Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podział na partycje (system, dane) - proszę o pomoc

• Zamknięty Temat jest zamknięty
33 odpowiedzi w tym temacie

#26 thomasg73

thomasg73
  • 90 postów
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Napisano 19 lutego 2012 - 22:40

A to nie zalapalem ;)

Ja jednak wole miec dwie partycje - na tej 2giej (wiekszej) trzymam wersje instalacyjne programow oraz przede wszystkim zdjecia. Katalogi domowe sa tam gdzie sa natywnie, backup robiony jest przez TM oraz recznie dla 2giej partycji. Z partycjami dzialam od wielu lat i nie widze potrzeby zmiany przyzwyczajen ... nie trace zadnej z uzytecznosci systemu, a przynajmniej mam wszystko przejrzyscie bez zbednych katalogow.

PS. Tak, to przyzwyczajenia z Windowsa gdzie do backupowania uzywalem NortonGhosta a w jego przypadku potrzebna byla oddzielna partycja na system aby nie tracic pozostalych danych przy przywracaniu. A ze lubilem grzebac w systemie wiec zdarzalo sie przywracac partycje kilka razy w tygodniu :D

To mozemy sobie podac reke.... rowniez przyzwyczajenie do dwoch partycji i grzebanie w systemie zmusilo mnie do nowej instalacji systemu... a ze to ostatnio robile do dwoch razy w tygodniu (jestem morderca systemow) i ciaglym kopiowaniem zdjec, filmow, instalek postanowilem drazyc ten temat i zainstalowac system na dwoch partycjach, na pierwszej jest system a na drugiej data, czyli wszystko co nie moge stracic.... jeszcze tylko musze zmniejszyc partycje systemowa bo dalem jej 200GB co jest lekka przesada... Tylko jeszcze nie eiwme jak to zrobic pod MAC OS X by nie stracic danych.

#27 thomasg73

thomasg73
  • 90 postów

Napisano 22 lutego 2012 - 11:12

Wszystko ladnie poszlo.. bez problemu.. Tylko teraz moze pytanie do fachowcow.. jak zmniejszyc partycje na dztialajacym systemie tak by nie trzeba przeinstalowywac systemu? zrobilem systemowa partycje o jakies 100GB za duza i chcialbym teraz na zywca zmniejszyc... jest to mozliwe?

#28 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 22 lutego 2012 - 11:46

W GUID spokojnie zmienisz rozmiar partycji w narzędziach dyskowych - suwaczkiem między partycjami :) - tylko zrób sobie backup jakby co to nigdy nie zaszkodzi. Niby procedury są testowane, ale czasami jakaś niewytestowana do końca sytuacja może się zakończyć błędem i wtedy klops.

---------- Wpis dodano o 11:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:43 ----------

Mam pytanie czy możliwe jest zrobienie 2 partycji na zewnetrznym dysku tylko żeby jedna była sformatowana na Maca a druga na PC ?

Tak, ale musisz dysk podzielić w MBR bo inaczej Windows XP go nie zobaczy (wyższe windowsy zobaczą). Podział na MBR ma też inne konsekwencje (brak resize w locie i brak startu maca z takiego dysku) - ale jeśli te 2 konsekwencje Ci nie przeszkadzają to nie ma problemu.

#29 thomasg73

thomasg73
  • 90 postów

Napisano 22 lutego 2012 - 11:46

Wlasnie zrobilem, suwakiem zmniejszylem o 100GB Systemowa (dziekuje za tip, pewnie w tym momencie gdy to pisales wlasnie to robilem), tylko tej drugiej nie moge powiekszyc o obszar zwolniony z pierwszej... masz jakis pomysl? Suwak dziala tylko w druga strone.

#30 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 22 lutego 2012 - 11:50

Uch teraz nie mam pomysłu, GUID jest elastyczny i powinien pozwolić na zmianę rozmiaru partycji kosztem wolnego miejsca. Spróbuj przeładować maca i spróbować ponownie.

#31 thomasg73

thomasg73
  • 90 postów

Napisano 22 lutego 2012 - 21:54

@elita Niestety nie udalo mi sie przeciagnac dolnej partycji do gory w celu jej rozszerzenia (powiekszenia). Przeladowalem :D:D wzielem sie do tego jak za Windows... wkurzylo mnie ze sie nie da i... formacik zastosowalem. To nie wszystko, nie moglem swoich danych przerzucic z TimeMachine, wiec zanim doszedlem do tego co i jak trwala ta operacja 9 godzin, do teraz gdy ostatnie aperture library przezucam... potem tylko format timemachine dlatego ze nie widzi poprzednich wersji choc fizycznie jest na TM.. Chyba przestane grzebac.. :D

#32 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 13:34

Nie odświeża się tematów starszych niż pół roku.

#33 tomo_git

tomo_git
  • 23 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lutego 2012 - 15:50

Witam :) Podbijam do tematu, gdyż nie chcę zaśmiecać forum. Posiadam dysk 250 GB na swoim MBP. Mam teraz dwie partycje po 125 GB. Jedna to Mac OS a druga BootCamp. Na Mac OS mam 25 GB wolnego. Chciałbym zainstalować na tym miejscu Lion. Chcę utworzyć nową partycję, jest komunikat ze dzieleniem partycji i wyskakuje, żeby zresetował Mac'a. Po restarcie wyskakuje błąd. Patrycji pod Liona nie ma.

#34 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 369 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 15:56

Nie odświeża się tematów starszych niż pół roku.

Co w tym jest trudnego?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych