Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Po wgraniu iOS5 komunikat "To akcesorium nie obsługuje ładowania"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 14 października 2011 - 23:20

Witam Do tej pory byłem szczęśliwym posiadaczem iPhone 4 z softem 4.3.3 bez żadnych problemów. Gdy wyszedł iOS5 GM normalnie go zainstalowałem i wszystko działa w telefonie jak należy lecz wystąpił nagły komunikat tylko przy ładowaniu przez USB z PC "To akcesorium nie obsługuje ładowania". Po ładuję się chwile i znowu ten sam komunikat. Następnie wrzuciłem oficjalny iOS5 problem jest nadal. Reinstalacja Windowsa zainstalowanie softu na nowo iOS5 zero rezultatów jest nadal ten sam komunikat co chwilę. Czyżby dock w iPhonie zawilgł i teraz szaleje :) ?

#2 KacperWWA

KacperWWA
  • 1 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2011 - 23:28

Zwykły zbieg okoliczności , obstawiał bym z dockiem coś , przeczyść też gniazdo w iP

#3 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 14 października 2011 - 23:30

zrobiłem to też i jeśli chodzi o jakiś kurz, brudy to tam nic takiego nie ma wygląda jak nowe wszystko. Też obstawiam na dock niestety, jutro spróbuje oddać na gwarancje :(

#4 KacperWWA

KacperWWA
  • 1 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2011 - 23:33

Najlepiej by było posiadać drugiego iPka i podłączyć , poszukaj kogoś kto ma i będziesz wiedział po jakiej stronie leży usterka

#5 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 14 października 2011 - 23:52

a czy może to być wina kabla USB ? bo może on gdzieś nie łączy...

#6 KacperWWA

KacperWWA
  • 1 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2011 - 23:55

Raczej nie , prędzej złączę przy docku

#7 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 14 października 2011 - 23:56

przed chwilą "drastycznie" dockiem poruszałem w różne strony i na razie nie przerywa ładowania z PC. Ciekawe jak to będzie dalej... a jednak nic nie daje :(

#8 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 29 października 2011 - 09:18

iPhone wrócił z Regenersis po 2tyg. gdzie w raporcie naprawy napisali "podczas testów zgodnych z procedurami producenta opisane usterki nie wystąpiły. Przywrócono ustawienia fabryczne iPhone. Telefon sprawny. Aby korzystać z iPhone należy podłączyćgo do komputera kablem USB z zestawu i wykonać aktywację" wszystko tak zrobiłem jak trzeba i nadal wyskakuje mi ten komunikat, nawet pożyczyłem specjalnie kabel od iPoda Touch i na tym kablu także wyskakuje komunikat. Przy ładowaniu z ładowarki nie wyskakuje komunikat. Więc czego jest ta przyczyna?

#9 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 29 października 2011 - 09:40

O ktoś z Piły.. ;) A downgrade do 4.3.3 probowales? Bo jezeli po powrocie na 4.3.3 dalej bedzie ten problem to chyba cos z telefonem nie tak.. a probowales podlaczyc pod inny komputer oraz innym kablem?

#10 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 29 października 2011 - 10:03

Innym kablem tak i jest to samo komputer sprawdzałem i też pokazywał, tylko że to jest tak że nie od razu czasem wywala ten komunikat nie raz trzeba dużo czasu czekać (1-2h). Z telefonem raczej nic nie jest był w Regenersis nic nie stwierdzili. Spróbuje zejść na 4.3.3 tylko nie bardzo wiem jak to zrobić... może ktoś pomoże ? ;)

#11 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 29 października 2011 - 10:08

Masz shsh zapisane? ze starego softu

#12 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 29 października 2011 - 10:11

na 4.3.3 miałem Cydie i miałem SHSH zapisane.

#13 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 29 października 2011 - 10:13

Sciagnij ipsw 4.3.3, w tinyumbrella zaznacz start tss serwer, wprowadz ipka w dfu itunes go wykryje jako recovery i shiftem wskaż softa i niech wgrywa ;)

#14 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 29 października 2011 - 10:47

pomoże ktoś z tą TinyUmbrellą ? nie chce mi zejść na 4.3.3 wyskakują błędy w iTunes, i czy mam zaznaczyć update iphone 4 baseband?

#15 xinoxie

xinoxie
  • 321 postów

Napisano 30 października 2011 - 10:40

To wygląda na problem z iOS5. U mnie na nowiutkim iPhonie 4 dzieje się podobnie. HISTORIA: 1.Starego iPhona 4 oddałem 29 września tego roku w ramach gwarancji (uszkodzony przycisk Sleep?Wake) 2.Reklamacja w Regenersis uznana i dotarczono mi nowy telefon z softem 4.3.3 3.Po podłączeniu do iTunes wszystko działało OK tzn ładowanie w samochodzie przez ładowarkę Kensington, ładowanie przez USB do komputera jak i po przyjechaniu do domu ładowanie ze ściany. 4.Dzień później mając czas zrobiłem Update do iOS5 i zaczęły się problemy od początku. Po wykonaniu Restore jak włączyłem Iphona zobaczyłem na ekranie napis, że to akcesorium nie jst obsługiwane. 5.Oczywicie przestało działać zarówno ładowanie w samochodzie jak i ładowanie ze ściany oraz USB z komputera 6.pojawił się kolejny objaw tzn po podłączeniu czy to do Mac'a czy PC'ta komputer nie wykrywa urządzenia. 7.Po 2 dniach zaniosłem do salonu T-mobile z chęcią reklamacji. Pani podłączyła iPhona do gniazda w ścianie i wszystko ładnie się ładowało. Co ZROBIŁEM. Wyczyszczenie wraz konfiguracją jako nowy iPhone. Nowe odtworzenie z konfiguracją jako nowy Iphone Przywrazanie z kopi Wymazywanie Sprawdzanie dokładnie 3 przewodów USB->iPhone Sprawdzanie 3 ładowarek 2xiPhone 1xHTC PODSUMOWANIE Szukając rozwiązania w sieci znalazłem pełno różnych forum łącznie z Apple Comunity gdzie podobne problemy z ładowaniem się pojawiały a) Nierozpoznane akcesorium brak ładowania (Generalnie mimo tego komunikatu iPhone się ładuje) B) Brak wykrywania iPhona (brak ładowania) c) rozadowywanie iPhona mimo podłączenia do ładowania oraz znaczka na baterii wskazującego na ładowanie d) brak możliwości naładowania iPhona do 100% e) szybko rozładowująca się bateria CO DALEJ?? Chyba czekamy na szybki update ze strony Apple. Widziałem już tytuły na zachodnich stronach typu "BatteryGate", Niestety Apple nie dało możliwości zrobienia Downgradu do 4.3.5 wic jest lipa. Jak mi się iPhone totalnie rozładuje i nie będzie wykrywany przez iTunes to ciekawe jak zrobię update :D Coraz bardziej tracę cierpliwość do iPhona. Mimo że nadal uważam że jest to najlepszy telefon na rynku to nie zmienia to faktu że przy każdym updatecie coś się dzieje i coś nie działa. Grrrrrrrrrr

#16 Frytens

Frytens
  • 22 postów

Napisano 30 października 2011 - 10:51

Tez tak mam u siebie ... Mam 3gsa i zalezy do ktorego gniazda usb podłącze telefon. Spróbuj włączyć iTunes i dopiero podepnij swój telefon i najlepiej do innego gniazda usb. U mnie to działa. Gdy nie włącze itunes mam ten sam problem i w moim komputerze wyswietla sie nowy dysk jako "skaner i przegladarka obrazów" wtedy telefon sie nie ładuje. Sprawdź i napisz czy pomogło

#17 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 30 października 2011 - 12:14

pomoże ktoś z tą TinyUmbrellą ? nie chce mi zejść na 4.3.3 wyskakują błędy w iTunes, i czy mam zaznaczyć update iphone 4 baseband?

Jeśli masz telefon bez simlocka i/lub nie zależy Ci na zachowaniu starego BB musisz zaznaczyć opcje upgrade'u BB.

Wracając do Twojego problemu. Na 3GS też pojawił mi się identyczny komunikat po instalacji 5.0. Na 4.3.3 komunikatu nie było. Ale... nie zwróciłem uwagi, że na 4.3.3 telefon się po prostu nie ładował. Okazało się, że jest uszkodzona płyta główna w PC.

//T

#18 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 30 października 2011 - 12:20

Też to miałem kilka razy, na 3GS na becie 3 albo 4 iOS 5.0 wręcz notorycznie i trzeba było wrócić do 4, na iPhone 4 ze dwa razy (na stable 5.0) ale już znikło i się nie pojawią. Na 3GS robiłem test nawet, wrzucałem ze 4 razy na zmianę iOS 5 i 4 i zawsze tylko na 5 to się pojawiało, natychmiast. Dziwne zjawisko, całe szczęście już nie ma. Na 4S ani razu problem nie wystąpił. Z góry Wam powiem, ze nie jest to wina ani kabla, ani ładowarki, ani kompa, ani niczego innego, testowałem na kilkunastu - jak nic wina iOS.

#19 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 30 października 2011 - 15:30

przeczytałem już bardzo dużo różnych tematów, postów użytkowników i na początku każdy pisze że to wina docku w iPhonie 4, że uszkodził się jakoś od pary, czy wody itp. Dobrze wiem że taka sytuacja miejsca nie miała i automatycznie po wgraniu iOS5 GM a potem już iOS5 oficjalny pojawiły się te komunikaty. Na 4.3.3 nie miało to miejsca. Więc jak to może być wina docku w iPhonie ? przypadek? wątpie... Regenersis odesłało mi iPhone gdyż nie uznali żadnej usterki być może dlatego że za krótko testowali bo komunikat potrafi pojawiać się co 1h-2h a nie raz co chwile. Więc co w takiej sytuacji zrobić ? poczekać jedynie na update iOS5 ? czy może wrócenie do 4.3.3 gdyby było możliwe i powrót na iOS5 naprawi problem z komunikatami ? również w co wątpie. @dyndas Mam telefon bez simlocka więc nie zależy mi na zachowaniu starego BB. "okazało się że jest uszkodzona płyta główna w komputerze" no raczej w moim przypadku to tak nie jest bo na jednym i drugim komputerze pokazuje mi tez komunikat. A doskonale wiem że na 4.3.3 ładował mi bez problemów wszędzie ;) @Frytens Sprawdzę czy to może wina tego jak opisałeś ale trochę to potrwa bo od razu może komunikat nie wyskoczyć ale jak rzeczywiście się okaże że trzeba najpierw włączyć iTunes dopiero podłączyć iPhone do PC to wtedy problem rozwiązany. Okazało się po 1h że wyskoczył komunikat czyli twój sposób nie pomaga.

#20 Pekus12

Pekus12
  • 369 postów
  • SkądM-ka

Napisano 30 października 2011 - 17:45

Mi sie tak dzieje, jak puszczam przez przedluzke USB. A po samym kablu jest spokoj

#21 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 30 października 2011 - 18:57

no to u Ciebie jest to wina przedłużki, u mnie wina softu prawdopodobnie. Pomoże mi ktoś zejść na 4.3.3 ?

---------- Wpis dodano o 18:57 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:41 ----------

a i dodam że tinyumbrella widzi mój soft obecny w iPhonie iOS5GM a przecież obecny soft mam instalowany iOS5.

#22 servvis

servvis
  • 632 postów
  • SkądMokotów

Napisano 30 października 2011 - 20:42

Wybaczcie, że wcześniej nie napisałem znając problem. Jakoś uciekł mi ten temat. Mam dokładnie to samo, komputer stacjonarny z portami z tyłu(to oczywiste) i z przodu. Tyle porty zajęte więc do wszystkiego używam przednich a jak wiadomo przednie porty: -jeśli nie mają sterów to ich funkcjonalność drastycznie spada. -ich natężenie prądu to po prostu kiszka. Dlatego też rozwiązaniem jest hub zasilany z zewnętrznego źródła prądu. Jak wiadomo każdy kabel posiada rezystancje, dlatego na przedłużkach od razu mamy "to akcesorium się nie ładuje" czy jakoś tak ,ponieważ mamy spadek natężenia prądu. Wyprzedzę pytania. "Ale ja mam laptopa" i" ale ja podłączam pod tyle porty usb". To nic, jeśli Twój zasilacz nie daje rady (stacjonarka) to wtedy napięcie i natężenie prądu będzie niższe właśnie na portach usb bo tam nie ma wielkich strat w porównaniu np. do zbyt małego napięcia na rdzeniu procesora. Laptopy w sumie nie powinny się tak zachowywać;)

#23 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 30 października 2011 - 21:29

to się zgadza bo ładując ładowarką sieciową nie wyskakują mi komunikaty.

#24 servvis

servvis
  • 632 postów
  • SkądMokotów

Napisano 30 października 2011 - 21:39

Wystarczy zmierzyć napięcie i natężenie prądu przy ładowaniu iPhone, jeśli napięcie nam spada poniżej 4.75V a natężenie poniżej 0.9A to już jest źle i szukałbym powodu problemu w naszym zasilaczu.

#25 xinoxie

xinoxie
  • 321 postów

Napisano 30 października 2011 - 21:43

Pisalem wczesniej ze przy ladowaniu ze sciany jest to samo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych