Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1866 odpowiedzi w tym temacie

#1851 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 28 czerwca 2026 - 03:29

No to teraz jest spokój. Nic się nie dzieje. Mało postów. Stagnacja. W dużej mierze właśnie zawdzięczamy to takiej a nie innej moderacji.

Szczególnie jeden skutecznie zniechęca do pisania. Najpierw pomogłem mu w jednym temacie, a jak potem w innym się trochę pomyliłem, to już buraczana odzywka zamiast kulturalnie uzupełnić informację. Gdyby to był np. rok 2012, to jeszcze bym zrozumiał, bo wtedy na forum był największy ruch. Dzisiaj jest śladowy i zamiast zachęcać do pisania, to skutecznie zniechęca.

iPhone 17 Pro Max | Pixel 9a

MacBook Air 13" 2025

#1852 domowik

domowik
  • 155 postów

Napisano 28 czerwca 2026 - 09:16

Żeby te wpisy twoje miały jeszcze jakąkolwiek wartość. To jest zwyczajny spam i walka o złotą łopatę.

#1853 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 28 czerwca 2026 - 09:30

Spam? No chyba nie, bo spam idzie do kosza, a tu wszystko zgodne z tematyką forum.

https://myapple.pl/f...ideo/?p=2322300

https://myapple.pl/f...ą/?p=2322415

https://myapple.pl/f...deki/?p=2322289

https://myapple.pl/f...usja/?p=2322299

https://myapple.pl/f...deki/?p=2322293

https://myapple.pl/f...nia/?p=2322369

Jeśli czegoś nie rozumiesz, to nie oznacza, że jest to spam. Po prostu musisz się doszkolić i wtedy może zrozumiesz o czym piszę  :D

Użytkownik Wodnik Szuwarek edytował ten post 28 czerwca 2026 - 10:12

MacBook Air 13" 2025

#1854 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 28 czerwca 2026 - 11:34

Spam? No chyba nie, bo spam idzie do kosza, a tu wszystko zgodne z tematyką forum.

Ja mam wrażenie, że Tobie się trochę pomyliło forum z serwisem newsowym. Walisz nowymi postami, jak jakiś producent wypuści nową ładowarkę, pojawi się nowa plotka o przyszłych produktach, ogólnie przeklejasz newsy zasłyszane/przeczytane w innych miejscach. Tymczasem od takich informacji jest w tutejszej domenie oddzielny serwis informacyjny. Forum jest bardziej nakierowane na wzajemną wymianę doświadczeń i wiedzy, a nie na przeklepywanie newsów. I w sumie nie byłoby nic w tym złego od czasu do czasu, ale w ostatnich tygodniach zawalasz forum takimi wpisami, co dla części użytkowników zaczyna być nieco irytujące.

Twoje posty nie łamią regulaminu i wobec tego nie są usuwane, ani nie są podejmowane inne akcje moderatorskie. Niemniej ze względu na to, co napisałem wyżej, tego rodzaju działalność jest uciążliwa, jak się okazuje, nie tylko dla moderatorów. I po prostu niewiele wnosi, tak jak np. "test atrapy przyszłego telefonu". Test atrapy? Litości!

Dlatego mam propozycję. Jeśli wejdziesz w posiadanie np. nowej ładowarki bezprzewodowej i będziesz się chciał podzielić swoimi doświadczeniami z tym produktem, pisz śmiało. To będzie bardzo pomocne. Ale oszczędź nam tych pustych materiałów marketingowych. Obecnie, jak sam widzisz, Twoja działalność, choć zapewne czyniona w dobrej wierze, zaczyna być postrzegana jako namolna.

Jak to mawiają: Jeśli jedna osoba Ci mówi, że jesteś pijany, możesz to zignorować. Jeśli dwie, zastanów się, czy nie mają racji. Jeśli trzy - nie zastanawiaj się, tylko idź się prześpij.

Ja jestem trzeci.

• winmaciek lubi to

#1855 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 28 czerwca 2026 - 11:59

Zgadza się, takie posty się trafiają, że coś nowego się pojawia, ale OK, z takim podejściem to nie ma po co. Nie dziwi mnie, że forum kompletnie zdechło i głównie moderatorzy rozmawiają sami ze sobą, bo reszta stąd uciekła. Ja stąd uciekłem 9 lat temu i teraz wróciłem żeby zobaczyć jak sprawa wygląda. No dobra, bawcie się dalej sami ze sobą  :)

MacBook Air 13" 2025

#1856 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 28 czerwca 2026 - 12:09

Nie dziwi mnie, że forum kompletnie zdechło i głównie moderatorzy rozmawiają sami ze sobą, bo reszta stąd uciekła. Ja stąd uciekłem 9 lat temu i teraz wróciłem żeby zobaczyć jak sprawa wygląda. No dobra, bawcie się dalej sami ze sobą  :)

Sam nawet, niedawno, postawiłeś całkiem słuszną diagnozę przyczyn tego zjawiska:

Ogólnie fora wyzdychały, bo ta forma komunikacji jest już niemodna. Niedawno zamknęli forum dobreprogramy, a definitywny koniec będzie jak zamkną forum elektrody.

Ja Cię nie chcę zniechęcić do udziału w forum, wręcz przeciwnie, chcę Cię jedynie skłonić do refleksji nad jakością wpisów, którymi to miejsce wspólnie budujemy. Nie idź w ilość kosztem jakości. Jestem całkowicie przekonany, że masz potencjał, żeby tworzyć wartościowe wpisy i pomagać innym użytkownikom. Jeżeli tylko będziesz chciał.

• winmaciek lubi to

#1857 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 28 czerwca 2026 - 13:03

Po prostu newsami chciałem umarłe forum jeszcze rozbujać, ale coś to nie działa. Fora ogólnie w odwrocie, ale z tego co zauważyłem, to jak forum ma elegancki, czytelny i skalowalny szablon, to jeszcze może długo działać i ruch spory. Tutaj jest designerski dramat, bo mamy 2026, a nie 2014.

• Mikołaj Maciejko lubi to

MacBook Air 13" 2025

#1858 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 29 czerwca 2026 - 10:55

Zmiana silnika forum była w 2014 i właśnie sobie przypomniałem, że przed tą zmianą były newsy na forum. Bot kopiował je z portalu na forum i normalnie można było komentować newsy na forum. Pamiętam, że w dziale z newsami zawsze był bardzo duży ruch, jak nie największy na całym forum. Komentarze średnio co kilka minut, bo ludzi zawsze najbardziej interesowały newsy. Po zmianie silnika forum w 2014 newsów już na nim nie było i można było je komentować tylko na portalu. Skutek był taki, że forum zaczęło powoli umierać, bo nie było już co na nim pisać. Tematy z rozwiązywaniem problemów zawsze były tutaj drugorzędne, a nawet niemile widziane ze względu na dublowanie wątków z podobnymi problemami, czyli zamiast podczepić się pod istniejący temat, to zakładali nowe i to irytowało stałych użytkowników. Bardzo dobrze pamiętam jakie były dymy w dziale newsów, a przez ich brak ludzie zaczęli stopniowo odchodzić z forum i w końcu po kilku latach forum umarło.

MacBook Air 13" 2025

#1859 domowik

domowik
  • 155 postów

Napisano 29 czerwca 2026 - 14:29

Słyszałeś kiedyś o mediach (anty)społecznościowych? To one zabiły fora. Trochę ich działa jeszcze, ale to ułamek skali sprzed 20-25 lat, kiedy były u szczytu. Wczęsniej fora zjadły chaty portali horyzontalnych, a te jakieś grupy na ircu czy listy mailingowe. Tak jest i już. 

Możesz spamować forum nieciekawymi ciekawostkami i newsami trzeciej świeżości, ale ani to nie zwiększy ruchu, ani nowych użytkowników nie przyciągnie. 

#1860 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 29 czerwca 2026 - 15:00

Słyszałeś kiedyś o mediach (anty)społecznościowych? To one zabiły fora.

Pośrednio, ale to nie jest największy problem. Czy to Facebook, czy Discord, czy forum takie, jak to - to są wszystko tylko narzędzia. Mają swoje zalety i wady. Problem jest głębszy i niezwiązany z żadnym konkretnym narzędziem. Zmieniły się społeczne oczekiwania.

Dawniej, ludzie chętnie angażowali się w różne społeczności, dzielili się swoją wiedzą, pomagali innym w ich problemach. Niektórzy budowali na tym swoją markę. Dzisiaj szukają szybkich, doraźnych rozwiązań swoich problemów. Zakładają konto na forum, bo potrzebują jakiejś informacji. Jeżeli ją znajdą, to już ich tu się więcej nie zobaczy. Ludzi, którzy czują satysfakcję z tego, że uda im się czasem komuś pomóc jest niezwykle mało. Nie ma zapotrzebowania na takie społeczności, to się one nie tworzą. Niezależnie od narzędzia.

Żyjemy w kulturze brania, a nie dawania. Reszta jest wtórna.

#1861 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 29 czerwca 2026 - 15:51

Słyszałeś kiedyś o mediach (anty)społecznościowych? To one zabiły fora. Trochę ich działa jeszcze, ale to ułamek skali sprzed 20-25 lat, kiedy były u szczytu. Wczęsniej fora zjadły chaty portali horyzontalnych, a te jakieś grupy na ircu czy listy mailingowe. Tak jest i już. 

Możesz spamować forum nieciekawymi ciekawostkami i newsami trzeciej świeżości, ale ani to nie zwiększy ruchu, ani nowych użytkowników nie przyciągnie. 

Pimpek, żadne media społecznościowe, bo na tych zamkniętych grupach nic ciekawego nie ma, same bzdury. Na tym forum akurat wysokiego poziomu technicznego nigdy nie było, ale kiedyś modowałem softy do telefonów i były od tego specjalistyczne fora techniczne. Czasem telefony trzeba było rozkręcać i robić fizyczne obejście bootcore, a ludzie mieli z tego frajdę. Wtedy nie było translatora i z ruskim słownikiem w ręku tłumaczyło się instrukcje do modowania softu, bo akurat oni się w tym specjalizowali. Dzisiaj takie rzeczy nikogo nie interesują i tego typu fora wyzdychały dawno temu.

Nie zamierzam niczym spamować, po prostu dla testu dałem kilka newsów, bo w czasach największej popularności tego forum to właśnie newsy cieszyły się dużym zainteresowaniem. Jak widać dzisiaj już nie, a na forum od czasu do czasu popisze kilka osób i taki jest koniec tego forum.

MacBook Air 13" 2025

#1862 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 29 czerwca 2026 - 16:15

Pimpek

Daruj sobie takie odzywki. Nawet w tym wątku nie schodzimy poniżej pewnego poziomu.

#1863 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 29 czerwca 2026 - 16:55

Miał być nowy layout, ale chyba nie będzie. Administrator logował się w listopadzie zeszłego roku, czyli olał już to forum  :D

MacBook Air 13" 2025

#1864 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 675 postów

Napisano 29 czerwca 2026 - 16:58

Przy takim ruchu nikt go nie potrzebuje. Działa dobrze, zwłaszcza po zmianach w strukturze, które mamy dzięki Mikołajowi <3

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1865 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 29 czerwca 2026 - 17:07

Nie o to chodzi. Wcześniej się zastanawiał nad nowym layoutem forum, a fajnych szablonów trochę jest, ale tutaj forum jest połączone z portalem łącznie z kontami, więc trzeba robić całość. Widać się rozmyślił.

MacBook Air 13" 2025

#1866 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek
  • 830 postów
Napisano 30 czerwca 2026 - 12:05

https://myapple.pl/f...orem/?p=2322440

Temat został zamknięty z dopiskiem "Ten wątek jest nieaktywny od ponad 4 lat!".

Temat jest cały czas aktualny, bo w Apple TV nadal nie ma lektora. Co jak się pojawi lektor AI, bo to akurat jest możliwe, gdyż napisy u nich tworzy AI, więc lektor AI również może się pojawić? Trzeba wtedy zakładać nowy temat? Zawsze tutaj przestrzegali żeby nie zakładać nowych tematów, tylko pisać w już istniejących.

MacBook Air 13" 2025

#1867 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 403 postów
Napisano 30 czerwca 2026 - 13:19

Hej, ale nie pisałeś o lektorach AI, tylko jakieś mądrości o komunistach i niepiśmiennych chłopach. Zostaw archeologię archeologom. Odkopywanie 5-letniego wątku, tylko po to, żeby na siłę coś w nim dopisać niczemu nie służy i niebezpiecznie zbliża się do tego, co zwyczajowo określa się mianem trollowania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych