Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z połączeniem z myapple.pl

• Please log in to reply
43 replies to this topic

#26 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 03 June 2007 - 10:49

Strona nie leży w nazwa.pl tylko sama domena. Problem występuje wtedy gdy próbując wejść na myapple.pl Twój komputer nie otrzymuje od serwera DNS poprawnego IP dla nazwy myapple.pl (85.219.239.3) Moje serwery DNS są skonfigurowane poprawnie - odpowiadają na zapytanie prawidłowo (sprawdzałem już kilkanaście razy) Ale nadrzędna jest tu nazwa.pl, to oni wskazują że głównym DNS jest ten i ten serwer. Aby inny serwer (np. ten z którego Ty korzystasz) poprawnie resolvował nazwę musi wiedzieć skąd pobrać informacje o danej strefie.

#27 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 03 June 2007 - 10:52

U mnie juz dawno nie dziala prosty adres myapple. Albo przez google, albo przez stara strone z myapple schowana w cachu. Nie dziala opcja "Nowe posty". Najnowszy Firefox, iMac..

#28 Adler

Adler
  • 572 posts
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Posted 03 June 2007 - 10:54

W domu myapple strasznie kuleje, planeta nie uruchamia się wcale. W pracy znowu jest wszystko ok.

#29 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts
  • SkądOstrów Wielkopolski

Posted 03 June 2007 - 13:22

Wczoraj przez caly dzien nie moglem wejsc z lacza Netii a na innych strona dzialala.

#30 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 03 June 2007 - 14:02

A wlasnie, ja tez mam Netie.

#31 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 03 June 2007 - 20:00

Być może że to wina NetArt, choć być może to DNSy TPSA są tu winne. nie wiem czy to pomoże ale...

Dziś o godzinie 19:33 z łącza Neostrada, DNSy domyślne przydzielane automatycznie:

1.jpg - strona www.myapple.pl się nie ładuje (już codzienna norma)

Wpisuję:

ping www.myapple.pl
Ping request could not find host www.myapple.pl. Please check the name and try a
gain.

tracert www.myapple.pl
Unable to resolve target system name www.myapple.pl.

...czyli strona nie istnieje ;)

Ale google RSS mi wyświetla co widać na 2.jpg - choć nie wiem czemu godzina jest przesunięta (zdjęcie zrobione o 19:36). Czyli tak bez wtajemniczania się już głębiej jest to dla mnie zastanawiające wiec użyłem strony http://www.all-nettools.com/toolbox , która to udostępnia ping (z inny niż TPSA DNSów) i wynik jest taki jak widać:

www.myapple.pl (85.219.239.3)
4 packets transmitted, 4 packets received, 0% packet loss
Host reachable, average round-trip time: 124.981 ms

.. co świadczy że używając DNSy TPSA strony "nie ma" a w tym samym czasie inne DNSy widzą.

W każdym bądź razie życzę powodzenia w szybkim rozwiązaniu tego problemu bo jest to bardzo uciążliwe. już nie raz odpisywałem na czyjegoś posta, klikam wyślij a tu bach, stronki zaś "nie ma". A jak się już włączy to często jest trudno znaleźć ten wątek bo międzyczasie podochodziły nowe itd.

#32 Indrid Cold

Indrid Cold
  • 260 posts
  • SkądPoint Pleasant

Posted 11 June 2007 - 07:16

Problem z MyApple czy z moim netem? Witam :D Widziecie, mam taki problem, że forum MyApple dostępne jest na przemian z Planetą MyApple, tzn. jak jest forum, nie ma planety, jak jest planeta, nie ma forum (przeglądarka nie może znaleść serwera). Czy to coś się dzieje z Forum czy może to jest moja wina :confused:

#33 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 11 June 2007 - 07:38

Witam :D
Widziecie, mam taki problem, że forum MyApple dostępne jest na przemian z Planetą MyApple, tzn. jak jest forum, nie ma planety, jak jest planeta, nie ma forum (przeglądarka nie może znaleść serwera). Czy to coś się dzieje z Forum czy może to jest moja wina :confused:

Nie wiem, jak z Planeta, ale mi forum tez czesto nie dziala. Tzn. strona glowna sie laduje, ale samo forum juz nie.

#34 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 11 June 2007 - 07:46

Moim zdaniem (a tez mam problem czesto z uruchomieniem myapple.pl ) problem dotyczy serwerów DNS

#35 Indrid Cold

Indrid Cold
  • 260 posts
  • SkądPoint Pleasant

Posted 11 June 2007 - 07:50

Obecnie mam ustawione DNS podane z IDG (208.67.222.222 i 208.67.220.220), jak zmienie na 'oryginalne', tzn. te, które mi dostawca ustawił podłączając sieć, sytuacja na chwilę się poprawi ale i tak w końcu wszystko wróci. Kiedyś tak nie było.

#36 mgrod

mgrod
  • 195 posts
  • SkądTrzebież k. Szczecina

Posted 11 June 2007 - 07:59

Ja też oststnio mam problemy z forum. Mniej więcej od czasu jak Code zalał kompa ;-)

#37 Chilon

Chilon
  • 1930 posts

Posted 11 June 2007 - 08:06

No nie sądzę aby to była wina DNSów, adresy leżą sobie w cache ja za często nie wyłączam komputera i też problemy z dobiciem się na forum mam ale nie twierdzę też, że część problemów może własnie z tego wynikać. Kolejna sprawa to to, że forum działa na apatchowym virtualnym hoście więc zapewne leży na tym komputerku troche więcej stron a jak wiadomo więcej stron więcej pracy więcej problemów ale to pewnie też nie to ;> Grzebiąc dalej można dojść do tego że serwer ma interkonekt z GTS Energis, który w ostatnim czasie ma dość często awarie, co jak na GTS jest strasznie dziwne i stawiam właśnie na to ;)

#38 Mikołaj

Mikołaj
  • 124 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 June 2007 - 08:13

Ja mam takie same problemy w domu (na Maku). Nie może znaleźć serwer'a MyApple.pl - to prawie na pewno coś w DNS'ach. Muszę spróbować innego serwera DNS i porównać.

#39 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 11 June 2007 - 08:16

Sprawa dotyczy serwerów DNS.
Dziś porobiłem kilka zmian i powinno wszystko wrócić do normy.

Zapewniam Was że nie ma to związku z zalanym MBP ;)

Temat łączę z Problem z połączeniem z myapple.pl

#40 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1852 posts
  • SkądOstrów Wielkopolski

Posted 11 June 2007 - 10:35

Sprawdz DNSy. Wpisz takie same jakie ma Twoj kuzyn.

#41 sleepless

sleepless
  • 314 posts
  • SkądGliwice

Posted 11 June 2007 - 13:12

Sprawa dotyczy serwerów DNS.
Dziś porobiłem kilka zmian i powinno wszystko wrócić do normy.

Zapewniam Was że nie ma to związku z zalanym MBP ;)

Temat łączę z Problem z połączeniem z myapple.pl

Planeta u mnie się załadowała :grin: Po chyba dwóch miesiącach przerwy :grin:
Wielkie dzięki code! Ogromnie się cieszę, że wszystko znowu działa :grin:

#42 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 11 June 2007 - 13:26

Wielkie dzięki code Ogromnie się cieszę, że wszystko znowu działa :grin:

Czyli tak oficjalnie ktoś mógłby podać jakie używać DNSy by wszystko chodziło (łącznie z MyApple) bo dziś też były problemy u mnie na Neo.

#43 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 11 June 2007 - 13:28

Czyli tak oficjalnie ktoś mógłby podać jakie używać DNSy by wszystko chodziło (łącznie z MyApple) bo dziś też były problemy u mnie na Neo.

Zależy od operatora.

#44 Duckling

Duckling
  • 490 posts
  • SkądWrocław / Nysa / Czarna Góra

Posted 11 June 2007 - 17:42

Niestety ja rowniez mam problemy z polaczeniem :( i to niestety w miare czesto... FF pokazuje time out... Operator Dialog - lacze PPPoE 6MBit...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users