Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1840 odpowiedzi w tym temacie

#326 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 kwietnia 2012 - 21:41

@bielin, ja już przekazałem swoje uwagi, bo ja pomimo tego, że jestem aktywny na forum, to też boję się założyć temat, bo go jeszcze zamkną, bo będzie to złe miejsce, także spoko:)

A ja jestem początkujący i nie umiem używać forumowej wyszukiwarki - na każde pytanie, wyrzuca mi temat zamknięty przez ....(zgadnijcie przez kogo :) )

#327 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 kwietnia 2012 - 22:32

Ja nie używam tej wyszukiwarki, bo nigdy mi nic nie znalazła:) Ja wpisuję temat/problem w google i dopisuję myapple. Wtedy znajduje. Jeszcze parę lat temu był tu taki zwyczaj, że pisało się "użyj wyszukiwarki" i później zamieszczało się ze 2 przykładowe linki do tematów. Niestety teraz jest to baaaaardzo zaniedbane. Często czytam 10 raz to samo, ale faktycznie tych poprzednich 9 nie mogę znaleźć. Są też takie tematy co się pojawiają po raz 100, wtedy co by się nie wpisało, to się pojawi ten temat;)

#328 rEvis

rEvis
  • 708 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 07 kwietnia 2012 - 09:07

A ja odbiegnę od tematu i wypowiem się o zamykaniu wątków. Skoro regulamin forum mówi, że nie należy odświeżać tematów starczych niż 6 miesięcy, to dlaczego admini sami ich nie zamykają zaraz po przedawnieniu, tylko czekają, aż ktoś złamie ten punkt regulaminu? Nie ma za to kary, ale denerwujące jest wejść w temat, który z samego tytułu wydaje się interesujący, tylko po to, żeby zobaczyć, że jest zamknięty.

#329 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 09:24

Po pierwsze, niewykonalnym byłoby znajdowanie każdego wątku starszego niż pół roku i zamykanie go. Po drugie, jest szansa, że niedługo troszkę zmieni się w sprawie zamykania rozwiązanych problemów. Podrzuciłem pomysł, który jeśli wypali, nieco usprawni cały proces selekcji wyczerpanych tematów. Na razie nieco łagodniej będziemy traktować odgrzebywanie starych wątków, ale nadal zdeklarowane suchary będziemy zamykać. Czyli, jeśli ktoś zapyta o wgranie dzwonka w temacie z 2008 roku, jeśli są aktualne wątki traktujące o tym samym, to musi się liczyć z tym, że zostanie poproszony o poszukanie świeższej dyskusji. Natomiast tematy aktualne w swej treści, nawet starsze niż pół roku, będą zostawiane otwarte.

#330 bercow

bercow
  • 618 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 09:42

Znajdowanie kazdego watku jest dosyc proste, zamykanie tez, i nie mowie tutaj raczej o kims kto bedzie siezial i to robil

btw. Znajdź Post: 6 miesiecy i starsze xD http://myapple.pl/search.php

#331 rEvis

rEvis
  • 708 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 07 kwietnia 2012 - 10:22

Znajdowanie kazdego watku jest dosyc proste, zamykanie tez, i nie mowie tutaj raczej o kims kto bedzie siezial i to robil

btw. Znajdź Post: 6 miesiecy i starsze xD http://myapple.pl/search.php

Jak widać, znalezienie starego tematu nie jest trudne, a admini są przecież od utrzymywania porządku na forum, nie tylko od szukania błędów i wykroczeń forumowiczów.

#332 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 07 kwietnia 2012 - 11:01

Jak widać, znalezienie starego tematu nie jest trudne, a admini są przecież od utrzymywania porządku na forum, nie tylko od szukania błędów i wykroczeń forumowiczów.

To bardzo odważna, powiedziałbym, ryzykowna teza :)
Zarówno, jeżeli chodzi o wyszukiwarkę, jak i, przede wszystkim, o adminów.

#333 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 12:54

6 miesiecy i starsze wynajduje tylko 400 wątków, niestety. Poza tym, obawiam się, że mogłoby się okazać, że jakiś błąd w silniku forum mógłby wykasować połowę wątków całkowicie i dopiero byłby problem ;) Spokojnie, mam nadzieję, że jeśli silnik pozwoli, niebawem nieco zmieni się system kończenia tematu i wówczas funkcjonalność i wygoda wyszukiwania bardzo zyska. Na razie nic nie mówię, żeby nie zapeszyć ;)

#334 bercow

bercow
  • 618 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 13:05

Mniej wiecej to powino byc cos takiego klik

#335 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 13:22

Radek już tłumaczył wyżej, że zmieni się polityka odnośnie starszych wątków. Coś takiego jak podajesz nie będzie potrzebne, choć oczywiście dziękujemy za chęć pomocy.

#336 meilbox

meilbox
  • 21 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 20:43

dodanie supportu dla forumrunner proponuje udostępnić to forum dla aplikacji forum runner. .. konfiguracji banalnie prosta... średnio kumaty admin da radę w 5 min :-p

#337 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 11:49

Przywróćcie stare zasady co do odświeżania wątków (nie starsze niż 6 miesięcy).

#338 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 12:02

no ale co komu szkodzą te stare wątki - jeżeli ktoś będzie miał podobny problem, a rozwiązanie sprzed roku nie będzie satysfakcjonujące, to chyba lepiej pociągnąć dalej jeden wątek, niż tworzyć nowy. Wtedy mamy w jednym temacie wszystkie informacje (czasami potrzebne też są starsze rozwiązania), a nie bałagan w postaci dwóch tematów o tym samym - jeden starszy, a drugi nowszy.

#339 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 13:24

no ale co komu szkodzą te stare wątki - jeżeli ktoś będzie miał podobny problem, a rozwiązanie sprzed roku nie będzie satysfakcjonujące, to chyba lepiej pociągnąć dalej jeden wątek, niż tworzyć nowy. Wtedy mamy w jednym temacie wszystkie informacje (czasami potrzebne też są starsze rozwiązania), a nie bałagan w postaci dwóch tematów o tym samym - jeden starszy, a drugi nowszy.

To może by jasno określić kiedy można odkopać, a kiedy nie, bo póki co to się taki bałagan robi, że...

#340 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 kwietnia 2012 - 13:28

Cóż to kwestia uznaniowości, która w mojej ocenie ma więcej wad niż zalet.

#341 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 11:52

Cóż to kwestia uznaniowości, która w mojej ocenie ma więcej wad niż zalet.

Według mnie też, ale skoro odświeżanie wątków starszych niż 6 miesięcy MUSI (według administracji być), to lepsze to niż kompletny bałagan.

#342 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 12:40

To nie do końca tak. Po prostu nie ma rozwiązania idealnego. Z jednej strony zamykanie z automatu wszystkich wątków starszych niż pół roku może skutkować czasami absurdalną sytuacją, kiedy powstają dwa niemalże identyczne wątki, z czego jeden zamknięty, bo stary. Trzeba przepisywać od nowa cały problem lub dawać odnośnik do starego wątku w nowym i czytający może nie mieć jasno przedstawionej sprawy. Z drugiej strony, kwestia uznaniowości ma zawsze charakter subiektywnej oceny moderatora, więc mogą pojawiać się głosy sprzeciwu, nieporozumienia itp. Oba rozwiązania mają tak naprawdę więcej wad niż zalet (o tym pisała Lokria), ale innego sposobu nie ma. Administracja wybrała wersję z "czynnikiem ludzkim" jako bardziej elastyczną, natomiast nikt nie twierdzi, że jest to opcja idealna. Po prostu próba kontynuacji starego wątku nie będzie już łamaniem regulaminu, natomiast moderator nadal będzie mógł taki wątek zamknąć i polecić użytkownikowi wyszukanie nowszego i bardziej aktualnego tematu.

#343 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 15:50

To nie do końca tak. Po prostu nie ma rozwiązania idealnego. Z jednej strony zamykanie z automatu wszystkich wątków starszych niż pół roku może skutkować czasami absurdalną sytuacją, kiedy powstają dwa niemalże identyczne wątki, z czego jeden zamknięty, bo stary. Trzeba przepisywać od nowa cały problem lub dawać odnośnik do starego wątku w nowym i czytający może nie mieć jasno przedstawionej sprawy.

Z drugiej strony, kwestia uznaniowości ma zawsze charakter subiektywnej oceny moderatora, więc mogą pojawiać się głosy sprzeciwu, nieporozumienia itp.

Oba rozwiązania mają tak naprawdę więcej wad niż zalet (o tym pisała Lokria), ale innego sposobu nie ma. Administracja wybrała wersję z "czynnikiem ludzkim" jako bardziej elastyczną, natomiast nikt nie twierdzi, że jest to opcja idealna. Po prostu próba kontynuacji starego wątku nie będzie już łamaniem regulaminu, natomiast moderator nadal będzie mógł taki wątek zamknąć i polecić użytkownikowi wyszukanie nowszego i bardziej aktualnego tematu.

A ja mam lepsze rozwiązanie. Starsze niż dwa lata (lub krócej/dłużej, ustaliło by się to dokładnie). Oczywiście z wyjątkami.
Wtedy bardzo często byłyby to wątki z nieaktualnymi, problemami, tematami, bo większość starszych niż dwa lata takich jest.

#344 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 14:07

Kiedy wreszcie zablokujecie dział Kody (App Store) dla tych, którzy nie są zarejestrowani!? Edit: Sorki za post pod postem, ale myślałem, że doda do poprzedniego posta. I tu kolejna prośba. Dopracujcie to.

#345 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 15:38

iAdasiek - nie wiem dlaczego zakładasz, że ten kod wziął ktoś z poza forum. Jestem bardziej niż pewien, że większość kodów wykorzystują użytkownicy forum, którym nie chce się podziękować, albo wręcz mają to gdzieś.

#346 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2012 - 15:55

Mnie denerwuje temat "Poszukiwania aplikacji..." - pytanie pod pytaniem, ani tu coś znaleźć, ani zapytać (bo ile można) - bałagan straszny. Powinien być dział na to i do każdej poszukiwanej aplikacji oddzielny temat.

#347 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 16:18

iAdasiek - nie wiem dlaczego zakładasz, że ten kod wziął ktoś z poza forum. Jestem bardziej niż pewien, że większość kodów wykorzystują użytkownicy forum, którym nie chce się podziękować, albo wręcz mają to gdzieś.

A nawet jeśli, to tak trudno zmienić uprawnienia grup? To vB, a nie jakieś G...., że to jest jakimś problemem.

@Davvido Racja. Też tak uważam. Czasami aby sprawdzić odpowiedź muszę przewertować kilka stron.

#348 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 postów
  • SkądPolska

Napisano 16 kwietnia 2012 - 20:56

A ja pytam: Co z tą aplikacją mobilną do obsługi forum?

#349 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 20 kwietnia 2012 - 19:19

Co mnie wkurza na forum? Reklamy. Rozumiem, pełna prywata, jednak mimo grupy "vip", która wywala nieco reklam z forum, mając otwarty jakikolwiek temat, mam widocznych 11 reklam, na stronie głównej forum - 10, w tym takie animowane, rozjeżdżające się na pełen ekran, na stronie "news", z kolei, reklam jest 12, w tym jakieś animowane, wyjeżdżające z boku. Nie jestem czepialski, ale taka ilość reklam jest już lekkim przegięciem. Zwłaszcza, po ich teoretycznym "przesiewie"...

#350 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 kwietnia 2012 - 19:22

Jakie reklamy, nie rozumiem. Nie mam żadnej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych