Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

DVB-T-na urzadzeniach przenosnych iOS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
202 odpowiedzi w tym temacie

#176 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 03 lutego 2014 - 18:43

Witam,

Update aplikacji Elgato Eye TV do wersji 2.0

Lokalizacja-->Chorzów

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam

GAMA007

#177 winotu

winotu
  • 2 postów

Napisano 05 lutego 2014 - 01:07

Tak jak pisałem, tylko ze sporym opóźnieniem zdjęcia urządzenia EyeTV W: [ATTACH=CONFIG]20181[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20182[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20183[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20186[/ATTACH] Na zdjęciach: - opakowanie -zestaw: mala antenka teleskopowa, antenka która ma magnes w podstawie oraz dłuższy kabel okolo 1m, podstawka do przyklejania na szybe/biurko z płytką metalową żeby można było postawić te antenkę z magnesem w nodze/podstawie, przejściówka z MCX na RF gniazdo. Kabel USB na micro usb. na ipad 3 niektóre programy przycinaj tzn obraz idzie ale dźwięk na mniej niż sekundę wcina (sporadycznie sie to pojawia). Nie jest to bardzo denerwujące ale jest to pewien mankament. Nie na wszystkich programach. Osobiście często na TVP1 zauważam. Możliwe że to problem sygnału. Postaram się jeszcze nagrać filmiki z odtwarzania na ipad 3 oraz nexusie 4. Z urządzeniem EyeTv W może być tylko jedno urządzenie odbierające być połączone czyli podłącze ipada to nexusa już nie moge. Jak jestem połączony z EyeTvW po wifi to internetu już nie da się przeglądać ;) bo wifi już czym innym zajęte(komunikacja z EyeTv W).

#178 Templar

Templar
  • 112 postów
  • SkądWarsaw City

Napisano 16 marca 2014 - 21:16

Potrzebuję jakiegoś takiego przenośnego urządzenia działającego zarówno z iOS, jak i Androidem, czyli w grę wchodzą chyba tylko te poprzez własne sieci WiFi. Póki co najbardziej zastanawiałem się nad tym EyeTV W, ale z tego co widzę nie ma obsługi HD. Czy znajdę coś innego obsługującego również HD i to na urządzeniach bez wyświetlaczy Full HD (iPhone 5/Nexus 7 z 2012)? Myślałem jeszcze o M-T 5000 z zestawu TV Mobilna, w sumie jeden z tańszych dekoderów i jest chyba HD, ale czy jest jakaś inna aplikacja na iOS/Androida, która obsługuje ten dekoder? Bo o tej oryginalnej to już chyba zapomnieli, aktualizacja ostatnia w 2012 roku, brak wsparcia dla większych ekranów, podobno problemy na iOS 7. A na Androidzie podobno nie działa też z Nexusem 7 i jeszcze do tego nie działa ze zrootowanymi urządzeniami. A i jeszcze czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak się przejawia ten brak wsparcia dla HD w EyeTV W, w ogóle nie znajduje TVP 1 HD/TVP 2 HD, znajduje i nie działają te kanały, czy też może jakoś rozdzielczość tych kanałów jest obniżana? A i czy ktoś wie czy była możliwość skorzystania z EyeTV Micro na iPhonie z użyciem przejściówki Lightning-micro USB?

#179 JP1980

JP1980
  • 26 postów
  • SkądBedzin, Poland

Napisano 28 kwietnia 2014 - 20:56

Witam. Czy posiada ktoś już tivizen pico 2 i jak ten model ma sie do konkurencji?

#180 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 28 kwietnia 2014 - 21:05

Witam,

@JP1980,

mpeg-2 / H264, a w Polsce wypada mieć sprzęt który wspiera mpeg-4 / H264.

Więc po zeskanowaniu będzie głos bez wizji...

Pozdrawiam

GAMA007

#181 aciga

aciga
  • 56 postów
  • SkądMACiek

Napisano 20 lipca 2014 - 13:42

Witam,
mam pytanie do @gama007
w sprawie - Elgato EyeTV Mobile ze złączem Lightning
-> Kabel ładujący micro USB - czy można ładować w trakcie użytkowania i w czy w tym czasie ładuje się urządzenie (iPhone, iPad) ?

#182 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 20:30

Witam,

@aciga

nie widzę żadnych przeciwwskazań by ładować Elgato EyeTv w trakcie oglądania.

Iphone / iPad nie będą w tym momencie ładowane. Jest to niemożliwe.

Pozdrawiam

GAMA007

#183 tomkaczorek

tomkaczorek
  • 1 postów

Napisano 28 marca 2015 - 07:16

Szanowni,

czy ktos uruchomil urzadzenie TIVIZEN wifi http://www.tivizen.com/wifi-dongle.html ? 

czytalem rozne opinie, ze w PL moze nie dzialac i chcialbymm prosic o Wasze doswiadczenia.

dobrego dnia,

tomek

#184 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 28 marca 2015 - 08:46

Witam,

@Tomkaczorek,

Urządzenia tivizen są w stanie zdekodować sygnał o następujących parametrach technicznych:

MPEG-2/4 H.264 SD  :)

Nie potrafi niestety:

MPEG-2/4 H.264 HD  :(

Jednym słowem nie odbiera programów HD np. TVP HD.

Pozdrawiam

GAMA007

#185 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 12 września 2015 - 11:26

Witam,

Eye TV dla urzadzen z wejsciem lightning. / Z własną baterią /

-Do odbioru DVB-T mpeg2 / mpeg4

1442053288,55036,18.jpg

1442053527,70000,168.jpg

1442053584,37955,103.jpg

Pozdrawiam

GAMA007

#186 Burczyk

Burczyk
  • 662 postów

Napisano 14 września 2015 - 20:49

Ile za takie cudo?

#187 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 20 września 2015 - 17:34

Witam,

@Burczyk,

Można kupić od 40 euro w górę.

Pozdrawiam

GAMA007

#188 borowiak

borowiak
  • 8 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 października 2015 - 12:23

Jest już październik 2015 i ja dopiero teraz zainteresowałem się odbiorem TV na sprzeęcie Apple'a.

Czy są jeszcze podpięci tutaj jacyś dyskutanci (zwłaszcza GAMA007, który dużo wnosił do dyskusji)?

Bo chciałby usłyszeć, co w aktualnym czasie byście polecali z urządzeń dostępnych na rynku?

Będę bardzo dźwięczny za odpowiedzi!

Purysta

#189 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 26 października 2015 - 19:29

Witam,

@Borowiak,

Dziękuje za miłe słowa, oraz pm:)

O urządzeniach mobilnych napisałem juz chyba wszystko.

Czas więc na urządzenia dla naszych "dużych urządzeń" i systemu OS-X.

Tutaj będzie nam łatwiej odebrać sygnał DVB-T mpeg4.

Przy urządzeniach mobilnych nie mamy wyboru, odbiornik musi posiadać sprzętowe dekodowanie mpeg4.

Przy użyciu laptopa, czy komputera mając w nim dobry CPU i kartę graficzną  bez problemu  będziemy mieli obraz DVB-T mpeg4 nawet,

gdy mamy podłączony odbiornik, który wspiera sprzętowo tylko DVB-T mpeg2.

Sam osobiście posiadam mały pendriver Tizi dla Mac.

1445883487,51705,156.jpg

Pozdrawiam i życzę udanego odbioru:)

GAMA007

ps: W Niemczech w roku 2016 w czerwcu wejdzie nowy standard DVB-T 2, wobec czego wszystkie mobilne zabawki

które tutaj prezentowałem potanieją, gdyż nie będą współpracować z nowym standardem DVB-T 2.

#190 borowiak

borowiak
  • 8 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 października 2015 - 20:59

Dzięki GAMA007 za reakcję i odpowiedź!

Mam pytania:

Czy ten reklamowany przez Ciebie model (tizi for Mac) obsługuje standard DVB-T, jaki jest używany w Polsce?

Czy obsługuje także kanały HD?

Czy można go jakoś wykorzystać dla uzyskania TV na iPhonie lub iPadzie?

Jaka jest czułość tizi for Mac przy mocach nadajników w Polsce - czy coś na ten temat możesz powiedzieć?

(byłeś z nim w Polsce?).

Jeśli nie da się w żaden sposób wykorzystać tizi for Mac dla sprzętu mobilnego, to napisz:

- jakiego Ty używasz urządzenia do sprzętu mobilnego?

- czy urządzenie "e.quinix tizi" jest odpowiednikiem wspominanego wcześnie "tivizen nano"?

Tizi jest aktualnie nieosiągalny, to może warto poczekać, aż będzie do kupienia...

Tylko jego cena jest pewnie wyższa? Pod linkiem:

http://www.tizi.tv/en/features.html#tizi

nie podali ceny, bo jest wysprzedany.

To tyle na początek ;-)

TIA za Twą pomoc fachową!

Krzysztof

#191 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 27 października 2015 - 09:35

Witam,

więc tak:

do oglądania wszystkich kanałów w Polsce na urządzeniach mobilnych polecam sprzęt firmy Elgato

-Eye Tv post #185

Dla urządzeń mobilnych  / iPhone, iPad / istnieje możliwość ogladania poprzez Eye Wi, lub Tivizen.

W obydwu przypadkach odbiór jest możliwy, lecz bez kanałów HD.

Tizi nie nadaje się do odbioru telewizji naziemnej w Polsce. Chyba że ktoś lubi sluchac tv, gdyż będzie dostępna tylko sama fonia:)

A szkoda, bo osobiście uważam oprogramowanie które prezentuje Tizi Tv za naajlepsze.

------------------------------------------------

Do oglądania na urządzeniach stacjonarnych w domu, oraz mobilnych w domu we własnej sieci domowej  polecam sprzęt firmy Elgato

-Elgato Netstream DTT  post #113

------------------------------------------------

Jeśli chodzi o Tizi for Mac. W dgrudniu wybieram się do Polski. / Rybka lubi pływać / także o ile będeę miał możliwość sprawdzę na miejscu.

Pozdrawiam

GAMA007

#192 borowiak

borowiak
  • 8 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 października 2015 - 11:19

Do oglądania na urządzeniach stacjonarnych w domu, oraz mobilnych w domu we własnej sieci domowej  polecam sprzęt firmy Elgato

-Elgato Netstream DTT  post #113

================

Dzięki za odpowiedź!

Powiedz mi, co się dzieje z rynkiem urządzeń do odbioru TV. Po kilku różnych urządzeniach, które rozpracowywałeś, większość z nich zniknęła z rynku i nie została zastąpiona, jak to zwykle przecież bywa, urządzeniami nowszymi, lepszymi i często tańszymi.

Polecany przez Ciebie produkt Elgato EyeTV Netstream jest - przynajmniej w Polsce - nieosiągalny!

Za to pojawia się Elgato EyeTV Netstream 4Sat... Znacznie wyższa półka.

Przeglądając stronę polecanego przez Ciebie Elgato znalazłem EyeTV W:

https://www.elgato.com/en/eyetv/eyetv-w

nie jestem jednak w stanie ocenić, czy będzie chodził w Polsce, nie widzę też opcji odbioru na Macu stacjonarnym pod MacOSX.

Dodatkowo w opisie umieszczona uwaga: High definition MPEG-4/H.264 channels are not supported.

Czyli nie pozwala na odbiór HD, jaki nadawany jest przez DVB-T w Polsce?

Kolejne urządzenie Elgato EyeTV Go też chyba nie obsłuży HD nadawanego w Polskim DVB-T, bo napisano o nim:

In areas in which high-definition television is broadcast via DVB-T, experience stunning 720p or 1080iHDTV, in MPEG-2 and H.264/AVC.

Następne urządzenie Elgato EyeTV Diversity wprowadziło mętlik do mojej głowy. Czytam bowiem w opisie dwa urywki:

In areas in which HDTV is broadcast via DVB-T, enjoy watching stunning 720p or 1080i HDTV (MPEG-2 as well as H.264/AVC) on your Mac.

Przecież chyba to, co w nawiasie, nie jest alternatywą, bo MPEG-2 też jest nadawany jako H.264?

A kawałek dalej:

Freeview HD, encrypted programs and/or DVB-T2 broadcasts are not supported.

To co jest w końcu z tym HD w DVB-T - ja miałbym wielką potrzebę, aby ktoś to jednoznacznie wyjaśnił!

Jeśli czujesz się na siłach, to podziel się swą wiedzą, pliiis! ;-)

Na co trzeba zwracać uwagę w specyfikacji urządzenia, aby mieć pewność, że zadziała w Polsce z kanałami HD?

Czy jest tak, że urządzenie nie wspierające sprzętowo MPEG-4 pozwoli w Polsce na oglądanie HD, jeśli sprzęt (komputer) ma stosownie dobre parametry?

Help!

Krzysztof

#193 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 27 października 2015 - 12:23

Witam,

Pisałem już parę postów wcześniej:)

W Polsce obowiązuje standard DVB-T mpeg4 z kodowaniem H264.

W Niemczech dla przykładu jest DVB-T mpeg2. / W rodku 2016 / zostanie wprowadzony standard

DVB-T 2 z kodowaniem H265.

Także niektóre urządzenia na rynku, sprzedawane dziś np. w Niemczech nie nadaja sie do odbioru kanałów HD

nadawanychw Polsce.

Z tego co pamiętam tylko parę kanałów nadaje w HD, pozostałe w SD.

Jak dobrze zauważyłeś wiele produktów jest nie dostepna. Prawdopodobnie / to moje zdanie / przygotowują się powoli z wdrożeniem nowej grupy produktów które beda mialy wsparcie dla nowego standardu. / Bedzie on takze kompaktibilny ze starym i tym obowiazujacymw Polsce /.

Eye TV W działa w Polsce. Odbiera tylko i wyłączenie kanaly SD, czyli bez TVP1HD / TVP2 HD.

Urządzenie które będziesz chciał zakupić powinno spełniać następujące parametry techniczne:

-DVB-T mpeg4 codec H264.

"Czy jest tak, że urządzenie nie wspierające sprzętowo MPEG-4 pozwoli w Polsce na oglądanie HD, jeśli sprzęt (komputer) ma stosownie dobre parametry?"

Dokładnie jest tak jak piszesz:)

Pozdrawiam

GAMA007

#194 borowiak

borowiak
  • 8 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 października 2015 - 15:09

> Jak dobrze zauważyłeś wiele produktów jest nie dostepna. Prawdopodobnie / to moje zdanie / przygotowują się

> powoli z wdrożeniem nowej grupy produktów które beda mialy wsparcie dla nowego standardu. / Bedzie on takze

> kompaktibilny ze starym i tym obowiazujacymw Polsce /.

Czy to jest pewna informacja? Bo jeśli tak, to warto poczekać i mieć obsługę tego, co w Polsce,

i tego, co w sensie standardu kodowania zapewne i do Polski z Zachodu trafi.

> Eye TV W działa w Polsce. Odbiera tylko i wyłączenie kanaly SD, czyli bez TVP1HD / TVP2 HD.

> "Czy jest tak, że urządzenie nie wspierające sprzętowo MPEG-4 pozwoli w Polsce na oglądanie HD,

> jeśli sprzęt (komputer) ma stosownie dobre parametry?"

> Dokładnie jest tak jak piszesz:)

To zatem nie przeczysz sobie?

Czyli jeżeli podłączę Eye TV W do iMaca, to mimo że nie wspiera MPEG-4, jednak zobaczę na nim

także TVP-1 i TVP-2 w HD?

Dzięki za Twą cierpliwość w tłumaczeniu mi jak krowie na rowie ;-)

Pozdrówka!

Krzysztof

#195 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 27 października 2015 - 16:15

Witam,

Eye TV W nie podłączysz do komputera. / No chyba tylko by je naładować /

To urządzenie pracuje tylko z urządzenami mobilnymi typu iPad, iPhone.

Tylko dla urządzeń mobilnych:

-Eye TV Mobile

-Eye TV W / Wi-Fi /

Pozdrawiam

GAMA007

#196 borowiak

borowiak
  • 8 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 października 2015 - 23:23

GAMA007!

Ostatnie dwie prośby do Ciebie:

Mam okazję (dzięki znajomościom u sprzedawcy) kupić bardzo tanio jeden z ostatnich egzemplarzy tego urządzenia:

http://www.notonlytv.net/p_lv5tmac.html

Moim skromnym zdaniem to oryginał urządzenia, które pod inną (polską) marką było sprzedawane w Polsce, ostatni egzemplarz znalazłem tutaj:

http://www.euro.com.pl/tunery-telewizyjne/id4mobile-idmactv.bhtml?from=skapiec

I teraz dwie moje prośby:

- czy potrafisz, dzięki swej wiedzy, potwierdzić, że to zapewne ten sam model pod różnymi oznaczeniami i firmami?

- czy wg Twego rozeznania i podawanych dość skromnie parametrów możesz określić szanse, że będzie działał w Polsce, również sprzętowo obrabiając MPEG4 dla oglądania kanałów HD?

Wiem, że to nie urządzenie do sprzętu mobilnego (iPhone czy iPad), a do Maców stacjonarnych lub MacBooków, ale gdy nie można kupić tego, co by się chciało, to kupię chociaż to, co jest...

I będę cieszył się odbiorem TV na iMacu lub na MacBooku.

Dzięki za możliwie szybką odpowiedź, bo muszę odpowiedzieć znajomemu, czy biorę tego "DVB-T USB for MAC" (LV5TMAC) z firmy NotOnlyTV. Spora okazja cenowa, a nie jestem przy kasie ;-)

Wielkie dzięki za Twoją cenną pomoc!

Krzysztof "Purysta"

PS: Gdyby ktoś z czytających te słowa był też zainteresowany takim zakupem, to mogę pomóc (są jeszcze 3-4 urządzenia w magazynie).

#197 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 28 października 2015 - 13:48

Witam,

oba urządzenia skoro są sprzedawane w Polsce to muszą być zgodne z normą.

Gdyż obowiązuje informacja, czy dany sprzęt nada się do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej.

Przydatna informacja dla kupujących:

Czy w sprzedaży mogą znajdować się odbiorniki bez możliwości odbioru naziemnej telewizji cyfrowej? Na jakich zasadach?

Mogą  znajdować  się, ale  pod  warunkiem, że  przedsiębiorca
w   miejscu widocznym i łatwo  dostępnym  dla  potencjalnych  nabywców  telewizyjnych
odbiorników umieścił  informację  o następującej treści:  „

Jedynie  odbiorniki cyfrowe  zgodne  z wymaganiami określonymi w przepisach dotyczących wymagań  technicznych  i  eksploatacyjnych  dla  urządzeń  konsumenckich służących do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji  telewizyjnych umożliwiają  odbiór naziemnej  telewizji cyfrowej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej”, która jest wymagana przepisami określonymi w art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 30 czerwca 2011 r. o wdrożeniu naziemnej telewizji cyfrowej

Więc pozostaje mi tylko powiedzieć:

"Udanego odbioru"

http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html

Ciekawa stronka, polecam każdemu kto interesuje się telewizją naziemną.

Pozdrawiam

GAMA007

#198 borowiak

borowiak
  • 8 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 października 2015 - 15:13

oba urządzenia skoro są sprzedawane w Polsce to muszą być zgodne z normą

Wow!

Oj, chyba mieszkając jakiś czas poza Polską zapomniałeś, jakie są tu klimaty ;-)

Twoje twierdzenie, co co zasady bezwarunkowo słuszne, nie ma niestety zastosowania

w naszej umiłowanej Ojczyźnie...

Jeśli znajdziesz chwilę wolnego czasu, spójrz proszę na te dwa modele bardziej

sceptycznym okiem, jeśli mogę Cię poprosić...

3maj się!

Krzysztof

#199 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 28 października 2015 - 19:16

Witam ponownie:)

Osobiście wybrałbym ten egzemplarz:

http://www.notonlytv.../p_lv5tmac.html

Pozdrawiam

GAMA007

#200 borowiak

borowiak
  • 8 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 października 2015 - 23:26

Osobiście wybrałbym ten egzemplarz:

http://www.notonlytv.net/p_lv5tmac.html

Posłuchałem Twej rady i jest zamówiony (taniocha!), jutro będzie w moich rękach.

Tylko cały czas boję się, że nie będzie działać w Polsce...

Bo to jednak produkcja nie dla Polski, tylko ogólna, światowa, czyż nie?

Znasz kogoś, kto to cudo miał i czy mu w Polsce działało?

Tyle nowości - odezwę się po eksperymentach ;-)

Krzysztof

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych