Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płatności w iTunes Store — karty debetowe/kredytowe/Pre-Paid

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2172 odpowiedzi w tym temacie

#201 wikal1910

wikal1910
  • 501 postów
  • SkądRadom

Napisano 22 grudnia 2009 - 15:51

lepiej iść i kupować np w empiku. Przynajmniej masz jeszcze płytę.

#202 Squidward

Squidward
  • 109 postów
  • SkądBikini Bottom

Napisano 22 grudnia 2009 - 17:01

To z pewnością jest dobre wyjście w przypadku gdy podoba ci się większość piosenek z albumu i oczywiście jeśli jest jakakolwiek szansa na nabycie danego albumu w Polsce (a nie jest to takie oczywiste). Niestety dostępność i ceny muzyki w Polsce same z siebie zachęcają do piractwa. Jeśli o mnie chodzi, to mogę powiedzieć, że nie dość iż połowy pozycji z mojej kolekcji (która wcale nie jest taka ogromna) w naszym kraju w ogóle nie dostanę to jeszcze znaczna część z tych, które gdzieś tam można znaleźć nie rzadko oscylują w granicach 70-80 zł za album. Jeśli dodać do tego sporą ilość singli wydanych w latach 1980-1985 które czasami nawet ciężko na ebayu znaleźć to wszystko jasne. Natomiast to co znajdę i co lubię z wielką przyjemnością kupuję.

#203 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 grudnia 2009 - 17:40

To teraz już wiem, czemu przy rejestracji na Polskę mogę tylko poruszać się w AppStore z aplikacjami dla iPhone'a, a nie widać muzyki.
Czy da się zarejestrować na iTunes np. na USA albo na UK, ale bez kupowania zdrapek? nie chce płacić za muzę, bo mam dużo swojej, ale chciałbym móc np. dociągnąć okładkę do albumu albo pozgrywać darmowe utwory (a jest takich dużo, z tego co wiem). Mam kartę VISA, której numer mogę podać przy rejestracji...

nie musisz kupować zdrapek aby się zarejestrować na US itunes. Możesz się tam nawet rejestrować bez credit card. "kup" darmową aplikację i w opcji kart zaznacz "none"

#204 kubisztal

kubisztal
  • 4 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 14:57

Faktyczny koszt aplikacji? - mBank Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Właśnie udało mi sie zarejestrować moją karte mbanku do platności w Appstore. Mam nastepujące pytanie: Jaki jest faktyczny koszt aplikacji, gry kupionej w Appstore za pośrednictwem karty płatniczej? - ile faktycznie znika z konta ( kurs , prowizje ) przy np. aplikacji za 0,79 Euro (ok 3,2 PLN po aktualnym kursie) Piszcie jaki realny koszt i jaki bank. Pozdrawiam

#205 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2010 - 15:13

Mam konto w Inteligo. W grudniu kupiłem Minigore za 1,59E, a z konta zeszło mi 6,83zł. Więc za aplikację za 0,79E powinno zejść ~ 3,40 zł.

#206 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2010 - 17:42

AppStore - problem z kartą

Witam. Mam dość spory problem z AppStore. Otóż, ze względu na to, że nie posiadam "normalnej" karty płatniczej/kredytowej, założyłem sobie konto internetowe (Karta internetowa), przelałem pieniądze na owo konto i "zarejestrowałem" tę kartę w AppStore. Przyjęło bez problemu - pobrało również kilka zł (z tego co się orientuję to normalne, gdyż w ten sposób Apple coś tam sprawdza). Pomyślałem, że wszystko gra, więc od razu pobrałem kilka płatnych aplikacji (jeśli ma to jakieś znaczenie to: GTA, Pocket God, Ocarina i Zen Bound). Pobrałem je i zainstalowałem na iPhonie bez żadnego problemu. A tymczasem wczoraj (a "zarejestrowałem" kartę w AppStore i pobrałem wszystkie aplikacje w piątek), kiedy chciałem pobrać darmową aplikację, AppStore mi na to nie pozwala. Pokazuje mi TO. E-maila od Apple z listą pobranych aplikacji również nie dostałem. Proszę Was bardzo o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co zrobić.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

#207 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 18:13

O ile dobrze pamiętam regulamin kart mbanku to bierzesz kurs sprzedaży Euro z eMAX walutowy i dodajesz 2% prowizji.

Pozdrawiam

#208 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 stycznia 2010 - 18:32

Masz wystarczającą ilość*środków na koncie podpiętym pod wirtualną kartę? Mi takie coś*wywaliło jak ich tam zabrakło właśnie...

#209 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2010 - 18:35

Wydaje mi się, że tak, ale być może własnie to jest problem. Przeleję w najbliższym czasie trochę więcej $$$ i zobaczymy... A tak swoją drogą, jakbym tego nie zrobił, to co mogłoby zrobić/zrobiłoby Apple?

#210 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 stycznia 2010 - 18:44

To się tak wydaje bo to w euro i kaska szybko znika :-D Nie mam pojęcia co by zrobili...

#211 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2010 - 19:21

Ok, a wiesz może dlaczego mogłoby mi zabraknąć kasy (kurde, zabrzmiało strasznie idiotycznie :wink:)? Jak przeliczyłem euro na zł wczoraj, wg. wczorajszego kursu to wyszło mi nieco ponad 45 zł, a na koncie było 50 (41 z groszami po tym jak mi na początku trochę ściągnęli "dla testu"). Jakieś dod. podatki naliczają, czy co?

#212 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:19

A nie łatwiej wejść na konto i po prostu zobaczyć co tam jest?

#213 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:23

Rzecz w tym, że ciągle pokazuje, że mam te 41 zł z groszami, czyli jakby Apple zabrało mi tylko te kilka zł na próbę, a z jakiegoś powodu nie zabrało należności za aplikacje...

#214 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:39

U mnie są zawsze dwie kwoty do rachunku - z jednej najpierw znika jako zarezerwowane a z drugiej dopiero jak realnie zabiorą kasę z banku. Tak więc widać cały czas, ile realnie mam dostępne.

#215 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:47

No to u mnie, jak już wcześniej wspomniałem, zniknęło tylko tyle, co pobrali na początku, a później jakby nie mogli pobrać, czy coś. Może to jest spowodowane czymś innym niż zbyt małą ilością dostępnych środków na koncie?

#216 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 stycznia 2010 - 21:19

Ale z tego co piszesz: - "wg. wczorajszego kursu to wyszło mi nieco ponad 45 zł" - "mam te 41 zł z groszami" Z tego rozumiem, że brakuje minimum 4 pln? U mnie wygląda tak: KWOTA 7,99 EUR KURS EUR/PLN 4,2144 wyszło: -33,67

#217 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 stycznia 2010 - 15:08

Parę dni temu 0,79€ = 3,29PLN w mBanku właśnie.

#218 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 stycznia 2010 - 15:11

Wybacz, źle się wyraziłem. Miałem na myśli, że Apple powinno pobrać z moje konta nieco ponad 45 zł za aplikacje, a na koncie wciąż jest te 41 zł z groszami, także wychodzi na to, iż Apple tak jakby pobrało ode mnie kilka zł na sprawdzenie czegoś z kontem (tak chyba zawsze robi - z tego co wiem), a jakby nie mogło pobrać opłaty za aplikacje. Czyli: Stan konta: 50 zł Kwota: €11,16 Kurs € (z tego co patrzyłem wtedy): ok. 4,09 zł A więc wychodzi niecałe 46 zł Więc na koncie powinno zostać ok. 4 zł. O co chodzi? Jak temu zaradzić?

#219 dansongo

dansongo
  • 54 postów
  • SkądTsp

Napisano 26 stycznia 2010 - 16:15

mi zazwyczaj dobrze w inteligo pobiera ale mialem 3 razy sytuacje ze za gre 0,79€ zabralo mi z konta ponad 8zl

#220 ugly

ugly
  • 210 postów
  • SkądKatowice

Napisano 26 stycznia 2010 - 17:38

jaka karta jest wymagana z mbanku żeby działała w iTunes ?

#221 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 stycznia 2010 - 19:57

Ale nie możesz odliczyć od ceny aplikacji tego, co Apple pobrało wcześniej żeby sprawdzić Twoją kartę. Tą kasę oni Ci oddadzą za jakieś 2 tygodnie, a za aplikacje pobiorą*całość. Zakręciłeś trochę :-P

#222 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 26 stycznia 2010 - 20:08

prosty temat - sam napisałeś, że nową kartę " Przyjęło bez problemu - pobrało również kilka zł (z tego co się orientuję to normalne, gdyż w ten sposób Apple coś tam sprawdza". Otóż te kilka złoty wraca na konto, a ich pobranie przez ple służy tylko weryfikacji, czy karta faktycznie istnieje (sprawdź w google co to jest "pre-autoryzacja"). Problem w tym, że w zależności od wystawcy karty może to trwać 1-2 dni, albo nawet .... zadzwoń do wystawcy i zapytaj jaką mają procedurę (albo poszperaj w Umowie) cierpliwości - jak na razie jesteś dłużnikiem Apple ("Amount you owe 11.16E") co oznacza, że nic nie pobierzesz (nawet za free); Sprawdź przy okazji z wystawcą aktualne saldo, bo z tego wynika, że próba obciążenia karty na te 11.16E kończy się z powodu braku autoryzacji niepowodzeniem. Być może opłata roczna/ miesięczna za tę kartę obciąża rachunek samej karty, co powoduje brak środków? Warto żebyś to sprawdził pozdro

#223 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2010 - 20:16

Mi też za gry/aplikacje w mBanku zdeka dużo pobiera. @mls, jeżeli faktycznie tyle, to wychodzi ~4,1 zł. Zobaczymy, ile mi za GTA: CA weźmie, czekam już od piątku aż pobiorą.

#224 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 26 stycznia 2010 - 20:33

Mi też za gry/aplikacje w mBanku zdeka dużo pobiera.

@mls, jeżeli faktycznie tyle, to wychodzi ~4,1 zł. Zobaczymy, ile mi za GTA: CA weźmie, czekam już od piątku aż pobiorą.

A sprawdzałeś w zakładce "blokady"? Zanim zaksięgują zakup na karcie kredytowej to ląduje właśnie w środkach zablokowanych.

#225 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 stycznia 2010 - 21:21

A sprawdzałeś w zakładce "blokady"? Zanim zaksięgują zakup na karcie kredytowej to ląduje właśnie w środkach zablokowanych.

Tam mam 8,17 PLN :lol: Zawsze tak jest, pobiera jakąś dziwną sumę, a po kilku dniach całość.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 10

0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych