Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

powiadamienie o dotarciu e-maila

• Zamknięty Temat jest zamknięty
51 odpowiedzi w tym temacie

#26 NEWiMac

NEWiMac
  • 4 postów

Napisano 11 października 2007 - 12:01

Nie moge ustawic poczty, pomozcie.. Witam. Mam problem z ustawieniem poczty. Serwer wyjsciowy smtp.wp.pl nie dziala i nie moge wyslac wiadomosci . Co moge zrobic..?

#27 Aldona

Aldona
  • 2 postów

Napisano 15 października 2007 - 12:23

A ja mam nieco inne pytanie, czy jest możliwość by w e-mailu było automatyczne sprawdzanie w języku polskim? czy jest jakiś słownik automatyczny? Mam nadzieję, że w takim gronie osób zafascynowanych apple znajdzie się ktoś z pomocną informacją.

#28 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2007 - 12:40

Witaj. Co znaczy automatyczne? Jest słownik i poprawia przy wpisywaniu albo podczas wysyłania - zaznaczając i proponując słowo prawidłowo napisane

#29 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 15 października 2007 - 13:38

Witam.
Mam problem z ustawieniem poczty.
Serwer wyjsciowy smtp.wp.pl nie dziala i nie moge wyslac wiadomosci .
Co moge zrobic..?

mam to samo z kontami na innych zupełnie serwerach. za nic nie chce mi działać ten mail. nie wiem oco chodzi i aż wierzyć mi się nie chce, że apple nie jest w stanie wyprodukować normalnego programu dla poczty.

przesiadłem się na entourage.

#30 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2007 - 23:14

Mail jest normalnym programem do poczty, tylko trzeba go skonfigurować, tak jak każdy inny program. A czemu brak dostępu do serwerów SMTP? Prawdopodobnie z powodu nie włączenia funkcji uwierzytelnienia. To bardzo częsty błąd.

#31 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 16 października 2007 - 08:02

już znalazłem przyczynę. na innym topiku ktoś podał rozwiązanie. trzeba w zakładce servery wpisać jeszcze raz usera i hasło. chodzi teraz aż miło. rok czasu z tym walczyłem :))))

#32 uzi4u

uzi4u
  • 55 postów

Napisano 16 października 2007 - 22:20

hmmm Zastosowalem metode wyslalem list z jednego swojego konta na drugie i metoda pieknie dziala w sensie takim ze jak adresat odczyta to dostaje potwierdzenie ze odczytal ALE jest jeszcze jeden trick : zadanie potwierdzenia dostarczenia maila Serwer pocztowy wysyla wtedy taki krotki raporcik ze dostarczono do skrzynki usera .... Rozumiem ze mozna to ustawic ta sama metoda ... pytanie tylko jakie magiczne zaklecia wpisac ?? Grzegorz

#33 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 października 2007 - 22:27

A jak brzmi nagłówek pocztowy takiego żądania?

#34 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 października 2007 - 18:49

Stwierdziłem że jeszcze powalczę z tym Mail i teraz mam terminalu tak: Last login: Wed Oct 17 19:01:51 on console Welcome to Darwin! MACZEK:~ wojtek$ MACZEK:~ wojtek$ MACZEK:~ wojtek$ defaults read com.apple.mail UserHeaders {"Disposition-Notification-To" = "wojtek "; } MACZEK:~ wojtek$ powiadomienia o odebranej poczcie nie mam dalej za to mail pusty z tematem tylko wysyła sie z 5 razy wolniej trzeba czekać jak by miał załącznik, inna sprawa to czy można gdzieś włączyć żeby pokazywało procent wysłania wiadomości?

#35 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2007 - 19:45

Włącz okno podglądu aktywności (Command+0). Ach, i jeszcze jedno: jeżeli potwierdzenia testujesz z Apple Mail, nie uzyskasz odpowiedzi. Apple Mail ignoruje prośby o potwierdzenie odczytania i nie odsyła ich.

#36 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 października 2007 - 21:45

Ok dzieki za to okno aktywnoś ci, tak maila odbieram na thunderbird i nic ale na tym samym macu, jutro jeszcze potestuje wysylajac do znajomych - mam nadzieje ze w nowym sestemie apple sie bardziej postara i zrobi cos conajmniej dorówna standardowej poczcie windowsa

---- Dodano 19-10-2007 o godzinie 15:59 ----
Alleluja, nareszcie mam powiadomienia na Mail, dzięki za wskazówki, jeszcze zakładki (czyli przekładki :)) trochę mnie bawi to tłumaczenie) w Safari i będę mial komplet tego czego potrzebuje na maczku.

#37 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 19 października 2007 - 16:33

przepraszam bardzo a jak sobie Koledzy radzą z tym, że wysyłając do windowsiaka plik jpg. on ma go wklejonego w wiadomość i nic z tym nie może zrobić? wcale mu poczta nie pokazuje że ma załącznik, tylko wyświetla zdjęcie w wiadomości. gdzie leży wina po mojej, czy po jego stronie?

#38 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2007 - 16:40

Ja staram się wysylać PDFy bo mi też JPG wkleja i nie pokazuje załącznika tylko robi z tego tło, pozostaje mieć nadzieję że w nowej wersji Maila poprawią te amatorszczyzne, można jeszcze sprawdzić czy jest właczone by wysyłał maile przyjazne dla Windows ale nie wiem czy to coś pomoże.

#39 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 19 października 2007 - 17:19

ja też zauważyłem, że pdf-y załączają się w porządku. problem w tym, że na pięć sprawdzonych osób tylko dwie dostawały wklejonego jpg-a, reszta mogła spokojnie wyciągać te pliki z wiadomości. kurcze dlatego się zastanawiam gdzie jest przyczyna.

#40 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 października 2007 - 12:07

Pomaga wysyłanie maili jako zwykłego tekstu (menu Format > Zmień na zwykły tekst - Command+Shift+T) z opcją załączników przyjaznych Windows (menu Zmiany > Załączniki > Wyślij załączniki przyjazne środowisku Windows).

#41 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 21 października 2007 - 12:44

dzięki, właśnie takie rozwiązanie świdrowało mi głowę ale rich text wydawał mi się odpowiedniejszy.

#42 uzi4u

uzi4u
  • 55 postów

Napisano 25 października 2007 - 19:33

no to dam po garach -czyli kontrola dostarczen maila itp

no witajcie !!!

na podstawie głębokich studiów (1 puszka coli nad nagłówkiem maila z PC) sądzę że pełną kontrolę nad mailem da nam dopiero taki wpis

defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"X-Confirm-Reading-To" = "Jan Kowalski <jan@kowalski>"; "Disposition-Notification-To" = "Jan Kowalski <jan@kowalski>"; "Return-Receipt-To" = "Jan Kowalski <jan@kowalski>";}'

na mój łysy łeb daje nam to:
- potwierdzenie dostarczenia do serwera pocztowego (fakt niektorzy to wylaczaja),
- potwierdzenie dostarczenia do użytkownika (j.w.)
- potwierdzenie przeczytania (j.w)
:D

co Wy na to ? :D

Grzegorz :D
ibook g3/800
http://www.grzegorzek.anv.pl/
  • Heidi lubi to

#43 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2007 - 21:15

Doskonała robota. Teraz przydałoby się znaleźć jeszcze sposób na selektywne korzystanie z tych nagłówków, żeby nie irytować administratorów niektórych mailowych list dyskusyjnych.

#44 Macmaniak

Macmaniak
  • 24 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 01:49

Mam prośbę - czy nie chciało by się komuś napisać skryptu który po wpisaniu nagłówka i adresu zautomatyzował by to działanie? Nie to że z lenistwa :P Jednak ułatwiło by to życie wielu mniej zaawansowanym i początkującym macuserom którym zależy na potwierdzeniu doręczonej wiadomości

#45 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 17 czerwca 2008 - 11:08

Postąpiłem zgodnie z instrukcją tz:

teraz po wpisaniu w terminalu:

Mmen-2:~ Ka$ defaults read com.apple.mail UserHeaders
{
"Disposition-Notification-To" = "Jan Kowalski ";
"Return-Receipt-To" = "Jan Kowalski ";
"X-Confirm-Reading-To" = "Jan Kowalski ";
}
Mmen-2:~ Ka$

Wysalem maila i przyszlo:

"Twoja wiadomosć

Do: anna.kowalska@poczta.onet.pl
Temat: KC
Wysłano: 2008-06-17 11:03

odczytano w dniu 2008-06-17 11:23."

Tyle że to wiadomość którą odbiorca odesłał z włąsnej woli tz kliknął Potwierdz przeczytanie wiadomosci. A piszecie ze można jeszcze dostać potwierdzenie przyjęcia wiadomości przez serwer adresata a ja takiego potwierdzenia nie dostałem. Coś źle wpisałem czy onet (czyli serwer adresata) tego nie obsługuje?

Pozatym w tej chwili mi wyskakuje w prgramie MAIL w polu OD adres mailowy danej osoby a nie nazwa jak dawniej. Da rade to zmienic?

#46 uzi4u

uzi4u
  • 55 postów

Napisano 17 lipca 2008 - 00:04

1. sporo serwerow tego nie obsluguje bo admini to wyłączają :| 2. czy ja dobrze rozumiem, że Ty bys chcial by Ci w potwierdzeniu w polu OD pokazywal taka nazwę jaką Ty masz dla kontaktu w swojej książce adresowej ? To bys musial nagłówek maila edytowac ....... Chyba ze jest jakas wtyczka co ktorej nie wiem co realizuje taką funkcję

#47 psosni

psosni
  • 44 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 maja 2010 - 21:43

Witam, a czy ktoś wie jaki header dodac do Entourag'a 2004, żeby dostać informację, że ktoś skasował maila BEZ przeczytania go. To w pewnych sytuacjach służbowych jest bardzo potrzebne. MS Outlook realizuje to tą samą funkcją - albo zwraca komunikat, że mail został przeczytany, albo skasowany bez czytania. Powyższe wskazówki faktycznie powodują, że dostaje się potwierdzenie, że mail został przeczytany, ale gdy usunąłem maila bez czytania, to żadnej "zwrotki" nie dostałem. Przekopałem różne fora Mac'owe ale niestety na ten temat odpowiedzi nie znalazłem. Z góry dzięki za poradę jak ktoś zna rozwiązanie.

#48 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 09 maja 2010 - 20:30

A czy przypadkiem Outlook nie realizuje tego przy współpracy z serwerem MS Exchange albo pod warunkiem, że odbiorca też korzysta z Outlooka? Bo jakoś nie wyobrażam sobie sytuacji, że mój klient pocztowy wysyła coś do nadawcy maila bez mojej wiedzy. Ergo: albo dostaniesz potwierdzenie przeczytania (jeśli zechcę takie potwierdzenie wysłać) albo nie dostaniesz nic - i nie będziesz wiedział czy mail został przeczytany.

#49 Darek777

Darek777
  • 31 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 13:39

Hey! Heidi, mam pytanie jak to można teraz wyłączyć? Sposób jaki podałeś zadziałał dla mnie świetnie i używałem go z powodzeniem (wielkie dzięki), jednak teraz mac na którym to miałem nie jest jest używany "służbowo" wiec nie potrzebuje więcej tych potwierdzeń. Co trzeba wpisać w terminalu żeby to dezaktywować? Pozdro!

#50 shrekKR

shrekKR
  • 576 postów
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Napisano 08 sierpnia 2011 - 08:29

Odświeżam :) jaka komenda wyłącza potwierdzenia?

---------- Wpis dodano o 09:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:24 ----------

Disable Automatic Read Receipt Requests Again in Mac OS X Mail

To turn requesting a read receipt for every message back off:

Execute "defaults delete com.apple.mail UserHeaders" at Terminal command prompt to delete all custom headers or set UserHeaders back to what it was before you added "Disposition-Notification-To".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych