Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1840 odpowiedzi w tym temacie

#1351 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 lipca 2016 - 23:38

Właśnie takie podejście powoduje, że nie ma szans na TapaTalka, ale to już wybór w tym temacie Wasz.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#1352 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1 089 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 00:47

Haha. Problem adblocka dotyczy wszystkich. Tylko że inni problemu przez to z tapatalkiem nie maja. MyApple oczywiście mieć musi, a jakże. Ok. Jak juz pisałem wasz cyrk.

Użytkownik czesiekwiesiek edytował ten post 05 lipca 2016 - 00:48

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, ​AirPods 2, Apple Watch Series 3

#1353 tomasz

tomasz

• 10 981 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 10:40

Pewnie większość jest takich ale też nie ma nigdzie zapisane, że to forum jest tylko dla ludzi przewidujących dłuższą z nim przygodę.

Jak już pisałem skoro "góra" uważa, że jest super i tak to ma wyglądać to nie pozostaje nic innego jak zaakceptować lub nie wchodzić. Szkoda czasu na dyskusje, w których ktoś ma jasno określony punkt widzenia i nie przewiduje jakichkolwiek zmian.

Nie bronimy wchodzić komuś tylko na jeden raz. Każdy ma prawo założyć konto i zadać pytanie. Ale w zamian za to wymagamy aby nowy użytkownik zaznajomił się z regulaminem i przyłożył się chwilkę do odnalezienia odpowiedniego działu dla swojego problemu. A najlepiej gdyby najpierw użył wyszukiwarki aby sprawdzić czy jego problem już nie został na forum rozwiązany.

Ja wiem, że jest to ciężkie w czasach w których króluje Facebook ze swoim brakiem wyszukiwania co wręcz zmusza użytkowników do zakładania codziennie nowych postów ale my nastawiamy się na budowaniu skarbnicy wiedzy a nie śmietnika nastawionego na zyski i lajki. Dla nas liczy się jakość a nie ilość co ma przede wszystkim ułatwić życie tym, którzy później będą szukać pomocy.

Cyli w warzywniaku jeśli ziemniaki idą gorzej niż pomidory to zlikwidujemy ziemniaki? To dlaczego forum jeszcze istnieje mi powiedz? Zlikwidować. Jeśli produkuje okna to muszę tez produkować i drzwi balkonowe, plus tez najlepiej rolety aby klient w jednym miejscu kupił wszystko ze stolarki okiennej. A nie ze rolety sie mniej sprzedają to je zlikwiduje. A jeśli te 3 tytuły które przytaczasz są ze sobą mocno powiązane to oczywiście z jednego bym dopłacał do drugiego bo są całością i sie dopełniają.

Forum powstało aby społeczność Applowa w Polsce miała swoje miejsce do kontaktu, wymiany doświadczeń, wzajemnej pomocy. Forum nigdy na siebie nie zarabiało (chociaż mogłoby gdyby użytkownicy nie blokowali reklam) ale utrzymujemy je i utrzymywać będziemy tak długo jak długo będziecie go potrzebować. To pasja i hobby a nie biznes.

Blokuje reklamy i blokował będę, dopuki podejscie do użytkownika się nie zmieni, poziom forum w dalszym ciągu bedzie sie utrzymywal na poziomie "pudelka" nie czuje potrzeby współfinansowania "myapple" Płaci się tylko za te usługi, ktore są warte tego aby za nie płacić. To ja decyduje, co jest warte mojego wsparcia, czy to w postaci dotacji czy też dodania adresu strony do "bialej listy" wtyczki blokującej.

Zasady są proste, wchodzisz do sklepu i widzisz ceny. Jeśli ceny Ci nie odpowiadają to wychodzisz. U nas ceną jest oglądanie reklam - blokując je korzystasz z towaru nie płacąc za niego (zastanów się teraz w jaki sposób nazwałbyś klienta, który skorzystał z Twoich usług i za nie nie zapłacił a do tego chodził po mieście i krzyczał na głos jaki jest cwany)

Praktycznie każde forum, które znam ma moderatorów-hobbystów i myślę, że i tutaj znalazło by się chętnych do pomocy - za darmo, gdyby zrobić jakiś nabór. Wcale nie trzeba tworzyć etatu.

Szukaliśmy... wielu moderatorów właśnie w ten sposób dołączyła do naszej ekipy... niestety ostatnie nabory skończyły się brakiem chętnych ale spróbujmy jeszcze raz :)

Pewnie że nie trzeba, aczkolwiek etat ma parę plusów:

+ osoba na etacie ma normalny stosunek do użytkowników (nie obraża, musi znosić słowa uzasadnionej krytyki itp),

+ ma dodatkowy dochód,

+ stała praca

Przykład forum gdzie moderatorzy są na etacie? Cisco Support Forum. A to i tak tylko jedno; mytślę, że znalazłyby się inne.......

Chcesz porównywać Cisco do MyApple?

Spójrz na wartość Cisco... gwarantuję Ci, że kiedy MyApple osiągnie 0,1% wartości Cisco to każdy moderator na forum będzie zarabiał 10tys zł pensji podstawowej + premie :-)

Haha. Problem adblocka dotyczy wszystkich. Tylko że inni problemu przez to z tapatalkiem nie maja. MyApple oczywiście mieć musi, a jakże. Ok. Jak juz pisałem wasz cyrk.

Jest jeszcze inny problem z Tapatalkiem. Nasze forum technicznie jest podpięte jako moduł do silnika strony głównej (między innymi po to abyście mogli się logować jednym kontem na obu stronach) w związku z tym silnik forum jest MOCNO zmodyfikowany co praktycznie wyklucza jego kompatybilność z Tapatalkiem.

• OleYek lubi to

#1354 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 10:52

Ja juz bym wolal sie 2x logowac...

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#1355 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 11:04

Teraz to po ptokach.

Moje programy:
iOS => Project Planner | Project Planner HD | Sub Edit HD | Snooker Scoreboard Pro | Expedition Planner | Subtitles Player
OSX => Project Planner OSX | Project Planner Viewer | Sub Edit | Mapper | Site Monitor

tvOS => Subtitles Player

Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie..

#1356 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 05 lipca 2016 - 11:32

Abstrahując od kwestii moderatorów - czy nie wydaje Wam się, że struktura forum jest trochę archaiczna? Chodzi mi o działy: spójrzcie np. na dział Lokalizacje - większość tematów tam jest nieaktywna od x lat. Subfora chyba też nie bardzo się sprawdzają. Mamy na forum dział DTP - rozumiem, że kiedyś komputery mac to była domena osób właśnie zajmujących się dtp, ale dziś tak już nie jest, os x to system "pod strzechy" i czy nie byłoby lepiej połączyć dział DTP z działem Grafika? Oba są dziś bliźniacze - w obu często lądują zamiennie tematy o pakiet Adobe. Pamiętajcie, że im prościej tym lepiej, warto też pamiętać o sposobie "remove to improve" - http://i.imgur.com/WntrM6p.gif - myślę, że to pasuje szczególnie do tematów związanych z Apple. W końcu to prosty i intuicyjny interfejs użytkownika wyróżnia te urządzenia wśród konkurencji. Idąc dalej: czy dział App Store potrzebuje 6 subforów? Czy nie lepiej byłoby zrobić jeden dział forum "Aplikacje" i podzielić go na 2 subfora: App Store i Cydia - wtedy w "appstore" można by umieścić przyklejony post pt "Nawigacje" i wrzucić tam zbiór najpopularniejszych aplikacji darmowych i płatnych. Myślę, że działy Spotkania i Imprezy (w którym rzadko coś się dzieje), Offtopic i Think Different można by połączyć w jeden. Jestem na forum od 6 lat, dla niektórych to może niedługo, ale nie pamiętam żadnej zmiany w strukturze forum odkąd tutaj jestem i wydaje mi się, że to może być jeden z czynników, przez które tak wiele postów ląduje w złych działach - tych działów jest po prostu zbyt wiele. Przemyślcie to ;)

#1357 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 11:48

Grafikę i DTP można IMHO połączyć, faktycznie, jednakże co do AppStore to tylko częściowo się zgodzę. Nawigacje można połączyć z Aplikacjami i iBooks też ale rozdział na gry i aplikacje bym zostawił, natomiast kody i katalog polskich aplikacji zrobiłbym w formie przyklejonych wątków.

#1358 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 05 lipca 2016 - 11:56

To były tylko luźne pomysły, które przyszły mi do głowy w trakcie pisania posta - nie mówię, że należy je wykorzystać w takiej formie, ale warto nad tym usiąść i się zastanowić. Poniżej przykładowy mockup forum odchudzonego o prawie 20 działów ;)

myapple.jpg

• 528eae9968 lubi to

#1359 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1 089 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 12:03

Dzięki Tomasz. Szkoda, że wcześniej sie nie odzywałeś, dużo sie wyjaśniło, przynajmniej mi. Z kolega moderatorem niestety rozmowa była jak ze ściana. Dzięki jeszcze raz Tomek.

Użytkownik czesiekwiesiek edytował ten post 05 lipca 2016 - 12:03

#1360 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 12:28

Dzięki Tomasz. Szkoda, że wcześniej sie nie odzywałeś, dużo sie wyjaśniło, przynajmniej mi. Z kolega moderatorem niestety rozmowa była jak ze ściana. Dzięki jeszcze raz Tomek.

Ciekawe, Tomasz napisał dokładnie to co ja pisałem, ale mnie się atakowało za pisanie tego samego a Tomkowi się dziękuje... zaiste cuda się dzieją... ;-)

#1361 leyt

leyt
  • 71 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 12:39

..........Zasady są proste, wchodzisz do sklepu i widzisz ceny. Jeśli ceny Ci nie odpowiadają to wychodzisz. U nas ceną jest oglądanie reklam - blokując je korzystasz z towaru nie płacąc za niego (zastanów się teraz w jaki sposób nazwałbyś klienta, który skorzystał z Twoich usług i za nie nie zapłacił a do tego chodził po mieście i krzyczał na głos jaki jest cwany..........

@tomasz w czasach kiedy bylem piękny, młody i miałem dużo wolnego czasu, wraz z kolegami pisaliśmy oprogramowanie z którego korzystała duża cześć Polaków i nie miałem z tym żadnego problemu ze robimy to za darmo i nie oczekujemy żadnej gratyfikacji. Takie było w tamtych czasach moje hobby, tak spędzałem swój wolny czas i sprawiało mi to duża frajdę.

Wracając do Twojego przykładu, do wielu sklepów wchodzę, porozglądam się i jeśli nie widzę niczego, czego bym już wcześniej w innych sklepach nie widział, wychodzę. Nikt, jak na razie, nie zwrócił mi uwagi ze skoro odwiedzam sklep kolejny raz, musze tym razem cos kupić.

Fora internetowe w większości tworzą pasjonaci, którzy nie wyceniają swojego wolnego czasu. Pasja jak każde hobby jest kosztowne i nikt nie neguje ze trzeba do hobby dopłacać, ale bzdura jest ze fora nie zarabiają na siebie. Sam jestem adminem i starcza nam na pokrycie kosztów utrzymania oraz na zorganizowanie dwa razy do roku spotkania. Nie zarabiamy na tyle aby zatrudnić kogoś na etat, ale tez nie mamy takiej potrzeby.

Pamiętam stara ekipę „Myapple” to byli prawdziwi pasjonaci, czego o obecnej ekipie nie można powiedzieć! Problemem obecnej grupy administracyjnej, moim zdaniem jest krótkowzroczność, chamstwo, cenzura, brak pomysłu ma prowadzenie forum. Mamy za to postawę roszczeniowa do wszystkich, obrażanie użytkowników, grubiaństwo, pomówienia i przeświadczenie admina o swojej nieomylności oraz błogostan. Z czego ten błogostan wynika, nie mam pojęcia i jestem pełen podziwu. Osobiście czułbym się zażenowany tym ze tylu użytkowników ma tyle do powiedzenia na temat prowadzenia forum.

Wiadome jest, ze na każdym forum trafi się od czasu do czasu jakiś „krzykacz” zważ jednak proszę, ze na forum zaczynają się wypowiadać tez osoby które sa dużej na forum niż oleyek i to powinno rodzic pewne podejrzenia ze chyba cos jest nie tak.

Bardzo chętnie odblokuje reklamy, jestem tez w stanie wspomóc forum mała dotacja, ale tylko w wypadku kiedy będę mógł się czegoś nowego dowiedzieć a nie przedruki z innych stron o Apple, kiedy będzie merytoryczna pomoc ze strony administracji a nie kasowanie niewygodnych postów. Kiedy nastawienie i kultura admina się zmieni na poziom wymagany od administratora. Kiedy niektórzy moderatorzy będą pełnili role moderatora a nie będą się ograniczać do leniwego kasowania postow. Jak na razie, wszystkie „Newsy” to zlepek informacji z innych for internetowych oraz stron o tematyce Apple, rozwiązania interesujących mnie problemów znalazłem na innym forum. Jednym słowem, kolejny raz odgrzewany kotlet!

Czemu zaglądam na Myapple ? Do łez doprowadza mnie admin który zwraca użytkownikom uwagę o poprawnej pisowni samemu popełniając podstawowe błędy ortograficzne i interpunkcyjne. Poprawia mi humor Miłościwie nam panujący oleyek który nie umie poprawnie cytować postów. W osłupienie doprowadzają mnie teksty oleyka zwracającego się do kobiety „oczojebnym” Dobrze się bawie
  • 528eae9968 i Sebosz lubią to

#1362 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 12:42

Ja mam inny problem zawsze jak wchodzę na ipadzie to ciągle wyskakuje mi baner żeby pobrać tę śmieszną apke z app store i mnie tam przekierowuje . Zrozumcie że nie każdy chce czytać te głupoty przepisywane z innych anglojęzycznych stron jeszcze często z błędami.

#1363 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 14:11

Wracając do Twojego przykładu, do wielu sklepów wchodzę, porozglądam się i jeśli nie widzę niczego, czego bym już wcześniej w innych sklepach nie widział, wychodzę. Nikt, jak na razie, nie zwrócił mi uwagi ze skoro odwiedzam sklep kolejny raz, musze tym razem cos kupić.

A w sklepach które odwiedzasz i w nich nie kupujesz, też krzyczysz na sprzedawców, że źle powiesili sukienkę, bo na dziale męskim zamiast na damskim? Wpadasz też i mówisz, że mają zmienić ekspedientkę, bo krzywo na Ciebie (albo na innego klienta) spojrzała? A tu tak robisz...

Fora internetowe w większości tworzą pasjonaci, którzy nie wyceniają swojego wolnego czasu. Pasja jak każde hobby jest kosztowne i nikt nie neguje ze trzeba do hobby dopłacać, ale bzdura jest ze fora nie zarabiają na siebie. Sam jestem adminem i starcza nam na pokrycie kosztów utrzymania oraz na zorganizowanie dwa razy do roku spotkania. Nie zarabiamy na tyle aby zatrudnić kogoś na etat, ale tez nie mamy takiej potrzeby.

A jakie masz koszty? 123zł za domenę i 300zł rocznie za hosting? To wyobraź sobie, że sam IPB kosztuje kilkaset dol. rocznie, do tego tego serwery, redaktorzy, programista, 3x targi w roku, to niektórych to nie jest już do końca hobby... a na koszty trzeba patrzeć na całokształt... Oczywiście można przerzucić wszystko na darmowe skrypty i taniutki hosting i zająć się sprzedażą marchewki na targu...

Osobiście czułbym się zażenowany tym ze tylu użytkowników ma tyle do powiedzenia na temat prowadzenia forum.

Czyli ilu? Poniżej 10ciu. W starciu ilością użytkowników na forum to faktycznie oszałamiająca liczba, z czego Ty i 4 inne osoby tylko w kółko robią jedno. Atakują mnie personalnie i jak już napisałem wszyscy ci atakujący, mają albo ostrzeżenia, albo ich wątek wylądował w koszu, albo jak Ty mają kilkanaście postów i poza tym jednym wątkiem nie udzielili się na forum w żaden sposób. Reszta pisze z sensem o faktycznych zmianach i nikogo nie atakuje. Jak widać można.

Wiadome jest, ze na każdym forum trafi się od czasu do czasu jakiś „krzykacz” zważ jednak proszę, ze na forum zaczynają się wypowiadać tez osoby które sa dużej na forum niż oleyek i to powinno rodzic pewne podejrzenia ze chyba cos jest nie tak.

Czy to, że ktoś jest dłużej na forum zarejestrowany automatycznie daje +100 do posiadania racji?

Czemu zaglądam na Myapple ? Do łez doprowadza mnie admin który zwraca użytkownikom uwagę o poprawnej pisowni samemu popełniając podstawowe błędy ortograficzne i interpunkcyjne. Poprawia mi humor Miłościwie nam panujący oleyek który nie umie poprawnie cytować postów. W osłupienie doprowadzają mnie teksty oleyka zwracającego się do kobiety „oczojebnym” Dobrze się bawie

Ktoś tu mówił o arogancji... aha i przed atakowaniem pisowni u kogoś, sprawdź swoje wypociny w Wordzie na przykład, żeby nie wyjść na hipokrytę...

#1364 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 14:27

Czy w takim razie mi się wydaje że serwis jest dotowany z forum ?

#1365 tomasz

tomasz

• 10 981 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 14:37

Abstrahując od kwestii moderatorów - czy nie wydaje Wam się, że struktura forum jest trochę archaiczna? Chodzi mi o działy: spójrzcie np. na dział Lokalizacje - większość tematów tam jest nieaktywna od x lat. Subfora chyba też nie bardzo się sprawdzają. Mamy na forum dział DTP - rozumiem, że kiedyś komputery mac to była domena osób właśnie zajmujących się dtp, ale dziś tak już nie jest, os x to system "pod strzechy" i czy nie byłoby lepiej połączyć dział DTP z działem Grafika? Oba są dziś bliźniacze - w obu często lądują zamiennie tematy o pakiet Adobe. Pamiętajcie, że im prościej tym lepiej, warto też pamiętać o sposobie "remove to improve" - http://i.imgur.com/WntrM6p.gif - myślę, że to pasuje szczególnie do tematów związanych z Apple. W końcu to prosty i intuicyjny interfejs użytkownika wyróżnia te urządzenia wśród konkurencji. Idąc dalej: czy dział App Store potrzebuje 6 subforów? Czy nie lepiej byłoby zrobić jeden dział forum "Aplikacje" i podzielić go na 2 subfora: App Store i Cydia - wtedy w "appstore" można by umieścić przyklejony post pt "Nawigacje" i wrzucić tam zbiór najpopularniejszych aplikacji darmowych i płatnych. Myślę, że działy Spotkania i Imprezy (w którym rzadko coś się dzieje), Offtopic i Think Different można by połączyć w jeden. Jestem na forum od 6 lat, dla niektórych to może niedługo, ale nie pamiętam żadnej zmiany w strukturze forum odkąd tutaj jestem i wydaje mi się, że to może być jeden z czynników, przez które tak wiele postów ląduje w złych działach - tych działów jest po prostu zbyt wiele. Przemyślcie to ;)

Odświeżenie struktury to dobry pomysł... przysiądziemy nad tym i postaramy się połączyć to co się da. Do tej pory struktura się raczej zmieniała w odwrotną stronę (dochodziły nowe działy).

Myślę, że otworzymy osobny wątek do tego celu... tak abyście i Wy mogli wziąć udział w restrukturyzacji :)

Pamiętam stara ekipę „Myapple” to byli prawdziwi pasjonaci, czego o obecnej ekipie nie można powiedzieć! Problemem obecnej grupy administracyjnej, moim zdaniem jest krótkowzroczność, chamstwo, cenzura, brak pomysłu ma prowadzenie forum. Mamy za to postawę roszczeniowa do wszystkich, obrażanie użytkowników, grubiaństwo, pomówienia i przeświadczenie admina o swojej nieomylności oraz błogostan. Z czego ten błogostan wynika, nie mam pojęcia i jestem pełen podziwu. Osobiście czułbym się zażenowany tym ze tylu użytkowników ma tyle do powiedzenia na temat prowadzenia forum.

Bardzo chętnie odblokuje reklamy, jestem tez w stanie wspomóc forum mała dotacja, ale tylko w wypadku kiedy będę mógł się czegoś nowego dowiedzieć a nie przedruki z innych stron o Apple, kiedy będzie merytoryczna pomoc ze strony administracji a nie kasowanie niewygodnych postów. Kiedy nastawienie i kultura admina się zmieni na poziom wymagany od administratora. Kiedy niektórzy moderatorzy będą pełnili role moderatora a nie będą się ograniczać do leniwego kasowania postow. Jak na razie, wszystkie „Newsy” to zlepek informacji z innych for internetowych oraz stron o tematyce Apple, rozwiązania interesujących mnie problemów znalazłem na innym forum. Jednym słowem, kolejny raz odgrzewany kotlet!

Na MyApple nic nie sprzedajemy. Samo wejście na forum powoduje skorzystanie z naszej oferty (udostępniamy "bezpłatnie" możliwość czytania, zdobywania wiedzy, pytania, itd). Nie porównuj proszę tego do wejścia do sklepu i pooglądania sobie towarów. U nas towarem są właśnie treści, które przeglądasz nie dając nic w zamian. Jeżeli nie czujesz tego i Twoje sumienie pozwala Ci postępować w ten sposób to dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu. Ja gdybym tak robił to po prostu bym się wstydził i na pewno nie chwaliłbym się tym. Ale jesteśmy z tym pogodzeni, że duża część użytkowników tak robi - nie mamy o to pretensji i nie blokujemy dostępu do strony osobom z AdBlockiem (da się to zrobić) - jesteśmy wyrozumiali - w związku z tym również prosimy o wyrozumiałość dlaczego na forum jest tak jak jest - jeśli widzimy w statystykach, że 85-90% użytkowników korzysta z AdBlocka to ręce opadają i kółko się zamyka.

Ja mam inny problem zawsze jak wchodzę na ipadzie to ciągle wyskakuje mi baner żeby pobrać tę śmieszną apke z app store i mnie tam przekierowuje . Zrozumcie że nie każdy chce czytać te głupoty przepisywane z innych anglojęzycznych stron jeszcze często z błędami.

Jaki baner? Zrób proszę zrzut ekranu i mi prześlij np. na maila code (na) myapple (kropka) pl

Czy w takim razie mi się wydaje że serwis jest dotowany z forum ?

Forum samo w sobie przynosi straty. Strona główna zarabia i utrzymuje cały projekt przy życiu.

Ja osobiście (jestem właścicielem MyApple) utrzymuję się z zupełnie innego biznesu całkowicie nie związanego z MyApple.

#1366 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 14:38

Forum samo w sobie przynosi straty. Strona główna zarabia i utrzymuje cały projekt przy życiu.

Ja osobiście (jestem właścicielem MyApple) utrzymuję się z zupełnie innego biznesu całkowicie nie związanego z MyApple.

Czyli opłaty za te wszyskie plakietki włącznie z plakietką serwis nie wystarczają na pokrycie kosztów związanych z forum?

#1367 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 05 lipca 2016 - 14:39

Nie bronimy wchodzić komuś tylko na jeden raz. Każdy ma prawo założyć konto i zadać pytanie. Ale w zamian za to wymagamy aby nowy użytkownik zaznajomił się z regulaminem i przyłożył się chwilkę do odnalezienia odpowiedniego działu dla swojego problemu. A najlepiej gdyby najpierw użył wyszukiwarki aby sprawdzić czy jego problem już nie został na forum rozwiązany.

Ja wiem, że jest to ciężkie w czasach w których króluje Facebook ze swoim brakiem wyszukiwania co wręcz zmusza użytkowników do zakładania codziennie nowych postów ale my nastawiamy się na budowaniu skarbnicy wiedzy a nie śmietnika nastawionego na zyski i lajki. Dla nas liczy się jakość a nie ilość co ma przede wszystkim ułatwić życie tym, którzy później będą szukać pomocy.

Szkoda tylko że z tą jakością i skarbnicą wiedzy jest coraz gorzej. Jeszcze rozumiem że to nie forum dla hackintoshów, ale dlaczego zamiast bazy wiedzy na temat systemów w wersji beta moderatorzy robią zbiorcze śmietnikowe działy? 

Albo dlaczego bazy wiedzy na temat maków PPC nie można znaleźć na takim forum jak MyApple a odpowiedniego działu trzeba szukać na innych forach? 

Forum powstało aby społeczność Applowa w Polsce miała swoje miejsce do kontaktu, wymiany doświadczeń, wzajemnej pomocy. Forum nigdy na siebie nie zarabiało (chociaż mogłoby gdyby użytkownicy nie blokowali reklam) ale utrzymujemy je i utrzymywać będziemy tak długo jak długo będziecie go potrzebować. To pasja i hobby a nie biznes.

Kiedyś tak było, obecnie zamiast pomocy można się narazić na kilka nieprzyjemnych słów od moderatora. Kiedyś dostałem bana za brak etykiety "deweloper" albo komuś pomogłem a temat i tak wylądował w koszu. 

Co do utrzymania forum, chętnie kupiłbym fajną naklejkę z waszym logo na macbooka bo naklejam mu różne od jakiegoś czasu. 

OleYek, dnia 05 Lip 2016 - 13:28, napisał:
Ciekawe, Tomasz napisał dokładnie to co ja pisałem, ale mnie się atakowało za pisanie tego samego a Tomkowi się dziękuje... zaiste cuda się dzieją... ;-)

Bierz przykład od Tomasza i naucz się pisać w pozytywny i serdeczny sposób bo zdarza Ci się pluć jadem a nie pisać, nawet Cię cytowałem ;-)

Użytkownik rybak-17 edytował ten post 05 lipca 2016 - 14:46

• Sebosz i czesiekwiesiek lubią to

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#1368 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 14:52

Szkoda tylko że z tą jakością i skarbnicą wiedzy jest coraz gorzej. Jeszcze rozumiem że to nie forum dla hackintoshów, ale dlaczego zamiast bazy wiedzy na temat systemów w wersji beta moderatorzy robią zbiorcze śmietnikowe działy?

Ale śmietnik robią użytkownicy, kiedy my sprzątamy jest afera. Sam miałeś przykład jak szybko w wątku stworzonym na Twoją prośbę zrobiłeś OT na połowę wątku. Teraz zamień to na całe forum i zgadnij, dlaczego wątki lądują w koszu. Właśnie po to, żeby był mniejszy śmietnik, ale z jednej strony chcecie porządek a z drugiej nie chcecie żeby sprzątać.

Albo dlaczego bazy wiedzy na temat maków PPC nie można znaleźć na takim forum jak MyApple a odpowiedniego działu trzeba szukać na innych forach?

Ale ktoś musi taką bazę stworzyć. Tworzenie pustego działu bez treści nie ma sensu. Wiele razy były pytania roszczeniowe czemu nie ma faq, czemu nie ma tego czy tamtego. Nie ma, bo nikt nie stworzył. Było wiele chęci ze strony użytkowników ale nikt nigdy nie pociągnął później tematu.

Kiedyś tak było, obecnie zamiast pomocy można się narazić na kilka nieprzyjemnych słów od moderatora. Kiedyś dostałem bana za brak etykiety "deweloper" albo komuś pomogłem a temat i tak wylądował w koszu.

Jak po raz kolejny pytasz o baterię, simlock, downgrade, jb to nawet na bana... Za brak developera nie można było nigdy dostać bana, jednakże jak już Ci tłumaczyłem, łapałeś się na autobany za ilość punktów w których jesteś rekordzistą. :)

#1369 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 05 lipca 2016 - 15:00

Ale śmietnik robią użytkownicy, kiedy my sprzątamy jest afera. Sam miałeś przykład jak szybko w wątku stworzonym na Twoją prośbę zrobiłeś OT na połowę wątku. Teraz zamień to na całe forum i zgadnij, dlaczego wątki lądują w koszu. Właśnie po to, żeby był mniejszy śmietnik, ale z jednej strony chcecie porządek a z drugiej nie chcecie żeby sprzątać.

Robisz śmietnik żeby był mniejszy śmietnik. Gdzie tu logika? 

Ale ktoś musi taką bazę stworzyć. Tworzenie pustego działu bez treści nie ma sensu. Wiele razy były pytania roszczeniowe czemu nie ma faq, czemu nie ma tego czy tamtego. Nie ma, bo nikt nie stworzył. Było wiele chęci ze strony użytkowników ale nikt nigdy nie pociągnął później tematu.

Na początek wystarczy przerzucić wszystkie stare działy mające w nazwie ibook, powerbook, powermac, g3, g4, g5 itp. Można stworzyć faq co działa a co nie dla początkujących. 

Dostałem bana za brak etykiety dewelopera bo pisałem na forum o becie OS X.

Użytkownik rybak-17 edytował ten post 05 lipca 2016 - 15:00

#1370 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 15:24

Robisz śmietnik żeby był mniejszy śmietnik. Gdzie tu logika?

Ale o jakim śmietniku mówisz? O Koszu? Przecież tam się nie szuka...

Na początek wystarczy przerzucić wszystkie stare działy mające w nazwie ibook, powerbook, powermac, g3, g4, g5 itp. Można stworzyć faq co działa a co nie dla początkujących.

Nad tym można pomyśleć, a jesteś chętny do zrobienia FAQ? Bo pisałem, że napisać można wszystko, ale nie ma komu...

Ale to chyba z 5 lat temu, bo w ostatnich latach w logach nie ma nic na ten temat.

#1371 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 05 lipca 2016 - 15:32

Ale o jakim śmietniku mówisz? O Koszu? Przecież tam się nie szuka...

O zrobieniu z całego działu jednego tematu o wszystkim i dziwienia się że wątek nie jest spójny. 

Nad tym można pomyśleć, a jesteś chętny do zrobienia FAQ? Bo pisałem, że napisać można wszystko, ale nie ma komu...

Moge nad tym posiedzieć ale ktoś musi sprawdzić. 

Ale to chyba z 5 lat temu, bo w ostatnich latach w logach nie ma nic na ten temat.

Używam bet od Liona a ban został cofnięty przez właściciela forum. 

#1372 leyt

leyt
  • 71 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 15:38

@Oleyek

Dziekuje ci,co dzień utwierdzasz mnie w przekonaniu ze zabawny z ciebie człowiek. Może już czas obudzić się z letargu u uświadomić sobie ze są większe fora od Waszego, młodzież bez problemu posługuje się obcymi językami i nie maja problemu aby poszukać informacji na zagranicznych forach. Widząc osobę z kilkoma postami na Waszym forum traktujesz taka osobę jak osobę dopiero rozpoczynająca swoja przygodę z internetem, Blad!!! Opinia osoby która jest dłużej na forum niż ty tez nie jest dla ciebie wiążąca, czyli nikt nie jest na tyle wiarygodny abyś mógł wsiąść pod uwagę zastrzeżenia danej osoby? Taka postawa jak twoja, ma swoja fachowa nazwę, może warto skonsultować to ze specjalista.

A jakie masz koszty? 123zł za domenę i 300zł rocznie za hosting? To wyobraź sobie, że sam IPB kosztuje kilkaset dol. rocznie, do tego tego serwery, redaktorzy, programista, 3x targi w roku, to niektórych to nie jest już do końca hobby... a na koszty trzeba patrzeć na całokształt... Oczywiście można przeżucić wszystko na darmowe skrypty i taniutki hosting i zająć się sprzedażą marchewki na targu...

@oleyek Dla ciebie, choć nie wierze, ze da ci to coś do myslenia, NIE tobie !!!

jGyTtUs.jpg

Programista???? Hahaha...... nawet słownik w autokorekcie macie niezaktualizowany !!!

............Na MyApple nic nie sprzedajemy. Samo wejście na forum powoduje skorzystanie z naszej oferty (udostępniamy "bezpłatnie" możliwość czytania, zdobywania wiedzy, pytania, itd). Nie porównuj proszę tego do wejścia do sklepu i pooglądania sobie towarów. U nas towarem są właśnie treści, które przeglądasz nie dając nic w zamian. Jeżeli nie czujesz tego i Twoje sumienie pozwala Ci postępować w ten sposób to dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu. Ja gdybym tak robił to po prostu bym się wstydził i na pewno nie chwaliłbym się tym. Ale jesteśmy z tym pogodzeni, że duża część użytkowników tak robi - nie mamy o to pretensji i nie blokujemy dostępu do strony osobom z AdBlockiem (da się to zrobić) - jesteśmy wyrozumiali - w związku z tym również prosimy o wyrozumiałość dlaczego na forum jest tak jak jest - jeśli widzimy w statystykach, że 85-90% użytkowników korzysta z AdBlocka to ręce opadają i kółko się zamyka.........

@Tomasz jeśli przeglądam i czytam interesujące mnie "Newsy" na innych portalach oraz stronach o tematyce apple, te same "Newsy" z opóźnieniem pojawiają się na „myapple” które zawierają czasami troszkę pokręcona i bledną w logikę w tłumaczeniu, to tez konsumuje Wasza treść ??? Czyli jeśli ja Was okradam blokując reklamy, to jak nazwać Wasze przedruki i tłumaczenia z innych stron, komu Wy płacicie i ile ??? Tak możemy się spierać do końca świata i nawet jeden dzień dłużej, ale to do niczego nie doprowadzi. Tak jak już wcześniej pisałem bardzo chętnie odblokuje reklamy, dołożę się do forum, pod warunkiem wrażenia ze moje pieniądze zostały pożytecznie wydane. Wszelkie nowości Waszego autorstwa mogę policzyć na palcach jednej ręki, reszta to przedruki, niestety
nic czego bym wcześniej nie czytał na innych stronach i portalach.

#1373 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1 089 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 16:10

Bierz przykład od Tomasza i naucz się pisać w pozytywny i serdeczny sposób bo zdarza Ci się pluć jadem a nie pisać, nawet Cię cytowałem ;-)

Dokładnie to to. OleYek. 

• 528eae9968 i Sebosz lubią to

#1374 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 16:24

Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.

Dostałeś X punktowanych ostrzeżeń za pisanie o becie bez plakietki. Pamiętam, bo sam je dawałem - ja uparcie prosiłem/ostrzegałem, Ty swoje. Suma punktów dała autobana. Nigdy nie założyłem Ci go ręcznie, bo w sumie po co, skoro wiedziałem, że Twoja idiotyczna zabawa w kotka i myszkę i tak skończy się banem, bo w przeciwieństwie do Ciebie wiem, jak działa silnik forum.

Btw. @leyt: może posiedź trochę tutaj i poznaj specyfikę forum, a nie grasz wielkiego znawcę, bo byłeś na innych forach, a tutaj siedzisz od niecałych dwóch misięiecy i już "wiesz"?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1375 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 lipca 2016 - 16:37

@Oleyek
ci, ciebie, ty, twoja, ciebie, ci, tobie

Próbowałeś mnie obrazić? Te prostackie zachowania świadczą tylko o Tobie. Właśnie o tym mówiłem, troll, bez szacunku do drugiej osoby, bywam złośliwy i to mocno, ale chociaż mam szacunek. I Ty śmiesz kogoś pouczać. Żałosne.

może warto skonsultować to ze specjalista.

Zacznij od siebie.

Dokładnie to to. OleYek. 

Tylko wiesz... Tomasz wpada na forum raz na pół roku. Jak wyjadę na pół roku na wakacje od forum też wrócę w dobrym humorze, który szybko mi popsują takie żałosne próby obrażania kogoś jak leyt tu uskutecznia. Tudzież 10 post z pytaniem o baterię. Szkoda, że nikt nie próbuje nawet zrozumieć istoty problemu, tylko bo kasują to źli...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych