Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iCloud email a Apple ID

• This topic is locked This topic is locked
9 replies to this topic

#1 Aibatt

Aibatt
  • 34 posts

Posted 20 October 2011 - 17:24

Witam, mając ID na poczcie hotmail podałem je na iPadzie przy tworzeniu konta iCloud. Do iCloud i iTunes loguję się poprzez ID hotmail. W iCloud jest możliwość stworzenia nowego e-mail z której skorzystałem. Czy tworząc ten e-mail stworzyłem również jakieś nowe ID w domenie @me.com czy po prostu sam adres poczty który jest przypisany do konta iCloud z ID hotmail? W zarządzaniu kontem na stronie Apple jako alternatywny e-mail/login mam ten nowy z @me.com a wyszukując konto z nowym adresem na stronie mam info że niema takiego ID co potwierdzałoby moje przypuszczenia że mam jedno konto do iTunes i iCloud. Czy bez przeszkód ID mogę zmienić na nowy e-mail iCloud? Proszę tylko o wyjaśnienie czy to jest napewno jedno konto czy jak ma większość - dwa osobne. Pozdrawiam!

#2 jaged

jaged
  • 28 posts

Posted 20 October 2011 - 17:33

Dołaczę się do pytania. W aplikacji Mail Ipada, został utworzone konto w domenie me.com. Żaden e-mail niestety tam nie dochodzi. Przy próbie wysyłania wiadomości mam komunikat: Nazwa użytkownika lub hasło dla "iCloud" jest nieprawidłowe. Hasła dla maila w domenie me.com nigdzie nie wpisywalem.

#3 Aibatt

Aibatt
  • 34 posts

Posted 20 October 2011 - 17:53

Znajomy wysłał do mnie testowego maila z jego nie icloud'owego maila i doszedł. Hasło ustaliło mi takie jak do mojego hotmail ID. EDIT: wyjaśniło mi się trochę po rozmowie z jednym z konsultantów i przeczytaniu zagranicznego forum. Zakładając konto ze starym ID innym niż @me.com a później otwierając e-mail w @me.com to wszystko jest jednym kontem dla którego @me.com jest alternatywnym loginem. Niby usuwając alternatywny adres miałbym możliwość założyć osobne konto pod takim loginem specjalnie pod iCloud aby były rozdzielne. Jak narazie nie ma możliwości ustawienia adresu @me.com jako głównego ID. Jeżeli piszę tu jakieś "oczywiste oczywistości" to przepraszam ale ciężko ogarnąć ten bałagan.

#4 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 05 January 2012 - 17:38

Ja już założyłem iCloud, i w przypadku gdy chciałem notatki synchronizować z PC iTunes, ( windows7 ) pojawiła się blokada z napisem:

Aby włączyć notatki, utwórz bezpłatne konto @me.com.

Proszę o radę, co mam czynić, bo chciałem zostać przy wcześniejszym mym koncie na @yahoo.
Nie wiem po co to @me.com. ?
Boję się że wymieszają mi się te wszystkie konta, a z tego co czytam to @me.com. chyba nawet nie funkcjonuje jak e-mail,,,,sam nie wiem.
Nie wiem teraz jak notatki synchronizować?
Dziękuję.

#5 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 05 January 2012 - 17:50

Wejdź na appleid.apple.com, może uda ci się je przerobić na takie z @me.com.

#6 bielin

bielin
  • 653 posts

Posted 05 January 2012 - 18:09

Wejdź na appleid.apple.com, może uda ci się je przerobić na takie z @me.com.

Nie jestem w temacie, dlatego prosiłbym o bardziej szczegółową odpowiedź.
Nic nie rozumiem po co to drugie konto, zwłaszcza że czytałem o problemach jakie posiadają ci którzy tworzą nowe e-maile.

#7 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 05 January 2012 - 18:43

Na appleid.apple.com można zarządzać swoim ID, można je też zmieniać, zachowując to samo konto. Ja mam niestety aż 3 ID, i na każdym miałem inne opcje, może u ciebie będzie opcja zmigrowania tego konta, do konta w domenie @mac.com. PS. @mac.com ma działającą pocztę.

#8 Cintulek

Cintulek
  • 2128 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 05 January 2012 - 20:54

A ja mam troszkę odmienne pytanie - jak soknfigurować e-mail z iCloud'a na Snow Leopardzie? Bo tradycyjna konfiguracja nie działa.

#9 Aastelix

Aastelix
  • 1528 posts
  • SkądPodbeskidzie

Posted 19 October 2017 - 06:32

Cześć,

Dodałem konto e-mail iCloud tylko, że na liście kont nazwa własna to właśnie icloud i moje pytanie brzmi, czy do własnych celów mogę sobie to konto nazwać inaczej?

iPhone 11

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 19 October 2017 - 10:45

Możesz. Ale dalej nie dyskutujmy w wątku z 2012 roku.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users