Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#2101 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 02 February 2016 - 18:42

Nic, nie kupisz za tyle dobrego Macbooka.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#2102 inuictus

inuictus
  • 1023 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 February 2016 - 19:49

Za tysiącpińcet to kupuj niskobudżetowego laptopa z windowsem, bo tylko się zrazisz do maków (w tej cenie kupisz wehikuł czasu dla kolekcjonerów) :)

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#2103 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 02 February 2016 - 20:56

Nie zgodzę się z wami... moim zdaniem są dwie możliwości.

Dołożyć 600-700 PLN i kupić MacBook Air z 2011/2012/2013 z i5 i 4gb ramu, niestety rzadkością są dyski powyżej 64gb, ale moim zdaniem ze spokojem taki dysk wystarczy nawet w głównym komputerze ( przynajmniej ja nie potrafię wykorzystać więcej niż 30gb ).

Lub za podaną kwotę kupić w dobrym stanie MacBooka Pro 2009 lub 2010, taki sprzęt ze spokojem wystarczy nawet do poważnej pracy, o ile zaopatrzysz się w 8gb ram i dysk SSD, sam posiadam model z 2009 z jeszcze starym geforcem 9400m, używają go rodzice, doposażyłem im go specjalnie w 5gb ram i działa... dobrze... mógłby lepiej, ale na SSD już zabrakło funduszy, a i tak ledwo się mieszczą na 500gb.  :lol:

#2104 Pawelek___

Pawelek___
  • 71 posts
  • SkądGdynia

Posted 02 February 2016 - 22:33

30 gb to niektorym w telefonie nie starczy, a ty się w komputerze miescisz  :blink: Poukladany jestes  :P

• ddeb151741-29af395f6f likes this

iPhone 6 & Macbook Pro Retina 13" 2015 & iPad Mini IV & iPod Touch

#2105 qura12

qura12
  • 467 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 12 February 2016 - 22:04

Nie zgodzę się z wami... moim zdaniem są dwie możliwości.

Dołożyć 600-700 PLN i kupić MacBook Air z 2011/2012/2013 z i5 i 4gb ramu, niestety rzadkością są dyski powyżej 64gb, ale moim zdaniem ze spokojem taki dysk wystarczy nawet w głównym komputerze ( przynajmniej ja nie potrafię wykorzystać więcej niż 30gb ).

Lub za podaną kwotę kupić w dobrym stanie MacBooka Pro 2009 lub 2010, taki sprzęt ze spokojem wystarczy nawet do poważnej pracy, o ile zaopatrzysz się w 8gb ram i dysk SSD, sam posiadam model z 2009 z jeszcze starym geforcem 9400m, używają go rodzice, doposażyłem im go specjalnie w 5gb ram i działa... dobrze... mógłby lepiej, ale na SSD już zabrakło funduszy, a i tak ledwo się mieszczą na 500gb.  :lol:

Używam MBP 13" mid 2009 jako mój główny komputer i od kiedy zapakowałem mu SSD nie czuję potrzeby zmiany na nowy model :) Także jak najbardziej da się kupić Maca w okolicach 1500zł i używać go z przyjemnością ;)

MBA 2020 M1 16/256 GB | MBP 13" 2009 | HAMAC i5-4460 |

#2106 Polomo1

Polomo1
  • 71 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 February 2016 - 00:00

Nie kupuj żadnego, ja kupiłem wczoraj i póki co to klnę, zakładam tu posty ale niebardzo ma kto mi pomoc wiec to mówi samo za siebie. Mam nadzieje ze to tylko przejściowe spowodowane przyzwyczajeniami do windowsa ale narazie żałuje zakupu. Najlepiej jakbyś wcześniej miał możliwość potestowania tego systemu bo ja nie miałem i teraz takie skutki..

#2107 MC_

MC_
  • 6942 posts

Posted 13 February 2016 - 07:45

A ja kupilem 3 tyg temu pierwszego maca, wczesniej tylko chwile ogladalem w sklepie. I jestem bardzo zadowolony, a pracuje na nim 8 godzin dziennie.
  • MaciejNowak likes this

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#2108 loockas

loockas
  • 32 posts

Posted 13 February 2016 - 21:39

Nie kupuj żadnego, ja kupiłem wczoraj i póki co to klnę, zakładam tu posty ale niebardzo ma kto mi pomoc wiec to mówi samo za siebie. Mam nadzieje ze to tylko przejściowe spowodowane przyzwyczajeniami do windowsa ale narazie żałuje zakupu. Najlepiej jakbyś wcześniej miał możliwość potestowania tego systemu bo ja nie miałem i teraz takie skutki..

Powiem Ci, że miałem bardzo podobnie i w zasadzie odpowiedziałeś sobie sam - przyzwyczajenia z windowsa. Ja dostałem pierwszego mac os x w pracy, ale i tak najpierw zabrałem go na weekend do domu by się nieco zapoznać. Weekend był bardzo ciężki. W poniedziałek zainstalowałem się z mac'iem w biurze i cały tydzień więcej się uczyłem, szukałem rozwiązań, obejść niż pracowałem. Jednak z każdym dniem gdy wracałem do domu do Windowsa/Linuxa to mi czegoś brakowało. Po dwóch, no może trzech tygodniach zapadła decyzja o zakupie macbooka do domu. Ja nie żałuję, chociaż do dzisiaj trafiam na rozwiązania których nie potrafię zaakceptować (np dla mnie finder to porażka, ale są alternatywy*). Jednak porównując ogół rozwiązań, to imho nie ma co narzekać. Ja na pewno nie wracam na windows, praca i rozrywka stała się przyjemniejsza. 

* tak jak napisałem są alternatywy na wiele dziwacznych rozwiązań appla. Jednak nowością dla wieloletnich użytkowników windowsa jest to, że za te alternatywy zwykle trzeba kilka złotych zapłacić. Dla mnie to nie problem i za użyteczną apkę chętnie płacę, ale wiem i rozumiem ludzi dla których jest to wada. Trzeba zmienić nieco podejście i przyzwyczajenia i wcale nie jest tak źle jak niektórzy mówią :) 

btw. Przez tydzień miałem na domowym macu virtualboxa z windowsem. Nawet myślałem o zakupie parallers lub instalacja windowsa obok przez bootcamp. Tak jak pisałem trwało to tydzień i virtualbox wyleciał. Radzę sobie świetnie bez windowsa :)

#2109 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 February 2016 - 21:44

Prostszego systemu już nie ma.... 

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#2110 Polomo1

Polomo1
  • 71 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 February 2016 - 00:33

Prostszego systemu już nie ma....

Bardzo możliwe i z każdym dniem co raz bardziej mi sie system podoba ale nie moge sobie poradzić z takimi rzeczami :

1. przy starcie systemu jest tylko moj profil i goscia, nie wyswietla sie drugi, jak to zmienic/wlaczyc?
2. przy kazdym starcie systemu musze az 8 razy wpisywac hasla do pekow kluczy, jak to ustrojstwo wylaczyc?

#2111 luck1985

luck1985
  • 924 posts
  • SkądPoznań

Posted 14 February 2016 - 10:00

Jaka drama przy przesiadce lol 

Ja przez kilka dni tylko automatycznie kursorem jechałem na dolny lewy narożnik- a tam startu brakowało. A tak to luz i orzeszki.

Dlaczego musisz wpisać 8 razy hasło? To hasło do Twojego konta i żeby się zalogować musisz hasło podawać? Nie bardzo rozumiem. Ale w opcjach konta masz ustawienia i zabezpieczenia. Wpisz hasło, a w nowe pole nic nie wpisuje i enter. Zapyta czy chcesz mieć bez hasła. 

Potem jak się coś zrobi i będzie chciał potwierdzenia, to hasła nie wpisujesz(bo go nie masz) tylko eneter i zrobione. 

Jeżeli o to chodzi...

#2112 Polomo1

Polomo1
  • 71 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 February 2016 - 13:26

Ja przez kilka dni tylko automatycznie kursorem jechałem na dolny lewy narożnik- a tam startu brakowało. A tak to luz i orzeszki.

Dlaczego musisz wpisać 8 razy hasło? To hasło do Twojego konta i żeby się zalogować musisz hasło podawać? Nie bardzo rozumiem. Ale w opcjach konta masz ustawienia i zabezpieczenia. Wpisz hasło, a w nowe pole nic nie wpisuje i enter. Zapyta czy chcesz mieć bez hasła. 

Potem jak się coś zrobi i będzie chciał potwierdzenia, to hasła nie wpisujesz(bo go nie masz) tylko eneter i zrobione. 

Jeżeli o to chodzi...

Jeżeli o to chodzi...

nie, nie to sa hasła do peków kluczy zaraz po zalogowaniu...

natomiast w oknie zalogowania nie widać drugiego profilu i nijak nie moge tego ustawić,

co do startu to w ogole o nim zapomniałem..

przy okazji spytam co polecacie zamiast ms offica ktory kosztuje dosyc sporo...?

#2113 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 14 February 2016 - 16:44

nie, nie to sa hasła do peków kluczy zaraz po zalogowaniu...

natomiast w oknie zalogowania nie widać drugiego profilu i nijak nie moge tego ustawić,

co do startu to w ogole o nim zapomniałem..

przy okazji spytam co polecacie zamiast ms offica ktory kosztuje dosyc sporo...?

Spróbuj poużywać applowskiego offica jeśli tak w ogóle można napisać czyli iWork (Numbers, Pages i Keynote). Nie wiem jakiego sprzętu korzystasz ale nawet mając starszy sprzęt dało się obejść i mieć iWork za darmo. Natomiast pytanie też do czego będziesz wykorzystywać takie programy. Ja może i bym się obył bez Worda i Powerpointa ale Excela byłoby ciężko zastąpić. I tak miałem problem bo Excel z Windowsa to jednak trochę co innego. Inaczej rozmieszczone funkcje itp.

Edited by kristof461, 14 February 2016 - 16:45.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#2114 Polomo1

Polomo1
  • 71 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 February 2016 - 15:19

Spróbuj poużywać applowskiego offica jeśli tak w ogóle można napisać czyli iWork (Numbers, Pages i Keynote). Nie wiem jakiego sprzętu korzystasz ale nawet mając starszy sprzęt dało się obejść i mieć iWork za darmo. Natomiast pytanie też do czego będziesz wykorzystywać takie programy. Ja może i bym się obył bez Worda i Powerpointa ale Excela byłoby ciężko zastąpić. I tak miałem problem bo Excel z Windowsa to jednak trochę co innego. Inaczej rozmieszczone funkcje itp.

Korzystam z macbooka Air 2015
A czy dokument utworzony w iWork beda mogli normalnie otworzyć użytkownicy office na windowsie?

#2115 MC_

MC_
  • 6942 posts

Posted 15 February 2016 - 15:21

Bez problemu możesz eksportować jako format word (zarówno .doc jak i .docx).

#2116 Polomo1

Polomo1
  • 71 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 February 2016 - 15:23

No i swietnie, dzięki za pomoc

#2117 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5083 posts
Posted 15 February 2016 - 15:23

Korzystam z macbooka Air 2015
A czy dokument utworzony w iWork beda mogli normalnie otworzyć użytkownicy office na windowsie?

Moższe w programach z pakietu iWorks zapisywać pliki w formatach .docx, .xlsx, .pptx. Natomiast nie zawsze te pliki są wizualnie identyczne z oryginałem. Natywnych formatów iWorksowych nie otworzysz w Office.

Wypróbuj też darmowego LibreOffice.

#2118 MC_

MC_
  • 6942 posts

Posted 15 February 2016 - 15:27

Po przesiadce próbowałem LibreOffice i jednak wolę Pages. Z tym, że moje dokumenty tekstowe mimo, że często wielostronnicowe, to jednak nie są jakoś bardzo skomplikowane jeśli chodzi o strukturę itp.

#2119 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5083 posts
Posted 15 February 2016 - 15:32

Po przesiadce próbowałem LibreOffice i jednak wolę Pages. Z tym, że moje dokumenty tekstowe mimo, że często wielostronnicowe, to jednak nie są jakoś bardzo skomplikowane jeśli chodzi o strukturę itp.

LibreOffice zaproponowałem ze względu na lepszą, moim zdaniem, zgodność z formatami MS Office. Ja na przykład do prezentacji uwielbiam Keynote ale coż z tego, kiedy śliczna, dopieszczona prezentacja, po eksporcie do pptx wygląda kompletnie inaczej.

#2120 Darek Juchacz

Darek Juchacz
  • 6 posts

Posted 17 February 2016 - 21:39

Witajcie. Mam zamiar zakupić pierwszego w życiu macbooka. Trochę programuję, piszę stronki www, do tego zdarzy się odpalić maszynę wirtualną w przypadku maca byłby to windows żeby coś przetestować.

Grać gram w CS:GO więc szału z wymaganiami nie ma. Codzienna praca + grzebanie w internetach typu youtube, czytanie artykułów spotify w tle cały czas. 

Retina nie jest wymaganiem bo na biurku stoi monitor 24cale do którego zapewne mac będzie podłączony dużą część czasu. Zależy mi na mobilności ze względu na wykonywaną pracę.

Mogę przeznaczyć na używanego Macbooka air / pro około 3500 / 3700.

Jeżeli chodzi o nowe egzemplarze będzie to zależne od rat jakie będzie w stanie zaproponować mi sklep. Nie mam zamiaru przepłacać 1800zł za 24m-ce rat a i takie oferty otrzymywałem w mm saturnach i innych.

Przeglądając dzisiaj oferty sklepów w szczecinie najrozsądniejszą wydaje się https://saturn.pl/komputery-i-tablety/notebook-apple-macbook-pro-13-3-retina-mf839ze-a ale to jednak z ratami wychodzi kwota ok 7k co już takie opłacalne nie jest więc zacząłem przeglądać oferty na allegro.

Znalazłem na allegro sprzedającego http://allegro.pl/apple-macbook-air-a1466-i5-1-8-8g-120gb-b-ladny-c5-i5925022960.html

Zastanawiam się jak ta oferta wypada pod względem innych aukcji / ew znajomości rynku. Wymogiem jest 8gb ram, jak już kupować to 8gb. Nie koniecznie zależy mi na 256gb dysku. Jeśli uda się do tej kwoty takiego znaleźć to będzie super.

Może ktoś z Was zna jakiegoś pewnego dostawcę / sklep na allegro? Chętnie poznam opinie.

#2121 batibati

batibati
  • 17 posts

Posted 28 February 2016 - 19:04

Witajcie  :D

mam dylemat bo nie wiem co wybrać i kupić ?

Zastanawiam się nad MBA 13,3" albo nad MBP (2015r)

Tylko jeśli się zdecyduje na MBA to raczej chciałbym dołożyć do wersji 8GB RAM,  ponieważ ma to być sprzęt na kilka lat  ;)

Tylko czy potrzebuję aż 8GB RAM-u ?  :rolleyes:

Moje potrzeby to internet, filmy, muzyka, zdjęcia  + skromna obróbka zdjęć i od czasu do czasu zmontowanie krótkiego filmu z GoPro.

Przesiadam się typowo z Windowsa  :ph34r: jakiś skromny kontakt z makiem już miałem ale to ma być mój pierwszy mak na dłuższą metę.

Jak to jest z ekranami Retina ? Jedni chwalą, inni nie. Jedni polecają, drudzy nie i już głupieje  :rolleyes:

Chciałem się dowiedzieć jeszcze jak to jest ze zniżkami ?

Dziewczyna jest studentką a "teściowa" nauczycielką  ;) (więc żal było by nie skorzystać)

Jak to się odbywa przy zakupie powiedzmy na nauczycielkę ("teściową") musi być przy zakupie ? Czy wystarczy papier o tym że jest nauczycielką i mogę śmiało sam kupować ? Czy np w MediaMarkt, MediaExpert, Komputronik itp też obowiązują te zniżki ?

Czy tylko iSpot ?

MBP trochę przekracza mój założony budżet,  więc bardziej się rozglądam za AIR-em tylko 4GB czy 8GB ?

#2122 dawid595

dawid595
  • 493 posts

Posted 28 February 2016 - 19:18

Skoro sprzęt ma być na kilka lat, to 8GB obowiązkowo.

Różnica między Retiną, a nie-Retiną jest bardzo duża, ale jeżeli wcześniej nie miałeś doświadczenia z Retiną, to jej brak nie będzie ci przeszkadzać :)

Sam papier powinien wystarczyć.

 MacBook 12",  iPad Pro 11”,  iPhone Xs Max

#2123 batibati

batibati
  • 17 posts

Posted 29 February 2016 - 00:06

Dawid dzięki za odpowiedź  ;)

No szczerze powiem że z Retiną nie miałem do czynienia  ;)

Poczekam jeszcze trochę i może będzie jakaś promocja na Święta  :rolleyes:

#2124 dawid595

dawid595
  • 493 posts

Posted 29 February 2016 - 10:03

Aktualnie w x-kom jest promocja. Jak kupisz Macbooka dostaniesz ipoda shuffle gratis. Kończy się dzisiaj.  

http://www.x-kom.pl/l/macbook-shuffle

W Cortland i iSpot masz natomiast 800 zł na dowolne zakupy.

http://www.cortland....acbook-air.html

Jest też szansa, że pod koniec marca Apple odświeży Macbooki, więc cena Air 2015 spadnie, ale to jak wróżenie z fusów. :)

Edited by dawid595, 29 February 2016 - 10:07.

 MacBook 12",  iPad Pro 11”,  iPhone Xs Max

#2125 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 29 February 2016 - 23:49

Jest też szansa, że pod koniec marca Apple odświeży Macbooki, więc cena Air 2015 spadnie, ...

A Ty myślisz, że dzisiejsze promocje/obniżki z czego wynikają ? Jak wejdą nowe modele to już nie będzie co ani z czego obniżać .

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users