Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja softu iOS 5 + Jailbreak dla iPhone 4 oraz iPhone 3GS

• Zamknięty Temat jest zamknięty
526 odpowiedzi w tym temacie

#101 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2011 - 15:27

Nie rozumiesz, to nie itunes a iphone blokuje tę możliwość. Poza tym to o ile masz zapisane pliki shsh możesz wgrać niższy system, ale nie da się obniżyć wersji BB(a podczas aktualizacji także to ci się podniosło). I to właśnie nowy BB blokuje gevey, a nie wersja systemu. Dlatego przy aktualizacji telefonów z simlock nie robi się tego przez itunes bo zależy właśnie na tym, aby podnieść wersje systemu nie aktualizując BB.

#102 Leonardo

Leonardo
  • 9 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 15:32

Dzwoniłem przed chwilą do serwisu komórkowego , i słyszałem że jest możliwość obniżenia wersji , lecz naraża to telefon na uszkodzenie, jest też możliwość bodajże we Wrocławiu zdjęcia takiego simlocka za cenę w granicach 300 zł. Jeśli telefon ma locka na sieć T - mobile - austria to jeżeli wsadziłbym t - mobile - polska to są jakiekolwiek szanse?

#103 brachu

brachu
  • 83 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 16:21

Rozumiem ,że nie mam szans przejścia z 4.3.5 na 5.0.0 bez zapisanych plików shsh ? I drugie pytanie czy w takim przypadku warto ładować 5.0.1 pamiętając o obawach ,że może na ten numer softu nie wyjść trwały jb ?

#104 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 16:33

Rozumiem ,że nie mam szans przejścia z 4.3.5 na 5.0.0 bez zapisanych plików shsh ? I drugie pytanie czy w takim przypadku warto ładować 5.0.1 pamiętając o obawach ,że może na ten numer softu nie wyjść trwały jb ?

dobrze rozumiesz.

#105 saleen

saleen
  • 69 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 19:00

I ciągle coś... ściągnąłem z powyższej strony plik iPhone 3GS New Bootrom sn0wbreeze_iPhone 3GS-5.0.1_NBR_hacktivated_jb.ipsw
wgralem go iTunesem z shiftem, caly proces poszedl poprawnie, nie wyskoczyl błąd 14, iTunes zakonczyl robote (trwalo to z 7min, caly pasek pod logiem snoowbreeze na iP wypelnil sie), iTunes pokazywal kolejno "przywracam oprogramowanie", "przywracam oprogramowanie sprzetowe itp" i wyswietlil znany komunikat ze po restarcie iPhone pojawi sie w oknie programu, iPhone zrestartował się, pokazało się jabłko na ekranie i pasek postepu pod nim... ale pasek nie wypelnial sie. Odczekalem 10min i nic, wisi na jabłku z pustym paskiem postepu ponizej jablka.
Pomyslalem: no tak, przeciez ten CF ma tethered Jailbreaka. Postanowilem wiec odpalic telefon Just Bootem z najnowszego RedSnow, wprowadzilem go w DFU, redsnow wykrywa go w trybie "just boot", pojawia sie "wait for iphone 3gs.... costam costam limera1n", iPhone restartuje sie, RedSnow pokazuje "waiting for reboot", nagle na iPhone pojawia sie czysty bialy ekran a redsnow wyrzuca: "Exploit failed" :| co robic? Jailbreakowalem juz kilka iPhonow, ale tutaj zupelnie wymiekam...

edit: to co wyzej opisalem, bylo na Macu. Postanowilem sprobowac RedSnowa na Windows, w tym wypadku jest kolejno Identyfing Iphone 3GS, exploiting with limera1n, pasek redsnow dochodzi do konca, na telefonie pojawia sie jablko z paskiem postepu ponizej jablka. pasek jest pusty i nie wypelnia sie. i zarowno iPhone jak i redsnow tak sobie wiszą w tym miejscu. Jakies rady?

edit2: zamiast just boot, postanowilem uzyc Jailbreak w redsnow. wprowadzilem telefon w dfu iRebem, i Jailbreak w redsnow. Niestety efekt ten sam... redsnow staje na exploiting with limera1n, oraz na telefonie jest jabluszko z paskiem postepu (to chyba wazne, wydaje mi sie ze normalnie tego paska postepu tam nie powinno byc?)

Metodą prób i błędów udalo mi się przeprowadzic Jailbreak redsnowem (wskazalem recznie plik z softem 5.0 - tak jak w instrukcji). Zaznaczylem aby wgral ponownie baseband iPada. JB zostal wykonany poprawnie, odpalilem telefon, wgralem z Cydii ultrasnow. Niestety telefon pokazuje brak sieci....
Baseband 6.15 jest wgrany poprawnie, fartem nawet GPS dziala poprawnie. Według instrukcji ktore czytalem, w takim wypadku (brak siecii po ultrasnow) nalezy jeszcze raz wgrac baseband od iPada redsnowem. Tak też zrobilem. Ponownie przeprowadzilem JB wraz z wgraniem BB 6.15. Niestety po instalacji ultrasnowa znow to samo - brak sieci niezaleznie czy karta Orange PL, czy tez Play. Gdy w ustawieniach wejde w Operator -> Wybor sieci i chcę wybrac operatora recznie, iPhone pokazuje "Nie mozna wczytac listy sieci". Co robic? Juz 3 dni mecze sie z tym telefonem i nadal nie dziala....

PS - chcac sprawdzic czy fizycznie telefon jest sprawny zadzwonilem przy statusie "brak sieci" na 112 - bez problemu polaczylo sie z centrum ratunkowym, po kilku sekundach odezwal sie glos po drugiej stronie "centrum ratunkowe, prosze...." - wiem wiem, naganne, ale przynajmniej wiem ze fizycznie telefon jest sprawny i moze polaczyc sie z siecią skoro polaczenie 112 realizuje.

#106 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 19:02

Metodą prób i błędów udalo mi się przeprowadzic Jailbreak redsnowem (wskazalem recznie plik z softem 5.0 - tak jak w instrukcji). Zaznaczylem aby wgral ponownie baseband iPada. JB zostal wykonany poprawnie, odpalilem telefon, wgralem z Cydii ultrasnow. Niestety telefon pokazuje brak sieci....
Baseband 6.15 jest wgrany poprawnie, fartem nawet GPS dziala poprawnie. Według instrukcji ktore czytalem, w takim wypadku (brak siecii po ultrasnow) nalezy jeszcze raz wgrac baseband od iPada redsnowem. Tak też zrobilem. Ponownie przeprowadzilem JB wraz z wgraniem BB 6.15. Niestety po instalacji ultrasnowa znow to samo - brak sieci niezaleznie czy karta Orange PL, czy tez Play. Gdy w ustawieniach wejde w Operator -> Wybor sieci i chcę wybrac operatora recznie, iPhone pokazuje "Nie mozna wczytac listy sieci". Co robic? Juz 3 dni mecze sie z tym telefonem i nadal nie dziala....

PS - chcac sprawdzic czy fizycznie telefon jest sprawny zadzwonilem przy statusie "brak sieci" na 112 - bez problemu polaczylo sie z centrum ratunkowym, po kilku sekundach odezwal sie glos po drugiej stronie "centrum ratunkowe, prosze...." - wiem wiem, naganne, ale przynajmniej wiem ze fizycznie telefon jest sprawny i moze polaczyc sie z siecią skoro polaczenie 112 realizuje.

Ultrasnow nie działa pod 5.0.1.

#107 saleen

saleen
  • 69 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 19:09

Nie ma znaczenia, ze baseband to od dawien dawna złamany 6.15 iPada? Jest jakakolwiek mozliwosc unlocku 3GS 5.0.1 + 6.15 BB na chwile obecną?

#108 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 19:19

Nie ma znaczenia, ze baseband to od dawien dawna złamany 6.15 iPada? Jest jakakolwiek mozliwosc unlocku 3GS 5.0.1 + 6.15 BB na chwile obecną?

BB nie ma nic do tego. Aplikacja nie jest kompatybilna z iOS 5.0.1. Nie ma takowej możliwości na razie, i nie wiadomo kiedy będzie.

#109 saleen

saleen
  • 69 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 20:10

Super - stracilem 3 dni a okazuje sie ze juz w poniedzialek moglem pozegnac sie z mysla o unlocku tego telefonu :) Niemniej dzieki za pomoc. Jeszcze totalnie ostatnie pytanie: na zagranicznych forach pojawiaja sie informacje o teoretycznej mozliwosci downgrade na 3GS do iOS 4.1 na ktorym snowbreeze zadziala - jest jakas nadzieja na sukces takiego downgrade'u?

#110 wporzo

wporzo
  • 73 postów

Napisano 25 listopada 2011 - 13:56

czy po zrobieniu opcji dla iPhone'a 3gs simlock wróci ? Tzn. baseband 6.15, aktualna wersja iOS 4.1

#111 RAK

RAK
  • 1 507 postów
  • SkądNYC

Napisano 25 listopada 2011 - 16:15

Jeszcze totalnie ostatnie pytanie: na zagranicznych forach pojawiaja sie informacje o teoretycznej mozliwosci downgrade na 3GS do iOS 4.1 na ktorym snowbreeze zadziala - jest jakas nadzieja na sukces takiego downgrade'u?

To nie teoria-jest to fakt.

#112 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 25 listopada 2011 - 16:37

Super - stracilem 3 dni a okazuje sie ze juz w poniedzialek moglem pozegnac sie z mysla o unlocku tego telefonu :) Niemniej dzieki za pomoc. Jeszcze totalnie ostatnie pytanie: na zagranicznych forach pojawiaja sie informacje o teoretycznej mozliwosci downgrade na 3GS do iOS 4.1 na ktorym snowbreeze zadziala - jest jakas nadzieja na sukces takiego downgrade'u?

na tym forum też było o tym pisane xxx razy....

#113 Wencek

Wencek
  • 117 postów
  • SkądOchota, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 26 listopada 2011 - 13:27

@delete

#114 krystol645

krystol645
  • 9 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 15:43

Witam, Mam pytanie odnośnie JB na iOS 5. Mój soft w iPhonie 4 to 5.0. Czy jak zrobie JB 5.0 na uwięzi to przy próbie restora będzie możliwość przejścia do 5.0 czy aktualizuje mi 5.0.1. Drugie jest takie,że mam iPhone 4 fabrycznie bez simlocka czy musze przerabiać soft czy mogę startować w redsn0w od razu? I ostanie czy opłaca się teraz robić JB czy lepiej poczekać i czy to prawda, że 5.0.1 blokuje możliwość zrobienia JB untethred? Pzdr

#115 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 16:53

Witam,
Mam pytanie odnośnie JB na iOS 5. Mój soft w iPhonie 4 to 5.0. Czy jak zrobie JB 5.0 na uwięzi to przy próbie restora będzie możliwość przejścia do 5.0 czy aktualizuje mi 5.0.1. Drugie jest takie,że mam iPhone 4 fabrycznie bez simlocka czy musze przerabiać soft czy mogę startować w redsn0w od razu? I ostanie czy opłaca się teraz robić JB czy lepiej poczekać i czy to prawda, że 5.0.1 blokuje możliwość zrobienia JB untethred?

Pzdr

Jak masz fabrycznie bez simlocka to możesz aktualizować. Nie da sie juz wgrac iOS 5. Wszystkie Twoje pytania były wałkowane setki razy... ale po co szukać , prawda ?

#116 krystol645

krystol645
  • 9 postów

Napisano 10 grudnia 2011 - 13:24

Rozumiem, że to było wałkowane na forum setki razy. Ale technologia się zmienia i chciałem się dowiedzieć jak się aktualnie sprawy przedstawiają, a twoje nie miłe wprost do mnie odpowiedzi są zbędne. Nie jestem aktualnie w temacie bo zmieniłem telefon na iP 4. I nie wiem czy dobrze zinterpretowałem twoją odpowiedż. Jak zrobię JB 5.0 to przy próbie odtworzenia oryginalnego oprogramowania mam 5.0.1 i nie ma możliwości w żaden sposób przejścia na 5.0. Nie zrozumiałem też czy muszę przechodzić proces modyfikacji softu czy robię to tak jak w moim poprzednim modelu od razu w redsn0w. I najważniejsze kiedy wychodzi untethred 5.0 bo nie wiem po co mam robić go dziś jak jutro może być trwała jego wersja. Proszę o zrozumienie i wyrozumiałość. Pozdrawiam

#117 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 10 grudnia 2011 - 13:33

Rozumiem, że to było wałkowane na forum setki razy. Ale technologia się zmienia i chciałem się dowiedzieć jak się aktualnie sprawy przedstawiają, a twoje nie miłe wprost do mnie odpowiedzi są zbędne. Nie jestem aktualnie w temacie bo zmieniłem telefon na iP 4. I nie wiem czy dobrze zinterpretowałem twoją odpowiedż. Jak zrobię JB 5.0 to przy próbie odtworzenia oryginalnego oprogramowania mam 5.0.1 i nie ma możliwości w żaden sposób przejścia na 5.0. Nie zrozumiałem też czy muszę przechodzić proces modyfikacji softu czy robię to tak jak w moim poprzednim modelu od razu w redsn0w. I najważniejsze kiedy wychodzi untethred 5.0 bo nie wiem po co mam robić go dziś jak jutro może być trwała jego wersja. Proszę o zrozumienie i wyrozumiałość.
Pozdrawiam

Przy restore nie wgrasz już softu 5.0 tylko będziesz zmuszony 5.0.1 lub inny nowszy (chyba że do tego czasu znajdą sposób aby wgrywać 5.x). Jak masz telefon bez simlocka nie musisz modyfikować softu bo aktywujesz go sam i nie potrzebujesz nakładki Gevey aby ominąć simlocka, no i nie obchodzi Cie wersja BB. Nie wiadomo kiedy wyjdzie JB nie na uwięzi.
Pozdrawiam

#118 Pichulec

Pichulec
  • 47 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 17:37

Odpowiedź na twoje pytanie PAF z tematu który został zamknięty. Tak, da się zrobić restore ios 5.0 jeżeli masz zapisane przez ifaith 1.4 pliki shsh z ios 5.0 oraz apt ticket. Ifaith potrafi stworzyć podpisany soft którego apple nie weryfikuje przy wgrywaniu. Więc jesteś w błędzie. Jeżeli ma zgrane shsh i apt ticket to wgra.

Linki:

http://www.beijingip...-0-at-any-time/

http://www.appleumbr...faith-firmware/

http://www.ijailbrea...0-using-ifaith/

http://modmyi.com/co...ck-ios-5-0.html

#119 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 18:10

Odpowiedź na twoje pytanie PAF z tematu który został zamknięty. Tak, da się zrobić restore ios 5.0 jeżeli masz zapisane przez ifaith 1.4 pliki shsh z ios 5.0 oraz apt ticket. Ifaith potrafi stworzyć podpisany soft którego apple nie weryfikuje przy wgrywaniu. Więc jesteś w błędzie. Jeżeli ma zgrane shsh i apt ticket to wgra.

Linki:

Build Custom iOS 5.0 Firmware with iFaith v1.4 - Restore at ANY Time | BeijingiPhoneRepair.com

Now Restore Back To iOS 5 With iFaith Firmware | Apple Umbrella

How To Downgrade From iOS 5.0.1 To iOS 5.0 With iFaith 1.4 [WINDOWS] | iJailbreak.com

Apple, iPhone and iPad News | ModMyi - [How To] Use the Custom iFaith Firmware File to Restore Back to iOS 5.0

Dzięki :]

#120 piegus1980

piegus1980
  • 3 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 15:39

sposób Paf-a w 100% działa, meczylem sie 2 dni ale poszło, dzieki Paf

#121 discus9

discus9
  • 19 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 13:04

Error 1600:Dotyczy użytkowników OSX, spróbuj znaleźć ścieżkę ~/Library/iTunes/”Device Support”. Jeśli ta pozycja już tam jest spróbuj usunąć wszystkie pliki które się tam znajdują. Spróbuj restore w w trybie Recovery.

#122 mysz1553

mysz1553
  • 140 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2011 - 18:31

Instrukcja do wykonania jailbreaka dla 3gs unthetered różni się jakoś od tej thetered? Mam iphone 3GS stary bootrom, simlock ściągnięty w Orange, czyli nie muszę martwić się o baseband tak?

#123 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 18:42

Instrukcja do wykonania jailbreaka dla 3gs unthetered różni się jakoś od tej thetered? Mam iphone 3GS stary bootrom, simlock ściągnięty w Orange, czyli nie muszę martwić się o baseband tak?

Nie musisz się martwic o BB. I możesz zaktualizować przez itunes skoro telefon jest bez simlocka.

#124 mysz1553

mysz1553
  • 140 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2011 - 18:55

Nie musisz się martwic o BB. I możesz zaktualizować przez itunes skoro telefon jest bez simlocka.

Czyli mogę użyć którąś z instrukcji Twojego autorstwa z pierwszego postu? są tam do: "iPhone 3GS Baseband 6.15" "iPhone 3GS bez podnoszenia BaseBandu" jednak nie odnosi się to bezpośrednio do mojej sytuacji. Ponieważ nie muszę martwić się o BB no i mam stary bootrom. Chyba że dla starego robi się w ten sam sposób co dla nowego?

#125 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 19:01

Czyli mogę użyć którąś z instrukcji Twojego autorstwa z pierwszego postu? są tam do: "iPhone 3GS Baseband 6.15" "iPhone 3GS bez podnoszenia BaseBandu" jednak nie odnosi się to bezpośrednio do mojej sytuacji. Ponieważ nie muszę martwić się o BB no i mam stary bootrom. Chyba że dla starego robi się w ten sam sposób co dla nowego?

Skoro masz telefon bez simlocka to możesz go normalnie zaktualizować bez kombinowania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych