Macbook Pro mid 2009 64 SSD + pendrive 256GB dobre połączenie?
Napisano 21 września 2011 - 10:36
Napisano 21 września 2011 - 12:17
Napisano 21 września 2011 - 12:38
Piszę to z autopsji. Niedawno przesiadłem się na 128GB SSD. Opasłe dane noszę na dysku zewnętrznym i takie rozwiązanie jest do kitu. Przed chwilą właśnie otrzymałem ramkę do drugiego dysku zamiast SuperDrive. Napędu będę potrzebował znacznie rzadziej niż danych. Mam też zewnętrzny. Tak więc dziś wieczorem rozbiórka.
Wrażenia z samej przesiadki na SSD opisałem tutaj.
Napisano 21 września 2011 - 13:35
Napisano 21 września 2011 - 13:45
Napisano 21 września 2011 - 13:50
Pewnie u jakiegoś oszusta z Allegro.Odnosnie ceny pendrive 256gb to ostatnio baaardzo poszły w dół. W zależności od źródła można takiego zakupić już za ok 100 zł także z tym ze to prawie tyle co SSD to bym nie przesadzal.
Napisano 21 września 2011 - 14:17
Napisano 21 września 2011 - 14:33
Napisano 21 września 2011 - 14:43
Nie tak. SSD siedzi w porcie oryginalnego twardziela, który jest SATA 1.5 Gb/s. Jedynie napęd DVD posiada łącze IDE. Na tym właśnie będzie siedział klasyczny HDD w ramce.tym bardziej nie rozumiem sensu wkładania SSD poprzez przejscie z IDE do SATA...
Napisano 21 września 2011 - 14:46
USB 2.0 napisałem przy pendrivie.Łukaszu chciałbym zobaczyc który to dysk osiąga transfer na poziomie 80MB/s przy podłączeniu do USB 2.0??!!??!!??
80 MB/s tyczy się już zewnętrznego dysku na FireWire 800, USB 3.0, eSATA lub wewnętrznego na SATA.
Czyli w praktyce zwykły i względnie tani 1 TB HDD FW800 będzie szybszy i pojemniejszy niż 256 GB pendrive.
Dysk Seagate GoFlex For Mac 1TB 2,5 (STBA1000100) - Ceneo.pl
Pendrive KINGSTON DataTraveler 310 (DT310/256GB) - Ceneo.pl
Napisano 21 września 2011 - 15:50
USB 2.0 napisałem przy pendrivie.
80 MB/s tyczy się już zewnętrznego dysku na FireWire 800, USB 3.0, eSATA lub wewnętrznego na SATA.
Czyli w praktyce zwykły i względnie tani 1 TB HDD FW800 będzie szybszy i pojemniejszy niż 256 GB pendrive.
Dysk Seagate GoFlex For Mac 1TB 2,5 (STBA1000100) - Ceneo.pl
Pendrive KINGSTON DataTraveler 310 (DT310/256GB) - Ceneo.pl
Być moze tak, ale takiego dysku nie wsadzisz sobie do kieszeni ani nie podepniesz do breloka od kluczy;).
Co do "bezsensu zmieniania na SSD" to w praktyce szybkość reakcji komputera na działania użytkownika w porównaniu do HDD jest kosmiczna. Nie mówiąc już o tym, ze taki dysk pracuje bezszelestnie czego nie da sie powiedzieć o HDD. Faktem jest, ze dyski SSD przynajmniej niektórych producentów potrafią być kaprysne i padać jak muchy. Nie zmienia to jednak faktu ze gwarancja bardzo często jest dozywotnia a na 64gb pamieci z latwoscia znajdziesz sobie miejsce na backup, chocby na wspomnianym pendrive.
Napisano 21 września 2011 - 18:39
Za 100zl to masz chińska podróbkę, która zgłasza systemowi 256gb a faktycznie ma 4-8gb. Podczas zapisu, po przekroczeniu tych 8gb napisuje dane, a stare kasuje. Oczywiście bez wiedzy systemu i Twojej. Patrząc na ceny pendrive o pojemności 128-256gb to tańsze są równoważne ssd.Odnosnie ceny pendrive 256gb to ostatnio baaardzo poszły w dół. W zależności od źródła można takiego zakupić już za ok 100 zł także z tym ze to prawie tyle co SSD to bym nie przesadzal. Odnośnie pamietania o pendrive to akurat w moim przypadku duże pliki = filmy i seriale które oglądam sporadycznie a z kolei instalki to wiadomo, trzyma sie na wszelki wypadek lub wrazie ponownej instalacji systemu. Pracuje głownie na dokumentach pakietu office, poza tym chciałbym mieć pod ręka (na SSD) tylko zdjęcia i muzykę.
Napisano 21 września 2011 - 19:35
Za 100zl to masz chińska podróbkę, która zgłasza systemowi 256gb a faktycznie ma 4-8gb. Podczas zapisu, po przekroczeniu tych 8gb napisuje dane, a stare kasuje. Oczywiście bez wiedzy systemu i Twojej. Patrząc na ceny pendrive o pojemności 128-256gb to tańsze są równoważne ssd.
Jesli chodzi o to zrodlo to faktycznie bylaby chinska dystrybucja, z tym, ze nie tego typu jaki opisales a tzw. Lewa produkcja - prostu taki bazarowy "no name". Tym niemniej przepraszam za zamieszanie odnośnie ceny miało być 100 ale USD nie zł, ale dostep so neta mam dzis tylko z iphone a w przypadku tego urzadzenia pośpiech i autokorekta to niedobra kombinacja:)
Napisano 21 września 2011 - 21:27
Dożywotnia gwarancja nie jest wcale taka długa jak się wydaje, bo zwykle kończy się w momencie zakończenia produkcji danego modelu.Co do "bezsensu zmieniania na SSD" to w praktyce szybkość reakcji komputera na działania użytkownika w porównaniu do HDD jest kosmiczna. Nie mówiąc już o tym, ze taki dysk pracuje bezszelestnie czego nie da sie powiedzieć o HDD. Faktem jest, ze dyski SSD przynajmniej niektórych producentów potrafią być kaprysne i padać jak muchy. Nie zmienia to jednak faktu ze gwarancja bardzo często jest dozywotnia a na 64gb pamieci z latwoscia znajdziesz sobie miejsce na backup, chocby na wspomnianym pendrive.
Napisano 22 września 2011 - 16:42

Napisano 22 września 2011 - 21:22
Napisano 22 września 2011 - 22:36
AdiGITAL tym bardziej SATA I czy jak kto woli 1.5Gb i SSD, to tak, jakby lac VPower do malucha...
Co do ekscytacji SSD, mija dosy szybko, z powodu pojemności, OK system uruchomi sie szybciej, responsywnośc całości tez znacznie lepsza.
Tyle tylko, że w efekcie końcowym doczytywanie z czegoś zewnetrznego bywa dłuższe / port USB 2.0 to nie demon prędkości!/.
Oczywiście nie odradzam zakupu...poczekam na opinie tym bardziej, że jak sądze bez TRIM taki dysk bardzo szybko zwolni
No nie przesadzaj z tym Maluchem. 1.5 czy 6 Gb ma znaczenie przy ciągłym transferze. Przy standardowym korzystaniu bardziej widoczne są różnice w czasach dostępu. Zapewniam Cię, że różnica jest kolosalna nawet na takim "maluchu" jak mój stary MacBook 2008. Nie zainstalowałem SSD by cieszyć się z szybkości w nieskończoność tylko by się wiecznie nie stresować z powodu zbędnych opóźnień.
Doświadczenia z zewnętrzym dyskiem skłoniły mnie do zakupu ramki i wmontowanie dysku zamiast DVD. Stanowczo odradzam stosowanie małego dysku SSD na system i zewnętrznego na dane.
TRIM pod Lion'em włączamy sobie w sposób podany tutaj.
Napisano 04 października 2011 - 17:48
Jesli chodzi o to zrodlo to faktycznie bylaby chinska dystrybucja, z tym, ze nie tego typu jaki opisales a tzw. Lewa produkcja - prostu taki bazarowy "no name".
PENDRIVE PAMIEĆ FLASH 128GB BARDZO TANIO 128 GB (1857725162) - Aukcje internetowe Allegro
Informacje o Użytkowniku bs-sport_pl
Oświadczenie w sprawie oferty firmy BS-Sport na pamięci flash USB
Napisano 04 października 2011 - 17:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych