Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#2376 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5079 posts
Posted 18 August 2017 - 15:48

Numer seryjny to oznaczenie danego egzemplarza, więc raczej jego podawanie nie ma sensu. To tak, jak numer VIN pojazdu.

Natomiast oznaczenia modelu były różne, bo ten komputer występuje w różnych konfiguracjach procesor/pamięć/dysk. Po prostu szukaj early 2015. I zalecałbym Ci min. 256GB SSD. 128GB to bardzo nierozwojowa już pojemność.

#2377 Dani3lson

Dani3lson
  • 31 posts

Posted 18 August 2017 - 15:50

W sklepach rtv i AGD ogólnie znanych jest masa tego skąd będę wiedział że dany laptop jest z 2015 roku (mowa o zakupach przez internet) w tej konkretnej zalecanej wersji early

#2378 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5079 posts
Posted 18 August 2017 - 16:58

Wystarczy 2015. Nie było mid ani late 2015

#2379 Dani3lson

Dani3lson
  • 31 posts

Posted 18 August 2017 - 16:59

Tylko w sklepach internetowych nie ma.podanego roku stąd pytanie moje na co patrzeć żeby wiedzieć że to jest ten konkretny laptop

#2380 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5079 posts
Posted 18 August 2017 - 17:16

Jak będzie miał normalne porty USB i HDMI, to ten. Starszych modeli cywilizowane sklepy już raczej nie mają w ofercie.

#2381 Dani3lson

Dani3lson
  • 31 posts

Posted 18 August 2017 - 17:18

Ok dziękuję jeszcze jedno już ostatnie pytanie zanim przystąpie do poszukiwań czy pro czy air ? Bo na upartego air mogę kupić z tego roku pytanie czy się opłaca wiem.ze mi starczy jednak fakt że Apple chce zrezygnować z niego nie przemawia za nim dodatkowo więcej osób skłania się ku pro z uwagi na retine

#2382 North

North
  • 1336 posts

Posted 18 August 2017 - 18:20

Brałbym Pro przez Retinę, jeśli cena to nie przeszkoda.

#2383 Dani3lson

Dani3lson
  • 31 posts

Posted 18 August 2017 - 19:55

no właśnie nie jest to jakaś mega przeszkoda chociaż różnica jest 2 tyś między nimi. i zastanawiam się też nad wyborem prosto ze sklepu air czy odkupić tego pro. od kogoś. Nowe vs używane 

#2384 Tomek Witas

Tomek Witas
  • 5 posts

Posted 21 August 2017 - 16:55

Cześć! Jako kompletny żółtodziób nie wiedziałem pod jaki wątek się podpiąć, więc postanowiłem zapytać tutaj! Wybrałem Macbooka Air jako swój następny sprzęt, zakupu planuje dokonać w xkomie i MB 13 calowy z dyskiem 128GB jest w dwóch wersjach, jeden z OS X EL capitan, a drugi z Sierra. Różnica cenowa to 150zł, wiec wcale nie tak mało. Dlatego chciałem zapytać kogoś kto ma większe pojęcie niż ja: czym tak naprawdę różnią się te dwa systemy? który jest lepszy i dlaczego? czy warto wziąć El capitana tylko dlatego, że będzie mnie to kosztowało mniej kasy? 

#2385 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5079 posts
Posted 21 August 2017 - 18:37

Jeśli różnica to tylko system, bierz tanszy. Upgrade jest darmowy.

#2386 Tomek Witas

Tomek Witas
  • 5 posts

Posted 21 August 2017 - 18:58

Jeśli różnica to tylko system, bierz tanszy. Upgrade jest darmowy.

Dzięki! Twój post zasugerował jeszcze jedno DOKŁADNE sprawdzenie wszystkiego i jest również różnica w procesorze, jeden z nich (2 rdzenie, od 1.8 GHz do 2.9 GHz, 3 MB cache), a drugi (2 rdzenie, od 1.6 GHz do 2.7 GHz, 3 MB cache). Plus znalazłem ofertę z kartą pamięci rozszerzającą do 256GB ( http://tiny.pl/gjflr ) wydaje mi się w przyzwoitych pieniądzach, więc raczej przy tym zostanę.

#2387 Dani3lson

Dani3lson
  • 31 posts

Posted 22 August 2017 - 11:44

Mam dylemat dotyczący zakupu macbooka mianowicie chodzi o to czy kupić używany MacBook pro 13 (polecaliscie early 2015) czy nowy air ? Jak się ma to wszystko do siebie nowy vs uzywany. Dodam jeszcze że nie będę nic programowal chodzi o podstawowe czynności, a sam laptop będzie moim pierwszym sprzętem tego typu od appla pomijając iphona. system mnie zafascynował po tym jak zakupilem ip7 plus i chciałbym więcej czerpać z tego systemu, oraz mieć to zgranie lapka z yelefonem. za pro przemawia bezapelacyjnie ekran oraz fakt że jest lepszy do tego minusem air jest fakt że może być niebawem porzucony przez appla
Za air przemawia cena i fakt że może być nowy
Proszę więc o pomoc w tej kwestii i wyrażenie swoich opinii

#2388 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5079 posts
Posted 22 August 2017 - 11:51

To nie jest dylemat, którego rozwiązanie znajdziesz na tym forum. Kupno używanego czegokolwiek wiąże się z brakiem gwarancji, zatem zależy od, jak to się ładnie określa, apetytu na ryzyko. Czy to mowa o komputerze, samochodzie, telefonie czy czajniku elektrycznym, zasada jest dokładnie ta sama. Nikt Ci nie powie, czy używany sprzęt nie zepsuje się wkrótce po nabyciu. Ryzyko jest zawsze, choć niekoniecznie musi się zmaterializować.

Uszereguj sobie poniższe elementy według własnego, osobistego klucza i odpowiedź przyjdzie sama.

1. gwarancja

2. wydajność

3. cena

Edited by Mikołaj Maciejko, 22 August 2017 - 11:52.

#2389 Tomek Witas

Tomek Witas
  • 5 posts

Posted 22 August 2017 - 13:16

To ja zapytam jeszcze inaczej. Przed zamówieniem Aira naczytałem się jeszcze różnych opinii i jednak duża część pisze, że ekran jest hurr durr TRAGICZNY i mocno mnie to zniechęca, widziałem go na żywo jedynie w iSpocie, ale gdy obok stoją Pro z Retiną to chyba nie jest zbyt obiektywne. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć jak się ma taki ekran Air np do ekranu mojego obecnego sprzętu czyli Asusa k53s, czyli średniaka z przed około pięciu lat? Czy nawet taki staroć może obecnie wyglądać lepiej na tle Maca za taką kasę bo nie chciałbym zamienić siekierki na kijek. 
Część z Was pisała również, że dobrym rozwiązaniem względem nowego Aira jest Pro 13 z roku 2015, ale ciężko go dostać w sklepie jako nieużywanego. Udało mi się znaleźć takiego dystrybutora [url=http://pcoutlet.pl/p/643/41087/apple-macbook-pro-13-i5-5257u-8gb-128gb-ssd-iris-6100-os-x-retina-apple-dostepne-od-reki.html]KLIK[/url] i nie wiem co o tym sądzić, mieliście z nimi styczność? Polecacie?

#2390 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5079 posts
Posted 22 August 2017 - 13:50

To jest właśnie ten Pro z 2015 roku. Tylko musisz ocenić, czy dysk 128GB będzie dla Ciebie wystarczający. Ja generealnie odradzam takie małe dyski, chyba, że ktoś używa komputera wyłącznie do internetu.

#2391 Dani3lson

Dani3lson
  • 31 posts

Posted 22 August 2017 - 13:54

https://m.ceneo.pl/37384661 Tu masz jeszcze kilka sklepów

#2392 Tomek Witas

Tomek Witas
  • 5 posts

Posted 22 August 2017 - 14:05

Ok, dzięki!
No a odnośnie pierwszego pytania czyli Aira i jego ekranu? Czy naprawdę jest aż tak zły? Czy warto go w ogóle porównywać do średniaków od konkurencji? Zaznaczam, że z obróbką zdjęć i filmów raczej nie mam wiele wspólnego, jedynie od czasu do czasu chiałbym skorzystać z iMovie do sklejenia jakiegoś filmu z wakacji nakręconego kamerką sportową, no i korzystam z serwisów jak HBO GO czy Netflix i czy nie byłoby narzekania, że jakość obrazu podczas oglądania filmu jest słaba?

#2393 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5079 posts
Posted 22 August 2017 - 14:36

Nie no, to nie tak. Głównym problemem ekranu w Air jest to, że jest wykonany w technologii TN, czyli najsłabszej z obecnie występujących w przyrodzie. Główną wadą takich wyświetlaczy jest to, że barwa się zmienia w zależności od kąta patrzenia. Jak patrzysz z boku czy od góry, to widzisz co innego, niż od frontu.

Rozdzielczość też jest niższa, ale do OKAZJONALNEGO zmontowania filmiku, czy oglądania filmów wystarczy. Nie umiem porównać z Twoim obecnym wyświetlaczem, ale da się z nim żyć.

Moja wcześniejsza uwaga do wielkości dysku odnosi się także do Aira. Radzę to dobrze przemyśleć. Cena za większy dysk jest absurdalnie większa ale wymienić się w praktyce nie da.

UPDATE:

Jeszcze odnośnie wyświetlacza - proponuję taki, trochę przejaskrawiony test.

Otwórz sobie obrazek z poniższego linka bez skalowania. Monitory PVA i IPS wyświetlą gradient jednolitej szarości. Ta szarość będzie z grubsza taka sama niezależnie od kąta patrzenia. To jest poprawne. Na monitorze TN zobaczysz tęczę, której barwy będą zmienne w zależności od kąta patrzenia. To tak zgrubsza na tym polega różnica.

http://monitory.mast...emp/rzeznik.png

Podkreślam, przykład jest przejaskrawiony. W typowych zastosowaniach tego AŻ TAK nie widać.

Edited by Mikołaj Maciejko, 22 August 2017 - 14:40.

#2394 Tomek Witas

Tomek Witas
  • 5 posts

Posted 22 August 2017 - 14:48

Sporo wyjaśniłeś! Przemyśle to sobie jeszcze na spokojnie żeby nie podjąć jakiejś pochopnej decyzji. Tak czy siak raczej nie postawie na tę (jak sam to nazwałeś) absurdalną przebitkę ceny przy większym dysku, tylko zaopatrzę się w przypadku Aira w kartę 128 GB dodawaną do zestawu za stówkę. Nie wiem czy to rozwiąże do końca problem, ale różnica cenowa miedzy większym, a mniejszym dyskiem jest dla mnie zdecydowanie przesadzona. 

#2395 MiL

MiL
  • 1491 posts
Posted 22 August 2017 - 14:55

Air ma dużo lepszą matrycę niż twój Asus.

#2396 fusi

fusi
  • 19 posts

Posted 22 August 2017 - 15:36

Hej, przez to, że jest pełno różnych opinii odnośnie zakupu pierwszego Maca to zastanawiam się nad kilkoma kwestiami. Moja praca to głównie operowanie na mailu, programach w pakiecie word oraz sporadycznie obróbka zdjęć i video. Muszę zaznaczyć, że będę chciał iść w obróbkę video mocniej, więc głównie na tym chciałbym się skupić przy wyborze Maca. Budżet raczej bez większego znaczenia ale myślę, że w granicach 4-5 tyś. 

- Pierwszą rzeczą, która mnie zastanawia to jak wygląda sprawa z przesyłaniem zdjęć/filmów z telefonu na maca. Działa to bezproblemowo i jest szybkie? Denerwuje mnie na windowsie zrzucanie tych rzeczy, a często to robię i jak szukam jakiś plików lub przesyłam cokolwiek to po pierwsze trwa to długo, a po drugie marnuje czas na znalezienie tego co jest mi potrzebne w danej chwili.

- Druga sprawa to jako, że będę chciał działać mocniej w obróbce video to jak wygląda kwestia renderowania filmów FullHD/4k na Macu ( Air/Pro, jak się spisuje? )
Aktualnie na moim lapku z windowsem render wychodzi dość szybko, a nie obrabiam filmów dłuższych niż 8-10 min w jakości full hd lub 4k.

- Trzecia kwestia. Jak wiadomo dyski w Macach są bardzo małe, więc czy podłączenie zewnętrznego dysku wchodzi w grę? Jak to ze sobą współgra? Nie wyobrażam sobie pracy na 256 gb pamięci przykładowo :D

- Czwarta sprawa. Cały czas zastanawiam się czy kupować Maca dzięki przywilejom korzystania z iPhone i wspólnej kompatybilności, szybkości działania i stabilności systemu czy po prostu w tej cenie kupić wydajniejszy komputer z windowsem no ale właśnie WINDOWS :D

Gier i filmów raczej na komputerze nie odpalam ( mam od tego ps 4 ), więc do tego jakoś nie przywiązuje uwagi. Najbardziej zastanawiają mnie wyżej wymienione punkty z podanych wyżej.

Pozdrawiam

#2397 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5079 posts
Posted 22 August 2017 - 15:48

- Druga sprawa to jako, że będę chciał działać mocniej w obróbce video to jak wygląda kwestia renderowania filmów FullHD/4k na Macu ( Air/Pro, jak się spisuje? )

Notebook, nawet wydajny, to generalnie nie jest dobry sprzęt do obróbki 4k. Ale jeżeli już to 15-calowy MacBook Pro. To jedyne komputery przenośne w świecie Apple, które mają 4-rdzeniowe procesory. Ale w tym budżecie, to się raczej nie zmieścisz.

Na 13-calowym, od biedy, jakis krótki filmik da się zmontować w tej rozdzielczości. Przy FullHD jest ok.

Dla Air, to moim skromnym zdaniem, zbyt duże wyzwanie.

#2398 jsk

jsk
  • 21 posts

Posted 22 August 2017 - 17:33

@Tomek Witas z mojej perspektywy to przesadne demonizowanie matrycy Air'a. Spędziłem ostatnie 4 lata pracując na Airze, mocno eksploatowany. Głównie mail, skype, przeglądarka, Spotify i parę innych rzeczy. Co prawda grafiki nie tworzę, ale z nią pracuję, zaklepuję projekty, oglądam, zlecam. I nigdy przez te lata do głowy mi nie przyszła myśl, że czegoś mi w jego matrycy brakuje, że jest słaba czy coś. Oczywiście do dłubania w Photoshopie, montażu filmów w 4K pewnie przegra z kretesem. Ale mówię o przeciętnym użytkowaniu, pracy najogólniej ujmując biurowo-pochodnej.

Aktualnie od 2 tygodni zmagam się z MB Pro 13" (już trzecim egzemplarzem bo wymieniałem dwa ze względu na przegrzewanie). I ten trzeci też najpewniej odeślę. Własnie po pracy siedze z tym macbookiem na kolanach, mam odpaloną przeglądarkę i co? On się grzeje, a ja zamiast kompletnej ciszy słyszę powiew wiatraków. Przejście z Macbooka Air na Macbooka Pro to absolutnie najgorsze technologiczne doświadczenie jakie w życiu mnie spotkało.

Jeszcze kilka dni testowania dla zaspokojenia ciekawości, jego zachowań i go oddaję w diabły. Kupię kolejnego Aira, z tym że w mocniejszej wersji, na tę chwilę nie ma alternatywy dla tego komputera. Według mnie Air zjada tego pro na śniadanie. W Pro (mówię o nowym) nawala ergonomia użytkowania użytkowania. Klawiatura bardzo nieprzyjazna i głośna w porównaniu z poprzednią. Grzanie się przy byle czynnościach nie tylko jest nieprzyjemne dla nadgarstków przy biurku. Oprócz tego trzymając go na kolanach też nie jest fajnie i zdrowo. Na kołdrze też niekoniecznie zda egzamin. A Pro był zimny jak lód, dawał komfort trzymania go w każdych warunkach. A to bardzo ważna sprawa, przynajmniej dla mnie, wszelka mobilność, ergonomia i dowolność użytkowania. No i cena. Air sporo tańszy, a po 2 tygodniach używania stwierdzam, że to właśnie Pro powinien być tym tańszym, "gorszym" bratem.

A mój aktualny Air wciąż dobrze sobie radzi (bateria trzyma jeszcze okolice 5-6h po tych 4 latach), po prostu czasem go odrobinkę przerastają niektóre sytuacje bo ma jedynie 4GB Ram i 1,3GHz (mid 2013). A ja nie lubię nawet minimalnych sporadycznych przycin i tylko dlatego pomyślałem o kupnie nowego.

#2399 swiatek94

swiatek94
  • 450 posts

Posted 22 August 2017 - 18:22

Witam, chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę teraz znaleźć najsensowniejszą ofertę za Air 13 albo Pro 13. W Lipcu widziałem sporo fajnych promocji na Air 13, kosztowały nawet 3400-3500, a teraz 3800 i w górę. Może jakieś rabaty dla studentów itp?

#2400 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5079 posts
Posted 22 August 2017 - 18:25

Zrobiłem dla Was prosty, obrazkowy poradnik. Mam nadzieję, że rozwieje wszelkie wątpliwości.

Macbook_Buyer_s_Guide.png

• North likes this

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users