Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak uruchamiać gry dla Windows w systemie Mac OS X?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aida

Aida
  • 38 postów
  • SkądPL

Napisano 26 maja 2007 - 21:40

Mam takie rozpaczliwe dość pytanie, bo bez gier jak bez powietrza a na głodzie jestem od czasu odpalenia Maka z MacOsXem. :cool: Czy istnieje możliwość odpalenia pecetowej windowej gierki na makusiu? Mam niby Q(emu), które n.b. instalowało mi się dobre 8 godzin i nie mam pewności czy działa, ale ono muli jak nieszczęście już przy samej instalacji (i w tym upale rozgrzewa mi procka do 75'C). Jeżeli mam gierkę na PC+Win (*.exe) to mogę ją jakoś po bożemu odpalić na maku? :confused: Rozpacz ogarnia, bo nie chcę sobie instalować "piratów", a freewarki znajdowane na sieci są na poziomie C64. A ja bym sobie zagrała np. w Age of Empires albo w Civa (freeciv jest obrzydliwy). Albo choćby w S.T.A.L.K.E.R.A. Pomóżcie koleżance. :!:

#2 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 26 maja 2007 - 21:48

Do gier to nie bardzo Q, lepiej wine o ile masz intel'a ;)

#3 Przemek

Przemek
  • 622 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maja 2007 - 22:40

Przejrzyj sobie całą kategorię gier u mnie:) http://tinyurl.com/3acj9n
Są i na PPC i na intela:P

#4 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 26 maja 2007 - 22:43

Przejrzyj sobie całą kategorię gier u mnie:) http://tinyurl.com/3acj9n
Są i na PPC i na intela:P

Niezłe gierki tam masz, wrzucam linka do Webnote :)

#5 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 26 maja 2007 - 23:13

Rozpacz ogarnia, bo nie chcę sobie instalować "piratów", a freewarki znajdowane na sieci są na poziomie C64. A ja bym sobie zagrała np. w Age of Empires albo w Civa (freeciv jest obrzydliwy). Albo choćby w S.T.A.L.K.E.R.A.
Pomóżcie koleżance. :!:

Przecież jest Age of empires 2 i 3
Na macu tez jest kupa innych dobrych gier, wystarczy sie zapoznac z ofertami kilku firm np Aspyr
http://www.aspyr.com/

Jeżeli mam gierkę na PC+Win (*.exe) to mogę ją jakoś po bożemu odpalić na maku?

Jeśli tytul występune na macu to można próbować odrobine inną metodą , niezbyt legalną :
{uwaga info podane tylko w celach edukacyjnych :P}
Dane z z wersji pecetowej + update z makowej + crack no-cd(magiczne $6000000)
Dzięki temu mozna sie dowiedziec jak dany tytuł działa na macu, bo nie zawsze demo jest dostępne.

#6 Aida

Aida
  • 38 postów
  • SkądPL

Napisano 27 maja 2007 - 10:32

Przecież jest Age of empires 2 i 3

A czy znacie jakieś sklepy gdzie można wersję makową kupić, albo update? Np. na allegro widziałam tylko Warcrafta, a samej nie udało mi się na maka gier znaleźć po sklepach (ale w mediamarkcie jeszcze np. nie szukałam, tam bywają? w empikach nie ma, w marketach nie ma... :confused: )
Mam np. AoE2 na PC, ale updaty do niej są płatne po jakieś 30$. :/
Dzięki wszystkim za pomoc!

PS Jeszcze mam pytanie co do wine: którą wersję instalować? Mam PPC, G5 MacOSX1.4.9 i... nie chcę sobie zepsuć komputera. :)

#7 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 27 maja 2007 - 11:50

Wine nie działa na PPC niestety...

#8 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 27 maja 2007 - 12:57

Gier na maca to szukać trzeba raczej w Apple Store :) U mnie AOE 2 (werja GOLD) jest po Eur 29,95 natomiast AOE3 Eur 59,95 ( Do 1-go czerwca jest promocja i cena wynosi 47,95) W Polsce znaleść gry na maca trudno. co dopiero tanie.

#9 Aida

Aida
  • 38 postów
  • SkądPL

Napisano 27 maja 2007 - 13:41

Aaaaa! :( Draństwo! A nie ma ktoś z Was jakiegoś kontaktu gdzie je można dostać za złotówki? Choćby wysłkowo!

#10 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 maja 2007 - 13:43

Ja mam na sprzedaż SW: KOTOR jakbyś była zainteresowana ;)... Stan idealny jak się szybko zdecydujesz to dorzuce jeszcze jakąś gre ;)

#11 Aida

Aida
  • 38 postów
  • SkądPL

Napisano 27 maja 2007 - 14:15

Hm. Szukam jakiejś strategii (AoE albo CIV), rtsa (WWW) albo dobrego rpg, może być mmorpg... Jakbyś miał coś na zbyciu to chętnie zakupię po rozsądnej cenie. :) Tak a propos, czy S.T.A.L.K.E.R. jest tylko na PC czy też na maka?

#12 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 maja 2007 - 14:51

Jak napisałem na PM, ze strategii moge sprzedać tak: Cywilizacje IV, Imperial Glory, AoE III, KOTOR, Warcrafta III, C&C (strategie)... Niestety mam wszystko w drugim mieszkaniu na Cyprze i przywioze wszystko dopiero po wakacjach jak wróce (jedynie KOTOR'a mam przy sobie i teraz moge sprzedać)

#13 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 27 maja 2007 - 16:40

Witam,

Sporo informacji na temat przerabiania wersji PC na Makowe znajdziesz tutaj: http://forum.insanel...48&st=0&start=0

Dodam od razu, ze sprawdzilem Neverwinter Nights z dodatkami (i to w polskiej wersji ;) ), Unreal Tournament 2004 oraz Unreal Tournament. Wszystko dziala bez zarzutu. Podkreslam, ze w zadnym z tych przypadkow NIE potrzebowalem zadnych NO-CD itd - wystarczyly oryginalne plytki z grami.

Obecnie jestem w trakcie prob z polska wersja Baldur's Gate II, ale poniewaz nie udalo mi sie znalezc wersji demo na maka, moze sie nie udac :).

#14 Raduchi-macintosh

Raduchi-macintosh
  • 114 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 maja 2007 - 16:55

Zainstaluj Linuxa. Ma on wbudowany emulator systemu Windows, który pozwala ci na odpalenie aplikacij (w tym gier) z systemu dziadowskiego Microsoftu.

#15 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 27 maja 2007 - 17:04

Zainstaluj Linuxa. Ma on wbudowany emulator systemu Windows, który pozwala ci na odpalenie aplikacij (w tym gier) z systemu dziadowskiego Microsoftu.

ale taki mak musi mieć procek intela więc instalka linuksa to bezsens! na maku też jest Wine i Crossower

#16 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 27 maja 2007 - 20:08

Witam,

Sporo informacji na temat przerabiania wersji PC na Makowe znajdziesz tutaj: http://forum.insanel...48&st=0&start=0

Dodam od razu, ze sprawdzilem Neverwinter Nights z dodatkami (i to w polskiej wersji ;) ), Unreal Tournament 2004 oraz Unreal Tournament. Wszystko dziala bez zarzutu. Podkreslam, ze w zadnym z tych przypadkow NIE potrzebowalem zadnych NO-CD itd - wystarczyly oryginalne plytki z grami.

Obecnie jestem w trakcie prob z polska wersja Baldur's Gate II, ale poniewaz nie udalo mi sie znalezc wersji demo na maka, moze sie nie udac :).

Sorki ale może podasz mi na priva jak odpalic UT:Tournament na Maczku, bo chodzi ta gierka już za mną*miesiącami a nie mogę znaleźć żadnego tutoriala jak ją odpalić...

Pozdro...

#17 Aida

Aida
  • 38 postów
  • SkądPL

Napisano 27 maja 2007 - 20:56

Widzę, że bez intela nie mam szans na windę? To może chociaż DOS???

#18 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 27 maja 2007 - 21:25

@Aida: Zaleta metody, do ktorej podalem linka jest to, ze w wielu przypadkach NIE musi to byc Mac Intelowski - wynika to z tego, ze wiele starszych gier (czyli np. Neverwinter) nawet nie posiada uniwersalnych wersji plikow wykonywalnych, wiec na Makach Intelowskich dziala przez emulacje (co nie sprawilo, przynajmniej u mnie, wiekszych problemow). Jesli chcesz wiec gier windowsowych na Maku, to w wiekszosci przypadkow bedzie to najlepsza metoda :). @eazyone: Jasne, nie ma sprawy, jeszcze dzis postaram sie puscic ci na privie info. P.S. Baldurs Gate 2 po dlugich bojach dziala, ale sprawa nie jest prosta - trzeba zdobyc plik baldur.ini z innego Maka, a i wtedy niestety czesto wywala podczas zapisu gry.

#19 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 28 maja 2007 - 08:06

Tak a propos, czy S.T.A.L.K.E.R. jest tylko na PC czy też na maka?

STALKER jest tylko na PC i szczerze to nie bardzo widzę tę grę nawet na mocnym maku. Ta gra dowaliła PC-tom tak że nawet dość mocny nie radzi sobie w full-details

#20 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 28 maja 2007 - 08:42

STALKER jest tylko na PC i szczerze to nie bardzo widzę tę grę nawet na mocnym maku. Ta gra dowaliła PC-tom tak że nawet dość mocny nie radzi sobie w full-details

Z tego co się orientuje to raczej głównie chodzi o wymagania co do pamięci. U mojego kumpla, który ma już dość leciwego peceta gra mocno "cięła" ale miał 1GB pamięci u drugiego znajomego, który ma podobny sprzęt i 3GB gierka chodziła bez zacięć...

#21 Aida

Aida
  • 38 postów
  • SkądPL

Napisano 28 maja 2007 - 12:04

NYMITE! - dzięki za ten link! Spróbuję zainstalować moją CIV III i AoE2 - może się uda! (BTW do AoE2 nie znalazłam jak dotąd dema, ma ktoś może link?)

#22 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 28 maja 2007 - 13:15

Aida - nie ma za co :). Jesli chodzi o AoE2, to demo nie znalazlem, jest za to patch:
http://www.macgamefi....php?item=16984

Nie wiem niestety, czy to wystarczy, ale jesli w tym patchu jest plik wykonywalny, to moze sie udac.

Btw: tutaj jest za to demo AoE3 ;):
http://www.macgamefi....php?item=19477

#23 eazyone

eazyone
  • 447 postów

Napisano 28 maja 2007 - 16:09

Nymite: a jak zainstalowałeś update do UT? Potrzebne jest środowisko Classica chyba?

Może się mylę...

Mi taki błąd wyskakuje po uruchomieniu UT:

Dołączona grafika

#24 Aida

Aida
  • 38 postów
  • SkądPL

Napisano 28 maja 2007 - 18:14

Wiecie, to jakiś horror. Jak się chce piracić, to kraków i warezów na pęczki. Ale jak człowiek chce być uczciwy to albo musi być Rotszyldem albo nic! Chciałam sobie mojego CivIIIComplete z PC zamontować na maciusiu i kiszka. Żadnych dem ani trialów, znalazłam tylko jednego patcha, który odmawia instalacji. :/

#25 Nymite

Nymite
  • 228 postów

Napisano 28 maja 2007 - 19:25

@eazyone: Nie, nie uzywalem do tego srodowiska Classica. Szczerze mowiac nie do konca pamietam teraz, czy w ogole go instalowalem, czy tylko uzylem demo, nadpisalem pliki i zainstalowalem UT X - wiem, ze wspomnialem o tym kroku, ale naprawde po prostu nie pamietam :). Skoro pojawia Ci sie to okno, to znaczy, ze cos juz sie udalo :). Nie mam natomiast pojecia, o co chodzi z bledem. Moze cos z uprawnieniami? Edit: Moze to pomoze - przy nadpisywaniu dema wersja windowsowa nadpisz wszystko OPROCZ katalogu "System", tzn. przegraj wszystko z wersji windowsowej tego katalogu, ale nie nadpisuj plikow, ktore juz sie tam znajduja. U mnie nie bylo takiej potrzeby, ale moze to cos zwiazanego z tym wlasnie katalogiem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych