tak było od zawsze.
Prawdopodobnie kupują je w tańszych pakietach, dlatego, że biorą na siebie obsługę gwarancyjną.
W Unii to mało spotykane, ale w USA jest wiele sklepów gdzie towar ma kilka cen, w tym najtańszy bez gwarancji i w ramach wzrostu jej długości (dokupuje się gwarancje) cena rośnie.
To rozwiązanie często stosują sklepy foto.
Dlaczego iSpot tak wywindował cenę nie wiem, mogę tylko podejrzewać, ze albo kiepsko odkupił od jakiegoś operatora, albo rzeczywiście ktoś przegiął, kupić w AOS Reseller, jak każdy może max 2 sztuki :). Oczywiście można negocjować z działem business, ale w sytuacji gdy ich mało nie bardzo są skłonni do zmiany polityki.
Powiem tak, dla klienta na pewno to może być dziwne, ale trzeba się zastanowić jak trudne musi być dla lokalnej firmy, która za przeciwnika ma producenta :(

W 2000 roku miałem Passata, który był bankowozem. Polegało to na tym, że na rzepach miałem przyczepioną małą skrzyneczkę. Oczywiście był ciężarówką.

#39 dudek640

dudek640
  • 40 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 listopada 2011 - 22:39

Więcej jak masz taki NIP, a co za tym idzie i firmę to jeszcze odejmujesz sobie z tej ceny minimum 19% dochodowego :), dlatego często "okazje" bez f-ry są mało opłacalne.

#40 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 14 listopada 2011 - 22:50

Więcej jak masz taki NIP, a co za tym idzie i firmę to jeszcze odejmujesz sobie z tej ceny minimum 19% dochodowego :), dlatego często "okazje" bez f-ry są mało opłacalne.

O dochodowym to nawet ja wiedziałem ;) Ok, zrobiło się forum finansowe. Ustalamy, że za drogo ale każdy musi z czegoś żyć i czynsz opłacić i życzymy powodzenia w polowaniu na klientów mających znikomą orientacje w cenach ?

#41 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 23:07

Czyli podmiot zagraniczny jest stroną. Pisałem w trybie przypuszczającym gdyż od wejścia do EU nasze przepisy m.in. VAT nie były mi już specjalnie potrzebne, a nie byłem pewien. Dobrze się usadowili, najlepsze przepisy podatkowe ;)

Jeszcze nie dostałem faktury ale podejrzewam, że tak.
Nie ma potrzeby zakładać firmy w każdym kraju.
W Europie wystarczy jedna, która ogarnie cały region.

Niekoniecznie 19% - nie każdy jest na liniowym.

#42 mackofff

mackofff
  • 28 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 listopada 2011 - 23:12

U głównego partnera MyApple też ceny nie urywają. 4367 - 64GB, 3857 - 32GB, 3233 - 16GB.
iPod, iPhone, iPad :: iPhone - Cortland - systemy graficzne

Mimo, że ceny niższe niż w iSpot a nadal kosmiczne niż w AOS to o tym się nie mówi...

#43 Ferbi

Ferbi
  • 117 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 23:12

O dochodowym to nawet ja wiedziałem ;) Ok, zrobiło się forum finansowe. Ustalamy, że za drogo ale każdy musi z czegoś żyć i czynsz opłacić i życzymy powodzenia w polowaniu na klientów mających znikomą orientacje w cenach ?

niestety tacy się znajdą na pewno i nie wiem z czego to wynika? Z lenistwa, braku znajomości rynku, czy za dużej ilości pieniędzy na koncie :)

#44 leodan011

leodan011
  • 529 postów
  • Skądz zakamarków

Napisano 14 listopada 2011 - 23:45

Osobiście kupując swojego Iphona wolałem iść do Ispotu i zaplacić o 100zł więcej niż w saturnie. Róznica może nieduża ale w iSpocie tak ładnie jest i Pani za lada taka uśmiechnięta, że warto było ;)

#45 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 14 listopada 2011 - 23:52

Osobiście kupując swojego Iphona wolałem iść do Ispotu i zaplacić o 100zł więcej niż w saturnie. Róznica może nieduża ale w iSpocie tak ładnie jest i Pani za lada taka uśmiechnięta, że warto było ;)

Romantyk :)

---------- Wpis dodano o 23:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:47 ----------

No chyba, ze wyszla zza tej lady i dala sie na drinka zaprosic i.... ;)

#46 dudek640

dudek640
  • 40 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 listopada 2011 - 23:57

Niekoniecznie 19% - nie każdy jest na liniowym.

Jak zauważyłeś napisałem minimum :)!!!

#47 leodan011

leodan011
  • 529 postów
  • Skądz zakamarków

Napisano 14 listopada 2011 - 23:58

Jaki tam romantyk! :) Żonę mam! Przez myśl by mi nie przeszło żeby się do niej uśmiechnąć :)

#48 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 23:59

Jak zauważyłeś napisałem minimum :)!!!

18% to minimum w Polsce :)

#49 leodan011

leodan011
  • 529 postów
  • Skądz zakamarków

Napisano 15 listopada 2011 - 00:00

18% to minimum w Polsce :)

Ale na etacie. Czy na działalności również?

#50 LukaS92

LukaS92
  • 319 postów
  • SkądCzersk, Warszawa

Napisano 15 listopada 2011 - 00:36

Pierwszy raz słyszę o tym, że znieśli międzynarodową gwarancję na iPhone. Może mi ktoś przybliżyć temat? Gdzie tak wyczytaliście? Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych