WWDC 07 - Już dziś - Czym nas zaskoczy S. Jobs?
Napisano 14 czerwca 2007 - 21:17

Napisano 14 czerwca 2007 - 21:31

Napisano 14 czerwca 2007 - 21:56
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:08
Finder służy takze do organizacji Twoich plikow zapewne, jak dla mnie mało było wlasnie w te strone .btw..ja mam wszystko zorganizowane..jak chce cos wyszukac to japko+spacja i fraza...100% skutecznosc, po tagach tez znajduje;) tabs w finder tez mogli by dodac..chyba ze sa a przeoczylem
...
No jak nie, jak tak? A stosy? A CoverFlow, czyli wizualne przeglądanie plików? A połączenie dysków lokalnych i zdalnych w jedną wielką przestrzeń roboczą? A przeglądanie plików w iChat? A całe CoreAnimation, czyli dostarczenie programistom narzędzia do jeszcze lepszego przedstawienia struktury dokumentów na dysku (to przecież jawny krok w stronę interfejsów 3D)?
Jeżeli patrzysz tylko na wisienkę, tracisz z oczu cały tort. Powtórzę to raz jeszcze: WWDC to impreza dla programistów. Pewnych rzeczy nie da się pokazać w postaci wodotrysku, bo to funkcje widoczne dopiero w codziennej pracy. Ot, chociażby przezroczysty pasek menu, który na pierwszy rzut oka jest, hm, festyniarski do bólu. Ale zastanów się, czy w czasie pracy nie byłoby dobrze skupić się tylko na dokumencie (vide program Think). Czy w interfejsach, które są coraz bardziej trójwymiarowe i coraz częściej bazują na paskach narzędzi, pasek menu nie staje się czymś, co tylko rozprasza uwagę? Zamiast oczekiwać wodotrysków bez znaczenia, pomyśl o konsekwencjach wprowadzenia technologii zasygnalizowanych na WWDC.
Czytając ten wątek odnoszę wrażenie, że przedstawiono nowy model samochodu, z dużo mocniejszym silnikiem i lepszymi osiągami, a ludzie narzekając, że nadal ma cztery koła i okrągłą kierownicę.
- clr lubi to
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:19
Czytając ten wątek odnoszę wrażenie, że przedstawiono nowy model samochodu, z dużo mocniejszym silnikiem i lepszymi osiągami, a ludzie narzekając, że nadal ma cztery koła i okrągłą kierownicę.
Heidi, zgadzam się w 100%... Ludzie narzekają, a i tak kupią... To samo było z Intelami, co z tego, że są szybsze od PowerPC, które praktycznie się nie rozwija, jak można sobie trochę pozrzędzić. Tegoroczne WWDC to chyba największy pokaz nowości Mac OS X od wersji 10.0, chłopaki (i dziewczyny), wyluzujcie!
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:23
Nic dodac nic ujac...
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:24
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:26

- 51m0n lubi to
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:28
a ja się podpisuje pod tym rekami i nogami.Ludzie narzekają, a i tak kupią... To samo było z Intelami, co z tego, że są szybsze od PowerPC, które praktycznie się nie rozwija, jak można sobie trochę pozrzędzić.
oraz pod calym postem Heidiego. Sam gdy tylko uslyszalem, cover flow w finderze.. Co sie dzieje z tym apple, takie efekciarskie sie robi, ale gdy zobacyzlem to, przegladanie plikow, od razu ich tresci, podgld w finderze (bez quicklooka nawet) to sadlem z krzesla gdy zastanowilem sie jak czesto otwieram pliki ktorych wcale otworzyc nie chialem, by znalezc ten wlasciwy..
ale cuz. Ludzie musza pozrzedzic.
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:30
Całe życie jestem w mniejszości i bardzo sobie chwalę ten stan.Ja się do was dołączam chłopaki, tak samo myślę jak wy. Ale jednak wydaje mi się że jesteśmy mniejszością i to nie za dużą... i nie mówię tu w tej chwili tylko o naszym forum.
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:36

Napisano 14 czerwca 2007 - 22:40
Wszyscy narzekają bo po prostu liczyli na Bóg wie co i nie wyszło.
Ja również czekałem na Bóg wie co... i wyszło...
Napisano 14 czerwca 2007 - 22:40

Napisano 14 czerwca 2007 - 23:19
Dlatego nie powinno się narzekać, zaprezentowano nowy i lepszy system, podobno szybszy i przyjaźniejszy... równie dobrze mogło nie być osx a tylko windows
Taa Windows Vista Leopard Edition, z rewolucyjnym paskiem menu przeniesionym na górę. Apple'owi zakneblowaliby gębę, ale Amiga wytoczyłaby sprawę o "Tools" menu, które pozwala dodawać własne skróty do górnego menu

(A teraz, kto się*zacznie śmiać... ten dostanie w ryj

Taki mały offtop z mojej strony.
Napisano 14 czerwca 2007 - 23:54

Napisano 15 czerwca 2007 - 10:15
Napisano 15 czerwca 2007 - 10:43
menubar - dopracowany, dock także...
oby :/
A co w nich jest niedopracowane?
Napisano 18 czerwca 2007 - 15:54
Napisano 19 czerwca 2007 - 12:17
A co w nich jest niedopracowane?
Na pierwszy rzut oka wygląda ok, ale według mnie to jeszcze nie "to" sama idea przeżroczystego paska jest dobra z wykonaniem gorzej ... w Docku najbardziej żdziwił mnie ten wskaźnik uruchomionego programu, wcześniej w każdym OSXie był to minimalistyczny trójkącik, w Leopardzie mamy jakąś kropkę, coś przypominającego kroplę wody - blehhh

gdzie ten wysmakowany minimal? - Obawiam się ,że "starzy" dizajnerzy odeszli na emeryturę a na ich miejsce przyszli nowi z inną wizją systemu :/
Napisano 19 czerwca 2007 - 13:24

Napisano 19 czerwca 2007 - 18:40
idea przeżroczystego paska jest dobra z wykonaniem gorzej ...
Nie rozumiem cie kompletnie... na 99% stopien przezroczystosci bedzie mozna ustawiac tak jak ma to miejsce w terminalu, a ty wypalasz ze przezroczystosc niedopracowana... ze niby co... zbyt przezroczysta? Za malo przezroczysta? Nazwijmy rzeczy po imieniu... nie podoba ci sie, a nie "jest niedopracowany"
Napisano 19 czerwca 2007 - 19:40
Nie rozumiem cie kompletnie... na 99% stopien przezroczystosci bedzie mozna ustawiac tak jak ma to miejsce w terminalu, a ty wypalasz ze przezroczystosc niedopracowana... ze niby co... zbyt przezroczysta? Za malo przezroczysta? Nazwijmy rzeczy po imieniu... nie podoba ci sie, a nie "jest niedopracowany"
Maaann.... od 40 lat naprawiam niedopracowane menu-bary

Napisano 19 czerwca 2007 - 20:17
Napisano 19 czerwca 2007 - 21:35

Napisano 20 czerwca 2007 - 11:40
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych