Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaka darmowa skrzynka e-mail najlepsza dla Maca?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 zasina

zasina
  • 159 postów
  • SkądKrobia / Gostyń

Napisano 31 maja 2007 - 15:44

Hej! Przymierzam się do zakupu Maca. Obecnie mam parę skrzynek, co mnie denerwuje, dlatego chcę do tego czasu wszystko sobie posprzątać :) Na ile można zsynchronizować sobie darmowe skrzynki e-mail z Makiem (kontakty, kalendarze itp.), jak działają z programem Mail, czy mozna sprawdzać pocztę przez telefon komórkowy? Z jakich skrzynek korzystacie Wy i jakie są Wasze opinie na ich temat? :)

#2 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 maja 2007 - 16:10

onet.pl i gamil.com onet płatny, gmail nie. onet jest wpelni konfigurowalny z windows mobile, a gmail nie tu i tu nie mam spamu.

#3 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 31 maja 2007 - 16:32

Najlepsza jest poczta myapple.pl :)

#4 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 31 maja 2007 - 17:44

Ja prywatnie używam kilku kont ale wszystkie są przekierowane do Gmail. Ma na prawdę bardzo dobry filtr antyspamowy właściwie nie wymagający dodatkowych narzędzi, sortowanie maili o tym samym temacie w dyskusje, własny zintegrowany komunikator, ogromną pojemność i działa niezwykle stabilnie.

Do wad zaliczył bym brak reguł (poprzez www) i brak możliwości ręcznego sortowania wiadomości z poziomu www ale to załatwia akurat klient POP3. Na szczęście nie jest to zbyt dokuczliwe. Zintegrowana wyszukiwarka radzi sobie z tym bardzo dobrze. Dobrze się też integruje z pozostałymi narzędziami Google. Po zaproszeniu do czata , podobnie, jak w GG są możliwe statusy i opisy.

Domyślnie włączony SSL.

To najlepsza skrzynka, jaką kiedykolwiek widziałem. Idealnie nadaje się jako klient innych kont.
Dla posiadaczy firmowych skrzynek jest możliwość odpisywania z tego adresu, z którego poczta została przekierowana do Gmail.
Ta sama poczta jest także dostępna z telefonu komórkowego pod adresem http://gmail.com niezależnie od tego, czy obsługuje WAP, czy HTML.

W zasadzie, choć używam klienta Mail nie robi mi różnicy, czy przeglądam pocztę poprzez www, pop3, czy mam włączony Google Notifier w pasku Wszystkie formy przeglądania, czy redagowania są równie wygodne. Poprzez www jest także dostępne sprawdzanie pisowni po polsku.

To wszystko oferuje za darmo. Niejedna komercyjna poczta może jedynie pozazdrościć możliwości Gmailowi.

Dostępna jest także jako gadżet spersonalizowanej strony www.google.pl/ig

Od jakiegoś czasu nie potrzeba zaproszeń i każdy może sobie założyć konto, kiedy chce.
Pazurki pokazuje wraz z pozostałymi programami Google.

#5 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 maja 2007 - 18:09

Najlepsza jest poczta myapple.pl :)

Hłe, hłe, kolega pytał o darmową... ;) Zresztą poczta myapple to właściwie gmail , tylko inaczej :)

#6 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 czerwca 2007 - 00:17

Ja używam Poczty PRO na Wirtualnej Polsce, tyle że płatnej (33 pln za rok): - brak spamu - 6GB pojemności - filtry - statystyki - kanały RSS ... Nigdy się nie zawiodłem, więc mogę polecić

#7 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 01 czerwca 2007 - 00:44

Z darmówek bardzo ładnie też działa obecna Interia ale i tak Gmail bije wszystkie (darmowe) na głowę. Z mniej popularnych mogę też polecić @konto.pl vel @alpha.net.pl To najstarsze konto, jakiego używam (bodaj od 1999 roku). Obsługuje dodatkowe polecenia SMTP takie, jak "ODBIJ", gdzie serwer (nie nasz komputer) odsyła do nadawcy raport o tym, że nadawca nie istnieje lub błędny adres. W nagłówku nie będzie widniał nasz adres tylko serwera. Oczywiście musi tę funkcję obsługiwać także nasz klient pocztowy. Poprzez webmaila nie ma takiej opcji (Apple Mail ma taką opcję pod prawym klawiszem myszy. Czasem się przydaje na natrętów). Jest jeszcze bardzo mało znana @operamail.com firmy Opera. Ma bardzo małą pojemność - 4 MB i w wersji bezpłatnej nie obsługuje POP3 ale ma świetny interfejs tekstowy, jest bardzo szybka w obsłudze i nie zostawia śladów, gdy jesteśmy "na gościnnych występach", nawet, gdy zapomnimy się wylogować. Spamu nie zaobserwowałem. Warto wspomnieć także o @o2.pl . Ze spamem sobie kompletnie nie radzi ale chyba jako jedyna w Polsce pozwala na wysyłanie maili bez autoryzacji (opcja domyślnie wyłączona. Tylko ręczna aktywacja). Po co ? A no niektórzy posiadają jakieś starsze wynalazki typu Nokia 9110 Communicator lub coś podobnego, gdzie nie ma takiej opcji, więc jest to jedyny sposób, żeby wysłać pocztę, gdy nasz klient nie posiada autoryzacji. Działa nawet na pierwszych telefonach wyposażonych w mono-wyświetlacz, bez GPRSu i WAP 1.0 pod adresem wap.o2.pl

#8 binio

binio
  • 155 postów
  • SkądJastrzębie Zdrój

Napisano 01 czerwca 2007 - 05:52

Ja też poleciłbym @konto.pl vel @alpha.net.pl używam od około 7 lat i mogę tylko pochwalić. Może nie ma zbyt efektownego wyglądu, ale można sobie go spersonalizować. Za to działa bez zarzutu. Jak do tej pory, tylko Gmail skusił mnie swoimi możliwościami. I drugie konto mam właśnie tam. Z innych moją uwagę zwróciła Interia, solidnie zorganizowana. Jednak się nie skusiłem.

#9 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 01 czerwca 2007 - 06:59

Ja też poleciłbym @konto.pl vel @alpha.net.pl

A wiesz, że oba adresy nadal działają ? Nawet są odrębne adresy serwerów POP/SMTP.
Działa zarówno mail.alpha.pl, jak i mail.konto.pl na tej samej skrzynce. Możesz też korzystać z obu webmaili. Ten pod adresem Alpha.pl nie zmienił się od początku i cały czas funkcjonuje.

Obecnie moje wszystkie (prywatne) konta zostały już przekierowane na Gmaila. Konto.pl także możesz przekierować. Jest taka funkcja w profilu. Dzięki temu nikt nawet nie musi wiedzieć, że używasz już innego adresu.
  • firesoso lubi to

#10 zasina

zasina
  • 159 postów
  • SkądKrobia / Gostyń

Napisano 01 czerwca 2007 - 15:09

Zainteresował mnie GMail - musze się mu lepiej przyjrzeć :) A czy korzysta ktoś z Yahoo! ?

#11 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 czerwca 2007 - 15:18

Tak. Ale gmail lepszy.

#12 Pichmiel

Pichmiel
  • 119 postów

Napisano 01 czerwca 2007 - 15:53

Ja mam onet i gmail (oba darmowe). Gmail wygrywa w cuglach jak chodzi o pojemność, jednak praktycznie nie jest się w stanie synchronizować z palmOS, co dla mnie jest krytyczne. Jednak jako obsługiwana z pozimu desktop'u jest znakomita. Onet z kolei synchronizuje się idealnie, praktycznie nie mam do niego zastrzeżeń (poza wielkością - 10 MB w wersji darmowej). Z drugiej strony to nie problem bo najważniejsze rzeczy mam na palmie. Zastanawiam się nad przenosinami na coś opartego o IMAP ale nie mam jeszcze kandydatów.

#13 zasina

zasina
  • 159 postów
  • SkądKrobia / Gostyń

Napisano 01 czerwca 2007 - 16:06

Onet z kolei synchronizuje się idealnie, praktycznie nie mam do niego zastrzeżeń (poza wielkością - 10 MB w wersji darmowej).

Konto ma chyba 1GB. 10 MB to maksymalny rozmiar załączników. A właśnie - jak duże załączniki można wysyłać przez inne skrzyki?

#14 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 01 czerwca 2007 - 16:44

Trzeba o tym wspomnieć. Maksymalna wielkość wysyłanego załącznika to 25 MB.

Na prawdę warto spersonalizować sobie własną stronę google. Możemy sobie utworzyć niemal całe biuro online dostępne z dowolnego miejsca, czy systemu.

Jest też Office online pod adresem http://docs.google.com/ oraz jako gadżet własnej strony Google. Czyta formaty Word, Excel (bez wykresów), Openoffice, Abiword. Ma własny konwerter PDF i miejsce na serwerze na własne pliki. Uploadowany dokument nie może mieć więcej, niż 500 kB (w wariancie bezpłatnym)ale to wystarczy.

Przyda się też gadżet RL Bookmarks. Służy jako zakładki ulubionych stron. Na pewno wiele osób używa kilku przeglądarek lub doskwiera im problem synchronizacji zakładek na kilku komputerach, czy systemach. Ten gadżet rozwiązuje ten problem. Teraz wszędzie są te same zakładki, niezależnie od komputera, czy systemu. Dodatkowo można je sobie lub komuś wysłać mailem lub wyeksportować. Dodanie zakładki polega jedynie na przeciągnięciu myszą linka, lub zakładki z paska zakładek przeglądarki wprost do gadżetu.

Picasa to taka bezpłatna, googlowa odmiana iPhoto. Zresztą posiada wtyczkę do iPhoto umożliwiającą upload na serwer i udostępnianie własnych fotografii w sieci (jak na Imageshack, czy fotosik.pl). Taka darmowa alternatywa konta .mac Także opiera się o konto Gmail.

Takich gadżetów jest o wieeeeeele więcej a to wszystko oparte jest o identyfikację Gmaila.

Ja w Google Docs trzymam np. umowy, które mogę sobie redagować na miejscu w miarę potrzeb i wydrukować na miejscu.

Wystarczy poświęcić pół godziny na spersonalizowanie strony www.google.pl/ig a potem cieszyć się dostępem do własnych narzędzi oraz dokumentów z dowolnego miejsca na ziemii na dowolnym komputerze.

To wszystko jest też częściowo dostępne z komórki ! Wcale do tego nie jest potrzebna przeglądarka HTML. Mało kto wie, że Google tak, jak Opera ma własną mini przeglądarkę HTML na wzór Opery Mini, która konwertuje strony HTML do formatu WML, dzięki temu możemy z komórki cieszyć się stronami HTML bez obawy o zbyt duże koszty (objętość stron). Ta sama przeglądarka jest też dostępna na "dużym" komputerze i przydaje się, gdy gwałtownie spada szybkość internetu np. z powodu awarii u operatora.

Opisałem zaledwie promil możliwości funkcjonalnych Google i Gmail.

Tu są screeny mojego, spersonalizownego Google http://raptou.fotosi...bumy/81724.html

To nie jest off topic. Te wszystkie gadżety oparte są właśnie o konto Gmail. Gmail to nie tylko poczta. to cały kombajn.

#15 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 01 czerwca 2007 - 17:00

Uploadowany dokument nie może mieć

Tu się niestety urwało, a chętnie się dowiem :)

#16 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 01 czerwca 2007 - 17:08

Poprawione.

#17 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 01 czerwca 2007 - 18:27

Jako codzienny to Gmail - jezeli chodzi o duza pojemnosc (naprawde duza) to polecam 30gigs.com - skrzynka z pojemnoscia jak nazwa wskazuje 30 GB (choc ostatnio troche szwankuje)

#18 Eml

Eml
  • 54 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 czerwca 2007 - 18:49

Ja korzystam z Yahoo, nie sprawia problemów tj. brak spamów w ogóle nie przychodzą ani reklam tak jak to jest w przypadku wp i gazety.pl. Ale jest jeden szkopóół na pczątku jak wysyłalem do wp to przchodzily wiadomosci jako spam a do gazety.pl wcale nie docierały/ją. Do dziś nie weim dlaczego

#19 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 czerwca 2007 - 22:05

... Zastanawiam się nad przenosinami na coś opartego o IMAP ale nie mam jeszcze kandydatów.

Na IMAP chodzi AOL mail. Chyba nawet nie ma POP jako alternatywy. Bardzo ładnie synchronizuje się z makowym Mailem. I zero spamu, ale używam tego konta raczej sporadycznie, głównie do sklepów internetowych :)

#20 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 02 czerwca 2007 - 07:26

Ja również polecam gmail. Szybko, dużo i za darmo. No i niezły wbudowany filtr antyspamowy.

#21 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 czerwca 2007 - 09:48

GMail to Windows w porównawniu do Yahoo :). Używam Yaha od 7 lat - do tej pory zero spamu, nigdy się nawet nie pomylił.

#22 Pichmiel

Pichmiel
  • 119 postów

Napisano 02 czerwca 2007 - 09:50

Konto ma chyba 1GB. 10 MB to maksymalny rozmiar załączników. A właśnie - jak duże załączniki można wysyłać przez inne skrzyki?

Racja, cyferki mi się pomyrdały :)

#23 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 02 czerwca 2007 - 14:32

Średnio 20 MB dla większych skrzynek i standardowo 4 lub 10 MB dla pozostałych. Gnail - 25 MB

#24 Marsjannno

Marsjannno
  • 43 postów

Napisano 03 czerwca 2007 - 03:00

Zdecydowanie gmail

#25 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 03 czerwca 2007 - 04:57

Gmail. Mam konta na wszystkich popularnych serwerach i w 99% czasu uzywam tylko Gmail.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych