Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak uruchamiać gry dla Windows w systemie Mac OS X?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#26 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 28 maja 2007 - 19:32

Generalnie chodzi o to, że nie mogę zainstalować update'u, bo jest tylko pod Classica. W finderze mam przekleśloną ikonkę tego pliczku z updatem.

Dołączona grafika

Oraz dodatkowo komunikat jak próbuję uruchamić update:

Dołączona grafika

#27 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 28 maja 2007 - 19:50

@Aida - sciagnij ten plik: http://www.macgamefi....php?item=19275

To instalator, ktory wykonuje update gry do wersji Universal Binary, ale najwazniejsze jest to, ze mozna w nim wskazac folder docelowy, tzn. folder z gra. Nie mam niestety mozliwosci sprawdzenia, czy to dziala, bo nie mam tej gry, ale moze na cos sie to przyda.

---- Dodano 28-05-2007 o godzinie 20:51 ----
@eazyone: wyglada wiec na to, ze sam przy roznych probach sciagnalem patcha, ale w koncu go nie zainstalowalem :(. Przepraszam za wprowadzenie w blad. Proponuje sprobowac z tym folderem systemowym.

#28 Aida

Aida
  • 38 postów
  • SkądPL

Napisano 29 maja 2007 - 18:01

No właśnie ten plik nie działa. Sprawdziłam. Po wgraniu zawartości CD do katalogu też nie działa. :/ Pewnie potrzebny jest plik, którego nie mam wersji na PC... A pod Q windows mi się zainstalował (8 godzin trwało) po czym wypluł mi błąd wersji. Czyli nici póki coś....

#29 StarDog

StarDog
  • 418 postów
  • SkądPruszków

Napisano 20 czerwca 2007 - 11:50

Witam,

Sporo informacji na temat przerabiania wersji PC na Makowe znajdziesz tutaj: http://forum.insanel...48&st=0&start=0

Dodam od razu, ze sprawdzilem Neverwinter Nights z dodatkami (i to w polskiej wersji ;) ), Unreal Tournament 2004 oraz Unreal Tournament. Wszystko dziala bez zarzutu. Podkreslam, ze w zadnym z tych przypadkow NIE potrzebowalem zadnych NO-CD itd - wystarczyly oryginalne plytki z grami.

Obecnie jestem w trakcie prob z polska wersja Baldur's Gate II, ale poniewaz nie udalo mi sie znalezc wersji demo na maka, moze sie nie udac :).

Udało mi się dzięki tej metodzie zainstalować UT2004. Wszystko działa, przez net też gra się bez zarzutu. Jedynie mam ograniczony wybór postaci do kilku, jakimi można grać. Ciekawe czy jest na to jakiś sposób?

#30 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 21 czerwca 2007 - 12:13

To ciekawe - u mnie siebie mam dostep do wszystkich postaci. Moze nie nadpisaly sie jakies pliki odpowiedzialne za wybor postaci w wersji demo i stad problem...?

#31 Kpso

Kpso
  • 104 postów

Napisano 26 czerwca 2007 - 03:25

world od warcraft dziala bez broblemu na maczkach, mozesz sobie sciagnac ze strony blizzarda 10 dniowy trial version tylko wazy jakies 6gb

#32 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 05 lipca 2007 - 18:42

Na stronie, do ktorej linka podawalem wczesniej, znalazl sie prostszy od mojego (wypracowanego metoda prob i bledow) sposob na zainstalowanie oryginalnej, pecetowej wersji Unreal Tournament. Wystarczy przegrac po prostu caly katalog z gra na partycje makowa i sciagnac Unreal Tournament X (nakladka pozwalajaca na uruchienie gry w srodowisku Mac OS X).

UT X mozna sciagnac na przyklad stad: http://macgamefiles.....php?item=16914 .
Niektore rzeczy moga nie dzialac (u mnie nie dziala w zasadzie tylko muzyka), poniewaz jest to tak naprawde wersja beta nakladki - niestety wyglada na to, ze nie jest juz rozwijana.

#33 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 lipca 2007 - 19:59

Widzę, że bez intela nie mam szans na windę?
To może chociaż DOS???

Jak chcesz DOS'a to ściągnij sobie http://dosbox.sourceforge.net
i do tego http://www.freedos.org/.
Nie jest to powalająca prędkość ale w całą masę freeware dos'owych gier można zagrać.
Ja na G5 zainstalowałem W98 ale poprzez OpenOSX WINTEL. Nie ma wspomagania 3D ale da się odpalać programy. WINTEL jest jednak płatny. Jak kupisz jakąś windę za 50zet to możesz ściągnąć VIRTUAL PC. Też niezły ale bardziej znów do DOS'a. Można grać w SETTLERS'ów 1 i 2. SETT3 to już winda, jeszcze nie próbowałem.
No niestety na G5 za dużego wyboru nie masz. Intel to co innego, PARALELS i obsługa 3D ;)
Ale mnie(moim dzieciom) starczają gry dos'owe a dla mnie MEDAL OF HONOR i jest GIT.
Jak chodzi o kupno to jak zawsze eBay. Chyba wszystkie gry na Mac'a tam znajdziesz, a starsze tytuły to naprawdę niegrogo już chodzą.

#34 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 05 lipca 2007 - 21:04

TO działa, właśnie pobrałem ów emulator i zainstalowalem na maczku UFO2. Gra działa stabilnie :) A już się martwiłem że nie będę mógł tłuc ufoków.

#35 sigmarus

sigmarus
  • 15 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 lipca 2007 - 14:33

Na chwilke chcialbym powrocic do Unreala Tournament.Otoz po ciezkich bojach i probach z wieloma sposobami udalo mi sie odpalic UT ale bez dzwieku.(???) Czy ktos mial ten sam problem i wie jak go rozwiazac. Mam orginalna wersje Pc'towa. Dzieki

#36 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 07 lipca 2007 - 14:46

A ktorej metody uzywales? Jesli nie masz dzwieku, to moze najpierw sprobuj sciagnac demo (nie dziala na OS X, ale to nie przeszkadza), potem przegraj do katalogu z demo pliki z wersji PC, a samym koncu zainstaluj UT X, do ktorego linka podawalem wczesniej. Wiem, ze nie ma muzyki (to wina UT X wlasnie), ale dzwieki (odlosy wystrzalow itd.) powinny byc.

#37 sigmarus

sigmarus
  • 15 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 lipca 2007 - 15:08

Pczatkowo uzylem Piecowej instalki,w ktora wsadzilem UT X ale wlasnie dzwiek tam nie chodzi.Wlasnie uzylem twojej metody i ponownie mam ten sam problem co wczesniej czyli komunikat "C++=52"(cos tam).Juz wypytywalem sie eazyone o ten problem jednak "skopiowanie plikow preferencji z wersji demo do pelnej" rowniez w niczym nie pomoglo.No chyba ze kopiuje zle pliki (2x *.ini w kat.glownym)
Z jednej strony brak dzwieku strasznie psuje zabawe a z drugiej ciagle cos nie tak:(

---- Dodano 07-07-2007 o godzinie 16:44 ----
Temat zakonczony:D
Juz nawalam z pieknie dzialajacym dzwiekiem.
Pokombinowalem troszke z laczeniem roznych wersji UT i ... dziala:)
Dzieki jeszcze raz.

#38 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 09 lipca 2007 - 00:03

Nie ma sprawy:). A jakby co, to wiadomo, gdzie mozna klikac w zwiazku z ta wdziecznoscia ;). P.S. A moglbys napisac, w jaki sposob obszedles problem? Moze przydac sie kolejnym uzytkownikom.

#39 vloweer

vloweer
  • 104 postów

Napisano 10 lipca 2007 - 23:45

A Black and White lub The Sims 2??? :(

#40 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 10 lipca 2007 - 23:55

A byłaby możliwość zagrania w GTA III, albo Vice City na PowerBooku 1,67/2gb/17" i grafiką 128mb?

#41 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 11 lipca 2007 - 13:12

A Black and White lub The Sims 2??? :(

Co do Black and White to nie wiem, czy istnieje w ogole wersja na Maca, a jesli chodzi o the Sims 2, to teoretycznie powinno to byc mozliwe, poniewaz wyszedl patch UB, ktory moze zawierac plik wykonywalny. Patch jest tutaj: http://www.macgamefi....php?item=18775

Z drugiej strony nie wiem, czy nie prosciej zwyczajnie poszukac gry na jakichs aukcjach - jest dosc popularna, wiec nie powinno byc problemu ze zdobyciem, jak sadze.

---- Dodano 11-07-2007 o godzinie 14:19 ----

A byłaby możliwość zagrania w GTA III, albo Vice City na PowerBooku 1,67/2gb/17" i grafiką 128mb?

Wersji na Maca chyba nie ma, wiec szczerze watpie. Ludzie wprawdzie probowali uruchomic te gry za pomoca Cedegi (http://forum.insanel...opic=51151&st=0 - w tym watku ktos twierdzil, ze mu sie udalo), ale to poki co jest to dosc skomplikowane. Poza tym tego typu metody wymagaja juz nie do konca legalnych zabiegow z nawet oryginalna gra, wiec ich nie sprawdzalem.

#42 bodzios

bodzios
  • 59 postów

Napisano 11 lipca 2007 - 14:11

Na Maca ze strzelanek polecam PREY. Naprawdę fajna gierka. Pozatym World of Warcraft jeśli lubi ktoś RPG

#43 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 17 lipca 2007 - 15:40

Jeśli tytul występune na macu to można próbować odrobine inną metodą , niezbyt legalną :
{uwaga info podane tylko w celach edukacyjnych :P}
Dane z z wersji pecetowej + update z makowej + crack no-cd(magiczne $6000000)
Dzięki temu mozna sie dowiedziec jak dany tytuł działa na macu, bo nie zawsze demo jest dostępne.

Możesz to rozwinąć??

Chodzi mi o te magiczne $6000000

Jak by co to na priva...

#44 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 lipca 2007 - 15:54

misioslaw zapomnial dodac ze magiczne $6000000 nie dziala na grach intel only :D Tam OP'cody inaczej troche wygladaja i inny zapis maja :D G.

#45 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 17 lipca 2007 - 16:20

misioslaw zapomnial dodac ze magiczne $6000000 nie dziala na grach intel only :D
Tam OP'cody inaczej troche wygladaja i inny zapis maja :D

G.

Chętnie poczytam o co chodzi :)

#46 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 11:49

Poprawka do jednego z poprzednich postow: Black & White istnieje w wersji na maka. Na amazon.com kosztuje ok. 26$ (uzywana) i 40$(nowa). Demo nadal nie udalo mi sie niestety znalezc.

#47 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 12:44

Buuuuu, ja chce HL2!!!! :-( Bez instalowania windy! :-(

#48 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 lipca 2007 - 13:25

Buuuuu, ja chce HL2!!!! :-( Bez instalowania windy! :-(

HL2 dziala przeciez na CrossOver 6.1 ...

G.

#49 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 18 lipca 2007 - 14:30

Hej. Ma ktoś pomysł, jak uruchomić pierwszego i/lub drugiego Fallouta albo Planescape Torment na MacOS? Fallouta DOSBoxem mi się włączyć nie udało, makowa wersja ponoć istnieje, ale na MacOS 7 coś [wikipedia says so], poza tym nie udało mi się znaleźć żadnego egzemplarza. Jeżeli ktoś wie, to prosiłbym o dokładne, szczegółowe instrukcje krok po kroku, jakby to krowie tłumaczyć :D

#50 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 18 lipca 2007 - 14:38

ech.... w Tormenta to i ja bym pogral.. a tak biedny lezy i sie kurzy :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych