Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płatności w iTunes Store — karty debetowe/kredytowe/Pre-Paid

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2172 odpowiedzi w tym temacie

#226 kubisztal

kubisztal
  • 4 postów

Napisano 26 stycznia 2010 - 23:55

Podczas rejestracji kart z mBank , tej z delfinkiem nie zapomnijcie o ustawieniu limitów na transakcje internetowe. Limit dzienny nie może być mniejszy niż 10 PLN , ta warunek by zwykla karta (płaska) została zaakceptowana w Appstore. Pozdrawiam.

#227 Pablowej

Pablowej
  • 531 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 stycznia 2010 - 06:55

jaka karta jest wymagana z mbanku żeby działała w iTunes ?

Najlepiej kredytowa.

#228 ugly

ugly
  • 210 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 stycznia 2010 - 07:02

ze zwykłą kartą płatniczą też podobno pójdzie ;) będę próbował na dniach

Podczas rejestracji kart z mBank , tej z delfinkiem nie zapomnijcie o ustawieniu limitów na transakcje internetowe.
Limit dzienny nie może być mniejszy niż 10 PLN , ta warunek by zwykla karta (płaska) została zaakceptowana w Appstore.
Pozdrawiam.

rozumiem, że jak ustawie limit dzienny 10 PLN to nie uda mi się kupić aplikacji za więcej niż ok. 2 euro ?

#229 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 stycznia 2010 - 10:51

Karta wydawana w mBanku mam na myśli karte płaska debetowa do ekonta działa w Apple store pod warunkiem ustawienia dobrze limitów ilościowych i kwotowych na transakcje internetowe. Ponieważ konto prowadzone jest w złotych to tranzakcja przebiega następująco: Załóżmy, że gra kosztuje 2 euro. Bank po otrzymaniu dyspozycji zablokowania środków z Apple Store blokuje na karcie kwotę w zł odpowiadającą równowartości 2 euro, według kursu zw dniu dokonania blokady plus prowizja Visa za przewaltuowanie. Bank czeka nastepnie na dyzpozycje Apple zwolnienia blokady na koncie wówczas kwota która rozlicza się na koncie odpowiada kurosowi euro złoty z dnia zwolnienia blokady plus wczesniej wspomina prowizja Visa za przewalutowanie. A zatem kwota zablokowana i kwota rozliczona mogą się róznic ze wzgledu na inny kurs euro w dni blokady a iny w dniu rozliczenia. Jeśli było to nieco chaotyczne to przepraszam.

#230 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 27 stycznia 2010 - 12:16

@endi a tak trochę poza tematem,ile zajmuje w pełni uruchomienie tego konta wirtualnego ? (czyli od momentu założenia tego konta do momentu kiedy można z niego korzystać w itunes dużo czasu trzeba czekać ??)

#231 Sniper10000

Sniper10000
  • 33 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 15:45

Ja specjalnie do obsługi iTunes wyrobiłem sobie Netk@rtę w MultiBanku. Zawsze sprawdzałem wszystkie transakcje i wiele razy spotykały mnie sytuacje, których nie rozumiałem... Często było tak, że na koncie nie pojawiało się żadne obciążenie przez kilka dni, innym razem odnosiłem wrażenie, że pobierało mi więcej kasy niż faktycznie kosztowała aplikacja. W końcu nie wytrzymałem i zadzwoniłem do banku. Pani wyjaśniła mi, że tego typu transakcje mogą być księgowane z opóźnieniem do 14 dni i jeśli w tym okresie dokonam kilka zakupów na drobne kwoty, to jest z nich potem tworzona zbitka występująca jako jedna sumaryczna kwota, bez rozbicia na pojedyncze transakcje. Po rozmowie postanowiłem sprawdzić to ręcznie - spisałem sobie wszystkie aplikacje, które kupiłem, sprawdziłem ich ceny i przeliczyłem je wg archiwalnego kursu Euro. Wszystko zgodziło się co do złotówki. W każdym przypadku ściągano mi z konta dokładną kwotę przemnożoną przez kurs Euro + 2% prowizji. Jeśli w krótkim okresie kupiłem kilka aplikacji po np. 0,79 Euro, to z rachunku pobierana była jedna kwota za wszystkie transakcje. Nawiązując do wypowiedzi przedmówców - raczej niemożliwe jest, żeby komukolwiek ściągnęło z konta więcej niż kosztował program. Jeśli ktoś twierdzi, że aplikacja warta 0,79 Euro kosztowała go 8 zł, to powinien się zastanowić, czy w okresie 2 tygodni od zakupu tego programu nie kupił też czegoś innego. :)

A tak wyglądają przykładowe rozliczenia z mojego banku:
13.06.2009 - ZAKUP PRZY UŻYCIU KARTY I-TUNES-EUR /LONDON -3,65
19.06.2009 - ZAKUP PRZY UŻYCIU KARTY I-TUNES-EUR /LONDON -3,64

Tu widać zbitki odpowiednio za 2 i 3 aplikacje po 0,79 Euro:
09.08.2009 - ZAKUP PRZY UŻYCIU KARTY I-TUNES-EUR /LONDON -6,69
27.07.2009 - ZAKUP PRZY UŻYCIU KARTY I-TUNES-EUR /LONDON -10,20

A tu dla odmiany miły akcent ze strony Apple - zwrot pieniążków na moje konto:
05.09.2009 - POS ZWROT TOWARU I-TUNES-EUR /LONDON +12,61

Zdarzyło mi się, że omyłkowo skasowałem sobie jakiś program, potem wlazłem do AppStore, żeby pobrać go ponownie, ale pomyliłem nazwy z jakimś podobnym (coś z serii ToDo's) i go kupiłem. Skorzystałem z jakiegoś formularza w iTunes i napisałem 3 zdania wyjaśniające mój błąd. Nie liczyłem na żadną reakcję, bardziej chciałem zobaczyć, czy ktokolwiek mi coś odpisze. I tu zaskoczenie - jeszcze tego samego dnia przyszła odpowiedź, że w ciągu kilku najbliższych dni zwrócą mi pieniądze. I zwrócili. :)

#232 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 stycznia 2010 - 16:47

U mnie trwało to 5 minut. Tyle, że konto w ING mam.

#233 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 27 stycznia 2010 - 18:39

Myślałem ze w ing jest takie samo coś jak w wbk ale w ing trzeba mieć konto już aby założyć to internetowe,tak czy siak muszę jakieś konto w banku sobie założyć i padło na ing właśnie.. @narkoman to czy przez ing też można płacić w itunes us ?

#234 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 stycznia 2010 - 18:47

@ narkoman & sikora Dzięki wielkie za pomoc. Teraz tylko czekam aż dojdzie przelew i powinno być już OK. @igiel Szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie ile mi to zajęło, bo zakładałem je jakieś 2 miesiące temu, ale wątpię żeby zajęło to więcej niż 10 min.

#235 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 27 stycznia 2010 - 19:15

@ narkoman & sikora

Dzięki wielkie za pomoc. Teraz tylko czekam aż dojdzie przelew i powinno być już OK.

@igiel

Szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie ile mi to zajęło, bo zakładałem je jakieś 2 miesiące temu, ale wątpię żeby zajęło to więcej niż 10 min.

Dobra dzięki za info

#236 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2010 - 20:07

@mls, jeżeli faktycznie tyle, to wychodzi ~4,1 zł.

Nie, ja napisałem ile dokładnie pobrało mi z konta przy zakupie aplikacji za 0,79€ i było to właśnie 3,29PLN.

#237 thorin49

thorin49
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2010 - 21:02

A karta VISA (płaska) z PKO BP działa?

#238 adolat

adolat
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 lutego 2010 - 15:21

@Lokria Jest prawie tak jak piszesz. Wydaje mi się, że to jednak bank przewalutowuje. W grudniu i styczniu trafiało mnie średnio od 4,16 do 4,18 za euro.

#239 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 19:49

Potwierdzam, że karta debetowa MasterCard Debit z opcją PayPass od mBanku działa na iTunes Storze.

#240 shrekKR

shrekKR
  • 576 postów
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Napisano 16 lutego 2010 - 20:23

Visa z ING nie działa :(

#241 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 18 lutego 2010 - 08:31

Jeśli chodzi o mBank: - da się płacić kartą debetową (delfin) online - ale trzeba zadzwonić wcześniej na mLinię w celu aktywowania tej usługi, bo domyślnie nie jest włączona (po telefonie pojawia się tylko w limitach karty możliwość ich ustawienia dla "transakcji internetowych" - zresztą na mLinii operator również pyta jakie mają być limity) - walutą rozliczeniową w mBanku jest EUR, więc płacąc delfinem płaci się za coś w EUR dokładnie tak, jakbyśmy brali pieniądze z kantoru. Kurs jest brany z dnia, w którym następuje księgowanie a nie z dnia, w którym coś kupiliśmy. Nie płaci się żadnych 2% - co innego jeśli kupujemy coś w USD. Tu następuje już przewalutowanie i płaci się 2% prowizji od transakcji. ALE - mając kartę debetową MasterCard (ta za 1.5PLN miesięcznie) nie zapłacimy 2% prowizji. To jeśli chodzi o debetówki z mBanku

#242 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 22 lutego 2010 - 16:29

Doładowanie App Store a kupowanie Witam. Czytałem wcześniejsze posty na ten temat ale napisze tak że nie zamierzam zakładać 10kont nowych tylko mam zamiar korzystać z tylko jednego konta. Chodzi o to że chce kupować aplikacje i chce w prosty sposób za nie płacić. Więc jaki sposób mam doładować konto itunes. Jestem w ipko.pl Mam itunes polskie i nie zamierzam zakładanie innego bo mi to jest nie potrzebne.

#243 lodzio2341

lodzio2341
  • 84 postów
  • SkądWa-Wa

Napisano 22 lutego 2010 - 16:33

to się pogodź z tym, że giftcardy można doładować tylko w amerykańskim appstore a wsumie w każdym a w polskim się nie da.:(a pozatym w amerykańskin jest taniej.:)

#244 errah

errah
  • 106 postów

Napisano 22 lutego 2010 - 16:36

W Polsce nie da się kupować w AppStore. Edit// A dokładniej na polskim koncie w AppStore.

#245 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 22 lutego 2010 - 16:45

Czyli pozostaje mi interaktywna aplikacja z cydii?? Skoro nie mogą kupować :( OK to może być inny sposób kupowania oprócz giftcardy?? Ehh. A można jakoś kupować przez Dotpay?? Albo przez Dotpay doładować??

#246 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 22 lutego 2010 - 17:50

Karta kredytowa/debetowa wypukła.

#247 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 22 lutego 2010 - 18:09

Czyli co mam zrobić ?? Może krok po kroku to opisać. ??

#248 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lutego 2010 - 18:15

1. Bierzesz karte 2. Wpisujesz odpowiednie dane z niej w odpowiednie rubryczki w ustawieniach swojego konta 3. Klikasz na "Akceptuj" czy co tam sie wyświetli 4. Eee, kupujesz?

#249 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 22 lutego 2010 - 18:42

Czy to bezpieczne?? Bo widzę że raczej tego nie robiłeś. Ok to np. Aplikacja która kosztuje 0.99 to ile mi zje zł z konta i czy czasem mi nie zje więcej niż powinno??

#250 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lutego 2010 - 19:10

0.99 ci nie zje, bo w polskim AppStore masz ceny w euro, które zaczynają się od €0,79. A z konta zje ci to ok. 3 zł +/- kilkadziesiąt groszy. Wg. dzisiejszego kursu ok. 3,17 zł

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych