@Tomek Witas z mojej perspektywy to przesadne demonizowanie matrycy Air'a. Spędziłem ostatnie 4 lata pracując na Airze, mocno eksploatowany. Głównie mail, skype, przeglądarka, Spotify i parę innych rzeczy. Co prawda grafiki nie tworzę, ale z nią pracuję, zaklepuję projekty, oglądam, zlecam. I nigdy przez te lata do głowy mi nie przyszła myśl, że czegoś mi w jego matrycy brakuje, że jest słaba czy coś. Oczywiście do dłubania w Photoshopie, montażu filmów w 4K pewnie przegra z kretesem. Ale mówię o przeciętnym użytkowaniu, pracy najogólniej ujmując biurowo-pochodnej.
Aktualnie od 2 tygodni zmagam się z MB Pro 13" (już trzecim egzemplarzem bo wymieniałem dwa ze względu na przegrzewanie). I ten trzeci też najpewniej odeślę. Własnie po pracy siedze z tym macbookiem na kolanach, mam odpaloną przeglądarkę i co? On się grzeje, a ja zamiast kompletnej ciszy słyszę powiew wiatraków. Przejście z Macbooka Air na Macbooka Pro to absolutnie najgorsze technologiczne doświadczenie jakie w życiu mnie spotkało.
Jeszcze kilka dni testowania dla zaspokojenia ciekawości, jego zachowań i go oddaję w diabły. Kupię kolejnego Aira, z tym że w mocniejszej wersji, na tę chwilę nie ma alternatywy dla tego komputera. Według mnie Air zjada tego pro na śniadanie. W Pro (mówię o nowym) nawala ergonomia użytkowania użytkowania. Klawiatura bardzo nieprzyjazna i głośna w porównaniu z poprzednią. Grzanie się przy byle czynnościach nie tylko jest nieprzyjemne dla nadgarstków przy biurku. Oprócz tego trzymając go na kolanach też nie jest fajnie i zdrowo. Na kołdrze też niekoniecznie zda egzamin. A Pro był zimny jak lód, dawał komfort trzymania go w każdych warunkach. A to bardzo ważna sprawa, przynajmniej dla mnie, wszelka mobilność, ergonomia i dowolność użytkowania. No i cena. Air sporo tańszy, a po 2 tygodniach używania stwierdzam, że to właśnie Pro powinien być tym tańszym, "gorszym" bratem.
A mój aktualny Air wciąż dobrze sobie radzi (bateria trzyma jeszcze okolice 5-6h po tych 4 latach), po prostu czasem go odrobinkę przerastają niektóre sytuacje bo ma jedynie 4GB Ram i 1,3GHz (mid 2013). A ja nie lubię nawet minimalnych sporadycznych przycin i tylko dlatego pomyślałem o kupnie nowego.