Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1840 odpowiedzi w tym temacie

#301 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 27 marca 2012 - 16:26

Planujecie jakiś dział z softem dla niewspieranych urządzeń?

Masz na myśli Hackintoshe?

#302 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 27 marca 2012 - 16:52

Kiedy wreszcie naprawicie te durne komentarze!? Aby je przeczytać muszę się po prostu wylogowywać.

#303 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 postów
  • SkądKalisz

Napisano 27 marca 2012 - 17:39

Aby je czytać wchodzisz w forum i wiadomosci

#304 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 marca 2012 - 18:19

Maciek, swoją drogą typowa odpowiedź programisty: u mnie wszystko działa ;)

hmm, no nie wiem, przeszedłem przez każdą aktualizację, przy każdej nasadziłem trochę postów, nigdy nic mi nie ucinało, ani nic się innego nie działo. Nie wiem też czy było coś na rzeczy czy nie, ale jak dla mnie nie jest to wina przeglądarki. KROPKA KONIEC, a może mam inną, lepszejszą? hehe. Nie, nic z tych rzeczy, mam dokładnie taką samą. Może jakieś pluginy sriny, problem z dns-ami etc, pojęcia nie mam.

#305 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 27 marca 2012 - 18:22

Możliwe. Nie neguję tego, tylko się uśmiechnąłem, ze odpowiadasz jak typowy programista. Masz to we krwi :D

#306 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 marca 2012 - 18:23

hehe, być może :)

#307 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 01 kwietnia 2012 - 22:01

Masz na myśli Hackintoshe?

Mam na myśli maki z procesorami PowerPC i Motorola. ;-)

---------- Wpis dodano o 23:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:56 ----------

Mam na myśli maki z procesorami PowerPC i motorola.

--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

Przydał by się zakaz pisania postów bez wstawionych grafik zgodnych z tematem w:

http://myapple.pl/th...ojego-maca.html
http://myapple.pl/th...oje-biurko.html

Nie trzeba czyścić tematu po prostu od teraz niech będzie porządek. Jak ktoś ma pytanie typu "Co to za stojaczek?" "Można tapetkę?" niech użyje PW i nie robi syfu" :D

Czy tematu gdzie jest wstawione zdjęcie pod zdjęciem nie będzie się milej przeglądać?

#308 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 kwietnia 2012 - 20:53

Przydał by się zakaz pisania postów bez wstawionych grafik zgodnych z tematem w:

http://myapple.pl/th...ojego-maca.html
http://myapple.pl/th...oje-biurko.html

Wystarczy rozgraniczyć komentarze do zdjęć (które uważam za normalne w tych tematach) od luźnych rozmów na temat sfotografowanych przedmiotów (te powinny się toczyć poprzez PW). Przykład:
a) "Bardzo podoba mi się wystrój twojego miejsca pracy" <-- OK
B) "Co to za słuchawki leżą na stole? Ile zapłaciłeś? Jesteś zadowolony, czy teraz kupiłbyś inne?" <-- rozmowa na PW

#309 bercow

bercow
  • 618 postów

Napisano 02 kwietnia 2012 - 21:06

@Balin0 Teraz wyobraz sobie, ze odpisales 20 osobie na pytanie na pytanie "Gzie kupiles ten stojaczek?" A 21 prosi o linka do tapety. Ja bym to widzial raczej jako dwa tematy, jeden tylko na zdjecia, mozna powiedziec galeria z postow, a drugi byl by jego kopia, ale na zasadach normalnego tematu, czyli kazdy pisze co chce, o cene i pochodzenie stojaczka, o linka do tapety, pluginu itd.

#310 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 kwietnia 2012 - 21:13

@Balin0
Teraz wyobraz sobie, ze odpisales 20 osobie na pytanie na pytanie "Gzie kupiles ten stojaczek?" A 21 prosi o linka do tapety.

To edytuję posta pisząc pod zdjęciem:
"W związku z dużym zainteresowaniem:
- stojak kupiłem tu i jestem bardzo zadowolony
- link do tapety tu"

Albo podaję te informacje od razu pod zdjęciem.

#311 bercow

bercow
  • 618 postów

Napisano 02 kwietnia 2012 - 21:27

Nie wiem czemu ale starasz sie chyba skomplikowac zycie. Nie chcemy robic total ot, ale jak juz duzo osob chce, to mozna dodac taka informacje. Juz chyba lepiej w pierwszym watku poprosic autora zdjecia, o krotki komentarz, "Na zdjeciu podstawa od Prady, tapeta z IKEA, a aparat taki tam". Rozdzielenie tych tematow, dalo by raz mila dla oka, galerie ktora przyjemnie sie oglada, i szuka ew. natcheninia, a dwa znikna by problem ktory widac obecnie, tj. wiekszosc posotw jest debata nad problemem robienia of topicu, i pisanai czego kolwiek po za postami z zdjeciem.

#312 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 kwietnia 2012 - 21:37

A gdzie tu komplikacja? Dwie linijki tekstu więcej w jednym poście zamiast stu postów z pytaniami, recenzjami, elaboratami daleko odbiegającymi od tematu wątku. Jak już pisałem: krótki komentarz do zdjęcia - TAK, rozmowy i recenzje - PW albo nowy temat w odpowiednim dziale.

ale jak juz duzo osob chce, to mozna dodac taka informacje

Właśnie o to mi chodzi. Informację, a nie konwersację czy dyskusję.

#313 bercow

bercow
  • 618 postów

Napisano 02 kwietnia 2012 - 22:06

I chyba mamy to samo zdanie i sie klocimy :-), ten nowy temat w odpowiednim dziale, ale chcial bym, aby to byla kopia poprzedniego + OT

#314 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 kwietnia 2012 - 23:11

I chyba mamy to samo zdanie i sie klocimy :-)

Chyba jednak nie ;)

a drugi byl by jego kopia, ale na zasadach normalnego tematu, czyli kazdy pisze co chce, o cene i pochodzenie stojaczka, o linka do tapety, pluginu itd.

Po co tworzyć jakieś kopie tematów, jak forum pełne jest różnorakich działów. Zaintrygowały cię np słuchawki z tematu "Pokaż swojego Mac'a" to zapytaj właściciela na PW, albo poproś o opinie forumowiczów w dziale "Jaki sprzęt wybrać". Nie po to forum podzielone jest na kategorie tematyczne żeby tworzyć temat w którym pytamy o wszystko.

"Na zdjeciu podstawa od Prady, tapeta z IKEA, a aparat taki tam"

Takie obligatoryjne, krótkie podpisy pod zdjęciami na pewno bardzo by pomogły w uniknięciu wielu łatwych do przewidzenia pytań.

Podsumowując, ja widziałbym to tak:
1. Zezwolić na komentarze typu "Ładne masz biurko"
2. Zachęcać do umieszczania pod zdjęciami opisów, zawierających krótki spis znajdujących się na nich ciekawych przedmiotów, linki do tapet, docków, ikonek itp.
3. Zabronić zadawania w komentarzach pytań (od tego jest PW i konkretne działy)

#315 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 03 kwietnia 2012 - 14:14

Podsumowując, ja widziałbym to tak:
1. Zezwolić na komentarze typu "Ładne masz biurko"
2. Zachęcać do umieszczania pod zdjęciami opisów, zawierających krótki spis znajdujących się na nich ciekawych przedmiotów, linki do tapet, docków, ikonek itp.

1. Nie! To byłoby SPAMowanie, a wtedy nie było by 1 strony na powiedzmy tydzień-dwa lecz kilka.
2. Albo po prostu od razu by się pisało, chyba, że ktoś po prostu nie chce i od razu było by to wiadomo.

A teraz inna propozycja.
Ticker! Czyli pasek z aktualnymi newsami, ale oczywiście "własnymi słowami" (krótkie podsumowania wpisów). Mógłbym to zrobić tak, aby nie było problemu z jego edytowaniem i każdy redaktor mógł to robić bez uprawnień do edycji kodu elementu forum, w którym ticker by się mieścił.
Oczywiście zrobiłbym to tak, aby to współgrało z wyglądem, dało się to samemu "przewijać" i żeby animacja była po prostu płynna (a nie taka jak przy użyciu kodu HTML).

#316 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 kwietnia 2012 - 15:21

1. Nie! To byłoby SPAMowanie

To nie bylby spam, bo po to ludzie wrzucają zdjęcia na forum, by poznać opinie innych na temat przedmiotu fotografii. Nie byłaby to niechciana wiadomość elektroniczna jaką jest spam.

#317 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 03 kwietnia 2012 - 16:02

To nie bylby spam, bo po to ludzie wrzucają zdjęcia na forum, by poznać opinie innych na temat przedmiotu fotografii. Nie byłaby to niechciana wiadomość elektroniczna jaką jest spam.

A może by dać "plusiki". I wtedy ten komu się podoba by dodawał.

#318 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 03 kwietnia 2012 - 16:07

Prosze o pozwolenie przedstawienia kilka uwag, i cd. luźnych pytań ....:D

Na tym forum myślę że powinno być miejsce do luźnej dyskusji. :D
Np. ,,rozmowy na każdy temat". :D

Myślę też że nie powinno się zabraniać kontynuować starych wątków. Gdyż często zdarza się że nie moge utworzyć wątku bo będzie on zamknięty z racji że temat juz był, a innymi razami gdy już po długich poszukiwaniach znajduję temat, to może okazać się że jest on za stary .

Myślę też że nie powinno być tak że pragnąc poruszyć temat apple, nie mam gdzie pewnych myśli umieścić na forum.
Ja jestem zielony w komputerach, i zapytując się czasem brzmi to tak prostacko że aż głupio. Zatem gdyby było jakieś miejsce, gotów bym był nazwac wątek ,,głupie pytania", ale dać szansę by móc czegoś się dowiedzieć.
Zastanawiam się dlaczego skoro miliony ludzi przechodzi z Windowsa na Mac OS X., mnie zabrania sie edycji w wątku Windows to ma, a Mac OS X ?
http://myapple.pl/ko...tml#post1854512

Z racji tej a raczej z racji bezradności, postanowiłem temat z powyższej strony kontynuować tutaj;

Virgin, myślałem już poradzić sobie z problemem i podziękować Tobie, ale jeszcze muszę trochę popracować nad wspaniałym Twym rozwiązaniem ( a nawet dwoma rozwiązaniami ).
Nawet wpadłem na pomysł, ( tak na marginesie ) byś Virgin nagrał to rozwiązanie na YouTube, bo osobiście znam kilku znajomych po pięćdziesiątce którzy bardzo są zainteresowani powiększeniem czcionki na ekranie.
Znam też ludzi którzy z lekcjami na YouTube jeszcze sobie jakoś radzą, a z pisowni już jest im trudniej.

Do moderacji – Jestem użytkownikiem pierwszego w życiu macbook-a, i już po tych trzech dniach mam całą listę rzeczy którą pragnął bym wymienić, z racji że zastanawiam się czy tylko sprzęt z Windows-em to miał, czy może Mac OS X też to ma ?
Tego COŚ, jest sporo i czasem jest to sprawa „programu”, czasem „sprzętu”, a czasem jeszcze czegoś innego. ( osobnych wątków wręcz boje się zkładać, bo moje pytania sa zbyt prostackie, dlatego mogą denerwować wielu Forumowiczów.

Jeśli temat powinien być, zamknięty to uszanuję decyzję i pogodzę się z nią, a póki co zadam kolejne pytanie związane z tytułem: Windows to ma, a Mac OS X ?

Otóż w Windowsach można było napotkać stronę internetową Giveaway of the Day, która oferuje codziennie jakiś płatny program za darmo!
Co dzień o godz. 9;00, pojawia się pewny program i mamy czas legalnie zainstalować go w dniu trwania promocji.

Giveaway of the Day - free licensed software daily. Today: LangoMax Adult Advantage - LangoMax Adult Advantage helps you attain the powerful vocabulary you need to excel in personal relationships and in your career.LangoMax ...

Chciałem zapytać czy w Mac OS X. równie jest coś podobnego?

#319 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 kwietnia 2012 - 16:16

Z tym YT, to w sumie dobry pomysł i postaram się na dniach to nagrać. Pewnie i mój ojciec to chętnie obejrzy:)

Co do softu. Na OS X, jest coś chyba ciekawszego. Po pierwsze dużo jest WARTOŚCIOWEGO oprogramowania za darmo. Po drugie są akcje, w których można kupić paczkę programów za ~50$ zamiast za ~500. Głownie ze stron MacHeist i MacUpdate/MUpromo.

O, nawet teraz jest jakaś akcja: MacUpdate Spring 2012 Bundle - 10 Apps for only $49.99 aż się zastanowię, bo jest ForkLift i Worms:)

#320 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 03 kwietnia 2012 - 16:32

Z tym YT, to w sumie dobry pomysł i postaram się na dniach to nagrać. Pewnie i mój ojciec to chętnie obejrzy:)

Co do softu. Na OS X, jest coś chyba ciekawszego. Po pierwsze dużo jest WARTOŚCIOWEGO oprogramowania za darmo. Po drugie są akcje, w których można kupić paczkę programów za ~50$ zamiast za ~500. Głownie ze stron MacHeist i MacUpdate/MUpromo.

O, nawet teraz jest jakaś akcja: MacUpdate Spring 2012 Bundle - 10 Apps for only $49.99 aż się zastanowię, bo jest ForkLift i Worms:)

Virgin jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczny za tak wiele cennych podpowiedzi.
To bardzo miłe uzyskać nie tylko wielką pomoc, ale jeszcze pomoc którą nawet telefonicznie wsparcie techniczne Apple, uznało za nie możliwe, jak w przypadku powiększenia czcionki. Gratuluję Virgin, i jeszcze raz dziękuję.

#321 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 kwietnia 2012 - 16:40

Miło słyszeć te podziękowania:) To tylko wieloletnie doświadczenie z OSX ;) (tak, tak nabijam sobie posty, hahaha:D) Co od infolinii Apple... szkoda impulsów.

#322 bercow

bercow
  • 618 postów

Napisano 03 kwietnia 2012 - 17:28

Myślę też że nie powinno się zabraniać kontynuować starych wątków. Gdyż często zdarza się że nie moge utworzyć wątku bo będzie on zamknięty z racji że temat juz był, a innymi razami gdy już po długich poszukiwaniach znajduję temat, to może okazać się że jest on za stary .

Moze dobrym wyjsciem byla by mozliwosc napisania postu w takim watku, gdy mamy ten sam problem, lub sytuacja jest bardzo zblizona do pierwotnego problemu, ale watek byl by nowym poste z widoczna adnotacja "Kontuacja watku xxxx[link]"

Oczywiscie, mowie tutaj raczej "U mnie tez sie tak zrobilo, a porady podane powyzej nie dzialaja", niz odkopanie watku "Sprzedam ziemniaki" sprzed pol roku.

#323 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 kwietnia 2012 - 17:44

Prosze o pozwolenie przedstawienia kilka uwag, i cd. luźnych pytań ....:D

Na tym forum myślę że powinno być miejsce do luźnej dyskusji. :D
Np. ,,rozmowy na każdy temat". :D

Myślę też że nie powinno być tak że pragnąc poruszyć temat apple, nie mam gdzie pewnych myśli umieścić na forum.
Ja jestem zielony w komputerach, i zapytując się czasem brzmi to tak prostacko że aż głupio. Zatem gdyby było jakieś miejsce, gotów bym był nazwac wątek ,,głupie pytania", ale dać szansę by móc czegoś się dowiedzieć.
Zastanawiam się dlaczego skoro miliony ludzi przechodzi z Windowsa na Mac OS X., mnie zabrania sie edycji w wątku Windows to ma, a Mac OS X ?

I tu tez się zgadzam z przedmówca!!!
Ale - mam problem - jak to przekazać administracji, aby uznała, ze to dobry pomysł???!!!
I to na dodatek ich pomysł!
Bo inaczej, to albo nic nie odpowiedzą, albo napiszą "Użyj wyszukiwarki"

#324 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 03 kwietnia 2012 - 18:39

I tu tez się zgadzam z przedmówca!!!
Ale - mam problem - jak to przekazać administracji, aby uznała, ze to dobry pomysł???!!!
I to na dodatek ich pomysł!
Bo inaczej, to albo nic nie odpowiedzą, albo napiszą "Użyj wyszukiwarki"

Moze dobrym wyjsciem byla by mozliwosc napisania postu w takim watku, gdy mamy ten sam problem, lub sytuacja jest bardzo zblizona do pierwotnego problemu, ale watek byl by nowym poste z widoczna adnotacja "Kontuacja watku xxxx[link]"

Oczywiscie, mowie tutaj raczej "U mnie tez sie tak zrobilo, a porady podane powyzej nie dzialaja", niz odkopanie watku "Sprzedam ziemniaki" sprzed pol roku.

Chciałem za słowa wsparcia, bardzo podziękować Bercow, Yahol, Virgin . Już bałem się że na tym forum nie maja miejsca tacy ludzie jak ja, czyli „zbyt zieloni w temacie komputerowym”, „za starzy wiekiem”, ,,zbyt mało aktywni na forum”, lub „gubiący się trochę w tych przepisach forumowych”, itd.
Np. znam wielu ludzi po pięćdziesiątce co posiadają sprzęt apple, i z racji że bardzo mało orientują się w tym temacie, chętnie weszli by na forum i zadali jakieś pytania, ale boją się że zostaną skrytykowani, itd., co sprawi że poczują się jak ktoś ,,gorszy”, ale gorszy w sensie niesprawiedliwym.

Dziękuję.

#325 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 kwietnia 2012 - 21:00

@bielin, ja już przekazałem swoje uwagi, bo ja pomimo tego, że jestem aktywny na forum, to też boję się założyć temat, bo go jeszcze zamkną, bo będzie to złe miejsce, także spoko:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych