Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak uruchamiać gry dla Windows w systemie Mac OS X?

• Please log in to reply
65 replies to this topic

#51 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 18 July 2007 - 15:10

fallout 1 i 2 sa w wersji natywnej na maki

#52 gajos

gajos
  • 427 posts

Posted 18 July 2007 - 15:13

HL2 dziala przeciez na CrossOver 6.1 ...

Wiesz moze czy jest to dostepne gdzie w PLu za gotowke? Nie mam mozliwosci dokonac zakupu przez wuwuwu.
Trial juz sie sciagnal :D Byle z pracy do domu wrocic!!!!!

#53 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 18 July 2007 - 15:18

Nie mam mozliwosci dokonac zakupu przez wuwuwu.

mBank ma w ofercie specjalną kartę do zakupów przez wuwuwu. Na pewno inne banki też mają jakieś rozwiązania.
To często jedyne i najpewniejsze źródło gier na Mac'a.

#54 Hazreth

Hazreth
  • 598 posts
  • SkądSkądinąd

Posted 18 July 2007 - 15:20

fallout 1 i 2 sa w wersji natywnej na maki

Znajdź mi w Polsce. Nie ma na allegro, nie ma w sklepie CDProjektu - jak powiedziałem, nie znalazłem wersji makowej.

#55 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 18 July 2007 - 16:24

Wiem , że Cedega 100% wspiera tormenta , a nawet Wine . Jak miałem debiana to sam grałem i nie widziałem różnicy pomiędzy linuxem a winem w Diablo II i Planscape Torment

#56 Hazreth

Hazreth
  • 598 posts
  • SkądSkądinąd

Posted 18 July 2007 - 16:43

Ja się na tym wine nie znam... sorry, nie miałem z tym styczności - może ktoś to wine przybliżyć? ;)

#57 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 18 July 2007 - 17:31

Jest to interpretator windowsowskiego WinApi + Direct .. nie wiem jak ten direct się nazywa , ale ten od 2d , no i przez ten program uruchamiałem i Diablo II i Tormenta i działał super . Wine jest darmowe i jest możliwe 100% wydajności ponieważ jak to niektóre osoby twierdzą ... WineIsNotEmulator ;p Cedega jest to jego młodszy brat który obsługuje directx9.0 c uruchomiłem na nim doom III i Morrowinda ( więcej mi sie nie chciało ) To równiez jest interpretator - wersja tekstowa ( wpisujesz komende w terminalu ) jest darmowa , płatny jest program który graficznie obługuje Cedege . Wszystko chyba teraz również jest na Maca , wczesniej to tylko na linuxa.

#58 Hazreth

Hazreth
  • 598 posts
  • SkądSkądinąd

Posted 20 July 2007 - 12:28

Bardzo kul, jest ta Dedega, czy w ogóle jakiś graficzny interface dla WINE'a na MacOS? Bo ja jestem niestety z tych, co się boją terminala ;) Tzn. wygodniej jest graficznie, a ja do wygody dążę, dlatego nie chodzę grać na PC do brata - bo to niewygodne ;)

#59 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 21 July 2007 - 09:04

Wine ma interface graficzne z tym , że nie obsługuje directx 3d , natomiast cedega tak ale darmowa jest w terminalu - jeśli wykupisz abonament pare dolarów za 3miesiące to dostajesz pełen graficzny inteface , dzwonisz do nich 24/7 że ci gra nie chodzi , jak ci nie pomogą od razu , to za parę dni dostarczają ci łatke zrobiona przez siebie .

#60 eazyone

eazyone
  • 447 posts

Posted 21 July 2007 - 09:36

Tzn. wygodniej jest graficznie, a ja do wygody dążę, dlatego nie chodzę grać na PC do brata - bo to niewygodne ;)

Uważasz, że wygodniej jest instalować i grać w gry za pomocą Cedegi niż pod Windows?

Gratuluję poczucia humoru! :)

#61 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 21 July 2007 - 09:42

ale musi sie poruszac ;p

#62 Hazreth

Hazreth
  • 598 posts
  • SkądSkądinąd

Posted 21 July 2007 - 16:29

Uważasz, że wygodniej jest instalować i grać w gry za pomocą Cedegi niż pod Windows?

Nie - wygodniej jest o tyle, że mam wszystko w jednym miejscu, tj. na moim Maku :P No i nie trza się z bratem o dostęp do kompa żreć ;)

Co do Wine - powie mi ktoś, jak to na Maku ładnie uruchomić, skąd pobrać i ogólnie, żeby działało? Jako się rzekło, całkiem jestem w tym zielony i tłumaczyć mi trzeba jak komu głupiemu ;)

#63 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 21 July 2007 - 16:37

Wine ma interface graficzne z tym , że nie obsługuje directx 3d , natomiast cedega tak ale darmowa jest w terminalu - jeśli wykupisz abonament pare dolarów za 3miesiące to dostajesz pełen graficzny inteface , dzwonisz do nich 24/7 że ci gra nie chodzi , jak ci nie pomogą od razu , to za parę dni dostarczają ci łatke zrobiona przez siebie .

A czy Cedega'ę da się w X11 pod OS X uruchomić ? może ktoś próbował ?
Może tu o tym mowa cały czas ale się nie doczytałem ;)

#64 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 21 July 2007 - 16:44

Osobiście nie próbowałem bo maka nie mam , jednak raczej tak bo to wykorzystuje X11 i tworzy własne api taks amo wine z tym , że wine jest dla maca już , nie wiem , ale może już zrobili wersję cdegi na mac os x ..polecam jako lekture http://www.cedega.com/

#65 Grooby

Grooby
  • 913 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2007 - 09:01

w iPoland.org otworzylismy nowa sekcje na forum, dotyczaca Cider'a i portowaniu gier z PC na Mac'a , zapraszamy do dyskusji

http://www.ipoland.o...forum.php?id=17

G.

#66 Nymite

Nymite
  • 228 posts

Posted 22 July 2007 - 16:03

A to jakies nowe forum jest? Bo poki co nic tam za bardzo nie ma :).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users