Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Air 11/13

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Diegon

Diegon
  • 46 posts

Posted 15 September 2011 - 18:08

Witam, zastanawiam się nad zakupem maka. Wybór padł na Macbooka Air 11" lub 13" 2011. W związku z tym mam kilka pytań. Wiem, że jest takich tematów mnóstwo, ale niestety nie znalazłem tego, co by mnie interesowało. Także mam nadzieję, że mi pomożecie :) Więc tak. Zamierzam używać go raczej do prostszych zadań. Przeglądanie internetu, obróbka zdjęć (podstawowe czynności), praca z dokumentami, oglądanie filmów FullHD, muzyka, czasem jakieś gry (Guild Wars, Guild Wars 2, chyba pociągnie?) no ale to tak pobocznie, bo jak wiadomo mac nie jest do gier. (Ciekawym czy pójdzie poprostu) Zastanawiam się również, nad możliwością podłączenia go do telewizora (Sony KDL-22EX320, w tym przypadku rozdzielczość 1366 x 768) (oglądanie filmów w jakości hd i nie tylko, zdjęcia, gra?), czy to go nie zamuli? Nie straci na wydajności? Jeśli już, to jaką przejściówkę polecacie? W związku z tym, Macbook Air 11" wystarczy, czy 13" będzie lepszym rozwiązaniem? Dodam jeszcze, że jeśli Macbook Air 11" - wybrałbym 4GB/128GB SSD/ i5 1.6, jeśli 13" to ta słabsza wersja - 4GB, 128GB SSD, i5 1,7. Pozdrawiam Diegon

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 15 September 2011 - 18:14

http://myapple.pl/ja...1-czy-13-a.html

#3 Diegon

Diegon
  • 46 posts

Posted 15 September 2011 - 18:30

No tak, a co z resztą? Jeśli wybrałbym 11" to nie będzie problemów z podłączeniem do telewizora? I czy np. przejściówka Apple'a się do tego nadaje? Bo słyszałem coś, że przetwarza tylko obraz bez dźwięku.

#4 Mikey124

Mikey124
  • 550 posts

Posted 15 September 2011 - 18:49

Jejku, wybierz to co potrzebujesz. Ja wziąłem 13" bo dla mnie im więcej pikseli, tym lepiej. Z 11" nie będziesz miał żadnych problemów przy podłączaniu do telewizora.

#5 Diegon

Diegon
  • 46 posts

Posted 15 September 2011 - 18:50

No ok, dziękuję za pomoc.

#6 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 September 2011 - 18:50

http://myapple.pl/ja...1-czy-13-a.html

ten temat dotyczy pamięci ram i same dziwne wywody które nic nie wnoszą dla czytających.

@diegon
ja od 2 tygodni posiadam wersję tą pierwszą czyli 11" z i5 1,6 z 128 SSD i cóż mogę powiedzieć.
jestem ogólnie zadowolony.
mobilny, mały laptop, z Lwem który jest jaki jest /czekam spokojnie na "dobrą aktualizację"/
bateria trzyma między 4 a 5 godzin
ekranik i sama praca laptopa to jak się patrzy ale bez przesady... do gier to ... zresztą wczytaj YouTube i wpisz macbook air 2011 i pooglądzasz ciekawe filmy. do wniosków sam dojdziesz.
zwykłe pisanie maili, w office /word i excel/ oraz przeglądanie internetu z safari jest naprawdę miła /a w szczególności w łóżku/
laptop zachowuje się naprawdę cicho.
raz udało mi się zagotować jak do iPhoto wgrałem 2 tysiące zdjęć i ten program wziął się za identyfikację twarzy... wooow, świstał aż miło a istat pokazywał mi 80-83 stopnie ciepła.
ale na tym się skończyło. nie udało mi się go rozgrzać więcej niż 55 stopni.

lasowałem się przy zakupie aby dysk SSD był firmy samsung który jest lepszym od toshiby ale po filmach na YouTube stwierdziłem że bez przesady. pierwszy ma prawie 247mb/s a drugi prawie 200mb/s to żadna tragedia. i tak jest to loteria z jakiej firmy SSD dysk otrzymasz. na pudełku brak jest oznaczenia a sprzedawcy wytrzeszczają oczy gdy o ten "mały" szczegół się zapytasz.

podsumowując, ja ogólnie jestem bardzo zadowolony z mojej 11-stki i też planuje ją dodatkowo spiąć do TV Sony aby przesłać obraz. jest do tego przejściówka.

#7 Diegon

Diegon
  • 46 posts

Posted 15 September 2011 - 19:01

iANDRZEJ - i udało Ci się kupić z dyskiem SSD Samsunga? :P Ogólnie myślałem też nad tym czy nie będzie za mały wyświetlacz, ale oglądając w iSpocie stwierdziłem, że chyba nie, tym bardziej że zawsze można podłączyć do TV/monitora. A odnośnie dysków.. Też właśnie czytałem dużo o tych dyskach. Ale jak mówisz, nie ma jak tego sprawdzić, więc chyba nie będę tworzył problemu z niczego. :) Dzięki za pomoc^ właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem.

#8 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 September 2011 - 19:10

@Diegon niestety, moja 11-stka ma dysk firmy toshiba. była wersja MBA z samsungiem ale to była wersja 64GB z 2GB ram. ja jednak postawiłem na 4GB ram i cóż... toshiba ja przed zakupem zawsze wpisuję na YouTube dany typ sprzętu i oglądam słuchając tych a la recenzji. ostatnio tak kupowałem żarówki led do auta. życzę powodzenia i pozdrawiam

#9 Diegon

Diegon
  • 46 posts

Posted 15 September 2011 - 19:13

Tylko jedno pytanie jeszcze, bo widzę że jednak jakoś się dowiedziałeś, jakiej firmy dysk jest w danym MBA, jak?

#10 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 15 September 2011 - 19:22

Tylko jedno pytanie jeszcze, bo widzę że jednak jakoś się dowiedziałeś, jakiej firmy dysk jest w danym MBA, jak?

dowiedziałęm się jak wyciągnąłem MBA z pudełka.
w iSpocie bawiłem się 2 wersjami tego laptopa i tylko w wersji 64GB z 2GB ramu był samsung. we właściwościach systemu odczytasz rodzaj i firmę dysku SSD.
wersja 128 SSD z 4GB ram z 1,6 jest z dyskiem toshiba.
gdzieś czytałem że tylko na polskę tak puścili gdyż za granicami naszego kraju tą wersję możesz kupić z dyskiem SSD samsung.
jak Ci wyżej pisałem, na pudełku brak jest opisu o producencie SSD.
więc wszystkiego dowiadujesz się jak kupisz, rozpakujesz, i we właściwościach systemu oznaczenie dysku będzie zaczynało się od litery "S" lub "T". więc sam widzisz jak to jest.
ale jeżeli trafisz 128SSD z i5 1,6 to będę Ci zazdrościł ale........ po cichu

#11 Diegon

Diegon
  • 46 posts

Posted 15 September 2011 - 19:39

ok, jak kupię, to Ci powiem, może się uda. ;) Jeszcze raz dzięki za pomoc. A w iSpocie pytałem też o podstawową wersję MBA 13" i nie ma nigdzie, w tej części Europy jest problem z dostaniem, mogą jedynie sprowadzić, 3 tygodnie czekania, ciekawe.. Ale mimo wszystko kusi mnie MBA 11" Pozdrawiam Diegon

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users