Problem z Time Machine - NAS Synology
Napisano 08 września 2011 - 21:09
kilka dni temu zakupiłem dysk synology DS110j + WD 2TB Green Power. Aktualne oprogramowanie (wersja 3.2) wspiera Liona i TimeMachine na nim. Wszystko wydaje się być prawdą - co prawda na Lionie TM wydajnością nie grzeszy, ale działa i to jest ok. Dzisiaj zauważyłem pewien problem. Po jakimś czasie (prawdopodobnie po kilku uśpieniach), TimeMachine przestaje działać. To znaczy, nie robią się cogodzinne backupy, jak próbuję włączyć je manualnie, to TM myśli, myśli i wyskakuje informacja, że nie może znaleźć dysku sieciowego. Szybko restart Maca i wszystko działa ok. Po jakimś czasie znów system nie widzi dysku i znowu trzeba go restartować. Jest to irytujące... Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem? Znalazłem jeden temat na temat podobny (co prawda QNAP, ale to praktycznie to samo), ale nie było w nim opisanych tego typu problemów.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady.
Pozdrawiam
---------- Wpis dodano o 22:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:03 ----------
Z tego, co udało mi się zauważyć, problem występuje podczas automatycznych cogodzinnych backupów. Po restarcie wymuszając archiwizację działa ok. Kiedy nadejdzie godzina archiwizacji, kończy się niepowodzeniem i wtedy już backupy się nie robią - nawet wymuszenie nic nie daje, uzyskuję komunikat, że nie można odnaleźć dysku do archiwizacji...
Całkowicie nie wiem co może być tego powodem.
Napisano 09 września 2011 - 09:14
Napisano 09 września 2011 - 12:42
Napisano 09 września 2011 - 23:04
Napisano 13 września 2011 - 14:17
CIACH. Prosiłem, żebyś nie wsadzał wszędzie swojego bloga. Opisz, a nie linkuj, gdzie popadnie. // ftpd
Napisano 17 maja 2016 - 11:45
Zostanę odgrzebywaczem staroci, ale nie chce mi się zakładać nowego wątku.
Po zmianie routera z RT-AC66U (hulało i po kablu i wifi) na DSL-AC56U - Time Machine nie znajduje dysku archiwizacyjnego (po kablu działa). Mało prawdopodobne by problemem był za słaby router - z Maczkiem połączony w AC na pełnej dla routera przepustowości (867Mbps) i żadne inne urządzenie nie zawala sieci. Jakieś pomysły?
Napisano 17 maja 2016 - 11:58
Skonfiguruj TM od nowa.
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Napisano 17 maja 2016 - 14:37
Zostanę odgrzebywaczem staroci, ale nie chce mi się zakładać nowego wątku.
To niech Ci się zachce.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych