Długi kabel sieciowy i brak internetu...
Napisano 15 maja 2007 - 21:58

Napisano 15 maja 2007 - 22:09
To znaczy, że z twoim maczkiem działa, a z jej piecem nie? To może rzeczywiście świadczyć o zapotrzebowaniu na skrętkę skrzyżowaną, albo o potrzebie odświeżenia adresu karty sieciowej - po odpięciu twojego maczka trzeba zresetować modem, żeby zauważył pieca.
Ale powoli - nie ma czegoś takiego jak "kabel z dwóch stron skrosowany". Krosowany kabel ma z jednej strony wtyczkę zarobioną wg. standardu 586A, a z drugiej 586B. Kabel prosty ma na obu końcach ten sam standard( A lub. Maczkowi jest wszystko jedno, piec (chyba) powinien mieć układ taki jak w oryginalnym kablu (prosty, czy kros?)
Nie wiem, czy do końca się rozumiemy. Ja mieszkam gdzie indziej, i ona też - całkiem inne, osobne sieci.
"Kabel z dwóch stron skrosowany" - to kabel jaki mam, który naprawdę ma z dwóch stron wtyczki T568A i działa z Makiem. Standard A-A.
Oryginalny kabel od modemu jest w standardzie B-B. Jest też trzeci kabel, który ma jedną końcówkę w standardzie A, drugiej nie widziałem - nie miałem jak, ale jutro mam dostać informację. Ten kabel nie działa.
Podejrzewam, że sprzedawca sprzedał jej kabel skrosowany A-B, a nie zwykły B-B. I tutaj chyba tkwi problem.
Napisano 15 maja 2007 - 23:18
nie chce mi sie czytac calosci wiec pewnie sie zdubluje ale
kabel sieciowy komp komp - musi byc skrosowany - argumenty o autonegocjacji ..spoko TYLKO ZE NARAZ po obu stronach - to bywaja problemy i to duze - karty glupieja = sugeruje kross
B - zamieniasz 1-3 i 2-6
kabli sieciowych sie nie laczy ...niczym innym tylko hubem switchem - sa zlaczki - sam uzywam - mam jedna w kotrej mi crossover robi ...ale sie nie nuzywa albo sie nie dziwi ze nie dziala jak sie uzywa - tak bywa ...zlaczki sa do telefoni ..nie ip - 8 pinowe sa do isdn'ow

kabel ethernetowy moze byc dlugi = 100 ? chyba tak ...
= sugeruje 2 testy - b crossover
- i hub switch na 2 normalnych drutach
oraz kup pozycz najtansza 3comke 10/100 i tez wsadz ... do kompa kolezanki
---- Dodano 16-05-2007 o godzinie 00:26 ----
http://www.ertyu.org...rnetcables.html
Napisano 16 maja 2007 - 08:52

@ uwak
A szkoda... przynajmniej wiedziałbyś o co chodzinie chce mi sie czytac calosci...

jak wyżej...kup pozycz najtansza 3comke 10/100 i tez wsadz ... do kompa kolezanki
ke? po jakiemu to...?kabel sieciowy komp komp - musi byc skrosowany - argumenty o autonegocjacji ..spoko TYLKO ZE NARAZ po obu stronach - to bywaja problemy i to duze - karty glupieja = sugeruje kross

Napisano 16 maja 2007 - 13:02
@ Daniel - myślałem, że może testujesz połączenie swoim maczkiem
Czyli potrzebujesz kabel prosty, jak w oryginale A-A, albo B-B. Jeżeli działał krótki, długi też musi...
W piątek zarobie końcówki B - B i zobaczymy. B - B są w oryginalnym, krótkim kablu...
Napisano 29 maja 2007 - 16:40
Napisano 16 stycznia 2008 - 14:22
---- Dodano 16-01-2008 o godzinie 15:23 ----
a i kabel jest ok bo inneziałaja kompy jak sprawdzam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych