Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podział na partycje (system, dane) - proszę o pomoc

• Zamknięty Temat jest zamknięty
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 09:30

Witam. Obecnie mam jedną partycję 500GB i wszystkie dane trzymam właśnie na niej. Niebawem będę instalował Lion'a i chcę to zrobić "na czysto". Jeśli po prostu rozpocznę instalację, to cały dysk się sformatuje i stracę wszystkie dane, prawda ? Jeśli tak, to chciałby utworzyć dwie partycje: 1. Na sam system 2. Na pozostałe dane, które mają być nie ruszane w razie ewentualnej reinstalacji systemu. I tutaj mam kilka pytań: 1. Ile GB potrzebuję na sam system ? (dodatkowe programy chcę instalować na drugiej partycji) 2. Czy takie katalogi jak Programy i Użytkownicy po zainstalowaniu systemu będę mógł przerzucić na drugą partycję z Danymi (aby te katalogi powiększały swoją objętość na partycji z danymi a nie na partycji z systemem) ? 3. Jeśli będę instalował programy na partycji z danymi, to czy po reinstalacji systemu te programy dalej będą działać czy trzeba będzie instalować je na nowo ? (bo jeśli na nowo, to nie będzie sensu trzymać programów na partycji z danymi).

#2 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 09:45

Po instalacji Liona wszystkie pliki i ustawienia zostaną zachowane. Na macach nie robi się drugiej partycji "w razie reinstalacji" ponieważ reinstalacja nie wymaga formatu, a w razie padu dysku i tak stracisz obie partycje.

#3 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 09:50

Nie chce zachowywac ustawien, che usunac wszystko zwiazane z obecnie zainstalowanym SL-czy do tego potrzebny jest format czy tez instalacja z pendrive'a systemu Lion jakos sama w calosci usunie SL? Jesli potrzeby jest format, to wracamy do mojego pierwszego postu.

#4 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 10:13

Ja bym to zrobił tak, że zgrałbym pliki na dysk zewnętrzny albo inną partycję, zainstalował system robiąc format (cd albo pendrive), zgrał pliki z powrotem na partycję systemową, a następnie usunął partycję dodatkową. Co do przenoszenia folderów możesz próbować ze skrótami, ale nie wiem czy to zadziała. Na system potrzebujesz max 10gb

#5 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 10:15

Teraz moge sobie pozwolic na taka operacje, ale pozniej gdy danych bede mial pareset GB,to takie backup'owanie przed reinstalacja bedzie czasochlonne.

#6 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 31 lipca 2011 - 10:18

Posiadanie kilku partycji to wygoda, ale to zapewne kwestia przyzwyczajenia. Nie lubie bawic sie w "nadinstalowywanie" - wierze w formatowanie ;) U mnie partycja systemowa ma 200GB - obecnie z zainstalowanymi programami i biblioteka iTunes zajmuje ponad 80GB. Reszta rzeczy jak zdjecia itp. siedza na 2giej partycji.

#7 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 10:24

Właśnie przekonałem się, że nie da się przerzucić katalogu Użytkownicy na drugą partycję - tzn. da się, ale natychmiast tworzone jest nowe konto na głównej partycji - testowałem na koncie typu Gość. Szkoda, bo np. gry ze Steam'a przechowywane się właśnie w moim profilu w katalogu Użytkownicy - po reinstalacji (formacie) stracę te dane.

#8 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 31 lipca 2011 - 10:35

Ale moze da sie przeniesc biblioteke Steam'a?

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 366 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 16:32

Oczywiście, że da się przenieść katalog domowy. Wystarczy zrobić z niego symlinka. Albo całe /Users, jak ktoś bardzo chce, montować/linkować do drugiej partycji.

#10 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 16:37

Właśnie liznąłem temat linkowania i nie jest to coś w czym chciałbym się zaglębiać w chwili obecnej. Da się, to już wiem, jednak to już zupełnie innym temat, myślałem, że będzie prościej - jestem zielony w tych sprawach - terminalowych. Myślałem, że zwyczajnie mogę przerzucić Steam'a na inną partycję - niestety po odpaleniu tworzy się nowy katalog Steam tam skąd przenosiłem ten, na którym mi zależy. Chyba zostanę przy jednej partycji, a nad linkowaniem pochylę się przy odrobinie większej ilości czasu.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 366 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 16:43

A nie ma w samym Steamie opcji zmiany umiejscowienia biblioteki? Linkowanie nie jest trudne ;-) Dodatkowe, tymczasowe konto administratora i trzy komendy: mv /Users/Twoj_katalog_domowy /Docelowa/Partycja ln -s /Docelowa/Partycja/Twoj_katalog_domowy /Users chown -r Twoj_Główny_User:staff /Docelowa/Partycja/Twoj_katalog_domowy /Users/Twoj_katalog_domowy

#12 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 31 lipca 2011 - 18:06

Ja nie ogarniam szalu z partycjami, nigdy by mi sie nie chcialo tego robic. Mam zewnetrzny dysk, ktory wszystko sam backupuje - w razie czystej reinstalki systemu ktora zdarza sie od swieta sie przydaje. A w razie awarii dysku zarówno systemowa jak i userowa partycja ida do piachu.

#13 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 18:10

Co bys zrobil jesli naszlaby cie ochota na sformatowanie dysku celem pozbycia sie wszystkich smieci i instalacji systemu na czystym dysku? Masz dysk z backupem,ja nie mam. Co mam zrobic? Kupic dysk czy pozyczyc od kogos aby zrobic buckup czy lepiej zrobic partycje na system abym mogl ja formatowac zawsze gdy bede mial taka ochote?

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 18:11

Dokładnie. Też nie wiem o co chodzi z tymi partycjami i jaki konkretnie ludzie mają cel poza utrudnianiem sobie życia.

#15 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 18:15

Napisałem wyżej. Mam dysk z danymi, a moja przygoda z sytemem mac os x dopiero sie zaczela. Lubie eksperymentowac, wiec pewnie juz niedlugo unieruchomie swoj system - wtedy przyda mi sie format i czysta instalacja. Nie chce jednak utracic pozostalych danych. Jednoczesnie wyjasniam, ze skoro abu Panom wydaje sie partycjonowanie za zbedne, nie oznacza to, ze kazdy tak uwaza. Takie pojecie jak Partycja istnieje, system mac os posiada do tego narzedzie, a to znaczy, ze komus moze do czegos sie ono przydac. Nie wszystko musicie, Panowie, rozumiec, wystarczy zaakceptowac.

#16 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 31 lipca 2011 - 18:16

Wydaje mi sie ze Maciek chcial przekazac, ze mysli podobnie do Ciebie - ze partycje to przydatna sprawa, tylko niefortunnie to ujal ;) Tak jak wspomnialem, stosuje podzial na partycje od niepamietnych czasow - tak bylo pod Windowsem, tak jest tez pod OS X.

#17 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 31 lipca 2011 - 18:20

Pomijajac fakt ze po prostu komplikujesz sobie życie, to oczywiscie. Mozesz tez odlozyc /net /var i /Applications na osobne partycje, tylko po co, tylko dlatego, że się da? :P Jak zaorasz systemówke i postawisz czysty system, bedziesz miec katalogi domowe na osobnej partycji, nie rozpoznawane przez system, zacznie sie linkowanie i chmodowanie od nowa. Masakra jednym slowem :>

#18 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 18:26

Moment, oprócz systemu na dysku mam również zdjęcia, klipy filmowe i inne. Mogę pominąć linkowanie (przenoszenie części systemu na inne partycje), ale pozostałe dane nie będące częścią systemu chcę zachować przy formatowaniu - to chyba oczywiste. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę: jeśli na drugiej partycji mam katalog Zdjecia, a sformatuję partycję pierwszą z systemem, to po instalacji systemu ten katalog Zdjecia nie bedzie dzialal bez podlinkowania ?

#19 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 18:28

@czacha - nie, myślę że dwie i więcej partycji to bezsens. Mój wpis dotyczył to tego co feuerfest napisał, niestety pojawił się dalej. @reaper, jak będziesz miał dysk Zdjęcia oderwany od reszty, np. od iPhoto to będziesz go miał i tyle. Jak będziesz go miał zlinkowanego czy zmontowanego z jakimiś katalogami systemowymi to wtedy masz problemy.

#20 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 18:34

Chetnie wyslucham sposobu postepowania osob,ktore nie maja dodatkowych partycji. Przypadek: Dysk 500GB zapelniony w 80-90% Pora na przeinstalowanie systemu,bo: - zaczal zamulac, - system duzo zajmuje (pozostalosci po programach) - bo tak Nie chce tracic pozostalych danych. Nie mam dysku na backup. Co robic? Co robicie wtedy Wy,ktorzy nie macie partycji?

#21 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 18:35

To nie wiem, to jakieś inne podejście do całości jak dla mnie. System mi nie zamula mi i nie będzie. Jak nie masz backupu to dane są mało istotne, więc tak naprawdę wszystko jedno.

#22 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 31 lipca 2011 - 18:36

A to nie zalapalem ;) Ja jednak wole miec dwie partycje - na tej 2giej (wiekszej) trzymam wersje instalacyjne programow oraz przede wszystkim zdjecia. Katalogi domowe sa tam gdzie sa natywnie, backup robiony jest przez TM oraz recznie dla 2giej partycji. Z partycjami dzialam od wielu lat i nie widze potrzeby zmiany przyzwyczajen ... nie trace zadnej z uzytecznosci systemu, a przynajmniej mam wszystko przejrzyscie bez zbednych katalogow. PS. Tak, to przyzwyczajenia z Windowsa gdzie do backupowania uzywalem NortonGhosta a w jego przypadku potrzebna byla oddzielna partycja na system aby nie tracic pozostalych danych przy przywracaniu. A ze lubilem grzebac w systemie wiec zdarzalo sie przywracac partycje kilka razy w tygodniu :D

#23 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 31 lipca 2011 - 18:40

Dla mnie sens drugiej partycji to tylko aby przeciwdziałać fragmentacji plików na partycji systemowej, ja akurat pracuję na małych plikach więc mnie to średnio dotyczy. Ale jakbym trzymał jakieś materiały video i ciągle niby operował (zapis/odczyt) to wtedy tylko ze względu na fragmentację miała by sens dla mnie druga partycja, która niech sobie będzie pofragmentowana.

#24 Maniek70

Maniek70
  • 18 postów

Napisano 14 października 2011 - 00:00

Mam pytanie czy możliwe jest zrobienie 2 partycji na zewnetrznym dysku tylko żeby jedna była sformatowana na Maca a druga na PC ?

#25 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 14 października 2011 - 00:18

Mam pytanie czy możliwe jest zrobienie 2 partycji na zewnetrznym dysku tylko żeby jedna była sformatowana na Maca a druga na PC ?

Oczywiście że tak.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych