Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Długi kabel sieciowy i brak internetu...

• Please log in to reply
31 replies to this topic

#1 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 May 2007 - 16:19

Cześć, sprawa nie tyczy się mnie samego i na razie moja wiedza jest ograniczona. Kabel był krótki, internet działał. Pojawiła się potrzeba przemieszczenia komputera, zakupiono dłuższy kabel i internet nie działa... Początkowo myślałem, że wina leży po stronie samego kabla. W domu miałem skrętke ok 10 metrów długości, u mnie śmigała i było OK. U koleżanki niestety nie działa... Swojego czasu miałem podobny problem, kabel nie był specjalnie długi - do 15 metrów. Ale internet zadziałał. Użyłem łączki RJ45-RJ45 i dzięki temu pojawił się sygnał. Może macie jakieś pomysły jak rozwiązać taki problem? Kabel jest podłączony bezpośrednio do modemu. Pozdrawiam

#2 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 14 May 2007 - 16:33

Przy takich rzeczach wychodzą na jaw efekty oszczędności, zarówno producenta jak i kupującego :)

#3 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 May 2007 - 16:39

Przy takich rzeczach wychodzą na jaw efekty oszczędności, zarówno producenta jak i kupującego :)

Co przez to rozumiesz? Może jakiś pomysł rozwiązania problemu?

#4 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 May 2007 - 16:43

Może macie jakieś pomysły jak rozwiązać taki problem? Kabel jest podłączony bezpośrednio do modemu.

A na drugim końcu kabla co? :)
Wiem, że komputer, ale pytanie jaki? A konkretniej czy NIC (znaczy, karta sieciowa) onego obsługuje autonegocjację, czyli sama sobie ustawia sygnały RX i TX - potocznie mówiąc, wszystko jej jedno czy podłączasz komputer do modemu/switcha/routera (niepotrzebne skreślić) skrętką (kablem) prostą czy skrzyżowaną...
Może zaistnieć potrzeba przerobienia jednej wtyczki. A najlepiej pożycz jakiś tester, albo przejdź się z kabelkiem do jakiegoś sklepu komputerowego żeby sprawdzili czy jest OK (wszystkie cztery pary)
BTW na początek obejrzyj ten krótki, działający kabel, czy obie wtyczki są zarobione identycznie (kolorki)
  • Daniel likes this

#5 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 May 2007 - 16:46

A na drugim końcu kabla co? :)
Wiem, że komputer, ale pytanie jaki? A konkretniej czy NIC (znaczy, karta sieciowa) onego obsługuje autonegocjację, czyli sama sobie ustawia sygnały RX i TX - potocznie mówiąc, wszystko jej jedno czy podłączasz komputer do modemu/switcha/routera (niepotrzebne skreślić) skrętką (kablem) prostą czy skrzyżowaną...
Może zaistnieć potrzeba przerobienia jednej wtyczki. A najlepiej pożycz jakiś tester, albo przejdź się z kabelkiem do jakiegoś sklepu komputerowego żeby sprawdzili czy jest OK (wszystkie cztery pary)

Na końcu notebook bodajże Acer z sieciówką. Przerobienie jednej wtyczki na skrosowaną?

#6 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 May 2007 - 16:52

No właśnie, zobacz jak było w tym oryginalnym. A i jeszcze jedno - czy po przełączeniu modem był resetowany? Rozumiem, że to modem kablowy? Powinien sobie chyba odświeżyć MAC-adres karty sieciowej komputera...

#7 Chilon

Chilon
  • 1930 posts

Posted 14 May 2007 - 16:52

Pojawiła się potrzeba przemieszczenia komputera, zakupiono dłuższy kabel i internet nie działa...

Tak jak pisał Andrzej sprawdz czy kolorki po obu stronach kabla krótkiego i długiego są*w takiej samej kolejności :)
  • Daniel likes this

#8 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 May 2007 - 16:59

No właśnie, zobacz jak było w tym oryginalnym. A i jeszcze jedno - czy po przełączeniu modem był resetowany? Rozumiem, że to modem kablowy? Powinien sobie chyba odświeżyć MAC-adres karty sieciowej komputera...

Za godzine będę na miejscu, to sprawdzę. Modem raczej nie był resetowany, zresetuje go.

Tak jak pisał Andrzej sprawdz czy kolorki po obu stronach kabla krótkiego i długiego są*w takiej samej kolejności :)

OK, kilkadziesiąt wtyczek już zarobiłem w swoim życiu, sprawdzę.

Dzięki za już okazaną pomoc.

#9 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 14 May 2007 - 19:16

Gdzies czytalem ze bezpieczna dlugosc dla kabla telefonicznego do netu to 9 metrow, a ethernetowego troche wiecej (nie pamietam konkretow).

#10 Chilon

Chilon
  • 1930 posts

Posted 14 May 2007 - 19:30

Gdzies czytalem ze bezpieczna dlugosc dla kabla telefonicznego do netu to 9 metrow, a ethernetowego troche wiecej (nie pamietam konkretow).

Tak na prawdę*zależy to tylko i wyłącznie od odległości od centrali bądz urządzenia wzmacniającego sygnał, każda centrala ma swoje specyfikacje a długość kabla jest zależna od jego średnicy itp. Co do skrętki książkowo odległość pomiędzy urządzeniami nie powinna przekraczać 100m.

#11 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 May 2007 - 20:56

Dokładniej: pomiędzy urządzeniami aktywnymi (switch, karta sieciowa). Ponadto sumaryczna długość kabli krosujących (patchcordów) nie powinna przekraczać 10 m. *oczywiście mówimy tu o skrętce kat. 5e

#12 spoco

spoco
  • 1035 posts
  • SkądWawa

Posted 14 May 2007 - 21:01

jesli dlugosc wszelkich kabli miedzy urzadzeniami nie przekracza 100m to na pewno winna nie jest odleglosc...

#13 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 May 2007 - 21:22

Wróciłem... Sprawa z samym przetestowaniem jest dość problematyczna, bo koleżanka ma małą siostrę - noworodka, ja jestem trochę chory, i jeszcze mała spała. Słowem - nie miałem dostępu do modemu. Ale... Kolejność w oryginalnym kabelku od modemu była inna niż w pozostałych kabelkach. Rozciąłem więc kabel i połączyłem tak jak powinno być. Teraz dostałem informację, że po resecie modemu i zastosowaniu mojego kabla i tak nie działa... Co robić?

#14 maniacco

maniacco
  • 382 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 14 May 2007 - 21:38

dokładnie - ale jeśli skrętka jest dobra, urządzenia dobre, karty sieciowe dobre i wtyczki dobrze założone - to można nawet jeszcze 20 metrów wycisnąć bez zakłuceń najmniejszych - ale tu już potrzeba inwestycji raczej 100 m nei polecam przekraczać

#15 spoco

spoco
  • 1035 posts
  • SkądWawa

Posted 14 May 2007 - 21:45

co do 5e to nie do konca jestem pewien ale powinno byc tak... urzadzenie aktywne - maks 5m patch cord - maks 90 lan - maks 5 patchcord albo 10-80-10 nie pamietam juz ;) ale jakos tak ze ogolnie do 100m co oznacza w praktyce ze przy kablu skrosowanym miedzy dwoma (dobrymi) sieciowkami 100mb mozemy osiagnac nawet do dlugosci 150m (tak udawalo mi sie wyciagnac bez zaklucen byc moze da sie wiecej)...

#16 Chilon

Chilon
  • 1930 posts

Posted 14 May 2007 - 21:46

Co to za modem ? Możesz wypisać kolejność przewodów w oryginalnym kablu ?

#17 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 May 2007 - 22:19

Co to za modem ? Możesz wypisać kolejność przewodów w oryginalnym kablu ?

Model modemu będę mieć prawdopodobnie jutro, układ kabelków również. Ale jest on o ile pamiętam taki jak na poniższym schemacie. Z dwóch stron był taki sam...

Dołączona grafika

#18 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 May 2007 - 09:54

Kolejność kolorów jest nieistotna, może być schemat 586A jak na twoim rysunku, lub 568B różniący się układem par zielonej i pomarańczowej - ważne, że na obu końcach kabla był taki sam schemat - czyli skrętka nie była skrzyżowana, tylko prosta.

Rozciąłem więc kabel i połączyłem tak jak powinno być.

Znaczy jak połączyłeś? Przecięty kabel "na pająka"? Takie coś raczej ma małe prawdopodobieństwo działania. Właściwą indukcyjność diabli wzięli. W końcu każda para kabli w skrętce ma nieco inny skok skrętu nie bez przyczyny. Jedyne modyfikacje powinny się ograniczać do zaciśnięcia nowej wtyczki ewentualnie...

#19 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 May 2007 - 13:21

Kolejność kolorów jest nieistotna, może być schemat 586A jak na twoim rysunku, lub 568B różniący się układem par zielonej i pomarańczowej - ważne, że na obu końcach kabla był taki sam schemat - czyli skrętka nie była skrzyżowana, tylko prosta.

Znaczy jak połączyłeś? Przecięty kabel "na pająka"? Takie coś raczej ma małe prawdopodobieństwo działania. Właściwą indukcyjność diabli wzięli. W końcu każda para kabli w skrętce ma nieco inny skok skrętu nie bez przyczyny. Jedyne modyfikacje powinny się ograniczać do zaciśnięcia nowej wtyczki ewentualnie...

Tak, kabel zrobiłem na pająka. W standardowym jest :
biało - pom -> pom -> biało - ziel -> niebieski -> biało - nieb -> zielony -> bialo - brąz -> brąz

W kablu od modemu było:
biało - ziel -> ziel -> biało - pom -> niebieski -> biało - nieb -> pom -> bialo - brąz -> brąz
Taka sama wtyczka jest z obu stron.

Ja powiążałem następująco standardowy kabel:
biało - brąz z biało - brąz -> zielony z pom -> pom z zielonym -> biało - pom z biało - ziel -> biało - ziel z biało - pom -> niebieski z niebieskim -> biało - nieb z biało - nieb

Modem to prawdopodobnie jakaś kablowa Motorola SurfBoard. Stwierdzam to po tym, że jest on czarny, stoi pionowo i przy wpisaniu niepełnego P/N w Google wskazuje aukcje z modemem Motoroli. Ja niestety sam na oczy go nie widziałem.

Ja sam mam podobny modem i mi śmiga bez problemu z różnymi kablami i tym oryginalnym i własnoręcznie robionym standardowo bez krosowania.

Reasumując - jak zarobie od nowa wtyczki zgodnie z kolorkami, jakie są w oryginalnym krótkim kablu to nie ma bata żeby nie działało?

Pozdrawiam

#20 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 May 2007 - 20:28

Musi. Z tym że niekoniecznie jak w oryginalnym. Standard 586B też będzie działać. Ważne, żeby na obu końcach było tak samo. No i dobrze zarobione wtyczki...
Jakby co, zajrzyj tutaj: http://gandalf.mac.e...lowanie.ppt.zip

#21 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 May 2007 - 20:38

Musi. Z tym że niekoniecznie jak w oryginalnym. Standard 586B też będzie działać. Ważne, żeby na obu końcach było tak samo. No i dobrze zarobione wtyczki...
Jakby co, zajrzyj tutaj: http://gandalf.mac.e...lowanie.ppt.zip

Standard T586B, kabel 100% sprawny nie działał.

Providerem jest jakaś średnia spółka, modem kablowy. Czy mogli oni u siebie ustawić, że sygnał będzie tylko na kablu z obiema skrosowanymi końcówkami?

#22 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 May 2007 - 20:56

Takich cudów nie ma. Co najwyżej mogli ustawić ograniczenie MAC-adresu, ale z kablem nie ma to nic wspólnego. Zresztą chyba nikt się już w takie cuda nie bawi. A z tym 100% to bym uważał... :) Zapytam jak Hubert Urbański: "Hmm, czy aby na pewno?". Na jakiej podstawie twierdzisz, że sprawny? Wygląd, czy tester? Czasami wystarczy nie dopchnąć pół milimetra...

#23 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 May 2007 - 21:01

Takich cudów nie ma. Co najwyżej mogli ustawić ograniczenie MAC-adresu, ale z kablem nie ma to nic wspólnego. Zresztą chyba nikt się już w takie cuda nie bawi. A z tym 100% to bym uważał... :)
Zapytam jak Hubert Urbański: "Hmm, czy aby na pewno?". Na jakiej podstawie twierdzisz, że sprawny? Wygląd, czy tester? Czasami wystarczy nie dopchnąć pół milimetra...

Sprawny, bo u mnie działał i nadal działa:) Ale był podłączany chyba bez resetowania modemu, teraz poprosiłem o jego zresetowanie - może zadziała...

Edit: Mam informację, że i tak po resecie nie działa.

---- Dodano 15-05-2007 o godzinie 22:23 ----
Chyba to ja się pomyliłem... Kabel, który mam - oryginalny, nawet chyba końcówki ma robione fabrycznie jest z dwóch stron skrosowany, nawet na kablu jest napisane T568A, kabel od modemu jest T568B - w poprzednim poście wygląda na to, że odwróciłem kolejność...

U mnie ten kabel śmiga bez zarzutu i uznałem, że musi być standardowy po prostu... Tylko pozostaje pytanie - w jakim standardzie jest ten, który kupiła koleżanka, że jej nie działa... Mój podwójnie krosowany T568A pewnie jej nie działa, bo karta sieciowa (jakiś SiS) po prostu nie odwrócił sobie sam końcówki, a Maki chyba to potrafią?

#24 Andrzej

Andrzej
  • 1975 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 May 2007 - 21:29

Nie, no cudów nie ma. Ten sam komp, ten sam modem - musi działać, skoro działał i u ciebie. Może trzeba co najwyżej odświeżyć IP na kompie. Windows? Modem ma włączone DHCP? Restart, albo wiersz poleceń: ipconfig /release, ipconfig /renew.

#25 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 May 2007 - 21:40

Nie, no cudów nie ma. Ten sam komp, ten sam modem - musi działać, skoro działał i u ciebie. Może trzeba co najwyżej odświeżyć IP na kompie. Windows? Modem ma włączone DHCP? Restart, albo wiersz poleceń: ipconfig /release, ipconfig /renew.

U mnie działa sam kabel (dwa Maczki i router), z kompem koleżanki nie działa. Wyświetla, że kabel jest odłączony. Ktoś mi kiedyś mówił, że Maki potrafią odwracać układ kabli... I może dlatego działa u mnie.

Wszelkie dane są pobierane z DHCP.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users