Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4S - Pierwsze wrażenia

• This topic is locked This topic is locked
2920 replies to this topic

#2751 offca86

offca86
  • 52 posts
  • SkądBristol, UK

Posted 04 October 2012 - 15:02

Ja wczoraj zmieniłem swojego iPhona 4 na 4s i wrażenia są na plus wizualnie nie widać różnicy i z wyglądu nie widać nawet że zmieniłem telefon heh (wersja czarna) to telefon zdecydowanie szybszy, strony internetowe ładują się o wiele szybciej niż w 4 do tego lepszy aparat i nagrywanie filmów różnicy w wyświetlaczu nie zauważyłem...

#2752 kostner

kostner
  • 302 posts

Posted 04 October 2012 - 17:11

Możesz powiedzieć coś więcej bo nie rozumiem, ja już drugi raz oddałem (ledwo otworzyłem i pasek pikseli przez ekran cały) i znów czekam a chętnie bym chciał od ręki nowy bo trzeci raz nie chcę oddawać - odpukać.

Dostałem nowy telefon ale w starym opakowaniu + nowe naklejki z imei. Mam tylko nadzieje, że nie jest to refub. Poza tym ekran jest wciąż "ciepłej" barwy, ale nie chcę się znowu bawić w oddawanie. Musisz zaznaczyć, że produkt jest niezgodny z umową.

#2753 blade827

blade827
  • 57 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 04 October 2012 - 20:02

Dostałem nowy telefon ale w starym opakowaniu + nowe naklejki z imei. Mam tylko nadzieje, że nie jest to refub. Poza tym ekran jest wciąż "ciepłej" barwy, ale nie chcę się znowu bawić w oddawanie. Musisz zaznaczyć, że produkt jest niezgodny z umową.

kostner sprawdz czy Twoj serial number zaczyna sie od QR ja mam refuba 4 i u mnie przynajmniej tak jest ale nie wiem czy jest to jakas stała zasada

#2754 grzech987

grzech987
  • 387 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 04 October 2012 - 23:40

Ja dostałem zupełnie nowy i zafoliowany, dziś regenersis odesłał do play zobaczymy jak po weekendzie odbiorę co z tego wyniknie. Dalej, trzeci raz nie chce oddawać.

#2755 kostner

kostner
  • 302 posts

Posted 05 October 2012 - 11:32

kostner sprawdz czy Twoj serial number zaczyna sie od QR ja mam refuba 4 i u mnie przynajmniej tak jest ale nie wiem czy jest to jakas stała zasada

Zaczyna się od DQ, gwarancja jest ważna od dnia zakupu (który widnieje na fakturze) mimo tego, że telefon zarejestrowałem wczoraj.

Według tego tematu:
https://discussions....tart=0&tstart=0
DQ to refub ale na tej stronie: http://www.chipmunk.nl/ po wpisaniu n/s jest niby nowy.

#2756 Qper

Qper
  • 195 posts

Posted 08 October 2012 - 12:48

Powiem Wam moją opinię: Na samym początku premiery zakupiłem 4S (wpisy powinny być na początku wątku). Po 5 pechowych wymianach zrezygnowałem z telefonu - niesmak pozostał. Niedawno Żona zapragnęła iPhone 4S 16 GB - zakupiliśmy przez Apple Store Przyszedł nowy egzemplarz - prawie idealny (czyli nie odpadały od niego szkła, był dobrze zmontowany, wibracja ok, brak statistic noise). Wyświetlacz z ciepłą barwą ale nie aż tak żółty jaki kiedyś, leciutko wpuszony przycisk home. Wniosek: jak już minie to wielkie "boom" na nowy model to fabryki spokojniej i staranniej sprawdzają jakość. Zamówiłem też iPhone 4 8GB - wszystko również ok (żeby było ciekawiej wyświetlacz zbliżony do 4S ale minimalnie chłodniejsza barwa) Wczoraj porównywając ekran na imprezie rodzinnej z iPhone 4 32 GB (zakupiony 2 lata temu) orz nowego iPhone 4 i 4S okazuje się, że każdy ma inny wyświetlacz. Nie należy się tym przejmować :) - widocznie producentów jest więcej i każdy minimalnie się różni.

#2757 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 09 October 2012 - 11:14

Na samym początku premiery zakupiłem 4S (wpisy powinny być na początku wątku).
Po 5 pechowych wymianach zrezygnowałem z telefonu - niesmak pozostał.

To niestety w ostatnich latach norma u Apple a iPad Retina 3gen, MBP Retina i iPhone 5 po prostu doskonale wpisują się w ten schemat... Wiem, że to forum pełne jest ludzi, którzy kupują na "hajpie" zaraz po premierze ale moja skromna rada - okupiona niestety niemiłymi doświadczeniami - nie róbcie tego w przypadku nowych produktów Apple minimum przez kwartał od premiery.

Ostatnio przy okazji strajków w Foxconnie między wierszami otrzymaliśmy informację, że w przypadku iPhone 5 dopiero teraz (przełom września i października) stosuje się "podwyższone" (czytaj normalne) standardy kontroli jakości a przecież produkuje się je zapewne gdzieś od lipca! Wniosek jest prosty - chcesz kupić iPhone 5? Poczekaj do nowego roku, wtedy na rynek trafią już dobre egzemplarze.

#2758 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 October 2012 - 12:12

Wniosek jest prosty - chcesz kupić iPhone 5? Poczekaj do nowego roku, wtedy na rynek trafią już dobre egzemplarze.

Bzdura. Ja kupiłem iPhone 3G, iPhone 4, iPhone 5 od razu po premierze. Nigdy żadnych problemów. Powiem więcej, nikomu z mojego otoczenia nie trafił się felerny egzemplarz.
Wszystko niestety zależy jak trafisz. Możesz kupić rok po premierze i trafisz na felerny. Tak więc takie pisanie, że lepiej kupować kilka miesięcy po premierze ma się nijak do rzeczywistości.
Kto ma szczęście ten trafi dobrze, kto pecha to zawsze będzie trafiał na kiepski model.
W dzisiejszych czasach sprzęty robi się masowo, czy to Apple czy Samsung, jakością niestety nie grzeszą w porównaniu z wcześniejszymi latami.

#2759 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 09 October 2012 - 12:51

Bzdura. Ja kupiłem iPhone 3G, iPhone 4, iPhone 5 od razu po premierze.

Ile osób na tym forum narzekało na iPada 3, MacBooka Pro Retina lub iPhone 4S? Obecnie nie ma problemów z ekranami, trzaskami, niespasowaniem itd itd. Polecam także ten artykuł Reutersa - Foxconn denies China iPhone plant hit by strike | Reuters
Przeczytaj artykuł i powiedz, co można wywnioskować o zmianach w kontroli jakości przy produkcji iP5 w ostatnich tygodniach :)

#2760 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 October 2012 - 12:54

Ile osób na tym forum narzekało na iPada 3, MacBooka Pro Retina lub iPhone 4S?

A ile osób nie narzekało? :)
Ogólnie na forum zazwyczaj wypisują ludzie, którzy mają problemy ze swoim sprzętem szukając pomocy. Ludzie, którzy otrzymali sprzęt wolny od wad nic nie piszą zazwyczaj.

#2761 wierciu

wierciu
  • 254 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 October 2012 - 17:14

Ja w swoim 4S mam chyba problem z głośnikiem. Na zewnątrz słysze taki jak by pogłos siebie a w budynku jest wszystko ok. Ale nie chce mi sie go oddawać do naprawy bo nie jest to jakos bardzo upierdliwe.

#2762 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 10 October 2012 - 20:25

No to ja dodam cos od siebie: Wymienilem swojego iP4 na 4s. Co do iP5 nie jestem przekonany wiec stwierdzilem ze przesiadka na 4s czyli szybszy z lepszym aparatem itp bedzie dobra decyzja, i 4s w sumie jest szybszy ale do czasu pracy na baterii mam ogromne! zastrzezenia... Moj iP4 spokojnie starczal na 2 dni dzialania( rano o 7:00 mial 95% naladowania i starczalo do dnia nastepnego wieczor okolo 5%) , a naprawde z niego korzystalem - Facebook messenger, facebook troche twittera , iPod w drodze do/z pracy jakies zdjecie zrobilem, iMessage dosyc namietnie itp (a dodam ze Gmail na push ,3g / wifi always on , jasnosc ekranu ok 80%, powiadomienia wlaczone, nie bawilem sie w zabijanie aplkacji z paska multitaskingu) Teraz mam 4s , dokladnie tak samo korzystam i bateria starcza na 12 godzin... Wychodze z domu o 7:00 majac 100% a po powrocie w rejonach godziny 18 mam juz tylko 10%, no to to jest jakas kpina . I teraz nie wiem czy moj iP4 byl po prostu specjalna sztuka ze tak dlugo trzymal czy iP4s jest tak slaby. Jakies doswiadczenia / porady w tej kwestii ?

#2763 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 October 2012 - 06:45

No to ja dodam cos od siebie:
Wymienilem swojego iP4 na 4s. Co do iP5 nie jestem przekonany wiec stwierdzilem ze przesiadka na 4s czyli szybszy z lepszym aparatem itp bedzie dobra decyzja, i 4s w sumie jest szybszy ale do czasu pracy na baterii mam ogromne! zastrzezenia...

Moj iP4 spokojnie starczal na 2 dni dzialania( rano o 7:00 mial 95% naladowania i starczalo do dnia nastepnego wieczor okolo 5%) , a naprawde z niego korzystalem - Facebook messenger, facebook troche twittera , iPod w drodze do/z pracy jakies zdjecie zrobilem, iMessage dosyc namietnie itp (a dodam ze Gmail na push ,3g / wifi always on , jasnosc ekranu ok 80%, powiadomienia wlaczone, nie bawilem sie w zabijanie aplkacji z paska multitaskingu)

Teraz mam 4s , dokladnie tak samo korzystam i bateria starcza na 12 godzin... Wychodze z domu o 7:00 majac 100% a po powrocie w rejonach godziny 18 mam juz tylko 10%, no to to jest jakas kpina .
I teraz nie wiem czy moj iP4 byl po prostu specjalna sztuka ze tak dlugo trzymal czy iP4s jest tak slaby.

Jakies doswiadczenia / porady w tej kwestii ?

Ip4s i ip5 są w porównaniu z ip4 słabe po prostu. Też miałem ten problem po przesiadce z 4 na 4s, jedyne wyjście to wyłączenie 3g.

#2764 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 11 October 2012 - 15:43

Ip4s i ip5 są w porównaniu z ip4 słabe po prostu. Też miałem ten problem po przesiadce z 4 na 4s, jedyne wyjście to wyłączenie 3g.

A niby wszedzie mozna przeczytac o tym ze iP4s i iP5 maja lepsze systemy zarzadzania energia itp.
Czyli to wszystko raczej miedzy bajki mozna wsadzic ?

Natomiast wczoraj zrobilem jeszcze jedna rzecz , mianowicie wyladowalem telefon do 0%(oczywiscie padl i pokazywal ikonke ladowarki na ekranie) i tak go zostawilem na 10-15 minut, po czym podpialem do ladowarki i tak sobie lezal 2,5h po czym odlaczony od ladowarki okolo 22:00.
Rano wstaje patrze 96% co nie jest zlym wynikiem - wyszedlem z domu jak zawsze sprawdzilem poczte, facebooka i messengera,30min iPoda, troche poczatowalem na whatsapp,wyslalem pare smsow i jest godzina 15:40 i mam 60% baterii wiec jest lepiej niz wczoraj to napewno...
Do mojego iP4 jeszcze troche brakuje ( podejrzewam ze mialbym na nim teraz ok 75% baterii przy takim samym uzytkowaniu) ale popracuje nad 4s i moze bedzie jeszcze lepiej.
I tutaj zadam pytanie - przeczytalem gdzies ze jesli iPhone jest podlaczony do wifi to niby pobiera mniej energii i teraz pytanie czy to faktycznie prawda (chodzi mi o zauwazalna roznice bo wiadomo ze tam ten 1-2% mniej to prawie zadna roznica)

Pozdrawiam

#2765 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 October 2012 - 17:33

Soc a5 i a6 pobiera więcej energii niż a4 i tyle. Ale jak pisałem wcześniej, najwiecej pobiera 3g szczególnie przy słabym zasięgu. Pamiętam pierwszy dzień z 4s, jadąc do sklepu miałem około 25% baterii. Po 1,5h(2min rozmowy i parę imessage) wychodząc ze sklepu patrzę na telefon, a tam poniżej 10%. Przez noc potrafiło 15-20% zejść na czuwaniu. Teraz po kolejnych aktualizacjach ios oraz wyłączeniu 3g zależnie od użytkowania wytrzymuje spokojnie 1,5-2,5dnia.

#2766 gtatarkin

gtatarkin
  • 401 posts

Posted 11 October 2012 - 18:56

Soc a5 i a6 pobiera więcej energii niż a4 i tyle.

To raz a dwa to nie zapominajcie, że A4 był po cichu "aktualizowany" i od jakiegoś czasu robiony jest w technologii 32nm co również przekłada się na niższe zapotrzebowanie na energię :)

#2767 Pieka

Pieka
  • 647 posts

Posted 11 October 2012 - 19:53

Przez pierwszych kilka dni miałem podobne wrażenie w kwestii zapotrzebowania na energię, mimo identycznego użytkowania telefonu. Ale po którymś z kolei naładowaniu wszystko się ustabilizowało i trzyma mi dokładnie tak długo, jak miało to miejsce na 4-ce. Teraz dwa dni to nie problem.

#2768 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 11 October 2012 - 19:58

3G włączone?

#2769 Pieka

Pieka
  • 647 posts

Posted 11 October 2012 - 20:19

Jeśli to pytanie do mnie to zawsze wszystko mam włączone, w tym również 3G. Nigdy niczego nie ograniczam w telefonie.

#2770 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 11 October 2012 - 20:20

Tak do Ciebie, dzięki.

#2771 macowiec1999

macowiec1999

Apple Reviews PL

• 642 posts

Posted 11 October 2012 - 20:37

U mnie się chyba clean restore zapowiada, bo coś z tą baterią jest nie tak. Ale jak wyłączam 3G to starcza na 2 i pół dnia.

#2772 matikk

matikk
  • 23 posts

Posted 11 October 2012 - 21:36

Z moim Iphonem 4s też jest chyba coś nie tak. Kupiłem go 3 tyg temu, biały z Play. Bateria bardzo szybko się rozładowuje. Wszystko powyłączałem, zostawiłem 3g/wifi(powiadomineia push i fetch wyłączyłem), usługi lokalizacji włączone tylko do find my iphone i nawigacji yanosik(mimo, że jej nie używam) i bateria ledwo wytrzymuje jeden dzień. Telefon potrafi rozładować przez noc 7-10%, w domu jest wifi. Nie wiem czemu tak się dzieje. Dzisiaj naładowałem go do 100%, w czasie jazdy autobusem obejrzałem dwa 20minutowe odcinki serialu, napisałem kilka wiadomości na messengerze, posłuchałem troche muzyki i bateria ma 60 % (od 18-22). Wczoraj zrobiłem odtworzenie w itunes i jak widać to nie pomogło...Co mam w takim przypadku zrobić?

#2773 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 11 October 2012 - 21:45

Bateria z czasem się normuje, u mnie dopiero po 3 tygodniach działa ''normalnie''.

#2774 matikk

matikk
  • 23 posts

Posted 11 October 2012 - 21:48

A co oznacza normalnie?

#2775 BL4STER

BL4STER
  • 45 posts
  • SkądGorzów Wlkp

Posted 11 October 2012 - 21:52

W sumie nie wiem może to normalne kupiłem też dokładnie 3 tygodnie temu,sieć play i trzyma bardzo podobnie

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users