A to nie zalapalem
![]()
Ja jednak wole miec dwie partycje - na tej 2giej (wiekszej) trzymam wersje instalacyjne programow oraz przede wszystkim zdjecia. Katalogi domowe sa tam gdzie sa natywnie, backup robiony jest przez TM oraz recznie dla 2giej partycji. Z partycjami dzialam od wielu lat i nie widze potrzeby zmiany przyzwyczajen ... nie trace zadnej z uzytecznosci systemu, a przynajmniej mam wszystko przejrzyscie bez zbednych katalogow.
PS. Tak, to przyzwyczajenia z Windowsa gdzie do backupowania uzywalem NortonGhosta a w jego przypadku potrzebna byla oddzielna partycja na system aby nie tracic pozostalych danych przy przywracaniu. A ze lubilem grzebac w systemie wiec zdarzalo sie przywracac partycje kilka razy w tygodniu
To mozemy sobie podac reke.... rowniez przyzwyczajenie do dwoch partycji i grzebanie w systemie zmusilo mnie do nowej instalacji systemu... a ze to ostatnio robile do dwoch razy w tygodniu (jestem morderca systemow) i ciaglym kopiowaniem zdjec, filmow, instalek postanowilem drazyc ten temat i zainstalowac system na dwoch partycjach, na pierwszej jest system a na drugiej data, czyli wszystko co nie moge stracic.... jeszcze tylko musze zmniejszyc partycje systemowa bo dalem jej 200GB co jest lekka przesada... Tylko jeszcze nie eiwme jak to zrobic pod MAC OS X by nie stracic danych.