Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ile placimy za sprzet Apple, a ile za marke Apple?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
495 odpowiedzi w tym temacie

#276 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:06

Skupię się na laptopach. Czemu ludzie kupują Macbooki? Bo to najprawdopodobniej jedyne mobilne(nie przenośne, tylko właśnie mobilne), notebooki na rynku. Osoby, które nigdy nie korzystały, to najprawdopodobniej nie zrozumieją, ale Ci którzy mieli okazję korzystać z Touchpada wiedzą o czym mówię. Pozostałe laptopy zdecydowanie wymagają używania myszki. Ich mobilność jest zatem baaaardzo ograniczona - a to chyba przecież podstawowa cecha laptopa. Ja mogę pracować na moim MB dosłownie wszędzie, a nie tylko przy biurku. Ile zatem jest to warte? Dodając do tego bardzo przyzwoite komponenty, świetną baterię i podświetlenie klawiatury, mam sprzęt, którego zdecydowanie nie chciałbym wymieniać - bo po co?

#277 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:08

Goodboy, obserwując to forum i komentarze w internecie, odnoszę wrażenie, że to właśnie osoby krytykujące Apple celowo wmawiają użytkownikom "udowadnianie wszystkim na siłę jaki to ich sprzęt jest najlepszy i cudny", żeby potem mieć punkt zaczepienia do krytyki.

Nie pamiętam, jak to się nazywa w w teorii, ale jest to jedna ze znanych i sprawdzonych metod strategii. Spreparować fałszywą tezę, wmówić adwersarzowi że rzekomo jest to jego teza, następnie ją obalić i w konsekwencji stwierdzić, że skoro myli się w jednej kwestii, to wszystkie jego pozostałe tezy również są błędne.

#278 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:09

I cieszysz się z takiego własnego podejścia do Apple? To jest puste i płytkie. Co więcej jest to nieprawdziwe, ponieważ jest to cecha marek luksusowych, do których Apple nie należy. Nie wolałbyś, żeby za ładnym wyglądem stała też dobra jakości i porządne podzespoły adekwatne ceny?

No to dobrze, to która marka w komputerach ma produkty 'luksusowe' - tak abyśmy mieli porównanie - jaki sprzęt należy uważać za luksus.
Zdefiniuj również co musi posiadać luksusowa marka - aby być luksusowa.

#279 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:16

Kamienie Svarovskiego :D

#280 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:22

Nie no gooboy25 postawił pewną tezę i chcę aby ją udowodnił pokazując luksusowe marki czy modele komputerów, oraz aby podał kilka kryterii jakimi marka luksusowa wśród komputerów się cechuje.

#281 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:38

Tydzien temu prowadzilem mila rozmowe biznesowa w jednej z wiekszych norweskich agencji reklamowych. Przy okazji oprowadzono mnie po firmie i mialem okazje pobieznie ocenic zaplecze komputerowe. Nic dziwnego nie zobaczylem. Okolo 30 stanowisk wyposazonych w iMaci 27", kilka Macow Pro, kilka MBP. W Norwegii nie spotkalem jeszcze powaznej agencji, ktora pracowalaby na sprzecie innym, niz Apple. Zdarzalo sie zobaczyc pojedyncze PC, ale glownie w roli testerow kompatybilnosci, glownie w przypadku aplikacji do internetu oraz niekiedy do otwierania plikow .cdr i eksportowania ich do .ai.
Wrocmy jednak do problemu, z jakim zmagamy sie w tym watku. Otoz, prowadzac prezentacje na moim MBP we wspomnianej wyzej agencji, pomyslalem sobie, ze pojawiajac sie tam z jakimkolwiek innym komputerem, poczulbym sie jak w przyslowiowej jaskini lwa. Oczywiscie, na tresc prezentacji by to nie mialo wplywu, ale mogloby wplynac na ogolne wrazenie. Ludzie skupieni wokol wspolnych tematow i zainteresowan lubia, aby laczylo ich jak najwiecej wspolnych elementow. To jest prawo stada, a czlowiek jest zwierzeciem stadnym. W branzy fotograficznej i DTP niezgodnosci sprzetowe sa szczegolnie niemile widziane. Dyrektorzy artystyczni czesto maja snobistyczne "attitude" i mniej przychylnie patrza na potencjalnych pracownikow lub partnerow biznesowych, korzystajacych z innego sprzetu czy oprogramowania. Ale nie tylko snobizm jest tego powodem. Podstawa jest chec osiagniecia maksymalnej spojnosci branzowej i unikniecia problemu niekompatybilnosci. Z tego samego powodu caly swiat biurowy pracuje na MS Office. Nie ma tam miejsca ani dla iWork ani dla innych pakietow biurowych i nikt nie probuje tego na sile zmieniac, twierdzac, ze wg niego Pages jest lepsze niz Word.

---------- Wpis dodano o 12:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:34 ----------

Temat tego wątku jest nieprawdziwy

Temat watku jest jak najbardziej prawdziwy, tylko odpowiedzi moze byc wiele. Zwroc uwage, ze temat wcale nie sugeruje, ze faktycznie cos placimy za tzw. marke. Mozna zatem powiedziec, ze placimy 100% ceny za sprzet, a 0% za marke - i to rowniez bedzie odpowiedz na pytanie zadane w tytule tego watku.

#282 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:48

W Polsce kryterium luksusu wyznacza cena. I niewazne czy to jest samochod, dom, czy meble, albo urzadzenia elektroniczne. Czy tak jest rowniez w innych krajach? Sami sobie na to pytanie odpowiedzcie...

#283 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:57

koyoot: No ale nie wychodźmy poza granice na razie, za granicą może być faktycznie różnie. Więc IMO apple jest cenowo pozycjonowany średnio, nie ma np macbooków w cenie Biedronkowym, są też laptopy w markach droższe np sony vaio czy dell xps, alienware. Ja podrzucę cechę 'element wyróżniający z tłumu' i tu IMO warunek spełnia OSX czy ktoś chce, czy nie ten warunek jest spełniony, co dalej?

#284 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:12

I cieszysz się z takiego własnego podejścia do Apple? To jest puste i płytkie. Co więcej jest to nieprawdziwe, ponieważ jest to cecha marek luksusowych, do których Apple nie należy. Nie wolałbyś, żeby za ładnym wyglądem stała też dobra jakości i porządne podzespoły adekwatne ceny?

Tym niemniej przedstawione przez Ciebie podejście jest uczciwe, o ile zwolennicy Apple nie dorabiają do tego teoryjek o rzekomo lepszym sprzęcie niż komputery konkurencji. Co zaskakujące, w Polsce jest jakaś dziwna potrzeba posiadaczy komputerów Apple udowadniania wszystkim na siłę jaki to ich sprzęt jest najlepszy i cudny, podczas gdy ludzie na zachodzie kupują sprzęt, żeby go używać, nie po to, żeby się nim podniecać i opluwać konkurencyjne rozwiązania. Może to wynika z Polskiej relacji ceny Apple do naszych zarobków, a co za tym idzie udowadniania sobie "skoro zapłaciłem dużo kasy to musi być najlepsze". Polskie Apple community czuje się "elitą" niestety, podczas gdy w bardziej dojrzałych i bogatszych społeczeństwach są to dobra dostępne bez problemu dla każdego.

Jest jak najbardziej prawdziwe. Apple zapoczątkował pewien kierunek w reklamie, sprzedając "ideę", kolejnym, ktory to robił genialnie był Nike, w reklamach z Jordanem.

Wybacz ale ja nigdy nie mówię, że mam lepsze niż, bo co mnie to obchodzi, kto co ma. Kupuj dla siebie, a nie po to żeby się przed kimś popisywać. Jasne, że jest jakaś część ludzi, którzy kupują na pokaz, a nawet nie wiedzą jak kupować w appstore. Częściej się spotykam, że ktoś mi wmawia jaki beznadziejny mam sprzęt. Ostatnio na szkoleniu ładowałem iPHone, a koleś, boże iPhone, żenujący telefon itp. Dziwne masz doświadczenia, znam dużo osób, ktore mają sprzęty Apple i nikt nie czuje się elitą, każdy wystarczająco zna swoją wartość i żaden sprzęt nie jest mu do tego potrzebny.
Ps. Wcale to co dużo kosztuje nie musi być najlepsze ;)

#285 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:15

OSX nie jest (wbrew pozorom) cecha, ktora na pierwszy rzut oka wyroznia komputery Apple. Sytem ten czesto kwitowany jest przez Kowalskiego pytaniem: "O kur..., a co to za nakladka na Windowsa?" Tak naprawde OSX jest elementem, ktory docenia ludzie posiadajacy pewna wiedze na temat komputerow i pewne, mocno okreslone potrzeby. System ten w calej swojej prostocie jest co prawda adresowany do uzytkownika na kazdym poziomie sprawnosci komputerowej, ale problemem dla Kowalskiego bedzie brak kompatybilnosci z dotychczasowym oprogramowaniem oraz koniecznosc "nauki od nowa".

#286 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:23

Ps. Wcale to co dużo kosztuje nie musi być najlepsze ;)

Oczywiście, ale zbieramy kryteria luksusu, nie najlepszości :)

---------- Wpis dodano o 13:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:21 ----------

streetfighter69: Ale jest to cecha wyróżniająca z tłumu, Windows czy Linuxa możesz mieć na dowolnym komputerze (linuxa to już w ogóle) a OSX kupisz tylko z mackintoshem.

#287 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:33

Apple nie ma nic wspólnego z luksusem, nie przesadzajmy.

#288 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:38

arturcisz: to jaka marka wg Ciebie w komputerach jest luksusowa i dlaczego? Stawiasz podobną teze co goodboy25 bez słowa wyjaśnienia. Nie podajesz ani luksusowej konkurencji, ani kryterii po których się poruszasz.

#289 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:47

Dla mnie Apple pozycjonowana jest jako marka Premium, a nie luksusowa i tak ją odbieram. Widziałem jakiś tam komputer w skórze, w drewnie, kryształki, złoto itp. Limitowane wersje Ferrari, Lamborgini itp.

#290 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:49

Artciusz ma rację. Co to za luksus mieć Apple??. Na świecie ŻADEN. U nas coraz mniejszy. To napaleńcy Apple, zwłaszcza w Polsce, budują wizerunek luksusu, obnosząc się z Makami i Iphonami jakby to był conajmniej Święty Gral.

#291 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:53

OK: czyli mamy następne kryterium: skóra, drewno, limitowane wersje, tego Apple nie spełnia, co jeszcze? Może jakiś model faktycznie luksusowego komputera?

#292 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:53

Tylko po co mieszac pojecia? Czy rzeczywiscie wazne jest, co goodboy lub arturcisz uwazaja za luksus? Opinia kazdego z nas, z osobna, nie stworzy w zaden sposob sposobu postrzegania marki, dyskutowac mozna jedynie, jak ta marka jest odbierana przez ogol. I o tym jest ten watek. Nie prowadzmy tu technicznej bazy danych nt. sprzetu, porownan parametrow i cen, nie klasyfikujmy w takich czy innych podgrupach. To najmniej istotne. Latwo jest wykazywac w nieskonczonosc przewagi jednego produktu nad drugim, ale chyba nie o to chodzi w tym watku, prawda? Rozmawiajmy o fenomenie Apple i jego wplywie na nasz wizerunek w swiecie, w ktorym funkcjonujemy.

#293 iGiełda Limited

iGiełda Limited
  • 10 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 29 sierpnia 2011 - 13:13

Jak w każdej firmie zdarząją się lepsze i gorsze produkty, ale trzeba przyznać, że Apple dba o funkcjonalność i design. Ich produkty to cukiereczki, które naprawdę WYGLĄDAJĄ :) Są funkcjonalne i niezawodne w większości. Jest też jeszcze jedna ciekawa rzecz. Jesteśmy w pewnym sensie subkulturą. Wokół urządzeń Apple rosną rzesze fanów, które orgaznizują się i rozmawiają. Nie widziałem podobnych tworów wokuł np Microsoftu. A przynajmniej nie na takim poziomie jak wokół Apple :)

#294 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 13:22

Następny głos: funkcjonalność i design, wg mnie mało przemawiający argument. Nie wszystkie rzeczy luksusowe muszą być funkcjonalne. Przypomnę zegarki, są modele uznawane jako luksusowe, a nie są w ogóle funkcjonalne, ani 'designerskie' raczej nazwałbym je konserwatywnymi jeśli chodzi o design.

#295 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 13:34

Polecam Luksusowe marki - Bankier.pl

#296 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 13:51

renqien: ale tam są dość ogóle pojęcia - pewnie da się je zastosować, ale nie ma marki luksusowej dla komputerów, a tego poszukuję - co wśród komputerów decyduje o tym że uznamy go za luksusowy.

#297 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 29 sierpnia 2011 - 14:08

elita: Co do tych zegarków, to zauważ, że może nie są ani wybitnie funkcjonalne ani wybitnie designerskie z reguły, ale istnieją wersje limitowane, sygnowane, różne takie, których wartość kiedyś być może wzrośnie, są niejako inwestycją w przyszłość, sprzęt Apple takową nie jest, jest kawałkiem aluminiowego złomu kosztującym trochę więcej niż inne komputery czy telefony, ale zawsze można kupić sprzęt używany, najlepiej roczny, kiedy jest z 40% tańszy niż w dniu premiery, a wygląda i działa idealnie, wtedy za minimalnie więcej niż plastikowy sprzęt z Windowsem masz aluminium, podświetlenie klawiatury, touchpada, czy w przypadku iPhonów świetną jakość wykonania i świetny system z mnóstwem aplikacji.

#298 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 14:10

Ja podpowiem dwie marki pretendujące do miana luksusowych. Jedna to Munk Bogballe i powiedzmy, że spełnia wymagania produktu luksusowego o tyle, że jest niewspółmiernie droga w porównaniu do tego co oferuje. Druga, moim zdaniem bardziej pasująca do miana luksusowej, to LUVAGLIO ® Maks przerost formy nad treścią ;)

#299 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 14:18

Byc moze ta cecha poszukiwana przez wszystkich jest po prostu... sama marka Apple. Niby komputer klasy PC, a jednak jakies inne, totalnie rozne od dotychczasowych doswiadczen komputerowych. Niby telefon, a jednak zupelnie inne doswiadczenie uzytkowania telefonu. Przyznam szczerze, ze sam, czasami, mam wrazenie jakby komputer i OSX oraz iOS, byly przedluzeniem mnie samego. Biorac pod uwage rowniez fakt popularnosci Windows i OSX od razu widac to dlaczego Marka Apple jest tak postrzegana przez wielu ludzi a nie inaczej. Samo haslo "Think Different" wiele znaczy. Kolejnym aspektem "wyjatkowosci"(specjalnie w cudzyslowiu) jest to ze uzytkownicy sprzetu tej marki identyfikuja sie z nia i tym wlasnie haslem. I tutaj dochodzimy do kluczowej rzeczy a mianowicie psychologii ludzkiej, ktora powoduje ze ta wlasnie marka jest odbierana w ten sposob. Sam fakt posiadania sprzetu skupia wokol ludzi o podobnych zainteresowaniach. Paradoks jest taki ze Windows jest tak powszechny ze ludzie przechodza w sumie kolo niego obojetnie, czasami rowniez nieco "bokiem". Obok sprzetu Apple ciezko przejsc obojetnie, czego dowody mamy na tym forum. I tutaj nie ma znaczenia, czy jestes fanbojem czy hejterem.

#300 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 14:50

renqien: ale jak do takich komputerów porównać np auto z 'luksusowym wyposażeniem' :) przecież nie ma czego porównywać np Bentleya do 'luksusowo wyposażonego' Polo :) a miano luksusu pojawia się w obu przypadkach. Czy w przypadku Polo nie jest luksusem to że płacisz za niego jak za Golfa bo masz w nim np skórę i/lub 17"?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych