Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Air 13'' 2011 opinie właścicieli...

• Please log in to reply
223 replies to this topic

#201 rEvis

rEvis
  • 708 posts
  • SkądŁomianki

Posted 18 May 2012 - 11:27

Zgadza się z tym, że przy założeniu, że 'w codziennym użyciu' nie oglądasz filmów on-line

To chyba nie dotyczy wszystkich użytkowników. Mój Air grzeje się tylko w Football Managerze 2012 podczas meczu lub podczas oglądania transmisji w Internecie. Podczas oglądania filmów też mu się zdarzało, ale tylko do niedawna, ostatnio przestał. W każdej innej sytuacji jest chłodna cisza. :)

#202 Fenix

Fenix
  • 342 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 May 2012 - 16:36

@up Myślisz że będę zadowolony z Macbooka Air?? Poleciłbyś go do codziennego użytku?

#203 rEvis

rEvis
  • 708 posts
  • SkądŁomianki

Posted 18 May 2012 - 17:15

Do codziennego użytku jest idealny. Wszystko działa szybko i płynnie. Gesty multitouch bardzo ułatwiają codzienną pracę, a Mac OS X jest rewelacyjny.

#204 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 May 2012 - 17:23

A ja mam takie pytanko. Dałoby się z niego odpalić BF3 na minimalnych ? ;) może ktoś próbował ?

#205 Fenix

Fenix
  • 342 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 18 May 2012 - 18:11

Albo GTA San Andreas? Jeżeli tak to ile FPS'ów wyciąga?

#206 rEvis

rEvis
  • 708 posts
  • SkądŁomianki

Posted 18 May 2012 - 18:36

Ja bym nie próbował odpalać tych gier. Jak napisałem w poście wyżej, podczas rozgrywania meczu w Football Managerze 2012 komputer bardzo się rozgrzewa, więc wolę nie myśleć, co by się działo w Battlefield 3. Co do San Andreas, to sam byłem zainteresowany zainstalowaniem tej gry na Airze, poszperałem w Internecie i opinie są podzielone.

#207 gyc78

gyc78
  • 98 posts

Posted 20 May 2012 - 09:50

Do kolegów myślących o graniu na MBA -> zdecydowanie odradzam zakup.

#208 rEvis

rEvis
  • 708 posts
  • SkądŁomianki

Posted 20 May 2012 - 11:01

Eee tam, nie jest tak źle, Kingdom Rush chodzi bardzo płynnie. :)

#209 Mixersky

Mixersky
  • 424 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 May 2012 - 07:22

GTA SA chodzi ale z mieszanymi uczuciami. Lepiej zostawić te pozycje na konsole ew stacjonarny.

#210 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 21 May 2012 - 11:52

Proponuje zaczekac na nowego Aira. Wydaje mi sie ze mozemy byc dosc mocno zaskoczeni ;). Na chwile obecna, jesli granie na MBA, to tylko w Warcraft 3. Za slabe podzespoly do grania. Poza tym, patrzac na ilosc pamieci Air jest skierowanym do zupelnie innych zadan komputerem. To nie jest MBP i nigdy nie mial byc, wiec go do takich zadan nie zmuszajmy. Chyba, ze chcemy obserwowac niemalze w czerwonej skali odczyty temperatury.

#211 michx

michx
  • 477 posts

Posted 22 May 2012 - 10:20

Żaden Mac nie jest przystosowany do grania tak naprawdę. Gdyby to był sprzęt do grania to iMac w podstawie miałby GT520M 1 GB. Z resztą sam Mac OS nie jest wcale mega dobry do gier. Dla tych co grają polecam- złożyć PCta (wyjdzie naprawdę tanio) i kupić sobie do tego MBA.

#212 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 22 May 2012 - 12:04

Dlaczego mowisz ze gdyby iMac mial byc przystosowany do grania to mialby GT520M jesli Radeon 6750M jest szybsza karta? Ja gram na MBP Late 2011 i nie narzekam.

#213 michx

michx
  • 477 posts

Posted 22 May 2012 - 13:18

W sumie podałem tak dla przykładu, aczkolwiek ze swojego doświadczenia wolę Nvidia. Układy chodzą dla mnie wydajniej niż ATI i jest mniejszy problem z instalacją sterowników (dużo mniejszy) do ATI/AMD trzeba ściągać Catalysta, żeby instalować Drivery, a mi osobiście nie udało się zainstalować na moim PC sterowników z ATI, dopiero bo grzebaniu na stronie producenta mojego kompa coś znalazłem...ale i tak w sume odnosi się to tylko do Win, bo Mac ma już swoje sterowniki. Mimo wszystko (może to i subiektywna opinia, bo przyznam się bardzo dużego doświadczenia z ATI nie miałem) ale układy NVIDIA są wydajniejsze.

#214 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 22 May 2012 - 22:56

W sumie podałem tak dla przykładu, aczkolwiek ze swojego doświadczenia wolę Nvidia. Układy chodzą dla mnie wydajniej niż ATI i jest mniejszy problem z instalacją sterowników (dużo mniejszy) do ATI/AMD trzeba ściągać Catalysta, żeby instalować Drivery, a mi osobiście nie udało się zainstalować na moim PC sterowników z ATI, dopiero bo grzebaniu na stronie producenta mojego kompa coś znalazłem...ale i tak w sume odnosi się to tylko do Win, bo Mac ma już swoje sterowniki. Mimo wszystko (może to i subiektywna opinia, bo przyznam się bardzo dużego doświadczenia z ATI nie miałem) ale układy NVIDIA są wydajniejsze.

Pierdu, pierdu typowa gadka osoby która musi ponarzekać bo musi...

Czasem gram na swoim MBP nie jest źle a mam tam AMD.

#215 Manix69

Manix69
  • 21 posts

Posted 23 May 2012 - 18:54

Witam, zamierzam kupić swojego pierwszego Maca. Myślę żeby wziąć MBA MC965PL/A i tak... Czy ten ekran nie będzie za mały? Mam laptopa 15,6 w sumie jest dla mnie idealny, bądź troszkę za duży. Potrzebuje przenośnego komputera głównie do programowania, przeglądania fb, yt etc. Warto wziąć jeszcze teraz ten model? Starczy na kilka lat? :)

#216 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 23 May 2012 - 21:22

MBA 13'' z pewnością spełni swoje zadnie, wcale nie jest mały do tego ma Hi-Ress 1440x900, także mieści się na nim więcej niż na standardowym laptopie 15.6''. Do tego SSD i do codziennych zastosować petarda :)

#217 Mixersky

Mixersky
  • 424 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 May 2012 - 09:22

Sam przesiadkę z 15,6" Odczuwam baaardzo pozytywnie. Jak wyżej poprzednik nadmienił bardzo ważną sprawę z dyskiem, sam jestem zaskoczony szybkością sprzętu. Jeżeli do codziennych zastosowań bardzo polecam, programy się nie zawieszają, kombajny(ps/iwork/office) znaczne przyspieszenie, filmy w mgnieniu oka, otwieranie to 10-15s wybudzenie może 1s? Wiadomo nie jest to 1TB ale od tego mam w razie potrzeby dodatkowy dysk. Tu najważniejsza jest mobilność. Podejrzewam, ze masz lapka o wadze zbliżonej do 2,5-3kg tutaj będziesz miał ogromny zjazd wagowy i to jest tu najważniejsze! Co do ekranu, nic nie jest sztucznie pomniejszony i wszystko nabiera barw jak zabierasz go do domu gdzie jest inna perspektywa nie w salonie obok LCD czy iMac 27' Poczytaj kilka wcześniejszych stron do czego MBA jest stworzony(praca codzienna, mobilność, szybkość) do czego zdecydowanie nie (wymagające nowsze gry) i decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam!

#218 Manix69

Manix69
  • 21 posts

Posted 24 May 2012 - 21:09

No w sumie potrzebuje przenośny komputer głównie jak pisałem do przeglądania neta + programowanie. Ale wiadomo, czasami człowiek lubi sobie pyknąć np. w FIFE poza domem, a widze ze np. FIFA 12, DIABLO 3, WoW na minimum chodzą, czy granie w te gry będzie bezpieczne dla MBA?

#219 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 24 May 2012 - 21:20

No w sumie potrzebuje przenośny komputer głównie jak pisałem do przeglądania neta + programowanie. Ale wiadomo, czasami człowiek lubi sobie pyknąć np. w FIFE poza domem, a widze ze np. FIFA 12, DIABLO 3, WoW na minimum chodzą, czy granie w te gry będzie bezpieczne dla MBA?

Grać się da ale o full detalach zapomnij.

Jeżeli chcesz pograć to MBP ale 15 lub 17 cali.

---------- Wpis dodano o 22:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:20 ----------

A to jest już mniej mobilny sprzęt i sporo droższy...

#220 Manix69

Manix69
  • 21 posts

Posted 25 May 2012 - 06:09

Nie rozumiesz mnie.Nie chce sprzętu do gier tylko jak piszesz coś mobilnego, po prostu czasami na MINIMALNYCH chce pograć pól godzinki jak czekam na coś, czy co. A czytałem, ze grzeje się dosyć i czy to jest bezpieczne sie pytam, 99% czasu używania laptopa to internet i napierdzielanie w C++....

#221 humanoidal

humanoidal
  • 287 posts

Posted 25 May 2012 - 17:47

Wszystkie gry sprzed 2005 będą chodziły jak burza :D

#222 Mixersky

Mixersky
  • 424 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 May 2012 - 13:55

Wszystkie gry sprzed 2005 będą chodziły jak burza :D

Nie prawda. To era ppc a tego Lion nie obsługuję :)

Kolego od pytania:
Mam u siebie drobne gry typu Machinarium, Plants vs Zombies czy Real Racing 2. Sprawdzałem GTA 3 z dodatkami, chodzi ale raczej nie przynosi większej przyjemności więc wyleciało.
Tak kończyło większość tego typu gier(CoD, HoMM, Age of Empires 3 czy Tropico)
Gry typu Warcraft 3, Fify i inne cuda nie są już obsługiwane, myślę, że zabawa w parallels jest w tej kwestii nierozsądna.
Dostępne gry nowe i odkopane są w Mac Appstore przejrzyj sobie w internecie jakie to pozycje, jest sporo nawet rozbudowanych, multum zabijaczy czasu które przyciągają grafiką i nie obciążają Aira.
Na prawdę, jeśli chcesz wziąć tego typu sprzęt licz się, że musisz zrezygnować z większych pozycji bo zwyczajnie szkoda sprzętu i rozczarowań, a z gry przyjemności nie będzie w zamian za to odwdzięczy Ci się bezgłośną pracą i brakiem problemów z szybkością.

#223 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 26 May 2012 - 14:01

Jeśli gry są opcją, a programowanie priorytetem - to tylko hires w Air! 100 wierszy kodu na raz na ekranie nic nie jest w stanie zastąpić. To samo np praca z akruszami kalkulacyjnymi, gdzie jesteśmy w stanie ogarnąć więcej wierszy na raz daje niepodważalny komfort.

#224 Manix69

Manix69
  • 21 posts

Posted 26 May 2012 - 20:02

No. To jestem zdecydowany. :) Jak pisałem do grania mam kompa + ps3. :) Jeszcze tylko sprzedać laptopa (samsung r522) bo kilka stówek mi brakuje do Maca i myślę że w przyszłym miesiącu będzie. :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users