Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 4, blokada simlock T-Mobile - kilka pytań (chce kupić)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 17 września 2011 - 09:35

Witam, ja chcę kupić telefon (mieszkam w Niemczech) i przykładowo iPhone 4 kosztuje około 550-650 euro, ja rozglądam się za tańszym (około 500euro), ale z simlockiem na T-Mobile. Rozglądam się za tańszym bo tak czy inaczej chce zrobić Jailbreak i go odblokować. Dlaczego tu piszę? No właśnie, bo wszędzie na aukcjach czy coś piszą, że ma simlock na T-Mobile i jeżeli chcemy inną kartę włożyć to potrzebujemy Gevey karte czy jak ona tam jest (coś jak Turbo SIM). Nie chce też telefonu kupić, a żeby potem się okazało, że go nie odblokuję. Kiedyś miałem iPhone 3GS i zdjąłem z niego simlocka (jailbreak itp.), był on z Ameryki. No więc proste pytanie... czy Iphone 4 bez problemu odblokuje na inne sieci (jailbreak) nawet z najnowszym softem (4.3.5)? Dziękuje za szybkie odpowiedzi.

#2 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 17 września 2011 - 09:59

Nie da się zdjąć simlocka z iPhone 4, a jak kupisz sobie tą kartę, to spodziewaj się wielu problemów, z baterią, działaniem, internetem, mmsami, facetime, iMessage i ewentulanie coś jeszcze. W skrócie, kupisz z simlockiem, to pożałujesz tego na 99%.

#3 KacperWWA

KacperWWA
  • 1 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2011 - 10:01

Da się oczywiście wykonać jailbreaka na najnowszym firmware 4.3.5 lecz będzie on w wersji tethered , oznacza to iż po każdym wyłączeniu telefonu będziesz musiał go wybudzać za pomocą Redsnow. Simlock na iPhone 4 możliwy jest tylko i wyłącznie przy basebandzie 01.59.00 , musiałbyś mieć dobrego farta żeby takiego trafić. Karty Gevey również omijają simlocka lecz jest sporo z nimi zabawy i problemów , nie polecam.

#4 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 17 września 2011 - 10:06

musiałbyś mieć dobrego farta żeby takiego trafić.

Jak dostanie nowego iP z teleokomu z takim basebandem, to niech idzie grać szybko w lotto, bo możliwe, że dużo wygra :-P

#5 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 17 września 2011 - 10:17

Czyli nie opłaca się kupować z simlockiem T-Mobile? Nie zależy to może od wersji softu? Musi być jakiś sposób na odblokowanie. :P Z żadnymi kartami typu Gevey też nie chce się bawić, nigdy takiego czegoś nie używałem (wole tradycyjne metody). Przyszło jeszcze jedno pytanie... Podobno Iphone trzeba aktywować w iTunes, i trzeba mieć do niego kartę. W moim przypadku potrzebowałbym karty T-Mobile czy tej oryginalnej, która została dana z tym telefonem w momencie kupna (wezięciu abonamentu)?

#6 KacperWWA

KacperWWA
  • 1 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2011 - 10:21

Albo karta operatora na który jest simlock , lub zwyczajnie wykonać jailbreak i telefon sie aktywuje.

#7 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 17 września 2011 - 10:30

Jailbreak poprzez sn0wbreeze? Czy przez Jailbreakme.com też da radę? @edit: Jeszcze co do Simlocka i Jailbreak. Mówiłeś, że będzie w wersji tethered czyli będę musiał go wybudzić przy każdym włączeniu. Będzie potrzebny do tego komputer czy jak to działa? Co do Simlocka, napisałeś, że da się zdjąć ale przy Basebandzie 01.59.00. Da się w jakikolwiek sposób zmienić baseband w Iphone?

#8 KacperWWA

KacperWWA
  • 1 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2011 - 10:41

1.Redsnow jak wolisz.. 2.Tak 3.Nie

#9 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 17 września 2011 - 11:01

Czyli podsumowując... Jailbreak z aktywacją poprzez redsnow, snowbreeze badz jailbreakme.com Simlock dupa, jedynie karta Gevey. Mógłbym zaryzykować kupując tę kartę Gevey i Iphone z simlockiem T-Mobile, żyjąc dalej w nadziei, że niedługo wyjdzie coś co odblokuje telefon na wszystkie sieci.

#10 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 17 września 2011 - 11:12

Mówię Ci - nie opłaca się, wejdzie iOS 5 i masz pozamiatane, bo on blokuje karty Gevey - lepiej poczekać, uzbierać więcej kasy i kupić bez SIMlock'a.

#11 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 17 września 2011 - 11:17

Mi nie chodzi o to, mogę kupić w tej chwili nowego nawet za 700 euro, ale dla mnie to nie jest aż tyle warte. Wole dać za telefon 500 i mieć 200 euro na inne rzeczy. Mam też taką ofertę od koleżanki, tylko nie wiem czy to pójdzie. ;p Bo ona jakieś 3 miesiące temu zgubiła telefon czy tam jej ukradli. Zablokowała go, dostała nowy (płaciła ubezpieczenie) po 2 tygodniach. Tamten stary odzyskała po miesiacu, jednak ze swojej karty nie może go włączyć (prawdopodobnie imei zablokowany przez operatora), nie da się pisać smsów, dzwonić itp. Ona chce ten telefon sprzedać za 200 euro z ładowarką, kablem i słuchawkami (kartonik musiała oddać operatorowi). Możliwe jest, że z inną kartą (inny operator) będzie ten telefon działać, jednak bez kartonika przy jakiejś kontroli (wątpię, aby operator specjalnie tego tel szukał) policyjnej zostanę wzięty za złodzieja prawda? Dlatego odmówiłem. ;x

#12 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 17 września 2011 - 11:19

Ale wiesz, będziesz po prostu mieć potem problemy z oprogramowaniem i uwierz mi, te dwieście "ojro" będzie tego warte, bo z Gevey są straszne problemy. Lecz wiesz, zrobisz jak chcesz. Telefon jest chyba zablokowany na stałe, tak mi się wydaje.

#13 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 17 września 2011 - 11:26

No ja z tego co wiem, to odblokować imei się nie da. Ona zrobiła błąd, że go zablokowała (cóż - kobiety). No nic, jednak kupię bez simlocka i tyle, albo kupię od znajomego jakiegoś, miałem 3 oferty, ale odmówiłem bo chciałem nówkę, a właściwie oni mają w b. dobrych stanach i też nie ryzykuje kupnem przez internet.

#14 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 17 września 2011 - 11:28

I to jest bardzo dobra decyzja. ;) Ja sam planowałem kupno iPhone 4 od początków wakacji, też miałem oferty z SIMlock'ami, ale zrezygnowałem, jak koledze się telefon spartolił od środka przez kartę Gevey (nie wiem co on robił, mimo, że bardzo dba o sprzęty Apple). Tak więc czekam jeszcze tydzień iP będzie już mój. ;)

#15 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 19 września 2011 - 17:01

Mam jeszcze takie pytanko, nie chce zakładać nowego tematu, a to dotyczy się tego o co pytałem (Jailbreak). Czy jak zrobię na Iphonie 4 Jailbreak to będę miał dostęp tylko do cydii czy do App Store też? Czy może po Jailbreaku dostęp do App Store jest zablokowany? @ I jeszcze czy za pomocą Jailbreakme.com da się jailbreakować iOS w najnowszej wersji (bodajże 4.3.5) ?

#16 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 września 2011 - 17:02

Masz dostęp do wszystkiego, AppStore, Cydia Store, etc - nic nie jest blokowane. @Da się jailbreak'ować tylko soft numer 4.3.3 i żaden inny wyżej.

#17 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 19 września 2011 - 17:11

Czyli kupując iPhone 4 nowego nie wiem właściwie jaki soft dostane... Jak będę miał 4.3.5 to mogę zrobić downgrade do 4.3.3 ? @ A gdy zrobię na 4.3.3 jailbreak i wrzucę znów 4.3.5 to po jailbreaku ? ;x @edit: Troche lipa, bo chciałbym jailbreak i też mieć aktualny soft. ;p

#18 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 września 2011 - 17:14

Nie możesz, musisz mieć pliki SHSH - ale wątpię, byś miał zaktualizowany - jak trafisz na 4.3.3, to zapis od razu pliki SHSH, by móc do niego w razie czego powrócić. @Jak będziesz mieć 4.3.3 to nie przejdziesz na 4.3.5, bo się to nie opłaca, ale na każdym sofcie można jailbreak zrobić, tylko 4.3.3 ma na razie untethered, więc nie trzeba za kazdym razem od nowa podłączać do kompa i uruchamiać w trybie tethered. @4.3.5 nic prawie nie wnosi, tylko poprawkę ze "śledzeniem" położenia, która nic ale to nic nie robi, tylko usuwa plik który ma około... 5mb?

#19 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 19 września 2011 - 17:32

Podsumowując... Jak trafię na 4.3.3 to robię Jailbreak i jest ok. Gdy trafię na 4.3.5 to muszę żyć bez Jailbreaku. Poza tym jak trafię 4.3.5 to i tak nie będę miał tych plików SHSH bo skąd niby. ;x

#20 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 września 2011 - 17:34

Znaczy - jak będziesz mieć 4.3.5, to poczekasz kilkanaście dni na wydanie iOS 5, potem jeszcze z kilkanaście i będzie jailbreak untethered. ;) Możliwe, że ktoś zapisał, jeżeli kupujesz używkę - na nówkę, to możesz tylko trafić szczęśliwie, czego Ci życzę. ;)

#21 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 19 września 2011 - 17:42

Kilkanaście dni na iOS 5 mówisz? A czy czasami iOS 5 ma nie wyjść dopiero w na początku 2012 czy końcu 2011?

#22 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 września 2011 - 17:43

W październiku w połowie podobno już ma być iPhone 5, tak jak było mówione - sprawdź newsy. ;)

#23 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 19 września 2011 - 21:36

Jeśli chodzi o Iphone 5 to odpada, cena będzie kosmiczna. Jeszcze takie pytanko (kupuję iPhone 4 32 GB), co jak trafię na starszą wersję iOS ? np. z serii 4.2 czy coś takiego. Wtedy będę mógł zrobić aktualizację tylko do 4.3.5 i nie skorzystam z Jailbreak. ;x Czy będę mógł też zrobić aktualizację do 4.3.3 ?

#24 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 września 2011 - 04:41

Ja CI nie mówię, żebyś kupował iPhone 5, tylko mówię, że z nim razem wyjdzie iOS 5. ;) Tak, tylko aktualizacja do najnowszej wersji, ale możesz też na 4.2 zrobić untethered jailbreak. ;)

#25 Mlody993

Mlody993
  • 36 postów

Napisano 20 września 2011 - 05:22

A jaka jest różnica między 4.2 a 4.3.3 ? Wielkie zmiany? ;] I czy w ogóle możliwe, że trafię na 4.2 przy iPhone 4 32 GB Czarny ? Co do iPhone 5 to tylko tak napisałem, że odpada, nie żebyś mnie namawiał czy coś. ;]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych