Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Cyfrowy Polsat LTE - ktoś testował? Czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 01 września 2011 - 09:01

Witam Szanowne Państwo. Zbieram informację czy warto się zainteresować CP LTE bo oferta wygląda dość kusząco jesli chodzi o opłaty jak i ilość transferu do zużycia. Jednak o ile w Gdyni nie martwię się o ich zasięg to jak to wygląda na wsiach i w mniejszych miejscowościach? Korzystają z roamingu (jeśli tak to darmowo/płatnie) czy w ogóle tracimy zasięg i jesteśmy odcięci od świata?

#2 DanielF

DanielF
  • 5 786 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 01 września 2011 - 09:04

1. Są dostępne mapki 2. Możesz kupić i po 7 dniach oddać bez kary za zerwanie umowy - to chyba najlepsze rozwiązanie

#3 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 01 września 2011 - 09:42

DanielF, no właśnie jest problem bo przez te 7 dni nie wyjadę na wieś i nie będę miał możliwości wykonania testu poza trójmiastem. Mapkę widziałem i w okolicach wsi są śladowe ilości zasięgu. Cóż, może się przejadę do któregoś z punktów i zapytam jak to wygląda.

#4 DanielF

DanielF
  • 5 786 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 01 września 2011 - 09:46

Ale tylko tak sprawdzisz jak to wygląda w danej miejscowości - z konkretnym modemem, anteną itd.

#5 North

North
  • 1 337 postów

Napisano 01 września 2011 - 10:14

Propozycję mają kusząco, ale jedynie dla kogoś kto mało danych ściąga. 3GB bodajże za 30zł to w technologii HSPA troszkę słabo (Orange Free -> 6GB), robi się ciekawie jak masz zasięg LTE. Ponoć pingi 10ms do bramy, także można by się nawet pokusić o granie online.

#6 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 01 września 2011 - 11:46

No właśnie kusi mnie prędkość bo ilość GB mi wystarczy. Potrzebuję to do iPada, a nie na użytek domowy. W Gdyni widziałem, że większość jest objęta LTE. Cóż, pogadam z konsultantem to może się zdecyduje.

#7 marda

marda
  • 139 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 listopada 2011 - 17:29

DanielF, no właśnie jest problem bo przez te 7 dni nie wyjadę na wieś i nie będę miał możliwości wykonania testu poza trójmiastem. Mapkę widziałem i w okolicach wsi są śladowe ilości zasięgu. Cóż, może się przejadę do któregoś z punktów i zapytam jak to wygląda.

Na wsi zapomnij o LTE - to nigdy nie będzie system dla miast - zbyt mały zasięg aby opłacało się budować sieć poza miastami.

Na razie zasięg jest bardzo niewielki, ale będzie sukcesywnie rozwijany - ale oczywiście w miastach..

Ja akurat mam zasięg (nadajnik w odległości kilkuset metrów) - i prędkość jest rewelacyjna - realnie uzyskałem 30Mbps. Niestety w dłuższej perspektywie już tak dobrze nie będzie - im więcej użytkowników, typ niższe prędkości.

#8 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 10 listopada 2011 - 18:29

jak chcesz to podlaczyc do ipada? modem 3g z ipada obsluguje to? zasieg tego lte to jest jakis zart, dziala we wroclawiu w 2 dzielnicach., na rynku np nie ma zasiegu :) w dodatku zasieg przedstawiony na mapkach jest przy uwzglednieniu uzycia anteny zewnetrznej i ma jedynie charakter informacyjny ;)

#9 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 11 listopada 2011 - 11:55

Humanoidal, chciałem wykorzystać modem z opcją routera i udostępniać net po wifi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych