Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4S czy Nexus Prime

• Please log in to reply
198 replies to this topic

Poll: iPhone 4S czy Nexus Prime (0 member(s) have cast votes)

1. iPhone 4S (109 votes [81.34%])

Percentage of vote: 81.34%

2. Nexus Prime (25 votes [18.66%])

Percentage of vote: 18.66%

Vote Guests cannot vote

#126 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 November 2011 - 11:54

Na to nie licz, bo Apple A6 jest czterordzeniowym procesorem więc iPhone 5 będzie krócej działał na baterii.
Samsung Galaxy S III zresztą też ma być czterordzeniowy, szkoda że poszli w wyścig megaherzów.

Gdyby Apple poszło w wyścig MHz iPhone musiałby mieć conajmniej 1,3 GHz a ma 0,8 a i tak jest wydajniejszy od SGS2. Poza tym myśle, ze iPhone 5 wraz z nowym designem otrzyma pojemniejsza baterie. Do tego nie wiem czy słyszałeś, ale np. w najnowszej tegrze 3 vel Kal-El jest tak naprawdę 5 rdzeni - 4 super wydajne i 1 energooszczedny traktowany 1GHz, który ma starczać na wykonywanie podstawowych czynności i oszczędzać energię. Możliwe, ze w A6 będzie podobne rozwiazanie, lub takie jak np w silnikach HEMI, gdzie z 8 cylindrow działają 4 a dopiero jak sie przycisnie budzi sie reszta.

#127 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 posts

Posted 27 November 2011 - 12:33

Ja się zdecydowałem na nowego Nexusa.Poprostu iPhone znudził mi się,brak personalizacji itp Strasznie monotonny telefon.I w dodatku Nexus ma dużo przydatnych funkcji których iP nie ma.

#128 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 28 November 2011 - 16:35

Ja się zdecydowałem na nowego Nexusa.Poprostu iPhone znudził mi się,brak personalizacji itp Strasznie monotonny telefon.I w dodatku Nexus ma dużo przydatnych funkcji których iP nie ma.

To lepiej poczekaj na drugą rewizję, bo pierwsza ma wady sprzętowe.

http://komorkomania....a-byc-flagowiec

#129 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 November 2011 - 02:29

W dzisiejszych czasach cieżko chyba o telefon bez wad wieku dziecięcego, tu wszyscy równo dają tyłka.

#130 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 posts

Posted 29 November 2011 - 14:35

Dokładnie.Jak nie zrobią wkońcu coś z tym iPhonem tylko będą produkować praktycznnie jedno i to samo to szybko miną dobre czasy dla Apple.Ciekawi mnie co nowy szef Apple zrobi z nowym iPhonem

#131 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 November 2011 - 15:44

Akurat to, że iPhone jest "taki sam" ale coraz lepszy nie jest wadą. Lepiej chyba tak niż ciągłe eksperymenty i nauka obsługi od nowa, nowe akcesoria, przejściówki itd. Mogliby jedynie lepiej upewniać się czy telefon jest w 100% użyteczny w dniu premiery. Chociaż i tak dobrze, że ciągle wydaja aktualki, nie to co większa część konkurencji.

#132 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 posts

Posted 29 November 2011 - 16:19

Tak ale wygląd telefonu menu ikonki to tak jakbyś co roku wydawał ponad 2000 za praktycznie ten sam telefon

#133 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 November 2011 - 17:21

Powiedz to miłośnikom porsche. Oni wydają po pół miliona co 2-3 lata za lifting świateł, które raz są okrągłe a raz jajcowate. Każda marka ma swoich wiernych klientów. Nie podoba sie... jest renault, fiat - tam każdy model wygląda inaczej i co roku jest projetkowany praktycznie od podstaw. Zauważ, że te najdroższe i najlepsze produkty są projektowane na lata, żebyś kupując coś w 2000 roku, w 2011 nie czuł sie jak zapomniany menel. Tak jest z samochodami, zegarkami, ubraniami czy nawet elektorniką spod znaczka Apple, mają być ponadczasowe i są.

#134 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 29 November 2011 - 17:33

Akurat to, że iPhone jest "taki sam" ale coraz lepszy nie jest wadą. Lepiej chyba tak niż ciągłe eksperymenty i nauka obsługi od nowa, nowe akcesoria, przejściówki itd. Mogliby jedynie lepiej upewniać się czy telefon jest w 100% użyteczny w dniu premiery. Chociaż i tak dobrze, że ciągle wydaja aktualki, nie to co większa część konkurencji.

Tym bardziej, że nad tym modelem pracowali dłużej niż zwykle. Logika podpowiadałaby więc, że powinien być super dopracowany. Problemy Nexusa na tle numerów od Apple'a w stylu 'No Sim' wydają sie być kosmetyczne i mało istotne.

#135 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 29 November 2011 - 17:42

Zadawanie tego typu pytań na forum MyApple jest jak wejście do klubu mp. PiS i zapytanie się jego członków, która partia jest lepsza.

#136 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 November 2011 - 19:30

Zadawanie tego typu pytań na forum MyApple jest jak wejście do klubu mp. PiS i zapytanie się jego członków, która partia jest lepsza.

Każdy wybór to kompromis pomiedzy wadami a zaletami danej rzeczy. Ani iPhone ani Nexus nie są ideałami, po prostu jeden z nich ma lepszy stosunek zalet do wad i tyle. Klienci decydują portfelami który jest który. W przypadku Nexus'ów cieżko jednak cokolwiek powiedzieć skoro google prowadzi taką kiepską dystrybucje i praktycznie zerową kampanie reklamową.

#137 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 30 November 2011 - 00:53

W dzisiejszych czasach cieżko chyba o telefon bez wad wieku dziecięcego, tu wszyscy równo dają tyłka.

Nie do końca, bo Nokie N9 i Lumia 800 czy Motorola RAZR nie mają chorób wieku dziecięcego.
Widać producenci z doświadczeniem dokładniej testują swoje produkty.

#138 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 November 2011 - 15:54

Nie do końca, bo Nokie N9 i Lumia 800 czy Motorola RAZR nie mają chorób wieku dziecięcego.

Nie? To poczytaj changelog dla N9. Razr już w dniu wyjścia ma wielką wade - nieaktualny soft. Zapomnij, nie ma czegoś takiego jak ideał, ktorego nie da sie poprawic. Nawet szwajcarskie scyzoryki idą do przodu.

#139 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 30 November 2011 - 16:06

Nokia Lumia 800 battery life bug fix - OTOH: On the other hand

#140 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 30 November 2011 - 21:51

Nie? To poczytaj changelog dla N9.

Same drobiazgi i nowe funkcje, nic na miarę problemów z Galaxy Nexusem.

Razr już w dniu wyjścia ma wielką wade - nieaktualny soft.

To nie wada tylko cecha, dzięki której jest stabilna i dopracowana.
Zupełnie jak "stary" Red Hat zamiast najnowszej Fedory w Dellach i HP.

#141 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 November 2011 - 22:48

Same drobiazgi i nowe funkcje, nic na miarę problemów z Galaxy Nexusem.

To nie wada tylko cecha, dzięki której jest stabilna i dopracowana.
Zupełnie jak "stary" Red Hat zamiast najnowszej Fedory w Dellach i HP.

Dla Ciebie może to i drobiazgi, dla mnie rozwój to podstawa i w ogóle sens posiadania danego telefonu. Do tego zmysł handlarza nie pozwala mi na zakup czegoś co szybko traci na wartości, a najszybciej tracą nieaktualizowane telefony.

---------- Wpis dodano o 22:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:43 ----------

btw. wyczaiłem fajną aukcje na Galaxy Nexus (Prime) za 2350zł z odliczeniem vat, co wychodzi koło 1600. Chyba sprzedam swojego S i kupie tego, pomęcze sie z tym wielgachnym ekranem i przed wyjściem iPhone 5 sprzedam za jakieś 1500 i biore 5'tke w abonamencie.

#142 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 01 December 2011 - 17:38

Dla Ciebie może to i drobiazgi, dla mnie rozwój to podstawa i w ogóle sens posiadania danego telefonu. Do tego zmysł handlarza nie pozwala mi na zakup czegoś co szybko traci na wartości, a najszybciej tracą nieaktualizowane telefony.

Sam potwierdziłeś, że N9 jest aktualizowana.

#143 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 December 2011 - 18:12

Sam potwierdziłeś, że N9 jest aktualizowana.

Tylko bugfixy. Nijak sie to ma do update'ów iPhone'a czy Nexus'a. Nawet WP7 dostaje "major" update'y. A jak sam wiesz MeeGo nie jest juz rozwijany, wiec taka N9 bedziesz cieszył sie max miesiąc, potem juz nuda i wciąż to samo a cena leci w dół. Lumia na Windowsie sprzedaje sie całkiem dobrze, czyli jednak to dzieki Windowsowi a nie MeeGo nokia ma szanse wyjść z dołka.

#144 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 posts

Posted 01 December 2011 - 19:00

Dobrze to jest temat o nexusie i iPhonie.Prosze nie robić off topu

#145 citanek

citanek
  • 582 posts
  • SkądBełchatów, PL

Posted 01 December 2011 - 20:14

Więcej o Nexusowej "volumegate":
What's really going on with the Galaxy Nexus volume bug | Android Central

#146 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 01 December 2011 - 23:11

Tylko bugfixy. Nijak sie to ma do update'ów iPhone'a czy Nexus'a. Nawet WP7 dostaje "major" update'y. A jak sam wiesz MeeGo nie jest juz rozwijany, wiec taka N9 bedziesz cieszył sie max miesiąc, potem juz nuda i wciąż to samo a cena leci w dół.

MeeGo 1.3 Nemo temu przeczy.

#147 Husar

Husar
  • 19 posts

Posted 02 December 2011 - 08:21

btw. wyczaiłem fajną aukcje na Galaxy Nexus (Prime) za 2350zł z odliczeniem vat, co wychodzi koło 1600. Chyba sprzedam swojego S i kupie tego, pomęcze sie z tym wielgachnym ekranem i przed wyjściem iPhone 5 sprzedam za jakieś 1500 i biore 5'tke w abonamencie.

Żadna rewelacja. To jest telefon w przedsprzedaży, dostępny od 17 grudnia. W Komputronik taki sam jest za 2299 zł. Ta cena to chyba oficjalna cena dystrybucyjna w PL.

Sam zastanawiam się nad tym telefonem, ale nie bardzo widzę siebie z dwoma smartfonami, a nie mam zamiaru pozbywać się swojego 4S :) Muszę go podejrzeć jak będzie dostępny w Media Markt. Jeżeli rzeczywiście jest tak rewelacyjny jak w testach to może się jednak poświęcę i zakupię pod choinkę :)

#148 Axellvak

Axellvak
  • 1938 posts

Posted 02 December 2011 - 08:42

Nie lubię tej firmy ponieważ tylko potrafią kopiować od innych, i dlatego nigdy nie kupie ich telefonu dla samej zasady, ale jest to niewątpliwie najlepszy telefon samsunga i może bez problemu konkurować z 4s. Heh jest to forum Apple więc normalne że będzie więcej zwolenników iphona.

#149 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 02 December 2011 - 17:16

ale jest to niewątpliwie najlepszy telefon samsunga

Daleko mu nawet do S8600 Wave 3.

#150 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 December 2011 - 19:02

Daleko mu nawet do S8600 Wave 3.

A jemu daleko do 3310. Czy Ty zawsze obojętnie w jakiej sytuacji zawsze ustawiasz sie w opozycji do swiata?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users