Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płatności w iTunes Store — karty debetowe/kredytowe/Pre-Paid

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2172 odpowiedzi w tym temacie

#151 pawkow

pawkow
  • 3 postów

Napisano 15 sierpnia 2009 - 14:45

Problem z kontem AppStore po zakupie gry

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jako że jest to mój pierwszy post tutaj.

Nie jestem pewien, czy zakładam temat w odpowiednim dziale, toteż chciałbym z góry przeprosić, jeżeli nie jest to dobre miejsce.

Całkiem niedawno stałem się (szczęśliwym) posiadaczem iPhone 3GS. Zanim zgłosiłem bankowi chęć posiadania karty kredytowej, zarejestrowałem konto w AppStore na fikcyjne dane obywatela stanów zjednoczonych, za namową znajomego, który zapewnił mnie że dla mieszkanców USA aplikacji w appStore jest więcej.

Kiedy już pobrałem kilkanaście darmowych aplikacji z tego konta, postanowiłem wprowadzić dane karty kredytowej, i uzupełnić profil o prawidłowe dane (swoje, nie fikcyjne). Po tej aktualizacji mogłem kupić sobie grę dla której w zasadzie złożyłem w niosek o kartę. Kupiłem więc i pobrałem Wormsy, zapłaciłem 3,99$ i wszystko było ok, aż do następnego dnia.

Od tamtego czasu, kiedy próbuję pobrać cokolwiek z AppStore dostaję komunikat:

Dołączona grafika

Podaję więc hasło i klikam Purchase history. Ładowany jest kolejny ekran:

Dołączona grafika

Klikam Billing info

[URL="http://picasaweb.google.pl/lh/photo/51-IBMrO0s2-J1KvsmgCIw?authkey=Gv1sRgCLCx98uC_fHzQQ&feat=embedwebsite"]Dołączona grafika[/URL]

Moja karta to eKarta wydawana przez mBank - nie ma na niej w tej chwili środków, i bardzo dobrze, bo za co miałbym jeszcze płacić? Poprzednio mi 4$ z konta ściągnęło.

Spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem?

#152 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 15 sierpnia 2009 - 14:51

powstal maly balagan bo zaplaciles za wormsy polska karta w amerykanskim sklepie. W zasadzie to nawet nie wiem jak do tego moglo dojsc.

Jest mala lipa. Musisz zmienic sklep na Polski, a jesli to nieposkutkuje to skontakowalbym sie na Twoim miejscu z apple i jakos to wyprostowal.

---- Dodano 15-08-2009 o godzinie 13:52 ----
a kase ktora sklep pobral wczesniej pewnie na dniach dostaniesz na karte.

#153 pawkow

pawkow
  • 3 postów

Napisano 15 sierpnia 2009 - 15:10

Możliwe, że doszło do tego tak, że zmieniłem dane w amerykańskim AppStore na Polskie (adres, miasto) więc i karta Polska zadziałała? Jak mam zmienić AppStore na Polski?

#154 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 15 sierpnia 2009 - 15:33

na dole masz taką opcje :) Na stronie głównej sklepu na dole wytłuszczone My store i tam zmieniasz kraj.

#155 pawkow

pawkow
  • 3 postów

Napisano 15 sierpnia 2009 - 16:31

Znalazłem, dziekuję za pomoc, nie będę pisał do apple, zapłacę te 4$ w końcu to nie majątek, mam nadzieję to ostatni tego typu problem, a kasa wróci :)

#156 locsi

locsi
  • 374 postów

Napisano 16 sierpnia 2009 - 01:26

powstal maly balagan bo zaplaciles za wormsy polska karta w amerykanskim sklepie. W zasadzie to nawet nie wiem jak do tego moglo dojsc.

Jest mala lipa. Musisz zmienic sklep na Polski, a jesli to nieposkutkuje to skontakowalbym sie na Twoim miejscu z apple i jakos to wyprostowal.

---- Dodano 15-08-2009 o godzinie 13:52 ----
a kase ktora sklep pobral wczesniej pewnie na dniach dostaniesz na karte.

nie mogl zaplacic polska karta w us appstore - to nie wykonalne w itunes.
jego outstanding balance jest podany w euro > 3.99E , a kraj wybrany to polska.
najprawdopodobnie pare dni temu "podczepil" ta karte pod itunes - wtedy blokuje mu na karcie okolo 8 zl - blokada jest zwalniania do maksymalnie 14 dni (dluzej nie moga dzialac blokady na karcie).

autor watku - masz blokade na karcie (zostanie zwolniona w ciagu 14 dni od jej zalozenia) i kupiles w tym czasie gre nie majac srodkow na karcie - nie widze tu zadnego problemu ze strony itunes.
ps. nastepnym razem nie wprowadzaj w blad podjac symbol $.

#157 martig

martig
  • 419 postów

Napisano 16 sierpnia 2009 - 11:46

Czyli po założeniu muszę doładowywać stan konta za pomocą Gift Card?

#158 iPaffcio

iPaffcio
  • 146 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 sierpnia 2009 - 15:32

chyba debetowej karty nie można użyć. Przynajmniej ja nie mogę (karta mBank visa electron). Swoją drogą gdzie w iTunes store można kupić muzykę, bo tak przeglądałem to tam są tylko aplikację. Też głupota, któraś z aplikacji poleciła mi założyć sobie konto w celu uzyskania apple ID. W iTunes jest możliwość wykorzystania tego konta tyle, że za bardzo nie można wybrać sposobu płatności. Pan w infolinii apple powiedział mi, że te konta to lipa i żebym sobie jeszcze jedno zrobił oddzielnie dla iTunes ;)

#159 Andreas1000

Andreas1000
  • 295 postów
  • SkądGliwice

Napisano 16 sierpnia 2009 - 15:41

Można założyć za pomocą Visa electron debetowa tylko pamiętaj o ustaleniu limitu na zakupy internetowe min 10zl. Można to zrobić na stronie mbanku.

#160 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 18 września 2009 - 10:49

Mam pytanie: czy ta karta po prawej stronie http://img42.imagesh...5/obrazek2c.png działa z polskim AppStore?!

#161 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 września 2009 - 14:14

Mam pytanie: czy ta karta po prawej stronie http://img42.imagesh...5/obrazek2c.png działa z polskim AppStore?!

karta po prawej to karta płatnicza wydawana przez Bank BZWBK (ale to pewnie już wiesz :) Jest to karta debetowa otwarta na internet, tzn co do zasady pozwala na płatności w Internecie, m.in w Apple Store. co do zasady nie powinno być z nią żadnych problemów jak chodzi o płatność, o ile Bank wystawca karty dobrze "określił jej" parametry w systemie VISA. Bowiem wbrew temu co często pisze się w tym wątku, nie jest tak, że karty debetowe w ogóle nie działają Apple Store, karta poprawnie sparamteryzowana przez Bank w VISA będzie doskonale słuzyła do płatności w necie.

Ja korzystam z karty kredytowej Visa Aquarius wydanej przez MultiBank i płacę nią w Apple Store, ale moja zwykła debetówka wydana również przez wspomniany Bank, otwarta na Internet, też doskonale się sprawuje. Po prostu wole płacić kredytówką :)

#162 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 18 września 2009 - 19:40

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź! :)

#163 Monny

Monny
  • 30 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 września 2009 - 20:08

Płatności kartą wirtualną Ktoś mi wytłumaczy jak to jest z tymi płatnościami kartami wirtualnymi? Chcac uniknąc kupowania drogich gift cardów na allegro załozylem nowe konto w iTunesie na moje dane/nazwisko/polske. Wklepalem karte wirtualną z ING ktora w teorii sluzy wlasnie do tego i bez problemu mi przyjelo. Kupowalem przez jakis czas rozne programy i bylo ok do czasu jak iTunes stwierdzil ze pieniadze do nich nie dotarly i musze wszystko uregulować. Programy oczywiscie nadal dzialaja ale kasa z karty mi nie znikneła, jedynie jakas dziwna kwota pojawila sie zakladce "blokady". Bank mi napisal ze to normalna procedura i wszystko jest ok, czego specjalnie nie rozumiem bo juz tydzien minąl a Apple nie dostało ani grosza. Ktos płaci jakas karta wirtualną tutaj i mu to dziala? (ekarta z mbanku albo netkarta z multibanku)

#164 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 26 września 2009 - 14:41

ekarta z mbanku

działa. bez problemu pobiera pieniądze.

#165 Gomana

Gomana
  • 10 postów

Napisano 26 września 2009 - 18:17

Też jestem ciekaw, czy wirtualna karta z ING działa w iTunes Store tak jak trzeba. Jakie macie doświadczenia?

#166 werakoko

werakoko
  • 540 postów

Napisano 26 września 2009 - 19:20

Działa, tylko u mnie pieniądze się blokują i schodzą po 1/2 tygodniach. Z tym, że narazie kupiłem tylko 2 programy :P (wirtu@lna ING). Fajnie, że nie płaci się miesięcznie te 20zł, tylko raz (aktywacja karty) ;)

#167 Soli

Soli
  • 75 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 września 2009 - 08:42

Ja również używam Wirtualnej ING i wszystko jest w porzadku, jedyne co mnie dziwi to za ostatnio zakupione dwie aplikacje (Scheduler Poland 1,59E i Słownik PL-ANG/ANG-PL 0,79) ściągnęło mi dokładnie 19,20 zł z karty. Dziwny przelicznik tego euro, nie jest to fortuna oczywiście ale przy zakupie nawigacji nie wiem jakby się to skończyło. Tak że GOMANA spokojnie możesz sobie aktywować i używać.

#168 Gomana

Gomana
  • 10 postów

Napisano 28 września 2009 - 13:18

Super. Wielkie dzięki!

#169 Machiavelist

Machiavelist
  • 156 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 września 2009 - 13:26

ja płace na zmiane wirtualna z Mbanku i normalną kredytówka i zazwyczaj kasa nie idze do apple po zakupie, dostaje za 2-3 dni jak coś innego pobieram (nawet darmoewgo) informacje że był problem z weryfikacją metody płatniczej, ale jak podam jeszcze raz numer CCV (czy jak sie on tam nazywa) to zaraz dostaje maila z "paragonem" i jest oki do nastepnego zakupu

#170 Skotnik

Skotnik
  • 13 postów

Napisano 03 października 2009 - 15:45

Przeczytałem wszystkie 9 stron wątku i rozumiem, że nie ma możliwości korzystać w AppStore ze zwykłej karty debetowej z mbanku, tylko muszę zamówić sobie eKarte tak? Ale ludziom życie utrudniają ;]

#171 Firaxis

Firaxis
  • 5 postów

Napisano 05 października 2009 - 10:04

wczoraj zalozylem konto na itunes uzywajac visy electron z mbanku :] trzeba tylko ustawic limity transakcji internetowych. pzdr

#172 lukullus

lukullus
  • 194 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2009 - 11:10

ostatnio dostałem nową Visę Electron (taka czarna, z payWave) do konta <30 w BZWBK. Dołączona do konta iTunes bez żadnego problemu. Jeszcze nie kupowałem, zablokowało tylko 8,64 zł przy wgraniu karty. Czy ktoś wie, po jakim czasie iTunes odblokowuje te pieniądze?

#173 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 października 2009 - 16:05

To nie Itunes tylko Twoj Bank na żadanie Apple Store zablokował tę kwotę. W zależności od Banku taka blokada jest uwalniana w przeciągu 7 do 14 dni roboczych. U mnie trwało to bite 14 dni. Same zakupy rozliczały się już w dwa do 3 dni.

#174 qbas

qbas
  • 104 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 października 2009 - 17:33

Debetówka z Alior Banku sprawna:)

#175 adam.m.

adam.m.
  • 177 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 12 października 2009 - 17:36

@qbas która debetówka? Ta zwykła czy ta z paypass?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych