Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Znikające pieniądze z konta.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 kajet24

kajet24
  • 153 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 18:59

Witam, dziś z rana gdy sprawdzałem stan konta było na nim +/- 27zł. Teraz jest 0,35zł, to oznacza, że zniknęło dość sporo. Na początku myślałem, że był to internet, ponieważ mam pobrane takie APPsy jak Gadu Gadu, Messenger, Facebook itp. oraz przeglądałem trochę internetu, ale sprawdziłem na stronie Orange, że pakiet internetu jest jeszcze niewykorzystany, więc dlaczego miałby pobierać ze środków na koncie. Mam Orange MIX w taryfie Pantera 25. W tym czasie również trochę dzwoniłem i pisałem smsów. Minut orange też mam jeszcze dużo z tego co widziałem na koncie a smsy mi się skończyły, ale wysłałem ich może z 10? To na pewno nie tyle, żeby wykorzystać 27zł. Widziałem, z innych postów, że mogł to być Facetime, ale okazało się, że był wyłączony. Ma ktoś jakiś pomysł która ze wspaniałomyślnych funkcji iPhone mogła wydać moje pieniądze? :) Pozdrawiam, Kajetan.

#2 Mikel

Mikel
  • 73 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:09

Witaj ! Pakietu danych nie masz wykupionego ?

#3 air40

air40
  • 542 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 listopada 2011 - 19:09

Dołączam się do pytania ostatnio miałem ponad 30 zł a po godzinie bez wchodzenia do internetu 0.06 groszy ...

#4 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:10

Sprawdźcie w billingu za co operator naliczył opłatę.

Pakietu danych nie masz wykupionego ?

Przecież napisał, że ma.

#5 Kubaj123

Kubaj123
  • 163 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:12

Kiedy iPhone 3G był świeżo co po premierze sprowadziłęm sobie go z USA zakupiłem abonament w Orange ok 50zł i po miesiącu przyszedł mi rachunek za internet ok 100zł pomimo tego, że nie korzystałem z internetu. Wszystkiemu winne są aplikacje gdyż iPhone jest głównie robiony pod cywilizowane kraje gdzie na każdym kroku jest WiFi oraz stawki za 100kb nie sa tragicznie wysokie, no i iphone bez pytania się łączy z siecią i pobiera dane o pogodzie o giełdzie iinnych duperelach dzień w dzień, wiec jedyne co mi zostało to zablokować internet w Orange. Pomogło bo już wiecej nie miałęm tragicznego rachunku za pakiet danych. Więc Ja ci polecam poprostu wszystko to co się łączy z internetem powyłączać. Np wyłącz automatyczny update emaila itp. Lecz w moim przypadku nie rozwiązało to całkowicie mojego problmu lecz tylko w pewnej częsci, tak jak już mówiłęm jeżeli dasz rade wytrzymać bez neta to go poprostu zablokuj. Tak na boku powiem, że mój kumpel który ma iphone 4 w Play na abonament po miesiącu przyszedł mu rachunek za internet ok 180zł

#6 Mikel

Mikel
  • 73 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:16

Na pewno GG, facebook itd były używane przez wi-fi ? bo miałem kiedyś tak, że wyłączyłem wi-fi, zapomniałem włączyć i siedziałem sobie spokojnie na necie nie będąc świadomym ciągniętej kasy z konta. Miałem też przypadek, że wykupiłem pakiet 100mb i skończył sie dość szybko a że ORANGE nie przysyła ŻADNEGO powiadomienia o skończonym pakiecie ani nie spowalnia internetu odrazu zaczeło ciągnąć z konta ;/ W ustawieniach sieci jest też 'roaming danych' ... mając go włączonego strasznie szybko pakiet danych mi się skończył wiec może i to jest rozwiązaniem problemu.

#7 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 13 listopada 2011 - 19:20

może nie uaktualnił się jeszcze stan pakietów i masz wykorzystany i ciągnął z konta połączenia za internet

#8 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:21

po co kupować telefon, który ma wpisane w swoją funkcjonalność łączenie się z internetem tylko po to, żeby ten internet wyłączać... jeżeli chodzi o tą znikającą kasę i internet to zauważyłem, że Orange z opóźnieniem nalicza wszelkie transfery danych, a co za tym idzie z opóźnieniem ściągają kasę z konta... uważam, że to jest przyczyną, ale dokładnie to możesz to tylko oszacować w sposób jaki pisano wcześniej - obadanie bilingów... pzdr

#9 kajet24

kajet24
  • 153 postów

Roaming mam wyłączony.
GG, facebook był używany nie przez WiFi lecz z pakietu danych, którego mi przez cały dzień nie ubyło.
Zrezygonować z internetu nie chce, ponieważ to jest największy plus tego telefonu, że przegląda się go komfortowo i odbiera maile bardzo dobrze, co jest mi niezbędne w pracy.
Tak jak ktoś wyżej napisał - wydaje mi się, że iPhone ma jakąś usługę uaktywnioną, która w tym zacofanym technologicznie kraju może być płatna, a pewnie gdzie indziej jest to darmowy standard.

Jakby ktoś wpadł na ciekawy pomysł proszę o informację.
Jak sam znajdę odpowiedź to oczywiście poinformuje.

Pozdrawiam.

@edit,

tasmaniec,
tylko, że w ustawieniach iPhone sprawdziłem ile danych pobrał przez sieć komórkową i jest 3,5mb od rana, także chyba nie tu leży problem.

#10 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

(...) W ustawieniach sieci jest też 'roaming danych' ... mając go włączonego strasznie szybko pakiet danych mi się skończył wiec może i to jest rozwiązaniem problemu.

brak związku z tematem…

#11 Mikel

Mikel
  • 73 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:25

Albo w ustawieniach powyłączaj 'dane sieci kom.'...jeśli zacznie ciągnąć to możliwe, że cos u operatora jest pochrzanione ;/

polecam też zainstalować program monitorujący przesył danych albo sprawdz w ustawieniach bodajże zakładka 'użycie' ile danych przesłało.

---------- Wpis dodano o 19:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:22 ----------

brak związku z tematem…

ja tylko podpowiadam, ponieważ miałem kiedyś właśnie to WŁĄCZONE i pakiet 500MB w 2 tygodnie mi zleciał a używałem tylko GG przez 1 dzień itp, sprawdziłem pozostałość i było ok 480 mb

#12 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:26

Najprostszy sposób jak płacić mało za neta używając telefonu apple. Gdy skończymy korzystać z netu w ustawieniach -> sieć wyłączamy : -3g -Dane sieci komórkowej I nie martwimy się o to co działa w tle. Gdy potrzebujemy skorzystać z netu włączamy to i po problemie.

#13 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:29

tasmaniec,
tylko, że w ustawieniach iPhone sprawdziłem ile danych pobrał przez sieć komórkową i jest 3,5mb od rana, także chyba nie tu leży problem.

no dobra tylko też Ci więcej nabije jak coś tylko się łączy z netem na chwilę (pobiera po parę kilo), a taryfikowane masz już przez operatora co 100kb, a w Orange w zależności od taryfy to może być baaardzo dużo za takie 100kb... i wtedy możesz i mieć 3,5 mb, uzbierane z setek pobrań po 1-2kb, kasowanych za 100kb przez Orange...

#14 kajet24

kajet24
  • 153 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:29

Najprostszy sposób jak płacić mało za neta używając telefonu apple.
Gdy skończymy korzystać z netu w ustawieniach -> sieć wyłączamy :
-3g
-Dane sieci komórkowej
I nie martwimy się o to co działa w tle. Gdy potrzebujemy skorzystać z netu włączamy to i po problemie.

Nieco paryzancki ten sposób.
Nie po to kupuje się telefon za 2500zł, żeby za przeproszeniem odpierda... jakieś alpejskie kombinacje :).

Trzeba będzie chyba się skontaktować jutro z Orange i zapytać w czym problem tkwi skoro nikt inny nie miał tego typu problemu.

@edit,.
up,
tylko, że jak miałem rano w Orange napisane, że z pakietu danych miałem około 200mb, a iPhone pokazuje mi, że pobrano od rana około 3,5mb to wychodzi na to, że w Orange powinno się zgadzać, bo praktycznie przez cały dzień nic nie ubyło z pakietu danych, także nie powinien pobierać opłat za każde 100kb tylko z pakietu.
Mam nadzieje, że mnie zrozumiałeś.

#15 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:36

Nieco paryzancki ten sposób.
Nie po to kupuje się telefon za 2500zł, żeby za przeproszeniem odpierda... jakieś alpejskie kombinacje :).

Trzeba będzie chyba się skontaktować jutro z Orange i zapytać w czym problem tkwi skoro nikt inny nie miał tego typu problemu.

@edit,.
up,
tylko, że jak miałem rano w Orange napisane, że z pakietu danych miałem około 200mb, a iPhone pokazuje mi, że pobrano od rana około 3,5mb to wychodzi na to, że w Orange powinno się zgadzać, bo praktycznie przez cały dzień nic nie ubyło z pakietu danych, także nie powinien pobierać opłat za każde 100kb tylko z pakietu.
Mam nadzieje, że mnie zrozumiałeś.

Orange swoją drogą to złodzieje. Sam kiedyś musiałem zapłacić rachunek na 800 zł za neta. Niby pobrałem ponad 600 mb. Okazało się że rachunek jest źle wystawiony i kwota jest zawyżona o 400zł. Zapłaciłem połowę i zacząłem stosować sposób o którym pisałem wyżej. Potem zrezygnowałem z usług orange na rzecz play i jest bardzo zadowolony.
Btw iPhone 4 kosztuje max 1800 zł ;]

#16 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:37

a wiesz jakie ja miałem szopki z Orange... wysyłam sms'a z info ile mi zostało danych - dostaję odpowiedź, że prawie 600mb po czym po pół godzinie dostaję sms'a, że nie mam środków na koncie, gdzie sprawdzając przez kod *124*# mam info, że zostało mi jeszcze 10 zł... to jest norma w Orange... założę się, że Twój brak na koncie jest spowodowany poślizgiem w naliczaniu przez Orange... nie rozpatruj jednego dnia i danej chwili tylko min. kilka dni... wtedy zobaczysz, że się wszystko zgadza...

#17 kajet24

kajet24
  • 153 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:39

Hm, może coś w tym jest. Ale dziwne jest to, że nie mając środków na koncie mogę korzystać z internetu bez problemu po 3G (WiFi jest odłączone). A Play posiada jakieś ciekawe oferty dla posiadaczy iPhone? W sensie z pakietem danych? (wiem, że lekko nie na temat)

#18 Mikel

Mikel
  • 73 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:40

Btw iPhone 4 kosztuje max 1800 zł ;]

max ?!
chyba minimum ?(jeśli chodzi o nówkę)

#19 kajet24

kajet24
  • 153 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:42

iPhone 4 32GB kupiłem ostatnio 2430zł nowego.

#20 Mikel

Mikel
  • 73 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 19:54

Hm, może coś w tym jest.

A Play posiada jakieś ciekawe oferty dla posiadaczy iPhone? W sensie z pakietem danych? (wiem, że lekko nie na temat)

wszystko na stronie PLAY :D
zapraszam i polecam bo właśnie też od ORANGE na rzecz PLAY przeszedłem :D

aktualnie jestem na Kartę i mogę sprecyzować moje wydatki i usługi:
Mając iPhona można sobie zmienić na anteny PLUSA żeby ciągle nie zmieniało kiedy nie ma zasięgu PLAY(bo jak każdy wie same anteny mają słabe dlatego są podpięci pod PLUSA a sama zmiana sądze, że czerpie baterie...w każdym bądz razie napis Plus lepiej wygląda od POL - taka ciekawostka :D)

mam usługe PLAY "darmowe SMS do wszystkich sieci" i mam konto ważne przez 1 rok bez względu na wartość doładowania
Zazwyczaj doładowuję kwotą 30 PLN
dostaję za to 1000 SMS do wszystkich sieci ważnych 30 dni
i 30 zł do wykorzystania dla siebie na internet i połączenia - chyba, ze sie skończą szybciej esy to wtedy na esy

pakiet 500MB 15 zł
i zostaje 15 na dzwonienie
na 1 miesiąc przeciętnemu użytkownikowi starczy :D

oczywiście są inne taryfy w zależności od upodobań użytkownika ale ja mam tą wiec ją opisałem

---------- Wpis dodano o 19:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:50 ----------

iPhone 4 32GB kupiłem ostatnio 2430zł nowego.

16 GB na pewno tańsze są a właśnie na allegro zaczynają się od ok. 1800 może nawet mniej nowe

#21 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 00:41

Kiedy iPhone 3G był świeżo co po premierze sprowadziłęm sobie go z USA zakupiłem abonament w Orange ok 50zł i po miesiącu przyszedł mi rachunek za internet ok 100zł pomimo tego, że nie korzystałem z internetu. Wszystkiemu winne są aplikacje gdyż iPhone jest głównie robiony pod cywilizowane kraje gdzie na każdym kroku jest WiFi oraz stawki za 100kb nie sa tragicznie wysokie, no i iphone bez pytania się łączy z siecią i pobiera dane o pogodzie o giełdzie iinnych duperelach dzień w dzień, wiec jedyne co mi zostało to zablokować internet w Orange. Pomogło bo już wiecej nie miałęm tragicznego rachunku za pakiet danych. Więc Ja ci polecam poprostu wszystko to co się łączy z internetem powyłączać. Np wyłącz automatyczny update emaila itp. Lecz w moim przypadku nie rozwiązało to całkowicie mojego problmu lecz tylko w pewnej częsci, tak jak już mówiłęm jeżeli dasz rade wytrzymać bez neta to go poprostu zablokuj. Tak na boku powiem, że mój kumpel który ma iphone 4 w Play na abonament po miesiącu przyszedł mu rachunek za internet ok 180zł

Nie wiem jaki jest sens posiadac smartfona i miec zablokowany internet...to lepiej se kupic nokie 3310 i nie martwic sie o internet...lol
a 180zl za internet to nie jest wcale duzo, wiec nie ma co plakac.

Co do autora, jak masz orange mix i wykupisz pakiet na internet to z tego pakietu mozesz korzystac dopiero od nowego okresu rozliczeniowego(czyt. nowego miesiaca), wiec pamietaj o tym, bo moze w tym tkwi problem/

#22 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 10:59

Nie wiem jaki jest sens posiadac smartfona i miec zablokowany internet...to lepiej se kupic nokie 3310 i nie martwic sie o internet...lol
a 180zl za internet to nie jest wcale duzo, wiec nie ma co plakac.

Co do autora, jak masz orange mix i wykupisz pakiet na internet to z tego pakietu mozesz korzystac dopiero od nowego okresu rozliczeniowego(czyt. nowego miesiaca), wiec pamietaj o tym, bo moze w tym tkwi problem/

Zablokowany internet? Zastanów się co piszesz. Nie rozumiem po co mam mieć włączony non stop net w telefonie. Nie interesuje mnie pogoda,kursy walut i to czy ktoś do mnie pisze na FB , GG czy innym syfie. Jeżeli chce się czegoś dowiedzieć to sprawdzam sobie to sam. Jeżeli wg ciebie różnica miedzy iphone a nokia 3310 to głownie mobilny internet to gratuluję :) 180 zł za internet to nie dużo tak ? Średnie polskie zarobki do 1300-1500 na rękę. Odejmij kwotę 180 zł za internet dodaj abonament, opłaty za rozmowy oraz miesięczny koszt utrzymania a dowiesz się że 180 zł za sam net to nie jest tak mało. Chyba że dalej utrzymują cię rodzice, to zmienia postać sprawy ;)

#23 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 listopada 2011 - 11:05

Nie rozumiem, po co mając smartphone wyłączać neta i pamiętać aby go włączyć kiedy jest taka potrzeba, ale rozumiem każdy ma inne potrzeby. Nie mniej jednak każdy z operatorów ma już w ofercie pakiety, po których przekroczeniu prędkość jedynie spada a opłaty nie są naliczane. Pakiety też mają rozsądną cenę - w moim przypadku jest to 20 zł za 2GB miesięcznie. Po prostu włączenie i wyłączenia neta jest dla mnie bardzo niewygodne, ale to już kwestia indywidualnego podejścia.

#24 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 11:18

Nie rozumiem, po co mając smartphone wyłączać neta i pamiętać aby go włączyć kiedy jest taka potrzeba, ale rozumiem każdy ma inne potrzeby. Nie mniej jednak każdy z operatorów ma już w ofercie pakiety, po których przekroczeniu prędkość jedynie spada a opłaty nie są naliczane. Pakiety też mają rozsądną cenę - w moim przypadku jest to 20 zł za 2GB miesięcznie. Po prostu włączenie i wyłączenia neta jest dla mnie bardzo niewygodne, ale to już kwestia indywidualnego podejścia.

Oczywiście że każdy na to patrzy inaczej. Mając SBSettings stuknąć 2x w zegarek i kliknąć na 2 suwaki nie jest aż tak bardzo uciążliwe. Po za tym niestety w Play gdy mam zasięg Plusa płacę za internet,bo nie jest pobierany z pakietów które mogę wykupić(przynajmniej tak było gdy podpisywałem umowę). Tak więc dla mnie pakiety internetowe nie są niestety rozwiązaniem.

#25 kajet24

kajet24
  • 153 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 11:45

Pakiety mam już wykupione od około pół roku i są automatycznie co miesiąc uwzględniane, także to nie tu problem. Cóż, powyłączałem parę dziwnych sieciowych funkcji, doładuje dziś konto i będę sprawdzał co to takiego było, może się uda.

Fakt, dla mnie iPhone bez internetu nie miałby sensu, kupiłbym chyba jakiś inny tańszy złom.

k.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych